0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 3. Nov 2012, 16:24

Pozdravljeni!

Odločam se za nakup fotoaparata. Rad bi, da je čim manjši, tako da pridejo v poštev samo kompaktni in pa brezzrcalni. Zelo mi je všeč sony RX-100, vendar pa kolikor vem, brezzrcalni vseeno nudijo več možnosti ustvarjanja in imajo tudi boljšo sliko v šibki svetlobi. Pogledal sem nikon 1, canon eos M in pa sony NEX. Nikon 1 sem slišal, da je po kvaliteti slike nasplošno slabši od sony rx100, canon EOS M je malo predrag zame, tako da sem potem gledal sony NEX. Najbolj mi je padel v oči sony NEX 5R (moram priznati, da mi ni čisto jasno vse, ker imajo povsod drugačne oznake? tako da sem gledal iz uradne strani), ki je približno v istem cenovnem razredu kot sony rx 100. Tako, da sedaj izbiram med rx100, NEX 5R. Sedaj res ne vem katerega bi, ali je NEX res dosti boljši? Potrebujem čim boljšo sliko ponoči, ampak potrebujem tudi kompaktnost, zato, če ni prevelike razlike, se nagibam k rx100. Skratka prosil bi za par mnenj, da se lažje odločim. Vse je dobrodošlo.

Hvala že vnaprej
lp
 0   

Aleš @lial 3. Nov 2012, 17:11

Testiral sem rx 100 in moje mnenje si lahko podrobno pogledaš TUKAJ
Na istem naslovu boš našel tudi test NEX-a 7 in nekaj mnenj o njem. Morda bi ti to pomagalo pri odločitvi za Nex-a

Bistvene razlike med tema aparatoma pa sta dve: - 100 ima fiksen objektiv in ekran, ki se ne premika, Nex pa je večji, objektive lahko menjaš, ekran pa obračaš po želji.

Če je pogoj za 'čim manjši', potem predlagam 100, ki je mimogrede tudi eden najboljših, ali pa po mnenju nekaterih foto-revij, tudi najboljši v tem razredu.
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 3. Nov 2012, 17:24

Hvala, sem prebral vse. Ubistvu objektivov ne bi menjal, ker potrebujem zelo malo zooma, ampak problem pa je, ker 16mm objektiv za NEXa nima zooma, 18-55mm objektiv je pa že prevelik. Zanima me a ima NEX boljšo sliko pri višjih ISO vrednostih in slabi svetlobi? Mislim, verjetno ima, ampak mislite da je ta razlika velika?
 1   

Aleš @lial 3. Nov 2012, 17:58

Hja, visok ISO pri NEX 5N in 5R je bistveno boljši od marsikaterega aparata in tudi od 100
Zahvala: ZigaPlahutar
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 3. Nov 2012, 18:04

Mja se mi je zdelo. Sedaj se bom moral odločiti, ali raje kompaktnost ali več ustvarjalnosti in boljšo sliko (v slabi svetlobi). Problem je, ker zelo rad ustvarjam in slikam reči, ki bi jih z rx100 težje (lahko si pogledate slike na mojem profilu: https://www.slo-foto.net/portfolio/ZigaPlahutar), ampak nujno pa rabim fotoaparat, ki bo šel v žep (NEX z 16mm objektivom bi še bilo ok, vendar pa ni zooma) :/
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 7. Nov 2012, 17:07

Nekaj bi še vprašal. Kaj pravite na Leica D-LUX 6? Sedaj se odločam med Sony RX100 in pa to Leico. Baje naj bi bila zelo dobra. Kakšno je vaše mnenje?

Še link do nje: http://en.leica-camera.com/photography/compact_cameras/d-lux_6/
 1   

Aleš @lial 7. Nov 2012, 18:43

Žal pa tukaj ne morem zapisati kar koli verodostojnega.
Morda se bo oglasil 'abo01', če se ne motim (lahko pa, da se!), je on preskusil Leico, RX100 pa vem da ima.
Zahvala: ZigaPlahutar
 0   

iztok @izo 7. Nov 2012, 19:29

ZigaPlahutar je napisal/a:
Nekaj bi še vprašal. Kaj pravite na Leica D-LUX 6? Sedaj se odločam med Sony RX100 in pa to Leico. Baje naj bi bila zelo dobra. Kakšno je vaše mnenje?

mogoče ti pa lahko tu jst kaj pomagam, sem pred kratkim bil pred nakupom enga malo "boljšega" kompakta.
glede zgoraj dveh: pri leici moraš vedet, da gre za ime, ki recimo da se upraviči bolj pri M serijah (in seveda potem srednji format), ki je naredila ves sloves. tam imaš pravo leica mehaniko, optiko ipd (razen elektronike, seveda). tile kompakti so pa bolj kakšen panasonic v preobleki, malce pa seveda po svoje poštimajo dizajn, procesiranje barv ipd. siguno ni slab izdelek, ampak se je za vprašat, če je ime vredno kr nekaj procentov več (ne poznam cen), kot recimo ostala klasika (canon, nikon panasonic ipd).
sony ima tukaj sigurno prednost, ker ima notri večji snzor in ni brez razloga razglašen za trenutno najbolj vroč napredni kompakt. od teg dveh bi sigurno sam gledal za sony-em.
zdej pa še moj izbor:
izbiral sem npr. med kakšnim canonom g15 (še ni dobro v štacunah), fuji-em x-10 (ta mi je bil zelo zanimiv), tudi sony rx-100, nikon p7700 ipd.
no, na koncu je bila izbira za nikon. ostali imajo mogoče kje prednost glede slike, bolj svetlega objektiva (čeprav ima nikon kr spodobno blendo f/2-f/4) ipd, ampak na koncu odloči uporaba. še vedno gre za kompakte, ki imajo sicer malce večji senzor (sploh npr sony ipd), ampak še vedno v pravem pomenu besede dsr-ja ne more nadomestit, ti brezzrcalni modeli pa praktično niso nič manjši od dslr-jev, ker moraš seveda gor natikat velike objektive.
torej, pri meni je bilo na koncu na tehtnici da ima dokaj sprejemljiv razpon zuma (tukaj pač vsi razen nikona odpadejo), seveda dobro sliko, ki bo deloma na nivoju dslr-ja, dobro ohišje in tudi manulane nastavitve ipd.
moram rečt, da sem z izbiro (zelo) zadovoljen, pa nočem delat zdej reklame preveč, ker vem, a so vsi našteti kompakti zelo dobro. ampak kot pravim, treba gledat na uporabnost.
 0   

Matic Zalaznik @LazyBones 7. Nov 2012, 20:48

Kot je omenil izo...

sony rx-100 ga uporablja moj stric in sem imel priložnost parkrat malo probati... Kot video in slika sta več kot odlična! Sigurno neboš razočaran nad tem mogočnim kompaktom!

Priporočam! thumbsup

lp!
 0   

matej4444 @matej4444 7. Nov 2012, 21:32

jaz bi ti predlagal NEX-a. R kokr vem ima vgrajen wifi tako de če imaš sony-jev smartphone lahko povežeš foto z telefonom in uplodaš na FB. smi zdi de tud neke updajte lahko kar z telefona pobereš za foto. je pa nex fajn ker z ustreznim adapterjem daš lahko skoraj use možne objektive gor, ker ima nex najmanšo razdaljo od senzorja do objektiva. dosti folka stavi leicine stare objektive na nexe. res pa da zgubiš AF, ampak ima itak peaking mode kar j odlična zadeva biggrin
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 7. Nov 2012, 23:01

Hvala vsem za mnenja. Verjetno bom kar sony RX100 vzel. NEX mi je zelo všeč, ampak je problem da brez zooma ne morem, objektivi so pa preveliki. Če bi NEXi že imeli tiste nove "retractable" objektive, bi ga vzel, tako pa nimam kaj. :/
 0   

matej4444 @matej4444 8. Nov 2012, 00:36

če verjamš al ne sony bo hmali releasu retractable zoom biggrin sony E PZ 16-50 al nekako tku se imenuje biggrin priporočam de še mal počakš k preorderji že potekajo. pr nex 6 pa že pride u kitu smi zdi de
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 8. Nov 2012, 02:02

sm vidu ja na uradni strani piše zraven objektiva coming soon, ampak bohve kdaj bo to. Če bo še letos bi počaku samo, ko ne vemo. Pa še cena naj bi bila 350$. Tako da bi moral dokupiti zraven NEX 5R, kar pride pa že kar veliko potem. Praviš da bodo NEX 6 imeli že v kitu? A je kaj znano kdaj pridejo? Kaka je sploh razlika med NEX 6 pa NEX 5R?
 0   

matej4444 @matej4444 8. Nov 2012, 02:06

nex 6je že zunej. Par primerku sm vidu n digitalrev-u. 2 objektiva nej bi pršla. En naj bi bu u novembru drug januarja če se ne motim
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 8. Nov 2012, 02:11

hmm zaenkrat je na uradni strani samo en napisan da pride:
http://store.sony.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&categoryId=8198552921644718503

Samo kako bo potem nex 6 že v kitu imel ta objektiv, če je pa že nex 6 zunaj objektiv pa še ne biggrin
 0   

PrimozS @PrimozS 8. Nov 2012, 09:13

ZigaPlahutar je napisal/a:

Samo kako bo potem nex 6 že v kitu imel ta objektiv, če je pa že nex 6 zunaj objektiv pa še ne biggrin

Si že kdaj slišal za evolucijo? grin

Saj kiti niso nekaj fiksnega - se ravno tako spreminjajo kombinacije.
 0   

matej4444 @matej4444 8. Nov 2012, 11:20

nej bi pršu še 10-20 oziroma n crop senzorju 15-30. Usaj n dpreview tku piše
 0   

Žiga Plahutar @ZigaPlahutar 8. Nov 2012, 14:24

aja aja...hja NEX 6 s tem objektivom bi pršu v poštev. Zdej je sam vprašanje kdaj bo na voljo :/
 0   

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati