0   

Martini456 @Martini456 11. Dec 2012, 11:34

Pozdravljeni,
prišel je čas za nakup studijske osvetlitve smile Nekako me za začetek najbolj mika nakup Quantuum studijskega osvetlitvenega seta SQ-301 - 2x 300Ws iz Foto-klika ( http://goo.gl/rpoKw ). Seveda sem si nabavil že nekaj foto knjig kjer je obrazložena tudi studijska fotografija in bom z veseljem prebiral.
Imam pa nekaj vprašanj:

1. Kaj je razlika med temi tremi bliskavicami v kompletu:
- 2 studijski stroboskopski bliskavici PT-300
- 2 modelirani studijski žarnici za PT-300 (vgrajeni)
- 2 stroboskopski žarnici za PT-300 (vgrajeni)

2. Piše, da so v kompletu priloženi sinhronizacijski kabli in me zanima, če so to podobni kot pri navadni bliskavici in kako jih lahko več priključim na fotoaparat(če ima vsaka bliskavica svoj kabel)?

3. Prosil bi za malenkost obrazložitve kdaj se kaj najbolje uporablja in mogoče kako se sestavi(saj približno, saj bodo navodila verjetno priložena)?

Hvala vnaprej vsem za odgovore.
 1   

porkoja @porkoja 11. Dec 2012, 13:37

1. Stroboskopska bliskavica PT-300 je celotna reč oziroma, če se tako izrazim, kompletno ohišje z vsem kar je notri, da lahko funkcionalno deluje.
2 modelirani oziroma pravilneje, modelirni žarnici (v vsaki bliskavici po ena) sta žarnici, ki omogočata, da žarita kakor navadna luč. Ponavadi so to halogenske žarnice moči od 30 W pa naprej tudi do 80 W ali več. Z njimi si pomagaš, da vidiš kako se obnašajo sence na modelu in sploh, kar meni pride največkrat prav - da zlahka fokusiraš predmet, kadar je ambientalne svetlobe malo.
Stroboskopski žarnici sta pa žarnici prek katere bliskavica odda blisk (polkrožni/krožni).

2. Sinhronizacijski kabli so večinoma navadni ali spiralasti v z načinom priklopa "3.5'' - PC" oziroma "3.5'' - 3.5'' ", pri čemer PC ne pomeni računalnik oziroma personal computer, ampak se tako imenuje poseben konektor, ki je največkrat uporabljan v fotografiji, pri povezavah foto aparatov z bliskavicami.
Ne boš pa zraven dobil kabla, ki bi imel hotshoe priključek/konektor.

3. Priklop je zelo enostaven! Bliskavice lahko prožiš že zgolj z vgrajenim flešem na foto aparatu oziroma z dodatnim flešem. Lahko pa, v kolikor imaš oddajnike in prejemnike, ki to omogočajo, povežeš le-te s sinhronizacijskim kablom. En konec vtakneš v prejemnik, drug konec v 3.5'' ali 2.5'' vhod na bliskavici, nastaviš, da je prejemnik na istem radijskem kanalu kakor oddajnik, oddajnik vstaviš v hotshoe na aparatu ali pa ga drugače povežeš z njim prek PC izhoda... in - akcija! smile
Zahvala: Martini456
 0   

Martini456 @Martini456 11. Dec 2012, 23:06

Bi tole bilo vredu: http://goo.gl/GcCG0 ?
Se da pri teh dokupit še kak sprejemnik?
 1   

NikonCanon @NikonCanon 12. Dec 2012, 10:36

Sam uporabljam te Pixel paket in me do sedaj še niso razočarali. Priporočam, da čimprej nabaviš ustrezne baterije za sprejemnik, ker se priložene hitro porabijo.

Odvisno od pozicioniranja flasha, je že dovolj 1 komplet, ker se tadrugi proži preko senzorja.

Enako si lastim tudi komplet PT-300 flashov in so vredu! Zatajijo edino pri vrsti fotografije, kjer mora biti flash duration zelo kratek. Tile tudi na najmanjši moči ne dosegajo ustrezne hitrosti.

Sam jih uporabljam v studiu za portrete in ne vidim potrebe po boljši opremi!

Lp
Zahvala: Martini456
 0   

Martini456 @Martini456 12. Dec 2012, 14:56

Še tole me zanima:
1. Modelirni žarnici, če prav razumem lahko svetita v nedogled in niso kot flash, lahko osvetljujejo predmet celoten čas?
2. Se lahko pri teh žarnicah nastavi tudi temperaturo svetlobe(Kelvine)?
Hvala za odgovore.
 1   

NikonCanon @NikonCanon 12. Dec 2012, 15:10

Pri PT-300 lahko modelirno luč samo vklopiš in izklopiš. Te so namenje zgolj samo temu, da vidiš kako se bo flash obnašal na modelu/predmetu, ki ga fotografiraš. To ni mišljeno kot nadomestilo flashu biggrin
Zahvala: Martini456
 1   

P44F @P44F 12. Dec 2012, 17:44

Ja moredlirna luč je namenjena temu da lahko ostriš, kadriraš, fotkaš v prostoru brez drugih motečih virov svetlobe, lahko nadziraš padanje svetlobe,... . Lahko jo uporabiš tudi kadar ti je bliskavica premočna in delaš pač samo z lučmi če slikaš kakšne predmete,... .

Sier mislim da pri teh ne moreš, a pri dražjih modelih bolj "uveljavljenih" proizvajalcev blisk lahko moč modelirne luči reguliraš tudi tako, da sveti luč v soodvisnosti od moči, ki je nastavljena za bliskavico. Precej uporabna zadeva če slikaš z večimi lučmi naenkrat.
Zahvala: Martini456
 0   

Martini456 @Martini456 12. Dec 2012, 22:11

No recimo, da sedaj vem saj nekaj o delovanju.
Drug teden bom imel fotošuting (podobno kot fotkanje za dokumente), ozadje bo belo in uporabil bom tole studijsko opremo, ki sem jo omenil v prvem postu. Fotografiral bom zaposlene (enega naenkrat sede na stolčku mogoče bo oseba malo zarotirana za par 10°), fotke bodo za na internetno stran.

Mi lahko pomagate kako bi bilo najbolje postaviti (imel bom ta studijski set, in še en Canon 430EXII)??
Hvala vnaprej vsem...
 0   

Gašper @Gapiii 13. Dec 2012, 00:11

Lep pozdrav,

te lahko vprašam zakaj si sploh vzel posel, če je očitno, da ne veš točno kaj delaš oz. kako naj projekt izpelješ?
 0   

Martini456 @Martini456 13. Dec 2012, 00:20

Jst nimam kej za zgubit in oni ne itak sam se bom hitro naučil saj neke bolj pomembne stvari in tut berem vmes, pri prejšnjem postu sem mislil da bi kdo ponudil kako svojo zamisel in pač malo pokomentiral. Če ne bo noben prispeval svojega znanja, bom jst sam med vikendom glavne stvari preizkusil in se odločil za postavitev (gledam tudi na fredmiranda.com in sem našel že nekaj predlogov, ki jih bom preizkusil). Drugače imam že kar nekaj izkušenj z igranjem s flešom in tudi bil sem na nekaj predstavitvah o studijskem osvetljevanju. Vsekakor se ti pa zahvaljujem za tvojo skrb.
 0   

lorry @lorry 13. Dec 2012, 11:04

Hm, no sama na žalost še nisem tako daleč, si pa nekako ne predstavljam, da bi po tem, ko bi prebrala vso teorijo imela znanje za studijsko fotkanje, se mi le zdi, da praksa prinese največ. Ko se bom sama enkrat tega lotila, bom tudi "ponucala" kolege ali sodelavce za modele in po vsej verjetnosti tudi tukaj kaj vprašala. Upam, da ne bom v odgovor dobila, zakaj sem se tega lotila, če nimam pojma. none
 1   

Adrian Arh @zaxxon 15. Mar 2013, 12:59

Nekaj zanimive opreme:
http://dx.com/s/photo.html?Utm_rid=24958662&Utm_source=affiliate&category=1510
Zahvala: LazyBones


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati