0   

Ratter @Ratter 6. Sep 2011, 08:35

DamDesign je napisal/a:

- Glavni in prvi nasvet: Ne panicari! Ni potrebe! Ce bos na poroki uzivala (in glede na to, da se poroci tvoja prijateljica, je to neizbezno), te bo energija dogodka vodila od fotke do fotke grin Cekiraj dogajanje okoli sebe, opazuj folk, njihovo pocetje, ujami kak smesen dogodek:D

Zelo lepo povedano.
 0   

Martini456 @Martini456 7. Sep 2011, 10:55

Tukaj si napisal da deluje z cenejšimi objektivi vendar na fotografiji so vsi L objektivi saj se pri vseh vidi rdeča črta na objektivih...ups...

ohinsploh je napisal/a:
Glede primov v poročni še tole:

Evo eno slikco Jeremy Claya....men enga najvšečnejših poročnih...

tole pa je ta set http://www.fredmiranda.com/forum/topic/939393

tule pa en set novinca, tole je njegova 4 poroka, dela pa s 5d, 50 1.4, 85 1.8, sigma 105, 28 1.8, tko da se vidi da se da tudi s cenejšim steklom dosegat vrhunske rezultate http://www.fredmiranda.com/forum/topic/939243

še zbirka Sama Hassasa, tudi en mojih najljubših poročnih, spodaj je opisano kakšna stekla uporablja http://www.fredmiranda.com/forum/topic/928267

Upam da z linki nisem prekšu kakšnega pravila...če sem pa brište
 1   

ohinsploh @ohinsploh 7. Sep 2011, 10:58

Martini456 je napisal/a:
Tukaj si napisal da deluje z cenejšimi objektivi vendar na fotografiji so vsi L objektivi saj se pri vseh vidi rdeča črta na objektivih...ups...

ohinsploh je napisal/a:
Glede primov v poročni še tole:

Evo eno slikco Jeremy Claya....men enga najvšečnejših poročnih...

tole pa je ta set http://www.fredmiranda.com/forum/topic/939393

tule pa en set novinca, tole je njegova 4 poroka, dela pa s 5d, 50 1.4, 85 1.8, sigma 105, 28 1.8, tko da se vidi da se da tudi s cenejšim steklom dosegat vrhunske rezultate http://www.fredmiranda.com/forum/topic/939243

še zbirka Sama Hassasa, tudi en mojih najljubših poročnih, spodaj je opisano kakšna stekla uporablja http://www.fredmiranda.com/forum/topic/928267

Upam da z linki nisem prekšu kakšnega pravila...če sem pa brište

Prosim še enkrat dobro preberi....na fotografiji ni oseba o kateri govorim kot o novincu ki dela s cenejšim steklom....
Zahvala: Martini456
 0   

Vanna @vanna3 7. Sep 2011, 21:14

DamDesign, to je bilo pa zeloooo velikodušno od tebe! Najlepša hvala!

Je toliko podatkov, da ne vem kje začeti z odgovarjanjem, zatorej rajši celotnega teksta ne bom povzemala.
Hehe, hvala a upam, da back-upa ne bom potrebovala. Če karkoli zakuham, boljše, da sem sama krivec.
Seveda pa delam na tem, da ne bi česarkoli pokvarila.

Žal vstopa v sam poročni prostor dan pred dogodkom nimam možnosti. Ampak za sam prostor vem kako izgleda. Nisem še fotografirala ampak na oko bi rekla, da se bo z ISO 800 + fill flash dalo lepo delati. Stene so svetle, strop relativno nizek (270 - 300 cm), celotna kvadratura prostora pa približno 14 x 8 metrov.
Za same nastavitve na aparatu me ne skrbi, to se vedno znajdem oziroma po občutku prilagajam globinsko ostrino, kompenzacijo fleša ipd. Bolj me skrbi glede samih goriščnih razdalj.
Ampak sedaj po tehtnem premisleku sem končala pri ideji, da bi začela z enim bodyjem, ki bo imel stalno objektiv 17-55mm in fleš, na drugem objektivu pa bo od začetka privit 10-24mm prav tako s flešem. V poročni dvorani najprej naredim nekaj ultraširokokotnih in, če bo dovolj časa, na drugem bodyju zamenjam objektiv z 50mm f/1.8 in naredim še nekaj portretov in detajlov z minimalno globinsko ostrino. Seveda pa bo potrebno najprej videti kako bo s časom in menjavo objektivov ter igračkanjem na detajlih.

Poroka k sreči (malo nesramno mogoče, pa vendarle) ne bo velika. Skupno manj kot 40 povabljenih. Zato sklepam, da ne bo veliko kandidatov, ki se bi želeli fotografirati.
Če postavitev res ne rabi biti po pravilih, potem mi je veliko lažje. Saj me je begalo kaj je pravilno in na katero stran postaviti moškega, na katero žensko, smejo biti otroci na sliki ali ne....
Upam, da bo res preprosto. Sicer postavljanje oseb na skupinsko sliko je že moja praksa, ampak tega si na poroki nekako ne želim komurkoli pridigati postavi se sem, ne gledati tako, poglej tako, glavo obrni tja... Srčno upam, da mi ne bo potrebno biti zahtevna fotografinja.

Ta ideja s plonk listkom glede poz in idej pa sploh ni slaba! Hvala!
Verjamem, da lahko ob takšnih trenutkih fotograf doživi nekakšen blackout, ko se ne spomni tistega kar je hotel še narediti in to bi se mi verjetno lahko zgodilo. No, vsaj za te fotografije v parku (ali kjerkoli pač že bomo fotografirali), me pa res ni strah, saj je to takorekoč navadna portretna fotografija, s katero imam prakse precej. Samo, da bosta sveže poročena še pri volji in moči se smehljati in pozirati. smile

Samo še eno vprašanje glede obnašanja med samim protokolom....
Kako je najbolj pravilno oziroma boljše? Kam se postaviti, da imam lahko vedno pogled na mladoporočenca in hkrati nisem vpadljiva? A lahko ves čas čakam v enem izmed kotov ali to ni zaželjeno? Kaj pa, če želim zamenjati stran iz leve na desno - grem lahko izza matičarja, pred njim ali povsem okrog vseh ljudi?
Sicer se imam namen pred dogodkom pogovoriti z matičarjem, pa vendarle rajši vprašam, da ne naredim že tukaj karkoli nedopustnega.

Hvala resnično še enkrat, za izjemno dobro in detajlno ter nadvse duhovito opisano "stanje". smile

Sedaj se pa lotim še brskanja kje kupiti ali dati izdelati zahvale za svate.
Na to sprva sploh računala nisem. Groza kaj vse me še čaka.

Lep pozdrav!
 1   

DamDesign @DamDesign 8. Sep 2011, 07:52

Ni za kaj biggrin Anytime grin

Back-up vedno prav pride – ce druga ne, bo lovil »postranske« kadre, ki jih ti med lovljenjem glavnega dogajanja ne bos mogla grin

Ne, ne vsiljujem se biggrin Ampak v soboto mi je postala porocna fotografija dejansko vsec in me vlece, da bi se kak tak projekt izpeljal biggrin

Uh, v takem prostoru ne bi smelo biti tezav s fotkanjem. Ce je strop toliko nizek, poskusi z »bouncanjem« od stropa ali sten – se izognes sencam za akterji, ki mi gredo na zivce, a vcasih brez njih pac ne gre…

Tak combo opreme bo ok. Glede fotkanja detajlov pa: Med tem, ko bo maticar bral o spostovanju, vzajemni pomoci in ostalih bla-bla-rijah, lahko ti kamot vsaj 3x menjas objektive in se igras z detajli (oci mladoporocencev, prstana na mizi pri maticarju, ikebanica na mizi pri maticarju, roki mladoporocencev (itak se bosta drzala za rokici biggrin ), solze v oceh nevestine mame, …).

40 povabljenih je super cifra za fotkanje – cisto vsakega svata bos lahko prefotkala v detajle biggrin Ne, resno, tudi, ce se bodo hoteli vsi fotkati z mladoporocencema, ne bo veliko dela.

Postavljanje folka je vcasih kr nuja, ce hoces »tocno tako« fotko. Ce ti je pa vazno samo to, da so pac vsi na kupu ob mladoporocencema, se pa ne sekiraj.

Jaz ob cekiranju tujih porocnih fotk nikoli nisem dobil obcutka, da bi se fotografi drzali nekih svetih pravil glede postavljanja. Na poroki, ki sem jo nazadnje fotkal, je med fotkanjem »pocukranih« fotk nevestina 5-letna hcerkica zlezla mamici pod porocno obleko tako, da je pri maminih kolenih izpod obleke gledal samo njen nasmejan obrazek – picture-bomber ali pa »tista« posebna fotka po drugi strani biggrin

Ideja s plonklistkom izhaja iz moje hude pozabljivosti – ce si ne napisem, je fertih… biggrin Sicer so moji plonkci digitalni (buhnedi, da bi crknala Nokia, buhnedi…), ampak se vedno so grin

Ce bo fotkanje v parku takoj po tem, ko bosta »ta mlada dva« prilezla iz maticnega urada, bosta se dovolj pri moceh za poziranje in fake smehljanje za fotke. Ob 3h zjutraj bo ze malo drugace, ker zna biti kak zenin koma pijan… biggrin

Idealna pozicija za fotkanje mladoporocencev bi bila dritto pred njima oz. za maticarjevim hrbtom ali kaj podobnega, ampak tega raje ne pocni, ker bos kar naenkrat v centru pozornosti ti in ne »ta mlada dva«. Ce si predstavljas, da je maticar golman, se postavi v »korner«. Heh, ne morm verjet, da ti tole razlagam s pomocjo fuzbala, sploh pa ob dejstvu, da sm clovek, ki mu za fuzbal tako dol visi, kot nikomur drugemu v EU… biggrin

Alternativa je stranska stena, od katere vidis mladoporocenca z ene strani in delno od spredaj. V primeru potrebe po prezarcenju na drugo stran prostora lahko gres okoli vseh 40 svatov, AAAAAMPAAAAK…. Samo, ce bo okoli njih dovolj prostora. S torbo in dvemi body-ji okoli vratu se ne bo enostavno drenjati med tetkicami in striceki grin Alternativa? Ninja mode – pocep in hiter »nizek prelet« med »ta mladimi« in maticarjem (ali rabljem – odvisno od nadaljne srece parcka…). Ampak tega manevra ne izvajaj prepogosto, ker znas izzvcati kak zolcni izbruh pri kateri od tetk… »Glej jo, smrkljo, ko nima anbjenga spostuaja…«…

Ce bo »kraj zlocina« tak, da bosta »ta mlada oba« na nekaksnem odru (pri meni je bilo tako), ti bodo zgoraj omenjeni nizki maneverski preleti olajsani, ker se bos lahko pred odrom sprehodila in s tem ne bos ovirala srecnega in s solzami srece (ali socustvovanja) zalitega pogleda svatov na sceno na odru (razen, ce si visoka kot Shaquile O'Neal na ramah od Michaela Jordana).

Zahvale, povabila, fotoknjiga, albumi, fotke, … biggrin Pa kopiranje fotk, backup, filtriranje fotk, post-obdelava, … biggrin Pa se kej bi se naslo grin
Zahvala: vanna3
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 1   

MiroN @MiroN 8. Sep 2011, 08:48

Jordan bi bolj težko nosu O'Neil-a na ramah, prej obratno biggrin biggrin Pa bouncaj samo od belih stropov (ampak to najbrž že veš) biggrin
Zahvala: vanna3
 2   

martin @mart911 9. Sep 2011, 18:56

Pri skupinskih slikah bi blo po moje dobr začet z čim več ljudmi in potem zmanševat vse do mladoporočencev samih, saj bo tako lažje nadzorovat zadevo ker ti ne bo potrebno preveč iskat ljudi, kar lahko vzame veliko časa in potrplenja.
Zahvala: vanna3, DamDesign
 0   

Vanna @vanna3 10. Sep 2011, 08:52

Hvala še enkrat DamSesign kakor tudi MiroN in mart911!

Se mi že pošteno mudi naprej, tako, da bom žal kratka.

Vse informacije so mi (bile) v odlično pomoč, za kar se resnično zahvaljujem.
Menim, da grem sedaj lahko na "bojišče" veliko bolj sproščena in pripravljena. Glede samega bouncanja fleša od belih sten imam prakso, tako, da tukaj ne bo težav. Prav tako so mi poznane tehnike kako delati s fill-in flešem in zajeti čimveč ambientalne svetlobe. Malo me še skrbi sama postavitev v prostoru ampak o tem se bom pred dogodkom pogovorila z matičarjem in upam, da ne bo težav. Namen imam delati mešano klasično/reportersko, kar pomeni, da bi zelo rada naredila tudi nekaj nestandardnih fotografij v prostoru. Visoko na matičarjevim hrbtom proti mladoporočencema, kakšno "nepovabljeno" fotografijo od zunaj skozi pol priprta vrata, ravno toliko, da dobim v kader ženina in/ali nevesto ter matičarja, pa kakšno fotografijo tik nad tlemi z ultraširokokotnikom in podobno.
Včeraj sem si popoldne vzela čas in testirala ob enaki uri ob kakršni fotografiram poroko, kako se obnese fotografiranje zunaj. Računam tudi na uporabo cirkularnega polarizatorja potem v parku, na mostu in podobnih lokacijah, saj mi lepo poudari nebo.

Sem govorila še z enim znancem, ki fotografira poroke in je tudi sam rekel, da iz njegove prakse se boljše obnese, če fotografiram najprej čimveč ljudi in jih potem zmanjšujem (odstranjujem iz kadra) dokler ne ostaneta samo ženin in nevesta. Pa še dober podatek na katerega prej nisem sploh računala nisem - najprej naredim skupinske fotografije jaz, potem pridejo na vrsto pa ostali, ki prav tako fotografirajo zase, saj drugače osebe ne bodo gledale v moj objektiv ampak vsak po svoje v tistega, ki mu bo najbolj pritegnil pozornost. Se bojim, da je nekaj resnice v tem in to moram vsekakor paziti.

Plonk listek je pa napisan. smile Prav tako imam sprintanih nekaj meni všečnih poz mladoporočencev v naravi, v primeru, da bo težko dopovedati slavljencema, kakšne poze želim od njiju.
Hvala še enkrat vsem in se oglasim, ko bo najhujše mimo. smile

Lep sončen dan želim!
 0   

Vanna @vanna3 18. Sep 2011, 13:41

Pozdravljeni, kot sem rekla, se oglasim in sedaj je najtežje (upam) za menoj.

Ja, kaj naj rečem kot to, da sem se upravičeno bala. Uradni del pri matičarju je bil grozen.
Prišli smo pred vrata urada in le-ta so bila zaklenjena. Eden od prisotnih kliče matičarja s katerim se je dogovarjal in le-ta pravi, da je na dopustu in pride nekdo drug, ki ga nadomešča. Tisti je pa prišel s približno 10-minutno zamudo. Groza. Ta čas je zunaj tako pripekalo sonce, ljudje so bili upravičeno živčni in še te slike, ki sem jih naredila pred vrati, so pogojno uporabne, saj je čutiti nerazpoloženje ljudi. Potem po prihodu matičarja pa se vsi zgrnemo v prostor in vse je steklo po izredno (ampak resnično, izredno) hitrem postopku. Matičar s sodelavko posede mladoporočenca in priči, stopi do radia in vklopi glasbo, ostali se posedejo za njimi, prostor majhen in zelo slabo osvetljen (luči so sijale samo nad mizo kjer se je dogajal govor in sklenitev zveze, dokler za hrbom prič in ženina ter neveste je bilo pa zelo temno). Sama le toliko spregovorim z matičarjem, da vprašam glede pravila obnašanja in ta privoli, da lahko delam prav kar mi paše, tudi za njega se lahko stisnem, nad njim, res v redu in flegma možakar. No, očitno toliko flegma, da mu tudi zamujanje ni tuje. smile
Pričela sem s slikanjem mladoporočencev in prič. Vse z objektivom 17-55mm f/2.8 in seveda s flešem. ISO je bil na 800, vrednost zaslonke nekje med f3.2 in f7.1 in po potrebi uravnavana kompenzacija fleša ter časa zaklopa zaslonke.
In, tako sem naredila le 10-15 slik kvečjemu iz maneverskega prostora štirih kvadratnih metrov, nakar hočem zamenjati na drugem bodyju objektiv, že slišim matičarja z napovedjo predaje prstanov. Pa si je to sledilo od vklopa glasbe do tukaj v dobrih treh minutah (kolikor sem pogledala po zaporedju slik kdaj so bile narejene). Tega pa res nisem pričakovala, sem upala na vsaj kakšnih 8 do 10 minut in, da bom v tem času lahko v "miru" poslikala prisotne zadaj. Tako pa do predaje prstanov od vseh prisotnih nisem imela niti ena slike. Pri predaji prstanov mi je matičar namignil, da lahko stopim popolnom blizu in sem upoštevala, tukaj so mi uspele lepe slike, lahko rečem. Tako imam zabeleženo kako ženin natakne prstan nevesti in nevesta njemu. V mojem primeru moram povedati, da je od predaje prstanov do poljuba minilo še nekaj časa. Sama sem upoštevala nasvete in po predaji prstanov nepremično merila v njiju ampak nič. Poljuba ni bilo, matičar je še držal govor, nakar po tistem sta se pa poljubila skorajda spontano (brez, da bi matičar oznanil češ sedaj sta mož in žena in se lahko poljubita). Tudi to imam zabeleženo. Po tistem pa se spravim hitro narediti še nekaj slik ostalih prisotnih, dokler so še (nekateri) sedeli, ampak ta čas, ko sem se tam lovila okrog njih, je že v drugem kotu počilo - odprtje šampanjca. Tako, da sem tisti pok in let zamaška zamudila. Sem pa hitro skočila s ta krog in poslikala med nazdravljanjem. Čeprav tiste slike so mi bolj tako brezvezne saj ni prave kompozicije, enemu manjka nos, drugemu uho, tretji ali tretja dela grimase.... Po tistem se je pa čas ustavil. In spet na hitro pogledam prvo in zadnjo sliko in čas nastanka. Od vklopa glasbe do odprtja šampanjca je preteklo nič več kot 7 minut. In farsa - šampanjec je oseba v kotu odprla prej kot sta se sedaj že mož in žena podpisala. Tako, da še pika na i - med mojo menjavo objektiva na drugem bodyju, sta se mož in žena pričela podpisovati kar pa nisem ujela. Uspela sem ujeti šele podpisovanje obeh prič. A, ker je bilo dobro razpoloženje in matičar ni kompliciral, sem ju nehecala, da še enkrat zaigrata podpisovanje, slikala sem pa pod takšnim kotom, da ni videti ali se konica pisala dotika lista ali ne. Vsaj nekaj. Od tukaj naprej je šlo pa vse lepo.
Zamenjala sem objektiv na drugem bodyju, takoj popravila ISO na obeh bodyjih in zunaj pred vrati naredila nekaj testnih posnetkov, da sem si nastavila pravilne vrednosti (ISO, WB, flash EV+/-), zaslonko in čas zaklopa pa sem prilagajala spotoma. Za slikanje med metanjem riža sem uporabila kar tisto highspeed continuous z zelo majhno vrednostjo fleša, da je lahko dohajal. Tako imam med samim metanjem kar ene 20-30 slik, ki si lepo sledijo kakor stop-motion film. Po tistem sem z enakimi nastavitvami slikala še metanje šopka katerega se je nevesta odločila vrčti že takoj tukaj.
Sledilo je fotografiranje v parku, ki je minilo brez težav in enako tudi praznovanje v bližnjem gostišču. Tam sem lahko pa naredila za moje pojme še najboljše in najbolj pristne slike tistega dneva. Vsi spontani, nasmejani, srečni, veseli... Povsem nasprotje tistemu pri matičarju.
Zatorej sem si sedaj rekla, ko sem opazila skozi svoje oči kako to izgleda; veliko boljše je, da je pred usodnim "da" še kakšna šranga, se vsaj ljudje spoznajo, sprostijo, kaj dajo na zob in je takoj boljše razpoloženje. Tukaj v tem primeru se veliko pristonih med seboj sploh poznalo ni.
Drugače pa priznam, da živčna nisem bila niti malo, a vseeno sem videla, da gredo stvari precej nekontrolirano mimo. Tako, da, če še kdaj fotografiram poroko, bom vsaj vedela nekaj. Pravega recepta ni. Fotografiranje do fotografiranja se lahko očitno ZELO razlikuje in vmes so vedno možni nepričakovani faktorji (zamuda, preskočen vrstni red dogodkov, nesproščenost ljudi ipd.).
In majhna skrivnost.... Uporabila sem samo dva objektiva. 17-55mm f/2.8, ki je bil v igri lahko rečem, da v tričetrt primerov slik in tista četrtina potretov in predvsem slik v gostišču, ki je nastala z 50mm f/1.8.
Tele objektiv sem za skrajno silo imela s seboj, a ga nisem potrebovala, ultraširokokotnika pa prav tako ne. Sem ga nameravala, a je pri matičarju šlo vse tako hitro mimo, da nisem uspela. Je tistih 17mm povsem zadoščalo.
Sedaj pa me čaka tisto česar mnogi udeleženci ne vidijo. Selekcija, prebiranje, popravljanje, shranjevanje, urejanje, pošiljanje v tisk itd.

Hvala vsem še enkrat za radodarno izkazano pomoč in nasvete.
Mogoče še ta moj zapis pride komu prav, ki bo v enaki dilemi kakor sem bila jaz.

Lep pozdrav!
 0   

DamDesign @DamDesign 19. Sep 2011, 09:09

Zanimiva reporataza biggrin

Sam tole je pa bilo kaoticno, ja... :/ mislim, da ti maticar zamudi na poroko... Ne vem... Cist razumem nerganje prisotnih.

Ce mene vprasas, si glede na kaoticni potek dogodkov se dobro lovila momente biggrin Dobro, zamujen sampanjec, ki pa itak ni bil odprt v pravem trenutku. Pa dobro, da si vsaj to spogajala, da se se enkrat "podpiseta" grin

Ravno zaradi tega sem jaz med zadnjo poroko pri maticarju samo dvakrat menjal objektive - iz 18-105 na 50 za par fotk, potem pa hitro nazaj na 18-105 grin Jbg, sirsemu kotu sem dal prednost pred malim DOF-om in detajli grin

Sedaj te pa caka zurka za kompom biggrin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Peter @MX_Peter 3. Okt 2011, 19:24

No da še jaz na hitro povem svojo zgodbo, ko sem se ravno v tem času kot @vanna spravil eno poroko fotografirat.

Na "žalost" se s stranko poznam in tudi zato sta se obrnila name, da bi fotografiral njuno poroko in po dolgih pripravah, večkratnem ogledu terena kjer se bo vse odvijalo, smo izpeljali poroko. Šlo je vse po planu, razen lokacije slikanja poročencev je bila zasedena zaradi ogromne množice ljudi in še dveh porok na gradu. Sem jima rekel da gremo na drugo lokacijo in sta to zavrnila, češ da bomo že doma pri njiju vse to zrihtali in v tistem trenutku sem jima rekel, da tam ni prava lokacija zaradi preveč sončne strani, ne tako privlačnega ambienta, nepoznavanje lokacij,....pa sta vseeno vstrajala pri tem.

No ko sem po več dnevnem preboju in garanju za računalnikom in temeljitem izboru fotografij prišli do "računa" se je vse obrnilo na črno. Prej smo se še zmenili, da album uredita sama, jaz pa jima samo dostavim fotografije. Zahteval sem 500€ s tem da bi kasneje še imeli posebno slikanje nosečnice, predlagal pa sem jima še enkratno slikanje ženina in neveste na prej že dogovorjeni lokaciji. No na koncu sta rekla, da dasta 200€ ali pa mi lahko kao vrneta fotke nazaj, po tem ko sem jima že dostavil DVD. Aja pa še to baje da so vsi njuni prijatelji, ki so se poročili našli fotografe kateri so vse zrihtali za 350€ edino eden je bil 800€ ampak on je pa profi (mene ker pač vsi ti poznajo, pač nimajo za profija ane grin ).

No se je že kdo spopadel s podobnim problemom, mogoče lahko podobne situacije tudi opišete vsem nam, da bomo za drugič vedeli, da ne nasankamo, ker nismo "profiji" grin

Pa še ena fotografija za pokušino amaterja grin
 0   

urosm @urosm 3. Okt 2011, 19:37

Pritoži se na DURS laugh
 0   

Primož @Smrkec 3. Okt 2011, 19:46

Če ne živiš od zaslužka s fotografijo nisi profi pa če delaš še tako dobre fotografije..sicer pa... če je bil dogovor jasen za 500€ potem jih zahtevaj in ne odstopi od zahteve... Če pa si se glede cene začel dogovarjat šele potem ko si dostavil fotke, se pa brezveze jeziš grin ... kakor koli boš rešil zadevo, si se pa vsaj naučil, da preden daš fotke rabiš tudi plačilo grin
... The moments you want to remember ...

http://www.primozbregar.com
 0   

RZ67 @RZ67 3. Okt 2011, 20:07

MX_Peter je napisal/a:
Prej smo se še zmenili, da album uredita sama, jaz pa jima samo dostavim fotografije. Zahteval sem 500€ s tem da bi kasneje še imeli posebno slikanje nosečnice, predlagal pa sem jima še enkratno slikanje ženina in neveste na prej že dogovorjeni lokaciji.

Ne vem, kakšne so cene danes, ampak, ko sem se jaz poročil pred 5 leti, sva z ženo plačala fotografa 709,40 eur, pri čemer sta bila fotografa 2, fotkala sta od prihoda na matični urad do zaključka fešte, torej od okoli 13h do okoli 1h, se pravi 12ur neprekinjeno (za šrango smo se zmenili, da ju ne bo, ker je bila ta na Gorenjskem), sama sta se pripeljala na lokacije, ki so bile 3: matični urad Zemono, image fotke na Štanjelu ter fešta v Medani, pa image fotke so bile narejene na 6x4,5 MF film, pri čemer sva negative dobila midva. Sta pa seveda oba imela hrano in pijačo enako kot svatje. Aja, en je bil profi z diplomo s FAMU, za drugega pa ne vem. Sva se pa tudi midva zmenila, da nama dostavi samo fotke.

Primerjava s povprečno slovensko neto plačo:
a) julij 2006 (moja poroka) = 181.003 SIT neto = 755,31 eur
b) julij 2011 = 974,91 eur

Izhajajoč iz tega bi jaz tebe, če bi bilo vse enako, plačal 457,56 eur. thumbsup
 0   

Peter @MX_Peter 3. Okt 2011, 20:27

No me veseli, da se malo govori tudi o cenah, saj se nekako tukaj vedno vse ustavi. Je pa dobro delit tako uspešne in manj uspešne izkušnje, saj bi morebiti komu kdaj še prav prišle, preden se poda v kakšen "projekt" grin
>>> Better to be a racer for a moment, than a spectator for a lifetime <<<
 0   

Zelod @flambirana_oFca 3. Okt 2011, 20:39

S samim fotografiranjem porok nimam izkušenj, ampak odkar se s fotografijo ukvarjam tudi poklicno (s.p.), sem spoznal, da je veliko naročnikov, ki me skušajo pri plačilu prenesti okrog ali pa opravljenega dela nekako sploh ne bi plačali.
Že v štartu po ustanovitvi s.p.-ja sem imel v roku enega meseca kar tri slabe izkušnje. Vse pridno naredil, zaslužka pa od nikjer. Sami izgovori češ nimamo denarja saj je takšna situacija na trgu. Drugi (fizični naročnik) je hotel, da ga za ceno samega fotografiranja in minimalno grafično obdelavo, na vsaki sliki (50 slik) detajlno retuširam (povečava oči, odstranjevanje brazgotin, sprememba kože na obrazu na svetlejšo ipd.).
Po teh pripetljajih sem se za večje in dražje (nekaj sto EUR) projekte striktno odločil - obvezen avans v vrednosti, da se mi zagotovo pokrijejo tekoči stroški in ostane nekaj zaslužka. In sedaj točno vidim kdo je resen in kdo ne. S tistim, ki noče dati avansa, pa večjih in dražjih zadev rajši ne delam. Bolje mi je manj zaslužiti kakor delati zastonj.
Druga opcija, da vidiš kako naročnik "diha", je pa, da mu daš vse slike na DVD-ju z ogromnim vodnim žigom čez. Imajo priložnost pogledati slike, presodijo ali so jim ok ali ne in koliko so pripravljeni to plačati. Šele, ko ti denar nakažejo, jim pošlješ pravi DVD.
Menim pa, da je fotografstvo zelo delikatna branža in, ko imaš opravka z zakompleksanimi naročniki, ki so sami sebi všeč samo na eni sliki resolucije 320x240 pik, po možnosti slikani s predpotopnim mobilnikom in na tej sliki seveda ni videti detajlov na obrazu, potem pri takšnem naročniku zlahka pogoriš. Pač, ne bo hotel plačati, ker si na fotografiji ni všeč. Ne prizna pa si, da ima hude komplekse.
 0   

Peter @MX_Peter 3. Okt 2011, 20:54

Naj še omenim to, da se z naročnikom in s tistimi, s katerimi se je naročnik pogovarjal o ceni tudi osebno poznam, že iz otroštva in ker nisem bil pretirno priljubljen, sem veljal za nepomebneža, kateri sem morda še vedno v njihovih očeh. Če bi delal za osebo, katero ne poznam niti malo, bi mogoče nanj lahko deloval "navdušujoče" in profesionalno...samo moje mnenje.
>>> Better to be a racer for a moment, than a spectator for a lifetime <<<
 0   

Dule @DuleB 3. Okt 2011, 22:20

MX_Peter je napisal/a:
Naj še omenim to, da se z naročnikom in s tistimi, s katerimi se je naročnik pogovarjal o ceni tudi osebno poznam, že iz otroštva in ker nisem bil pretirno priljubljen, sem veljal za nepomebneža, kateri sem morda še vedno v njihovih očeh. Če bi delal za osebo, katero ne poznam niti malo, bi mogoče nanj lahko deloval "navdušujoče" in profesionalno...samo moje mnenje.

Zdaj, ko si že osmojen in poparjen, res nima smisla iskati vzrokov za neuspeh še v vaših relacijah od otroških let dalje! Storjenih napak ni več mogoče popraviti zato raje vzemi tistih 200€, ki sta ti jih tako milostno pripravljena nakloniti (fotke sta si itak že skopirala!) ter jima zaželi nesrečo v ciganskem zakonu.
Če se boš še kdaj spuščal v tovrstno sivo ekonomijo, ti je @flambirana_oFca dal dva več kot koristna nasveta: ustrezno velik avans pred snemanjem ter DVD z ogromnim vodnim žigom čez vse fotke v ogled. Prepričan sem, da potem ne boš več rabil prosjačiti za predhodno dogovorjene zneske... laugh
Dušan Brezovnik
 0   

abo01 @abo01 4. Okt 2011, 14:05

Kar sem do sedaj prebral, je vse skupaj eno samo jamranje. Nisi mogel ustrezno narediti fotkanja, nisi se dobro dogovoril, kot kaže niti nisi naredil dobrih fotk. Tisti en primer ne pove nič. Skratka, nehaj jamrat, naslednjič boš bolj pazljiv, s kom in kako se dogovarjaš.
 0   

Aleš @lial 4. Okt 2011, 16:04

Dobronamerno, MX_Peter: občutek imam, da ti manjka samozavesti in to ljudje izkoriščajo...
Brez zamere!

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati