0   

RZ67 @RZ67 22. Sep 2010, 20:15

chips je napisal/a:
Bi mi pa res bilo v veliko čast videt kako serijo tvojih fotk. Nas boš počastil?

Saj fant ne skriva svojega portfolia. Tale je njegov na iStockphoto http://tinyurl.com/34jqf3o

Edit: ker @thunder_road na Vriskaču namiguje, da sem off topic, pojasnim zgornji link. Na zgornjem linku je portfolio @Noob, ki vsebuje tudi tri poročne fotke, in sicer http://www.istockphoto.com/stock-photo-12845939-groom-holding-bride.php in http://www.istockphoto.com/stock-photo-13661878-wedding-close-up.php ter http://www.istockphoto.com/stock-photo-9730148-wedding-ceremony.php

Na siceršnji strani @Noob namreč poročnih fotk nisem našel http://www.peterbernik.com Upam, da sem zadovoljivo pojasnil ustreznost tega posta v temi "Poročna fotografija."
 0   

RZ67 @RZ67 22. Sep 2010, 20:20

Geo je napisal/a:
Jaz mam pa eno konkretno vprašanje celo... da nebo samega kreganja.

Mislite da je mozno posnet poroko samo z fiksnimi objektivi? Da nimas samo zooma, bi vam uspelo vse ujet?

Damien Lovegrove bi ti rekel, da ne. On je v svoji poročni karieri uporabljal 16-35, 24-70 in 70-200, vse f/2.8. Zdaj, ko se posveča art fotki in dela bolj za svojo dušo pa dela izključno samo še s fiksnimi: 21, 35, 50 in 100. Je zanimiv možak, sem ga osebno spoznal decembra 2009 na njegovi delavnici v Bristolu. Tole je članek o prehodu na fiksne na njegovem blogu http://www.prophotonut.com/2010/08/29/from-canon-zooms-to-primes-a-guide/
 0   

ohinsploh @ohinsploh 22. Sep 2010, 20:43

Geo je napisal/a:
Jaz mam pa eno konkretno vprašanje celo... da nebo samega kreganja.

Mislite da je mozno posnet poroko samo z fiksnimi objektivi? Da nimas samo zooma, bi vam uspelo vse ujet?Seveda je, je pa zaželjeno da imaš več body-jev. Poznam 2 v Sloveniji ki delata samo s primei, verjetno pa jih je še n. Preveri malo na FM forumu, v Wedding delu, večina jih (Canonašev)dela s prime-ji.
 0   

Gregor Gomboc @George 22. Sep 2010, 21:05

StrobistSi je napisal/a:

Saj fant ne skriva svojega portfolia. Tale je njegov na iStockphoto ...


Predvidevam, da tudi zastopnika ne rabi. Zato naj kar sam odgovarja!

Poleg tega upam, da na podlagi treh fotk ne kaneš oceniti njegove kvaitete poročne fotografije.

Vse kar je pa na blogu, ali je dobro ali ne... Sploh ni važno! Ker je način ustvarjanja tistih fotk popolnoma drug.
 0   

Marko @Prelc 22. Sep 2010, 21:46

Hujši kot otroci. biggrin
Pejte na pijačo pa se tam "kregajte". biggrin
[URL=http://www.prelc.si/blog]Prelc - FotoBlog[/URL]
 1   

Žiga @thunder_road 22. Sep 2010, 21:49

Ok zdaj pa res dosti ... pozivam, da se držite teme, kakor tudi, da ne obračunavate z drugimi uporabniki foruma. Tema naj se zdaj nadaljuje v svojem namenu .Vsi nadaljnji ekskurzi bodo odstranjeni.
Zahvala: Prelc
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Peter Bernik @Noob 23. Sep 2010, 00:20

chips je napisal/a:


Noob je napisal/a:
In ja tvoje poročne fotke res niso vredne več kot teh 300 EUR, morda prehitiš ravno te iz linka. Tko da ne se ti na moje žnable spravljat, ker mi fotografsko do kolen ne sežeš.


Prizemlji se. Boš lažje živel v sožitju z ostalimi, predvsem pa samim s sabo. Bi mi pa res bilo v veliko čast videt kako serijo tvojih poročnih fotk. Nas boš počastil?


S takimi kot si ti, ki se vedno spuščajo v obračunavanje na osebnem nivoju vsekakor ne mislim streči nič. Niti razlagati da poročna fotografija ni moje področje (ker očitno tudi tega nisi dojel oz me hočeš zvlečti na tvoj nizek nivo tam kjer misliš da si najmočnejši). Živim lepo v sožitju, le na take konstantne provokacije iz tvoje strani nisem več imun. Napisal sem ti kar ti gre in s tem zadevo zaključil. Over & fcuking out!
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 1   

ohinsploh @ohinsploh 23. Sep 2010, 06:57

Glede primov v poročni še tole:

Evo eno slikco Jeremy Claya....men enga najvšečnejših poročnih...


tole pa je ta set http://www.fredmiranda.com/forum/topic/939393

tule pa en set novinca, tole je njegova 4 poroka, dela pa s 5d, 50 1.4, 85 1.8, sigma 105, 28 1.8, tko da se vidi da se da tudi s cenejšim steklom dosegat vrhunske rezultate http://www.fredmiranda.com/forum/topic/939243

še zbirka Sama Hassasa, tudi en mojih najljubših poročnih, spodaj je opisano kakšna stekla uporablja http://www.fredmiranda.com/forum/topic/928267

Upam da z linki nisem prekšu kakšnega pravila...če sem pa brište
Zahvala: flambirana_oFca
 1   

Zelod @flambirana_oFca 23. Sep 2010, 09:48

Hvala ohinsploh, takšni dokazi ter kvalitetne povezave pridejo zelo prav!
Rajši prebiram to kot kakšno pregovarjanje kdo je boljši in kdo slabši. biggrin
Zahvala: misfits
 0   

Mitja @jagger 24. Sep 2010, 11:45

Pozdravljeni,


Nisem vedel al naj odprem novo temo, al naj kar tukaj nadaljujem.... v glavnem eno vprašanje za vse poročne fotografe (ne vem sicer ali je bilo že kaj govora na to temo).


Kako naj bi bil fotograf oblečen na poroki? Je to pomembno v odnosu do vseh svatov in glavnima akterjema? Obstaja bonton?

Kaj menite?
 0   

name1 @name1 24. Sep 2010, 11:52

jagger je napisal/a:
Pozdravljeni,


Nisem vedel al naj odprem novo temo, al naj kar tukaj nadaljujem.... v glavnem eno vprašanje za vse poročne fotografe (ne vem sicer ali je bilo že kaj govora na to temo).


Kako naj bi bil fotograf oblečen na poroki? Je to pomembno v odnosu do vseh svatov in glavnima akterjema? Obstaja bonton?

Kaj menite?


jz sm vedno bil casual - kavbojke, majica,...nisem glih raztrgan, v suknjiču pa tud ne bom fotkal...moraš tud vedet, da delaš cca 12 ur in si skoz v gibanju tako da ti mora bit udobno (vsaj pr men je tako...).

sicer pa še nikoli nisem videl fotografa na poroki v suknjiču...
 0   

Oracle @Oracle 24. Sep 2010, 11:53

Jaz osebno sem vedno v obleki, a imam obute črne superge - za lažje delo. Osebno se mi ne zdi primerno da prideš na poroko "v trenirki".
 0   

RZ67 @RZ67 3. Okt 2010, 12:08

Danes naletel na tale dober članek glede cen poročnih fotografov oz. o poceni (poročnih) fotografih http://www.zarias.com/cheap-photographers-only-kill-themselves-not-the-industry/ V info, če se komu da brat.
 0   

Vanna @vanna3 5. Sep 2011, 13:08

Pozdravljeni

Imam nekaj vprašanj, na katere tudi kljub brskanju ves vikend po forumu ne najdem odgovora nanje.
Precej let se honorarno/umetniško ukvarjam s fotografstvom in od opreme imam Nikon d300 in Nikon d90 ter objektive 17-55mm f/2.8, 70-200mm f/2.8, 10-24mm f/3.5-4.5 in 50mm f/1.8 ter dve bliskavici Nikon SB-600 in SB-700 z modifikatorji.
Poroke nisem še nikoli fotografirala a kot kaže se prihajajoči izkušnji, ko se poroči prijateljica, ne morem izogniti in bo potrebno privoliti v to (čeprav s težkim srcem, saj je precej negotovosti glede na ne-izkušnje).
Fotografirati moram samo civilno poroko (pri matičarju), skupinske slike mladoporočencev, prič, svatov in ostalih, ter nekaj posnetkov ženina in neveste v parku.

Zatorej prosim, če bi mi kateri od poročnih fotografov lahko odgovoril na slednja vprašanja:

- Katera dva objektiva od naštetih naj vzamem s seboj? Znam delati tako širkokotne kakor close-up posnetke, a ne vem kaj na dogodku pričakovati. 17-55mm zagotovo, da bo veliko v uporabi. Kaj pa na drug body namestim? Rajši tele (70-200) ali ultraširokokotnik ali portretnega? Oziroma je sploh potreba po nošnji teleobjektiva na uradni del? Saj je precej težak in okoren.

- Civilna poroka, predaja prstanov, poljub.... fotografirati s flešem ali brez in zgolj z višjim ISO? Kako vpliva na motenje postopka matičarja?

- Zelo me bega postavitev ljudi na fotografiji in tukaj prosim, če mi lahko nekdo razloži kako se pravilno postavi osebe. Pa tudi kakšno zaporedje postavljanja je najboljše izbrati.
Najprej se slikata nevesta in ženin? Je pomembno na kateri strani je ženin in na kateri nevesta? Se fotografirata od glave do pet ali le zgornji del trupa (celoten torso), doprsni portret...? Kako je potem z vključevanjem prič in staršev?
Če prav sklepam bi morali biti na sliki postavljeni takole:
ženin - nevesta
ženinova priča - ženin - nevesta - nevestina priča
ženinovi starši - ženin - nevesta - nevestini starši
?
Je pravilno zaporedje in dovolj, da se poslika le to, ali je potrebno na eno fotografijo spraviti vse, se pravi in starše in priče in mladoporočence (ter po možnosti še njune otroke)?

- Kako imate ostali fotografi navado, ko ste pri matičarju - ste samo v enem kotu in vse slikate od tam ali se vmes med protokolom sprehajate iz kota v kot...? Bojim se, da ne pritegnem preveč pozornosti ali delujem moteče za celoten proces.
Zagotovo pa se imam namen pred pričetkom seznaniti z osebjem in njihovimi pravili.


Najlepša hvala za morebitne napotke
in srčno upam, da kljub svojemu odporu fotografiranja te poroke,
opravim z njo brez večjih težav.

Lep pozdrav!
 0   

Jessie @Jessie 5. Sep 2011, 17:56

Ker ne ves, kaj lahko pricakujes, vzami vse s sabo... grin
 0   

urosm @urosm 5. Sep 2011, 20:04

Jessie je napisal/a:
Ker ne ves, kaj lahko pricakujes, vzami vse s sabo... grin


In potem več časa kot za fotkanje porabiš za menjave objektivov thumbsup
 0   

Vanna @vanna3 5. Sep 2011, 22:11

Hvala za nasvet ampak mi žal ne koristi preveč. smile
Po vsej verjetnosti vzamem s seboj kar oba bodyja, obe bliskavici in tri objektive. 17-55mm f/2.8 zagotovo in 50mm f/1.8 prav tako. Kot tretjega pa ne vem ali 70-200 ali 10-24.
Vsekakor bo menjava objektivov minimalna. Vsaj upam na to, saj nočem riskirati s kakšnim ujetim prahom na senzorju, po možnosti še pred fotografiranjem para parku, ko bo tudi vrednost zaslonke višja.

Kaj pa ostala moja vprašanja, so prezahtevna? smile Hvala in lep večer še naprej želim
 1   

Ratter @Ratter 6. Sep 2011, 06:08

Sicer sem poroko že fotografiral.Enako kot pri tebi.
Sodelavec se je poročil.Kolikor vidim iz tvojega pisanja,znaš fotografirat.
Ne vem zakaj,ampak se mi zdi,da te malo panika grabi.
Kot prvo.Prijateljica hoče privarčevat denar za fotografa.
Se pravi,da fotke kakršnekoli bodo,bodo dovolj dobre.
Pri meni so se svatje sami postavili v pozicijo za fotografiranje.
Jaz sem samo škljocal po svojih najboljših močeh.Seveda tudi protokolarni del.
Premikaš se pač čimbolj neopazno in gledaš,da nisi ti glavna zvezda šova.
Jaz sem imel nastavitve večji del ISO800+fleš.Objektiv 17-85.
Samo en body.Na koncu se je vse dobro izšlo.
Morda bi vmes prišel prav še kak 70-200 objektiv.
Če imaš dva bodija in če se ti jih da vlačit 2 uri s sabo.
Na enega daj 17-55+fleš,na drugega 70-200+fleš.Za menjavanje objektivov ni kaj dosti časa.Boš marsikaj zamudila.
V žepu imej obvezno rezervni paket baterij za fleš.
Predvsem pa,don’t panic.

Meni najboljši poročni fotografi so Slovenci:

http://www.first-finger.com/porocna-fotografija.php
Zahvala: vanna3
 0   

Vanna @vanna3 6. Sep 2011, 07:14

Najlepša hvala, Ratter.
Hja, ne morem skriti svoje panike. Po naravi sem med skrajnimi perfekcionisti in takšnega karakterja se težko otresem. Kadar fotografiram za svoje projekte ali pa zadeve s strani naročnika, se skušam potruditi maksimalno in to me sedaj "tepe", da želim tudi to poroko izpeljati kolikor se bo dalo dobro. Še posebej, ker sama nasprotujem fotografiranju, prijateljica me pa prepričuje v to in resnično ne želim ničesar zamočiti.
Ne zanašam se na to, da znam fotografirati, saj je to povsem nova izkušnja in se rajši postavim v vlogo popolne začetnice.
Zadnji teden porabim kvečjemu za pregledovanja fotografij drugih poročnih fotografov, prebrala vse možne slovenske forume na temo poročne fotografije, protokola (žal našla zelo malo o tem) in tudi nekaj tujih mnenj pregledala, a se na tista ne oziram veliko, saj se zavedam, da pri nas to poteka drugače kakor čez lužo.
Saj pri tej poroki sploh ne gre za varčevanje s stroški; bi si lahko privoščili kar poštenega fotografa, vendar ne vem zakaj so se name nalepili. Ta "pakt" je bil nekako sklenjen že desetletje nazaj in žal ga hoče prijateljica uresničiti.

Si mi pa s svojim pisanjem vsaj malo približal neke vrste lahkotnost dogodka, da ni to spet nekakšen bav-bav. smile

Potem vzamem poleg še teleobjektiv. Razen, če me še kdo s svojim prispevkom ne prepriča drugače.
Glede baterij imam pa že v navadi na vsak preprost dogodek ponesti vsaj 4-5 kompletov baterij za fleš in 4 baterije za body.

Se strinjam, v Sloveniji je zares ogromno odličnih poročnih fotografov.

Hvala še enkrat, če pa želi še kdo kaj dodati, je zelo dobrodošel. grin
Lep dan!
 1   

DamDesign @DamDesign 6. Sep 2011, 08:13

Sicer z uradnim fotkanjem porok nimam skoraj nikakrsne kilometrine (kot uradni fotograf sem fotkal 2 - eno hudo tradicionalno in eno totalno odpuljeno, pac dva ekstrema biggrin ), pa vendar:.

- Glavni in prvi nasvet: Ne panicari! Ni potrebe! Ce bos na poroki uzivala (in glede na to, da se poroci tvoja prijateljica, je to neizbezno), te bo energija dogodka vodila od fotke do fotke grin Cekiraj dogajanje okoli sebe, opazuj folk, njihovo pocetje, ujami kak smesen dogodek, ne fotkaj "klasicnih" fotk (t.i. gasilske fotke), ce pa ze moras, pa jim dodaj "tisto nekaj" - bodisi na terenu, ali pa v digitalni temnici

Sedaj pa po vrsti po tvojih vprasanjih:
- Tvoja oprema se mi zdi super za fotkanje poroke. Osebno bi imel combo body+flash+17-55 in body+flash+10-24 (kateri flash in kateri body skombinirati se bos naljazje odlocila sama, saj poznas njihove karakteristike in obnasasnje)
- Teleobjektiv bi jaz osebno imel vsaj v avtu ali nahrbtniku. Zakaj? Ko bos pofotkala del, za katerega so te prosili, se bos lahko se s teleobjektivom malo »izzivljala« in naredila kak shot, ki bo v digitalni temnici verjetno povzrocil kak nasmeh in toplino pri srcu grin
- Na uradnem delu teleobjektiva verjetno ne bos potrebovala, ker dvomim, da bos od mesta tik ob maticarju lovila kako tetko v zadnji vrsti, kako si brise solze. No, ce bi imel osebno 3 body-je, bi verjetno tudi ta combo imel pripravljen (cuz ya neva know… biggrin ), ampak nasplosno pa mislim, da je to ze overkill
- Ce je dvorana slabse osvetljena, bi jaz delal s flashem (ker sem trenutno obsojen na D90 + 18-105 + 50/1.8…) s priprto zaslonko. Ker imas moznost svetlobno mocnejsih objektivov, ti bo verjetno poratalo tudi brez. Imas moznost kak dan pred poroko iti v dvorano in preizkusiti »svetlobo« in nastavitve? Magari peljes kakega prijatelja zraven, ga postavis tja, kjer bi naj stala maldoporocenca, ti se postavis na »bojni/e polozaj(e)« in stestiras zadeve. Bolje prej, kot pa na sami poroki grin Je pa res, da bi z »bouncanjem« svetlobe od sten in stropov lahko dosegla kak »kicast« efekt grin Heh, bi predlagal se grid box na enem od flashev, ampak to je spet overkill… biggrin

- Glede postavljanja folka bi jaz sel takole:
1. Mladoporocenca
2. Mladoporocenca s pricama
3. Mladoporocenca s starsi
4. Mladoporocenca s pricama in starsi
5. Mladoporocenca s sirso familijo (tetike, striceki, dedki, babice, striceva nova zena Jozica, …)
6. Mladoporocenca s prijatelji
7. Mladoporocenca s komerkoli ze…

Koliko folka bos pofotkala je odvisno od tega, kaj si mladoporocenca zelita, koliko casa imas, koliko folka bo na poroki, … Na moji poroki je to fotkanje trajalo skoraj eno uro – od pric, starsev, pa vse do prijateljic od zeninih prijeteljic, ki so pripeljale svoje prijateljice od prijateljic… Ce bo na poroki 500 ljudi (ja, sem ze bil na taki poroki oz. ze kr malem Woodstock-u…), verjetno ne bos fotkala vseh, pa tudi mladoporocencema se ne bo dalo tri ure pozirati ob folku…

Kompozicija: Nisem nikoli tuhtal o tem. Zakaj? Ker se mi zdi, da imajo parcki nekako dogovorjene »strateske« polozaje. Recimo jaz vedno hodim tako, da imam bejbo na desni. Zakaj? Pojma nimam. Mogoce sem delno avtist… biggrin Ne, resno. Ce opazujes parcke, ki jih poznas, je pogosto mozno opaziti take vzorce. Tudi mladoporocenca sta verjetno med takimi parcki. Pa glede na to, da ju osebno poznas, ju lahko vprasa po zeljah grin Starse pa lahko psotavljs tudi random – njene na njegovo stran in kontra. Zakaj? Just because. Namig: Ko se bodo postavljali, fotkaj. Ko bodo postavljeni, fotkaj. Ko bodo odhajali s »prizorisca«, fotkaj. Lep kolaz bo, verjemi grin

Pri maticarju je ok, ce nisi v centru pozornosti, ampak po drugi strani pa si lahko dovolis malo »akcije« - saj moras ujeti kljucne trenutke grin Nazadnje sva bila na poroki dva fotografa, kar naju je nekako resevalo, saj ni bilo potrebno hoditi sem in tja. Kolega je sicer za par sekund stopil za maticarko in njeno pomocnico in tako dobil »frontalni« shot mladoporocencev in pric, ampak to je bil tudi edini izlet izven delovnga koticka.

Se nekaj, na kar racunaj: Presenecenja na sami poroki. Jaz osebno recimo nisem vedel, da bo na poroki, poleg tetk, stricekov in ostalih »resnih« ljudi, tudi cel motoristicni klub… biggrin Motorji z masnicami, usnje, tetovaze, dolgi lasje in kurjenje gum v kombinaciji s starimi mamami, ki to navduseno opazujejo, ploskajo, plesejo in svojim mozickom s prsti navduseno kazejo oblak dima med tem, ko predsednik motokluba s kurjenjem gum dela na asfaltu pred hiso dva »donut-a«, ki ponazarjata dva prstana, lahko dajo super fotke grin Zato sem ti ze v prvi tocki govoril o »go with the flow« grin

Se en namig: Ce bos imela vnaprej nagruntane »ta lepe fotke« (fotke mladoporocencev na klopcah, pod marelami, v objemih, za drevesi, ko tisita avto, …), si jih lahko napises na plonk-listek. Zakaj? Ce slucajno zapanicaris, bos pozabila kak shot, ki si ga imela v planu… Listek, ki bo v zepu potrpezljivo cakal tvoj pogled, te lahko resi grin

Skratka:
- Znanja imas ocitno dosti
- Opremo imas dobro
- Sprosti se
- Uzivaj
- Fotkaj
- Ne joci v kljucnih momentih (poljubi, »da«, objemi, …), ker bos s solznimi ocmi tezko gledala skozi viewer, pa se make-up se ti bo razpacal grin

Pa dobro luc!

p.s. Potrebujes back-up fotografa? biggrin
Zahvala: vanna3
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati