0   

Kamion @Kamion 30. Dec 2012, 00:05

Imam en problem, prijatelj mi je v popravilo dal objektiv Nikkor 18-55mm, ker se zatakne ko zumiraš na 55mm.
Objektiv se zatakne, neglede na položav v katerem stoji, čez vse ostale goriščne razdalje pa teče lepo.

Kot sem bral ima dosti teh objektivov to hibo...
A je mogoče kdo na tem forumu, ki je tak objektiv popravil?
Ima kdo kakšno idejo kako bi ga lahko sploh popravil.

Razmišljal sem že da bi naredil omejitev da bi lahko zumiral le do 45mm, ampak to ne reši problema.

LP M

PS: Zdi se mi da so tej KIT objektivi prav narejeni, da se kvarijo in lomijo.... sad
 0   

porkoja @porkoja 30. Dec 2012, 14:14

18-55 še nisem popravljal, ker se ga niti ne splača glede na to koliko je vreden.
Popravljal sem 18-200 s takšno napako pa še kakšnega 17-55, 70-200 ipd. V večini primerov je težava v tem, da preskoči zobnik. Lahko samo prekoči, lahko poči, se okruši ipd.
Verjetno je tudi na 18-55 napaka podobna. Torej išči težavo okrog zobnikov.
Pa pred razdiranjem, zadeve dodobra fotografiraj/si jih označi bodisi z markerjem ali pa s koščki lepilnega traku (duct/gaffer tape). In dobro opazuj, premikaj sklope in glej kaj se dogaja z mehanizmom.
Vse to kar ima prodajno vrednost 100-150 evrov, je bilo izdelano s vsaj 5-krat nižjimi stroški, torej za ta denar ne gre pričakovati kvalitete tako ne optične kot mehanske.
 0   

Kamion @Kamion 30. Dec 2012, 15:16

Ta objektiv znotraj sploh nima zobnikov ampak cev z spiralo, kot je vidno na sliki 2, ta cev je direktno pritrjena na zoom obroč.
Moti me to da se spirala ne konča lepo poševno ampak se konča odsekano navzdol. Mislim da pride tale notranji premikajoči del na tale odsekani del in ne gre več nazaj. sad

Torej je res bolje, da rečem prijatelju da kupi novega...

LP M

PS: Hitra skica, kako se konča spirala:
 1   

porkoja @porkoja 30. Dec 2012, 17:25

Ja no, spirala. Jaz tem vsem zadevam rečem zobnik, ker nisem prav strojne/mehanične stroke. smile Pa tudi v katalogih rezervnih delov vedno napišejo "gear".
Lahko je kriv zobnik, lahko se pa tudi zgodi, da se razhrahljajo stranski vijaki na statičnem delu, ki obdaja rotirajoči-se, fokusirni del. V tem primeru moraš razdreti večino objektivov na dva sklopa (ali več) in vzeti ven fokusirni del. Potem pa na statičnem delu (obroču/ohišju) preveriti, da niso vijaki razhraljani oziroma odviti. Pritrdiš nazaj, jih zalepiš z lepilom za vijake oziroma z lakom za nohte, sestaviš nazaj in testiraš.
Žal pa je vsakršno vodenje prek spleta kako kaj popraviti, kje odviti ipd. zelo težko.
Zahvala: Kamion
 0   

Kamion @Kamion 31. Dec 2012, 20:21

Objektiv sem popravil, tako da sem omejil zoom le na 45mm (dodal košček plastike v drobovje objektiva).

Sedaj deluje kot nov, ima sicer le 45mm ampak dela!

LP M
 0   

porkoja @porkoja 1. Jan 2013, 20:13

Bravo! Tudi to ni slabo. Še od zunaj magari zalepiš zumirni obroč, da se ne kleca oziroma, da ga po pomoti kdaj s preveliko silo ne zarotiraš. Pa, če že lepiš, delaj tako, da se v bodoče da popraviti na originalno stanje. Sekundna lepila so hudič, ker poškodujejo večino PP in PPE ter tudi plastike. Srečno!
 0   

Kamion @Kamion 2. Jan 2013, 14:38

Uporabil sem lepilo Bison Nexus, ki ne razje plastike:
http://www.bison.net/en/products/645-household-and-hobby-glues/product/2077-nexus/

Kako misliš zlepiti obroček?

Malo slikc:

LP M

PS: Če boste popravljali tak objektiv, bodite pozorni na vertikalni kovinski vodili ki se kaj radi zvijeta, ker sta narejeni iz preveč mehke kovine: večino krat se objektiv zaskoči in zaradi "forsiranja" se vodila zvijejo.
 0   

porkoja @porkoja 2. Jan 2013, 20:09

Izgleda super in korektno narejeno. Ena šola več. Za lepilo pa lahko rečem, da si se dobro odločil... Za spajanja, kjer potrebujem maksimalen obstoj in zadeve več nimam namena spreminjati ali odlepiti, vse bolj uporabljam Gorilla lepilo ali pa direktno varjenje plastike. Za zadeve kjer pa kaj naredim začasno in utegne kdo za menoj zadevo vrniti v prvotno stanje, pa uporabim kakšno lepilo za gumo, ki se ob strjevanju spremeni v gumijasto zmes in jo je mogoče z nekaj truda odstraniti brez kakšnih posledic na lepljenjcu.
No, mislil sem na zunanji strani objektiva zalepiti obroč. Ampak, če tako drži, naj ostane kot je. Boljše to kot zapraviti preveč za popravilo ali zadevo odpisati kot nepopravljivo. smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati