0   

tmt @tmt 5. Okt 2011, 11:35

Chips, res je to, kar pišeš. Vendar menim, da je poanta pri MX-Petru v tem, da ni bilo težko dat ne vem koliko denarja za zanič muziko, ki bi jo mirne duše zamenjal glasbeni stolp, prav tako ne za izposojo obleke, fascinatno drago torto, enormne količine hrane in pijače...vse se pa zatakne pri poročnem albumu, ki je morda bil kar na visokem nivoju (morda- ne vem) in mnogokrat je tako.
 0   

RZ67 @RZ67 5. Okt 2011, 11:50

tmt je napisal/a:
A ni malo čudno in neprimerno (no vsaj včasih je bilo) zahtevat v celoti plačilo v naprej?

Jaz mojega poročnega fotografa nisem plačal vnaprej in ga tudi ne bi. Če bi to zahteval in bi jaz na to pristal (kar ne bi - glej spodaj), bi mu plačeval kvečjemu sproti in proti izročitvi fotk (npr. po uradnem delu pri matičarju, po image fotkanju, po metanju šopka, po rezanju torte, ...), kar pa bi bilo smešno in bi prekinilo sicer tekočo poroko. Mojemu sem jaz plačal v celoti ob prevzemu fotk, kar je bilo cca. 1 teden po poroki.

Enako sem plačal bend, v celoti takoj po končani ohceti (pa bili so dober trio, s saxom, ...). Enako sem plačal šampanjec na Zemonu takoj po obredu, v celoti pred odhodom z Zemona (glede na to, koliko smo popili). Ohcet v Brdih pa je plačal tast, spet enako kot jaz, v celoti takoj po zaključku.

No, tudi ostale stvari smo plačali ob prevzemu, je bilo pa tam treba plačat nekaj avansa (torta, cvetličar, šopki, vabila, ...).

Če bi fotograf zahteval plačilo vnaprej ali del plačila vnaprej, nikoli ne veš, če se bo potem sploh prikazal na poroki, ker se te stvari pač dogovorijo ustno, več od mobi kontakta ter imena in priimka pa itak ponavadi niti nimaš (enako je z bendi).

Če pa je tu kakšen, ki je za svojo poroko z bendom ali fotografom pred izvedbo podpisal kakšno pisno pogodbo, bi to res rad slišal, ker iz svoje osebne izkušnje povem, da če bi kdo - razen matičarja - od mene kaj takega zahteval (da kaj podpišem, razen poročnega lista), bi ga takoj poslal v 3pm in si poiskal drugega fotografa / drug bend, ker jih je, milo rečeno, malo morje.

V teh zadevah jaz zagovarjam načelo sočasne izpolnitve: ti meni fotke, jaz tebi keš. Pa seveda, če bend ne dostavi, kar je bilo dogovorjeno (to je glasbe, ki jo vzorčno ponuja), ima odjemalec pravico plačilo ustrezno znižati. Enako, če fotograf ne dostavi, kar je bilo dogovorjeno (to je fotk na nivoju tistih, ki jih prek svojega portfolija oglašuje) tudi lahko znižaš plačilo. Če si vse plačal vnaprej, pa se ti bo najeti bend / fotograf samo smejal, pa verjetno bo imel slabšo motivacijo, da bi se sploh potrudil zaslužiti ta denar, ki si mu ga vnaprej že dal.

Skratka, ustna pogodba = plačilo po koncu, pisna pogodba = plačilo delno (npr. za kritje stroškov) lahko tudi vnaprej. Plačilo v celoti vnaprej pa zame nikoli. Preostanek plačam šele ob prevzemu fotk!
 0   

brbo26 @brbo26 5. Okt 2011, 12:44

Avans je precej bolj neobičajen plačilni pogoj kot plačilo ob/po opravljeni storitvi.

Drugače pa... marsikak fotograf je že rekel/zapisal, da je poročna fotografija lahko precej hektična in stresna. Nekateri celo pravijo, da se zaradit tega teh stvari niti slučajno sploh ne mislijo lotevat. In tisti so, vsaj za mojo popolno amatersko oko, imeli kaj za pokazat. Zdej, ker ogabejevih stvari še nisem videl, je možno, da on totalno odpihne vse kar sem do sedaj videl in je z njegove pozicije res 90% fotografov vrednih samo dveh kanapejev (kava je pa že bonus), ampak IMHO dobro pofotografirana poroka po zahtevnosti ni nič manj kot dobro narejena plomba, pravilna bilanca ali generalka na Golfu.

Si lahk še tak "ogabe", brez treninga in koncentracije znaš zajebat.
 0   

ohinsploh @ohinsploh 5. Okt 2011, 20:55

Vse je odvisno od povpraševanja...So fotografi, tudi slovenski, ki imajo že 2012 in polovico 2013 rezervirano (govorim o porokah) in ti seveda vzamejo avans in podpišejo pogodbo, saj jim izpad datuma pomeni izpad dohodka.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati