Sicer z uradnim fotkanjem porok nimam skoraj nikakrsne kilometrine (kot uradni fotograf sem fotkal 2 - eno hudo tradicionalno in eno totalno odpuljeno, pac dva ekstrema

), pa vendar:.
- Glavni in prvi nasvet: Ne panicari! Ni potrebe! Ce bos na poroki uzivala (in glede na to, da se poroci tvoja prijateljica, je to neizbezno), te bo energija dogodka vodila od fotke do fotke

Cekiraj dogajanje okoli sebe, opazuj folk, njihovo pocetje, ujami kak smesen dogodek, ne fotkaj "klasicnih" fotk (t.i. gasilske fotke), ce pa ze moras, pa jim dodaj "tisto nekaj" - bodisi na terenu, ali pa v digitalni temnici
Sedaj pa po vrsti po tvojih vprasanjih:
- Tvoja oprema se mi zdi super za fotkanje poroke. Osebno bi imel combo body+flash+17-55 in body+flash+10-24 (kateri flash in kateri body skombinirati se bos naljazje odlocila sama, saj poznas njihove karakteristike in obnasasnje)
- Teleobjektiv bi jaz osebno imel vsaj v avtu ali nahrbtniku. Zakaj? Ko bos pofotkala del, za katerega so te prosili, se bos lahko se s teleobjektivom malo »izzivljala« in naredila kak shot, ki bo v digitalni temnici verjetno povzrocil kak nasmeh in toplino pri srcu
- Na uradnem delu teleobjektiva verjetno ne bos potrebovala, ker dvomim, da bos od mesta tik ob maticarju lovila kako tetko v zadnji vrsti, kako si brise solze. No, ce bi imel osebno 3 body-je, bi verjetno tudi ta combo imel pripravljen (cuz ya neva know…

), ampak nasplosno pa mislim, da je to ze overkill
- Ce je dvorana slabse osvetljena, bi jaz delal s flashem (ker sem trenutno obsojen na D90 + 18-105 + 50/1.8…) s priprto zaslonko. Ker imas moznost svetlobno mocnejsih objektivov, ti bo verjetno poratalo tudi brez. Imas moznost kak dan pred poroko iti v dvorano in preizkusiti »svetlobo« in nastavitve? Magari peljes kakega prijatelja zraven, ga postavis tja, kjer bi naj stala maldoporocenca, ti se postavis na »bojni/e polozaj(e)« in stestiras zadeve. Bolje prej, kot pa na sami poroki

Je pa res, da bi z »bouncanjem« svetlobe od sten in stropov lahko dosegla kak »kicast« efekt

Heh, bi predlagal se grid box na enem od flashev, ampak to je spet overkill…
- Glede postavljanja folka bi jaz sel takole:
1. Mladoporocenca
2. Mladoporocenca s pricama
3. Mladoporocenca s starsi
4. Mladoporocenca s pricama in starsi
5. Mladoporocenca s sirso familijo (tetike, striceki, dedki, babice, striceva nova zena Jozica, …)
6. Mladoporocenca s prijatelji
7. Mladoporocenca s komerkoli ze…
Koliko folka bos pofotkala je odvisno od tega, kaj si mladoporocenca zelita, koliko casa imas, koliko folka bo na poroki, … Na moji poroki je to fotkanje trajalo skoraj eno uro – od pric, starsev, pa vse do prijateljic od zeninih prijeteljic, ki so pripeljale svoje prijateljice od prijateljic… Ce bo na poroki 500 ljudi (ja, sem ze bil na taki poroki oz. ze kr malem Woodstock-u…), verjetno ne bos fotkala vseh, pa tudi mladoporocencema se ne bo dalo tri ure pozirati ob folku…
Kompozicija: Nisem nikoli tuhtal o tem. Zakaj? Ker se mi zdi, da imajo parcki nekako dogovorjene »strateske« polozaje. Recimo jaz vedno hodim tako, da imam bejbo na desni. Zakaj? Pojma nimam. Mogoce sem delno avtist…

Ne, resno. Ce opazujes parcke, ki jih poznas, je pogosto mozno opaziti take vzorce. Tudi mladoporocenca sta verjetno med takimi parcki. Pa glede na to, da ju osebno poznas, ju lahko vprasa po zeljah

Starse pa lahko psotavljs tudi random – njene na njegovo stran in kontra. Zakaj? Just because. Namig: Ko se bodo postavljali, fotkaj. Ko bodo postavljeni, fotkaj. Ko bodo odhajali s »prizorisca«, fotkaj. Lep kolaz bo, verjemi
Pri maticarju je ok, ce nisi v centru pozornosti, ampak po drugi strani pa si lahko dovolis malo »akcije« - saj moras ujeti kljucne trenutke

Nazadnje sva bila na poroki dva fotografa, kar naju je nekako resevalo, saj ni bilo potrebno hoditi sem in tja. Kolega je sicer za par sekund stopil za maticarko in njeno pomocnico in tako dobil »frontalni« shot mladoporocencev in pric, ampak to je bil tudi edini izlet izven delovnga koticka.
Se nekaj, na kar racunaj: Presenecenja na sami poroki. Jaz osebno recimo nisem vedel, da bo na poroki, poleg tetk, stricekov in ostalih »resnih« ljudi, tudi cel motoristicni klub…

Motorji z masnicami, usnje, tetovaze, dolgi lasje in kurjenje gum v kombinaciji s starimi mamami, ki to navduseno opazujejo, ploskajo, plesejo in svojim mozickom s prsti navduseno kazejo oblak dima med tem, ko predsednik motokluba s kurjenjem gum dela na asfaltu pred hiso dva »donut-a«, ki ponazarjata dva prstana, lahko dajo super fotke

Zato sem ti ze v prvi tocki govoril o »go with the flow«
Se en namig: Ce bos imela vnaprej nagruntane »ta lepe fotke« (fotke mladoporocencev na klopcah, pod marelami, v objemih, za drevesi, ko tisita avto, …), si jih lahko napises na plonk-listek. Zakaj? Ce slucajno zapanicaris, bos pozabila kak shot, ki si ga imela v planu… Listek, ki bo v zepu potrpezljivo cakal tvoj pogled, te lahko resi
Skratka:
- Znanja imas ocitno dosti
- Opremo imas dobro
- Sprosti se
- Uzivaj
- Fotkaj
- Ne joci v kljucnih momentih (poljubi, »da«, objemi, …), ker bos s solznimi ocmi tezko gledala skozi viewer, pa se make-up se ti bo razpacal
Pa dobro luc!
p.s. Potrebujes back-up fotografa?
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...