Kljub iskanju nisem zasledil nikjer na forumu govora o tako imenovani najvišji ponudbi (maximum bid) na eBayu in kako to deluje v praksi, pa zato tukaj postavljam vprašanje...
Zadnja dva dni sodelujem v eBay avkciji za objektiv in kot kaže, se je eden od uporabnikov poslužil opcije maximum bid in je nastavil očitno neko zelo visoko ceno koliko je maksimalno pripravljen plačati.
Sprva nas je bilo 24 ponudnikov in je bila cena, če se izrazim samo kot primer: 250 dolarjev. Recimo, da je objektiv realno vreden v najboljšem primeru, 400 dolarjev. Jaz sem ponudil npr. 380 dolarjev in kljub temu, da sem ponudil zelo visok znesek, mi še vedno takoj po postavljeni ponudbi, sporoči, da je nekdo drug ponudil višjo ponudbo.
Valda, ponudba od tistega, ki je ponudil maksimalno ponudbo, katera pa vprašanje kolikšna je.
In sedaj vprašanje:
Če je nekdo od uporabnikov sodelujočih v avkciji nastavil za maximum bid (najvišjo ponudbo), recimo, da 600 dolarjev (veliko presežena realna vrednost prodajane stvari) in jaz ponudim 410 dolarjev, bo on, če zmaga, moral plačati 600 dolarjev ali zgolj 411 dolarjev (če gredo ponudbe za minimalno 1 dolar navzgor) ?
Potemtakem lahko jaz nastavim za maksimalno ponudbo 1000 dolarjev in v kolikor kdor da "samo" 415 dolarjev, bi jaz v primeru zmage na avkciji plačal 1000 ali 416 dolarjev (+1 inkrement na največ ponujenega zneska)?
Je sploh smiselno v takšni dražbi sodelovati?
Postajam že skeptičen, ker sem v dveh dneh dal zelo visoko ponudbo in jo spravil na zelo realno vrednost objektiva, ampak še vedno ne dosežem maksimalne ponudbe, ki jo je nekdo ponudil.
Je možno, da sodeluje prodajalec z nekom, ki je dal veliko preseženo maksimalno ponudbo in na ta način lovijo kdo bo nasedel in ponudil preveč, na koncu pa bodo avkcijo preklicali oziroma se med seboj sporazumno dogovorili?
Verjetno bi bilo kar možno takšno početje...
Je kdo že imel tovrsten primer?