0   

hawkeye @hawkeye 19. Feb 2012, 21:34

npr. imam 100 fotk v mapi, vse so bile posnete v enakih svetlobnih razmerah, pa WB sem imel narobe nastavljen, ...

Sedaj bi rad samo eno fotko v PS obdelal, da je OK (to znam), potem pa bi ta "format spustil" na vse ostale fotke. Kako se to izvede?
Poskušal sem z ImageProcessor in da sem vključil "Select Open First Image To Apply Settings", vendar ni naredilo.

Vse to sicer znam narediti v LightRoomu, vendar bi rad znal tudi v PS, saj se nameravam počasi navaditi, da bom za preglede, sortiranje, izbiro in obdelavo fotk uporabljal le Photoshop in Bridge.
 0   

Peter @saintek 19. Feb 2012, 21:47

Malo pogooglaj, mislim, da se naredi nek action, ki ga potem uporabiš za več fotk.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 19. Feb 2012, 22:00

Posnameš action in ga apliciraš na ostale.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 20. Feb 2012, 08:34

Action + Batch convert. Ostalo ve Google.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   
 0   

Tomislav @tomaz_urh 20. Feb 2012, 12:19

Sicer sem LR uporabnik, ampak, če si eno fotko obdelal v PS potem greš v adobe bridge kopiraš nastavitve te fotke in potem apliciraš na druge označene fotke.
 1   

Jernej @Horse 20. Feb 2012, 13:40

tomaz_urh je napisal/a:
Sicer sem LR uporabnik, ampak, če si eno fotko obdelal v PS potem greš v adobe bridge kopiraš nastavitve te fotke in potem apliciraš na druge označene fotke.

To velja za primer, ko obdeluješ RAW fotografije oz. JPEG-e za ACR-om.

Stvar načeloma ni težka.

- Odpreš "prvo" fotografijo v PS.
- pred obdelavo si odpreš "Actions" panel (window/ations ali Alt+F9)
- na spodnji vrstici klikneš na kvadratek s trikotnikom v kotu (standard ikona za "new" pri adobe-u)
- določiš ime akcije (gre le za tvojo orientacijo) in po želji še "mapo", kjer bo ta akcija shranjena - gre za "mape" akcij v PS-u, kar ima veze z mapo v kateri so fotke, ki jih želiš obdelati. Lahko določiš še bližnjico (npr. F5, Shift+F8, itd...), a je za "batch" obdelavo ne potrebuješ. Gre za to, da če bi vsako fotko na roke odpiral, bi lahko stisnil le to bližnjico, lahko pa jo poženeš tudi preko "Actions" panela.
- klikneš "Record" in začneš z obdelavo, ki jo želiš posneti.
- POZOR! V akcijo se bo posnelo VSE, ampak res vse, kar boš naredil; tudi "undo" oz. ctrl+z (oz. cmd+z). Sicer to ne bo imelo kakšnega posebnega efekta ob koncu izpeljane akcije, a bo le-to lahko spridoma podaljšalo. V "action" panelu se ti bodo, podobno kot pri "history-ju" izpisovali narejeni taski. Če želiš začasno prekiniti s snemanje akcije, lahko klikneš gumbek "stop" (kvadratek), ki je skrajno levi v vrstici, ker si začel z novo akcijo; nadaljuješ tako, da klikneš gum "record", ki ge poleg njega.
- ko končaš, stisneš "stop" in zadeva je končana.
- naknadno lahko še urejuješ akcijo; za razliko od "history-ja" lahko tu odstraniš kakšen vmesni postopek in s tem ne izbrišeš vseh, ki so mu sledili. Tu bodi previden, saj lahko stvari ki si jih naredil po odstranjenem postopku, drugače vplivajo na končni izdelek kot bi s tem postopkom.
- v Bridge-u označiš fotografije, ki jih želiš "grupno obdelati".
- Tools/Photoshop/Image processor - tu imam sam takšno prakso. (1. sekcija je "prazna", saj si "action" že posnel. V 2. sekciji izbereš lokacijo, kam naj da fotografije - če izbereš "Save in Same Location", ti bo v izvorni mapi naredil novo podmapo, kjer bodo sprocesirane fotke. Pri 3. sekciji izbereš še resize (tako da to lahko izpustiš pri akciji) in kvaliteto. Če nisi slikal v sRGB formatu (npr, AdobeRGB), lahko še tole odkljukaš, da ne bo potem presenečenj pri upload-u na net). Save as PSD/TIFF te verjetno ne zanima. V sekciji 4. odkljukaš "Run Action" in izbereš akcijo, ki si jo posnel (najprej "mapa" o kateri sem pisal na začetku, potem ime "akcije", lahko dodaš še svoj Copyright, ampak naj te opozorim, da FB to vzame kot default opis slike, da ne boš presenečen, če boš naložil 300 slik in boš potem moral za vsako posebej brisati. "Include ICC" pustiš prazen, ker ti tu načeloma nič ne pomaga.

Potem se bodo zažele v PS odpirat fotke ena za drugo. Če nimaš računalnika "po zadnji modi", se zna zgoditi, da se bo zadeva nekoliko vlekla, a gre definitivno hitreje, kot "na roke"... smile

To je to, in veselo "Ekšnanje"... biggrin
Zahvala: hawkeye
www.analog.si
[img:d2dee11ba7]http://www.shrani.si/f/3K/mV/2S99g5hx/sexdrug2001-8.jpg[/img:d2dee11ba7]
 0   

hawkeye @hawkeye 19. Mar 2012, 22:26

Horse, hvala ti. Sem maloprej poskusil in uspel.
 0   

Grega @Greegor 19. Mar 2012, 22:38

Vseskupaj bi v dveh minutah rešil v LR
 0   

Jernej Lasič @Sviri 20. Mar 2012, 00:24

Kako si tako prepričan?
Veš za kakšno obdelavo oz. akcijo je šlo? Bi rekel, da ne...

LR pač ne zmore vsega, jebiga.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Zdenko @Zlodej 20. Mar 2012, 11:24

Hi hi, to kar zna PS več od LR ja praktično nikoli ne delaš v Batch načinu. Res pa je da zna veliko več. Če znaš uporabiti seveda kar večina uorabnikov žal ne zna. smile
Priporočam brenje kakšne debele knjige o uporabi programa ne glede na to kateri program kdo uporablja. smile
LP
Zlodej

[url=http://zdenkof.blogspot.com/]UJETI TRENUTKI[/url]
 0   

jst1 @JozePrelec 21. Maj 2012, 10:59

Mene pa zanima kako se to naredi v LRju? Bi bil zelo hvaležen za krajšo razlago.. smile
 0   

buzicek @buzicek 21. Maj 2012, 11:38

najprej obdelaš eno (prvo) fotko kot želiš obdelat vse, potem dvojni (desni) klik, izbereš "settings"--» "copy settings"/kopiraj nastavitve, nato označiš vse fotke ki jih želiš enako obdelati, ponovno dvojni (desni) klik in "settings"--» paste settings...

LP


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati