1   

Žiga @zcetrt 5. Jun 2012, 15:13

Fujicolor 200 piše na kanistru. Najcenejši film, naročen na neki avstrijiski spletni trgovini (sem naročal večjo količino + kemikalije za ČB ).

http://www.fotofachversand.com/analoge-fotografie/filme/cn-farbnegativ-filme/fuji-c200-135-36-doppelpackung.html
Zahvala: miran_a
4.
 0   

PrimozS @PrimozS 5. Jun 2012, 15:16

Ja jaz ugotavljam, da so Fuji Superia precej OK (sploh glede na to, da so "basic stuff" in da je pri Fuji še Pro linija.
 0   

PrimozS @PrimozS 5. Jun 2012, 22:11

miran_a je napisal/a:
Lahko greš recimo celo tako daleč, da naročiš samo razvijanje (in po želji index print), ročno izbereš dobre fotke, greš nazaj, da ti izbrane frejme poskenirajo v visoki ločljivosti, neseš digitalne fajle domov, jih obdelaš in greš z njimi še tretjič nazaj, da ti jih sprintajo na velik kos papirja, ki ga potem ponosno obesiš na steno dnevne sobe. Ampak ne vem, če kdo dejansko tako dela.Hehe :-)

Ta je pa dobra :-) (mimogrede miran_a - na kateri skener pa ti sam skeniraš filme?)


Moj "workflow" je sledeč: razvijejo mi film, poskenirajo na Frontierko v 3300x2200 (al tam nekje) film, jaz sem običajno zraven, da pazim, da zajame skenirka dejansko čimvečji del sličice (po osnovni nastavitvi skenirka malo cropa) ... potem pa doma naredim izbor dobrih (takih za print), jih obdelam in pošljem v print prek spleta (ker je cena bistveno nižja, kot če bi prinesel fotke nazaj osebno na ključku).

Saj razmišljam, da bi Fontierko nekako izpustil - ampak sem dobil občutek, da je vsekakor bolj kvalitetna mašina kot nek namizni amaterski skener za 250Eur.
 0   

Mato @kucl 5. Jun 2012, 22:22

PrimozS kam pa neseš razvit in poskenirat film in kam pošiljaš fotke na print.??
A to daš poskenirat na cd??

Lp
 0   

PrimozS @PrimozS 5. Jun 2012, 22:25

Razvijanje in skeniranje - lokalni fotolab ... Če nisi ravno iz Grosupeljske okolice - ne pride v poštev.

Za printe pa še iščem, kje bom najbolj zadovoljen.

Mah običajno pridem kar z USB ključkom.
 0   

Mato @kucl 5. Jun 2012, 22:31

Kaj pa mislite o foto-asja, ker sam namreč živim zelo blizu eni od njihovih poslovalnic?
Aja pa se to Zcetrt ali si te fotografije sam poskeniral ali kako?
 0   

PrimozS @PrimozS 5. Jun 2012, 22:34

ČE so to novomeščani - je "mama" Foto Asja v NM super. Majstr razvija po potrebi še ročno ČB film (in ima ZELO ugodno tarifo), tudi cena skeniranja je med bolj ugodnimi ... z veseljem si vzame čas za nas, mlade, in kaj razloži.

Mislim, da je tudi tako, da če prineseš film - ga iz vseh poslovalnic pošljejo ravno k njemu.
 0   

Mato @kucl 5. Jun 2012, 22:39

Ne, sem iz Ljubljane. Kaj potem če prineseš razvit film ga pošljejo iz lj v novomesto in ga tam razvijejo in pošljejo nazaj?!
Bom šel zdaj enkrat malo povprašat kako majo poštimano smile
 0   

PrimozS @PrimozS 5. Jun 2012, 22:42

Da. Iz LJ ga pa zagotovo pošljejo v NM. Že preveril.
 0   

Mato @kucl 5. Jun 2012, 23:00

Huh, to pa potem verjetno kar traja. Kako pa to da v lj ne razvijajo?
Kater fotolab v lj bi bil potem śe vredu?
 0   

Miran @miran_a 6. Jun 2012, 05:36

@PrimozS: Jaz skeniram na Nikon Coolscan 5000 ED. Mislim, da se tako imenuje. To imamo v klubu in si izposojamo. Da bi sam nabavil, se absolutno ne splača. Ne delajo več, cena rabljenega je pa višja, kot je bila cena novega. Kvaliteta je za mene večinoma zadovoljiva. To je namenski skener izključno za 135 film, skenira v ločljivosti 4000 DPI, se pravi, da dobiš ven fotko velikosti okoli 6000x4000. Ampak ne vem, če je dejansko kaj več detajlov kot pri profi skenu velikosti cca 3000x2000. Majstri, ki fotkajo na 120 film imajo pa Epson V750, to je flatbed skener z okvirčki za 135 in 120 film. Jaz imam za splošno rabo tudi Epson V300 (cenovni rang okoli 100€), ki sem ga nabavil, da bi ga med drugim uporabil tudi za skeniranje filmov, ampak se je izkazal za popolnoma neuporabnega za ta name. Kot rečeno, profi sken na frontierki je v vsakem primeru bolj kvaliteten, vprašanje je samo, če se ti splača. Meni se ne, ker imam itak raje ČB film in razvijanje v lastni režiji. smile

Kar se pa Asje tiče, sta pa dve zgodbi. Eno je digital, drugo je film. Kolikor imam izkušenj z njimi, je prvo poraz, drugo pa zelo na nivoju. Da bi pa to dolgo trajalo? Ja kam se ti pa mudi? En dan gor ali dol ti pa res ne bi smel kaj dosti pomenit. smile Je pa tako, da oni tega ne pošiljajo ravno po pošti, ampak imajo zaposlenega enega tehnika, ki se vsak dan vozi od poslovalnice do poslovalnice in spotoma opravlja še kurirske posle, tako da več kot dva, tri dni nikoli ne traja.
 0   

Mato @kucl 6. Jun 2012, 06:34

Aha, ne mislil sem da pošiljajo po pošti, to bi pomenilo še vsaj enkrat toliko časa... ampak če je vse dobro zrihtano sploh ni problem smile
Se pravi, da se splača če nesem film razvit in poskenirat v asjo? Kaj pa glede printa?

Lp
 0   

Žiga @zcetrt 6. Jun 2012, 06:44

kucl je napisal/a:
Kaj pa mislite o foto-asja, ker sam namreč živim zelo blizu eni od njihovih poslovalnic?
Aja pa se to Zcetrt ali si te fotografije sam poskeniral ali kako?


Kot sem napisal - negative sem fotografiral z Nikon D80, makro objektivom in neko leseno škatlico (domača izdelava) z odprtinama za fleša.

V tem stilu, samo malo bolje zgleda in manjše je:

http://www.usedcameradb.com/blog/2009/09/diy-negative-scanner/
 0   

PrimozS @PrimozS 6. Jun 2012, 07:16

Miran - ja to za ceno rabljenih Coolscanov pa vem ... Ironija. Si pa član odličnega kluba :-). Super ideja in realizacija.
 0   

Miran @miran_a 6. Jun 2012, 08:40

Aha, še moja izkušnja s printanjem v Asji. Pred leti sem parkrat bil nezadovoljen z narejenimi fotkami. Ne spomnim se več točno, ali so bile presvetle ali pretemne, v vsakem prmeru pa pač niso bile niti približno take, kot bi morale biti, in to se je nekajkrat ponovilo. Šel sem nazaj pojamrat, pa je ženska rekla, da ja, se zaveda, da ni v redu, ampak da oni nalašč ničesar več ne spreminjajo, ker so ljudje (stranke) tu v Krškem na to že navajeni. Da pa v Novem mestu delajo čisto drugačne fotke, ker tam, da so pa ljudje drugače navajeni. In še to je dodala, da ona svojih lastnih fotk za svoje potrebe nikoli ne dela na mašini v "svoji" poslovalnici, ampak jih pošilja majstru v Novo mesto.

Aja, pa barve so velikokrat vprašljive. Sem že videl črnobele fotke iz Asje, ki so bile rahlo rozaste. Ali zelenkaste.
 0   

nocomment @nocomment 6. Jun 2012, 09:05

PrimozS je napisal/a:
Miran - ja to za ceno rabljenih Coolscanov pa vem ... Ironija. Si pa član odličnega kluba :-). Super ideja in realizacija.


Coolscan-i so dragi (pa ne brezveze). Se pa še najde kakšen sodobnik Nikonove linije iz časov, ko so "ta veliki" še delali spodobne skenerje. Minolta Dimage 5400 ver. I in ver. II, Canon Canoscan 4000F/US, Microtek Artixscan 4000T/TF..., ki pa še vedno niso poceni.

Drugače pa si omejen na nekaj modernih skenerjev dveh proizvajalcev (Reflekta in Plustek), ki imajo resolucijo okrog 3200dpi. Malo višje prideta Reflekta RPS 7200 Pro in Plustek 7400/8100. Vsi ti novi imajo slabši DMax (slabše berejo sence na kakem dia filmu) od 10 let starih Nikonov, Minolt...

Minilab skeniranje ti da razmeroma low res fajl, ki pa ima še vedno ogromno detajlov in izreden DMax. Očitno je optika v teh skenerjih odlična, omejeni so z resolucijo senzorja oz. lenobo operaterjev. Večji problem je, da se boš večinoma težko zmenil, da ti skenirajo v tiff. Vsaj take so bile moje izkušnje.

Drugač pa, dober namenski film skener stane toliko kot dober DSLR. So pa zato filmski aparati večinoma zelo poceni.
 0   

PrimozS @PrimozS 6. Jun 2012, 09:21

Ja zaenkrat sem prišel do opcije ali jpg ali bmp. Tiff pa še ne ...
 0   

Mato @kucl 7. Jun 2012, 21:42

Sem bil danes v dt foto in ima skeniranje v višji resoluciji po cca. 8€, tako da se to res splača samo če hočeš fotke še kaj obdelovati. Razvijanje filma je samo nekje 0,6€ slike so pa po 0,15€..
Filme pa res pošiljajo razviti v Novo mesto smile
 0   

Martin @Mart1 13. Mar 2013, 16:32

Zdravo,

mogoče kdo ve kam bi lahko dal razviti slike (kvadraten format) v digitalni obliki, manjših velikosti, recimo 6x6cm ali 7x7cm?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati