0   

Mitja @jagger 14. Jan 2013, 09:14

Pozdravljeni,

http://simerjeet.files.wordpress.com/2012/09/steve-jobs11.jpg?w=1024&h=640

na povezavi primer fotke, ki jo želim (približno) narediti.

Na youtubu sem si ogledal primere, kako na enostaven način, brez studijske opreme (samo fotoaparat + bliskavica iz roke ali na stojalu) posnamemo Low key fotografijo.

Naj mi prosim nekdo pomaga, kako naj nastavim fotoaparat in bliskavico, da pridem do podobnega rezultata. Oprema: Nikon D90 + SB 900.

Muči me sinhronizacija s flešom in pa kako nastavim, da se sproži samo dodatna bliskavica in ne vgrajena.

Spodaj še youtube link:
http://www.youtube.com/watch?v=pnOofosv0W0

ali pa tole:
http://www.youtube.com/watch?v=91gU93J2Q8k

LP,
Mitja
 0   

cebelca @cebelca 14. Jan 2013, 09:19

Predvidevam, da bliskavico SB900 prožiš z vgrajeno bliskavico na fotoaparatu. Vgrajeno bliskavico moraš v meniju iz TTL načina nastaviti v Comander mode. Je pa nemogoče, da v primeru proženja SB900 z vgrajeno bliskavico nebi prišlo do bliska vgrajene. V tem primeru potrebuješ poseben sprožilec za proženje zunanje bliskavice. Da pa bi vpliv vgrajene bliskavice čim bolj izključil pa nastavi korekcijo bliskavice na najmanjšo vrednost. To storiš tako, da držiš gumb za vklop vgrajene bliskavice in z drsnikom spremeniš na največjo negativno vrednost.

Kar se tiče same tehnike fotkanja. Najprej naredi eno sliko brez bliskavice. Čas nastavi na 1/200 in nato spreminjaj vrednost zaslonke dokler brez bliskavice na dobiš popolnoma črne slike. Nato vklopi bliskavico in poizkusi osvetliti svoj subjekt. Od tukaj naprej se boš moral seveda malo poigrati z močjo bliskavice in pa zoomom oz. širino snopa svetlobe. Pri Low Key fotografiji moraš paziti tudi, da svetloba ne doseže ozadja ali drugih stvari, ki jih ne želiš na sliki.
 0   

andyz @andyz 14. Jan 2013, 09:31

Mislim, da želi ravno nasprotno, da se mu sproži samo dodatni fleš, ne pa vgrajeni.
Pri večini aparatov je tako, da se ob priklopu dodatne, vgrajena sama izključi, vsaj prti Canonu je tako.
Kako je pri Nikonu, pa ne vem. Sicer pa imaš gotovo zadevo v meniju.
Če pa gre za proženje dodatne bliskavice z bliskom vgrajene, potem pa brez tega seveda ne gre.
andyz
 0   

Jernej Lasič @Sviri 14. Jan 2013, 09:47

Vgrajen fleš se sproži samo zato, da sproži zunanji fleš. Naj ne bi vplivav na osvetlitev subjekta (razen, če se ne nastavi drugače).
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

cebelca @cebelca 14. Jan 2013, 09:53

Sviri se strinjam s tabo, vgrajena res služi le kot sprožilec za zunanjo bliskavico. Svetloba vgrajene bliskavice naj nebi vplivala na fotografijo vendar se v določeni meri vidi tudi svetloba vgrajene bliskavice. Sem bil kar nekaj časa brez sprožilca in sem za proženje zunanje bliskavice uporabljal vgrajeno na D90 in se je svetloba videla. Svetlobo vgrajene bliskavice pa lahko zelo izničiš tako, da se nastavi kompenzacija vgrajene bliskavice na najnižjo možno vrednost.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 14. Jan 2013, 10:17

Z malo iznajdljivosti lahko verjetno preprečiš, da svetloba vgrajenga flasha pade na subjekt.

Sicer pa ne bom pametoval, ker sam delam s sprožilci.. ampak me preseneča, da se ne bi dalo nastaviti aparata tako, da vgrajen fleš ne bi vplival na osvetlitev.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Ime Priimek @poetski 14. Jan 2013, 10:44

Jaz dam papir pred vgrajeni fleš, da butne svetlobo v kako steno ali podobno. Nimaš odseva, ti pa še vedno sproži zunanje fleše.
 0   

samos1111 @samos1111 14. Jan 2013, 11:11

Sviri je napisal/a:
Z malo iznajdljivosti lahko verjetno preprečiš, da svetloba vgrajenga flasha pade na subjekt.

Sicer pa ne bom pametoval, ker sam delam s sprožilci.. ampak me preseneča, da se ne bi dalo nastaviti aparata tako, da vgrajen fleš ne bi vplival na osvetlitev.

Je pri Nikonu pač tako da upali zadnji sinhronizacijski predfleš takrat ko je zaslonka že odprta, tako da se v nekih pogojih vidi, tudi če je kao izključen.
Obstaja SG-3IR hot-shoe nastavek, ki naj bi prepuščal samo IR svetlobo za trigger. Eni so improvizirali s folijo od nekdanjih floppy diskov. SU-800 commander naj bi bil čisto infrardeč. Ali pa žica SC-28 / SC-29.
 0   

Mitja @jagger 14. Jan 2013, 11:19

Hvala vsem za komentarje; približno tako, sem tudi sam že ugotavljal. Poskusim danes...

Komentarji še zaželjeni smile

LP,m
 0   

DamDesign @DamDesign 14. Jan 2013, 11:53

V meniju za flash izberi comander mode in namesto TTL nastavi "--". Tako bo pop-up flash oddal svetlobo samo za komando SB-900-ki, svetloba od pop-upa pa ne bo vidna na fotki. Preverjeno.

Navodila, fant, navodila grin
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Ime Priimek @poetski 14. Jan 2013, 13:17

DamDesign je napisal/a:
V meniju za flash izberi comander mode in namesto TTL nastavi "--". Tako bo pop-up flash oddal svetlobo samo za komando SB-900-ki, svetloba od pop-upa pa ne bo vidna na fotki. Preverjeno.

Navodila, fant, navodila grin

Imam tako narejeno na D7000 in prožim TTL na SB600. Popup flash še vedno "osvetli" in vidi se njegov odsev bigrazz Za moje pojme roka ali papirček pred popupom najbolje deluje bigrazz
 0   

DamDesign @DamDesign 14. Jan 2013, 15:59

Ce meni na D90 v kombinaciji z SB-700 deluje BP... Bom doma se enkrat preveril vse nastavitve, ampak prisezem, da vpliva pop-upa na fotki ni zaznati...
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

samos1111 @samos1111 14. Jan 2013, 16:11

DamDesign je napisal/a:
Ce meni na D90 v kombinaciji z SB-700 deluje BP... Bom doma se enkrat preveril vse nastavitve, ampak prisezem, da vpliva pop-upa na fotki ni zaznati...

Se ne vidi vedno. Poskusi se slikat v špeglu ali kakšen makro bleščečega predmeta.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati