0   

andrejaa @andrejaa 26. Nov 2012, 21:15

Lep pozdrav.

Že lep čas fotografiram. Sedaj sem pa prišla na idejo, da bi si doma napravila majhen studio. Kupila bi 2 studijski bliskavici in 3 modifikatorje.

1. Vprašanje: Koliko je najbolj priporočljiva moč bliskavice, odločam se med 300ws in 600ws. Katero moč izbrati in zakaj?

2. Vprašanje: V ožji izbor sem izbrala Quantuum R+ 300/ R+ 600 in PT-300. Zanimajo me predvsem razlike med Quantuum R+ 300 in PT-300.

3. Vprašanje: Ali je smiselno vzeti dve studijski bliskavici z različnimi močmi.


Sem nova v studijski fotografiji, zato lepo prosim za pomoč.

upset upset
 0   

porkoja @porkoja 26. Nov 2012, 22:16

Pozdravljena!
Če grem po tvojih točkah....
1. Ni priporočljive moči. Izbereš glede na potrebe. Zelo enostavno rečeno: 300Ws je nekako minimalna še priporočena moč bliskavic, če želiš z njimi fotografirati celotno telo, se pravi od glave do pet. Čeprav... to se da storiti tudi s 120Ws. Samo ne pri istih nastavitvah (ISO, vrednost zaslonke, vrednost časa zaklopa).
Dokler 600Ws je pa še toliko močnejša bliskavica, s katerimi lahko dosegaš zelo močno osvetlitev. Preprost primer: z 2x300Ws lahko primerno osvetliš celotno telo pri čemer imaš na aparatu nastavitev ISO 100, f/11 in fotografiraš pri 1/200s. Dokler z 2x600Ws lahko enak predmet enako kvalitetno osvetliš, če fotografiraš pri npr. ISO 100, f/22 in 1/200s.
Razmerja seveda niso točna in so podana zgolj informativno.
Moje mnenje je, da sploh v kolikor gre za majhen studio o kakršnem pišeš, je 2x 300Ws povsem dovolj za portrete oseb, fotografiranje predmetov ipd. Razen.... Če že sedaj veš, da moraš fotografirati npr. kakšno hrano in podobne izdelke, kjer je zahteva ISO 50 in globinska ostrina vse do f/22 ali še dlje.

2. Iz lastne prakse žal ne vem kakšna je konkretna razlika. Vem pa, da npr. PT-300 je kakor vstopni razred za amatersko napredno rabo, dokler R+ 300 in R+ 600 sta pa namenjena profesionalni rabi, omogočata tudi priklop na baterijski vir napajanja, verjetno imata boljše narejeno hlajenje ipd. To so bolj ugibanja. Lahko pogledaš na spletno stran http://www.quantuum.pl/index.php?lang=gb in poiščeš zanesljiv odgovor ter narediš primerjalnik.

3. Smiselno ali ne smiselno... Napačno sploh ni. Dokler je svetloba bliska enakih barv, ni težav.
Ampak razmišljaj dolgoročno. Še vedno lahko bliskavici zmanjšaš moč. V kolikor ti finance omogočajo nakup in ne veš kaj točno te v prihodnosti čaka, da boš s temi bliskavicami morala fotografirati, potem bi jaz predlagal, da vzemi obe enakovredne moči.
Sedaj pa, ali boš vzela 600Ws ali 300Ws, je potem tvoja izbira. 600Ws lahko še vedno nastaviš, da bo delala kot 300Ws, dokler 300Ws ne moreš povečati moči.
 0   

Kris @kris 26. Nov 2012, 23:16

Sam uporabljam R+ 600 v glavnem za terensko delo, ker ima možnost priklopa tudi na akumulator in ker je dovolj močna, da mi dosvetli osebo tudi pri dnevni svetlobi z večje razdalje. Kot ti je svetoval že porkoja - 300 Ws je čisto dovolj za manjši studio, če pa boš šla kdaj na teren pa le računaj na 600 Ws.

Za začetek se da tudi samo z eno bliskavico skoraj vse naredit, na drugo stran pač primerno nastaviš kak odbojnik. Sam zelo redko uporabljam dve bliskavici, druga mi ponavadi služi zgolj za rim light (ne vem kak je slovenski izraz za to. V glavnem je to luč, ki ti naredi svetleč rob okrog objekta). Skratka, več virov svetlobe kot imaš, težje je vse uskladiti.

Jaz bi na tvojem mestu kupil eno bliskavico, ostanek denarja pa najprej namenil raznim dodatkom kot so stojalo, softbox, dežnik, beauty dish, snoot itd. ... ki jih prav tako potrebuješ. Ko enkrat obvladaš to, pa kupuješ naprej.
 0   

P44F @P44F 27. Nov 2012, 08:37

Najprej bi bilo dobro povedati, koliko je buget ter kaj točno misliš fotografirati, saj je studijska fotografja širok pojem.

Za začetek morda poglej še kakšnega drugega proizvajalaca (npr. začetniški kit Elinchrom dlite4 to go set),... . Vsekakor bi kupil vsaj dve luči, in še to ti bo kmalu premalo. Zavedaj se tudi, da ti 600w luč da lahko več moči kot 300w, a da ti lahko da 300W manj če želiš delati z bolj odprtimi zaslonkami in nimaš mo
nosti luči umakniti dlje stran. Glede modifikatorjev je po mojem mnenju tako, da dobro premisli kaj potrebuješ. Stanejo lahko kar zajeten kupček denarja in če ga ne rabiš praktično nikoli je bolje kupiti še eno luč samo z loncem kot pa da imaš 10 modifikatorjev in eno luč smile

L.P.
 0   

andrejaa @andrejaa 27. Nov 2012, 10:48

budget je 400-500e. torej s Quantuum r+ 300ws nemorem dosti mimo vdarit. kupila bi en octabox za beauty shot, ki bi ga uporablala za hrbtom modela, kot odzadje in en beauty dish za main light. To bi bilo za zacetek.
 0   

Borut @laborutory 23. Jan 2015, 11:04

Pozdravljena,

si zadovoljna z bliskavicami, kako se kaj obnesejo?

Hvala.

Lp

--
Borut


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati