0   

Gasper @GoZilla 9. Jul 2007, 09:15

Zasledil sm da se lohk prjhavis za akreditacijo pr vecina dogodkih, showih .... Kot sm vidu tut ne zahtevajo povsod press kartice, zdj me pa zanima, a bi oni odobril akreditacijo, ce slikaš za neko internetno stran s to tematiko ... in so tam slike tut objavljene ?? al so tle še kšni bolj hudi postopki v igri ?? upset
 0   

milosh @milosh 9. Jul 2007, 09:29

cist je odvisno od samega dogodka. vecji koncerti (svetovne zvezde) vecinoma akreditirajo samo preverjene medije, tut zato ker dobijo s strani banda pogoj da je lahko recimo samo 15fotografov,... (mislm da je blo tko na depache modih).
pol nekateri dogodki ala festivali zahtevajo da se je ze prej neki objavl v mediju, da ta dogodek bo in na podlagi tega medij dobi akreditacijo.
pol mas tut dogodke kjer se akreditacija kupi in jo lahko kup vec al mn vsak.
pol so pa dogodki kjer je obisk bolj slab in si zelijo cim vecje reklame tut za naslednja leta in dajo vsakmu k zapros akreditacijo.

no v vecini primerov te more urednistvo akreditirat oz se sam preko nekega medija, zato tut ne rabs press kartice, ampak ko uzdignes akreditacijo mors dat nek dokument da vidjo da si taprav.
 0   

Gasper @GoZilla 9. Jul 2007, 09:58

aham ... hvala za pojasnilo smile thumbsup
 0   

miha @mstra 9. Jul 2007, 13:41

Pa mogoče kdo ve kako pridobiš akreditacijo za recimo nogometne tekme prve slo lige?
 0   

Aleksander @aleks_oni 9. Jul 2007, 16:13

akreditacija...prodat se tudi dajo, po moje kot za med - če so dobre fotke. Ali se motim?
 0   

milosh @milosh 9. Jul 2007, 19:20

aleks_oni ne stekam cist kaj si hotu povedat.

mstra delat mors za kaksno revijo oz nek medij, to je tut point akreditacij
 0   

Boris Voglar @Billy 10. Jul 2007, 00:31

Glede akreditacij je v večji meri tako kot je že Milosh povedal, a tudi če i freelancer se da prit do akreditacije, a moraš organizatrja prepričat s kvaliteto svojega dela..
Seveda je pa to možno le takrat, ko ni preveč prosicev s strani predstavnikov medijev.

So primeri, ko akreditacije neposredno potrjujejo tour managerji nastopajočih ( zvezd ) ali pa s strani založbe in so omejitve.

Lahko tudi samo 6 fotografov.
V veliko primerih je tako, da je potem dovoljeno fotografirat samo prve tri komade koncerta, ali pa samo dva.

Omejitve so tudi glede uporabe flasha. Ponavadi ga ni dovoljeno uporabljati.

Ne preostane drugega kot da se uporabljajo filmi z ISO 1600 oz. nastavitve ISO 1600 na digitalcih. V redkih primerih je na koncertih toliko luči, da je možno delat z ISO 800. Seveda je pa vse to odvisno tudi od objektivov, ki jih fotograf uporablja. Pri boljših objektivih z svetlobno jakostjo 2,8 ali celo 1,8 in 1,4. je možno uporabiti pri dovolj kratkih časih tudi nižji ISO.

V vseh primerih akreditacij je pa najpomembnejše, da se človek začne zanimat za akreditacijo dovolj zgodaj. Ponavadi so roki za oddajo vsaj en teden prej. V izjemnih primerih je možno tudi nekaj dni pred dogodkom kaj uredit. Izjemoma se je možno z dovolj prepričljivosti dogovorit tudi na dan koncerta ali pred samim vhodom. A to so izjeme, ki jih tudi organizatorji ne marajo.

Pri večjih prireditvah so na internetnih straneh dogodka tudi posebni formularji, ki jih mora prosilec izpolnit.


Point akreditacij je po moje s strani organizatorja prireditve in nastopajočih v tem, da na račun akreditiranih fotografov in novinarjev pridejo do publicitete o dogodku in izvajalcih. oz, da se o dogodku piše in objavijo fotografije, članki...

S strani fotografov je pa point v tem, da ti organizator omogoči tvoje delo, ter da ti za to ni potrebno plačat vstopnine tako kot obiskovalcem, ki so se prišli na prireditev zabavat.

Gre za resno delo, ki bi naj prineslo čim boljše rezulatate.

Ni nujno da fotograf dela za kak medij. Poznam mojstre, ki fotografij v medijih niti ne objavijo, temveč pripravijo potem kakšno razstavo ali pa jih pošiljajo na natečaje.

Skratka variant je dosti.


Aleks, če te prav razumem si hotel povedat, da je FOTOGRAFIJE možno prodat.

Fotografije z dogodka je res možno prodat, a velikokrat mediji ponudijo prav mizerno plačilo.

Recimo za ekskluzivne fotografije z Miloševičevega pogreba za manj kot 100 EUR !!
 0   

jure @jurcekk 28. Jan 2013, 14:28

Kak je zdej v teh casih z tem?obstaja kaka akreditacija za sportne/kulturne dogodke ko te spravi povsod zram?
 1   

porkoja @porkoja 28. Jan 2013, 17:56

Konkretno takšna akreditacija ne obstaja saj so dogodki različni, organizatorji oziroma piar prav tako. Tudi npr. mediju kot je recimo Avtomagazin najbrž ne bodo kar tako dali akreditacije za operni nastop. Recimo, banalen primer. smile
Obstajajo pa nazivi Press, ki si ga določeni mediji z leti izborijo in njihovi fotografi, snemalci ipd. imajo dostop povsod in so tudi na listi tistih z najvišjimi pravicami (Npr.: Miro Majcen/Pro Plus). Vendar pa se praviloma tudi oni najavijo organizatorju/piaru dogodka, da bodo prisotni.

Po moji praksi katero imam sedaj nekaj let v teh vodah, pa je tako, da je v Sloveniji prelahko priti zraven za marsikateri dogodek. Spoznaš tistih 5-10 najbolj opaznih piarovcev in naprej ni težav. Pri dogodkih, ki so po panogi in lokaciji ozko usmerjeni, kot so npr. košarkarske tekme v Stožicah ali glasbeno-kulturni dogodki v Križankah, pa v nadaljnje sploh ni težav, ko ti enkrat uspe priti zraven.

Je pa tako, da akreditacije vsaj po moji oceni, se ne odobravajo toliko striktno po imenu medija, fotografa ipd. ampak koliko se pravzaprav z ljudmi, ki so zadolženi za nek dogodek, osebno poznaš.
Seveda pa na vsak dogodek ni mogoče priti in prav je tako. Kot je že milosh v tej temi napisal, pri vseh večjih dogodkih pravila diktira management nastopajočih in v kolikor predhodno ne kontaktiraš nobenega od njih, ni šans.
Zahvala: jurcekk
 0   

whothafunk @whothafunk 6. Feb 2013, 11:34

foto akreditacija Sportide te spravi na vsak športni dogodek, evo.
Canon 1DX :: Canon 300 2.8 L IS USM :: Canon 70-200L f2.8 IS USM II :: Canon 50 1.2 L USM :: Canon 8-15 f4 USM fisheye :: Tamron 15-30 2.8 VC :: Canon 1.4x III Extender
 0   

Rok Dolenc @gunclcan 24. Mar 2013, 17:16

Kako pa prideš do akreditacije sportide?
 0   

whothafunk @whothafunk 24. Mar 2013, 17:22

torej. najprej rabiš leta izkušenj v športni fotografiji. nato rabiš reference. vsaj 2x 1D4 in 300mm f2.8 ali novejše ter goro drugih L objektivov - ali nikon primerljivih. nenazadnje, moraš za sportido slikat.

drugače pa, jaz sem se akreditiral pri NZS prek NK Mura05. lahko se pa tudi prek medija, če slikaš zanj.
Canon 1DX :: Canon 300 2.8 L IS USM :: Canon 70-200L f2.8 IS USM II :: Canon 50 1.2 L USM :: Canon 8-15 f4 USM fisheye :: Tamron 15-30 2.8 VC :: Canon 1.4x III Extender
 0   

Rok Dolenc @gunclcan 24. Mar 2013, 17:41

Sem mladoletni freelance fotograf..tko da je težko dobti akreditacije za karkoli! sad ....razn za kakšne veselice biggrin
 0   

Grega @Greegor 24. Mar 2013, 22:31

Običajno se letne akreditacije pridobiva na začetku nove sezone.

Za prvo ligo bo obrazec tukaj:
http://www.prvaliga.si/akreditacije/?id_menu=120

NZS ima obrazec tukaj:
http://www.nzs.si/mediji/prijava

Dnevno akreditacijo za kake medijem nezanimive tekme pa se da dobit tudi tukaj:
http://www.nkmaribor.si/Novinarsko_sredisce/Akreditacije/

V Ljudskem Vrtu se da dobit dnevno akreditacijo (predvsem za tiste bolj nepomembne tekme, na Maribor - Olimpija, nerabiš upat..) če prvič prosiš za njo, moreš poslat polek reference.. Nevem če so lahko reference od bilo kakega fusbala (recimo kake nižje lige) ali pa morajo bit povezane z LV.. (če bi še gdaj moral pošiljat reference bi ziher ene parkrat poslikal pred tekmo fun park).. Gre se, da jim pač delaš na nek način reklamo.

Za akreditacijo ne rabiš nobene hude opreme! sam sem začel z Canon 40D in 70-200 2.8 is grin .. nakoncu ti dobra oprema nič ne pomaga če neznaš nardit fotke.. Kasneje pa je prišo 1D, 300mm 2.8...

Super je če lahko napišeš polek da delaš za kak medij, recimo jaz sem začel fotkat za www.totimaribor.si in dobiš dosti lažje akreditacijo.. večji je medij, lažje je. Kaki blogi ponavadi ne palijo..

No, po 2letih obiskovanja tekem v LJ sem nakoncu pišel do tega da sem začel pokrivat tekme prve lige na štajerskem koncu za sportido.

Če maš veze si pa itak zmagal.

No.. to je nekaj malega kaj lahko povem iz lastnih izkušenj.. ne se *** za slovnične napake grin

Znajo pa nekateri z vezami tud izkoriščat akreditacije da pridejo do prve vrste..
Recimo en utrinek kak se pride najlažje do dresa:


Počasi se daleč pride.

par fotk pa na blogu:
http://gkrajncic.blogspot.com/2013/03/nk-maribor-nk-domzale-13.html

lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati