0   

Goran Vadlja Kamenjašević @GoranVadljaKamenjasevic 20. Avg 2013, 05:30

Pozdravljeni.

A mi lahko kdo pove zakaj na omenjenem objektivu nemorem uporablajti makro leč? ko jih privijem na objektiv slika postane motna in je nikakor ne izostri... Na recimo kit objektivu 18.55mm jih pa lahko normalno uporabljam.

Hvala
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 20. Avg 2013, 06:37

Recimo leča raynox 250 ostri samo na 10cm +/- kakšen cm. S pol metra ga ni boga, ki bi znal izostriti.

Torej poskusi se približati ali oddaljiti od motiva, pa boš videl.
 0   

misfits @misfits 20. Avg 2013, 06:44

Preklopi na ročno ostrenje, nastavi fokus na najbližjo točko in se toliko približaj motivu, da bo oster, potem nastavi fokus na neskončno in se ponovno približaj, da vidiš ostro, tako boš videl, v katerem območju lahko ostriš. Ko si v tem območju, potem lahko uporabljaš tudi AF, če svetloba in motiv to dopuščata.
 0   

Goran Vadlja Kamenjašević @GoranVadljaKamenjasevic 20. Avg 2013, 18:13

Hvala za odgovor mi je uspelo, zdj je pa poslednično nastalo še eno vprašanje: zakaj se pa ko našraufam gor makro obročke in s tem pridem bližje motivu zgubijo take lepe barve zdj gledajo blede?
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 20. Avg 2013, 18:22

Na obeh objektivih? Mogoče makro leče niso kakovostne.
 0   

Goran Vadlja Kamenjašević @GoranVadljaKamenjasevic 20. Avg 2013, 18:41

makro leče res niso kakovostne... so pač moj prvi poskus makro fotografije in sem se že pred nakupom zavedal da me mogoče čaka kakšno negativno presenečenje.. sepravi res žive slike bom dosegel šele ko si bom enkrat kupil objektiv?
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 20. Avg 2013, 20:04

Saj se da na fotoapratu nastaviti povečane vrednosti ... če slikaš v raw formatu, pa tudi na računalniku.. z jpg malo manj.
Jaz imam sicer makro objektiv 100mm, ki je super tudi za portrete, dodatno pa še makro lečo raynox 250, tako ki jo samo natakneš gor. In ta ostri samo na okoli 10cm stran od motiva. Včasih nerodno, ker motiv prej odleti.
 0   

samos1111 @samos1111 21. Avg 2013, 13:50

GoranVadljaKamenjasevic je napisal/a:
Hvala za odgovor mi je uspelo, zdj je pa poslednično nastalo še eno vprašanje: zakaj se pa ko našraufam gor makro obročke in s tem pridem bližje motivu zgubijo take lepe barve zdj gledajo blede?

En možni vzrok za blede barve pri makro nadomestkih je to, da je povečani slikovni krog precej večji od senzorja. Potem se ona svetloba z njegovega roba odbija naokrog po notranjosti kamere in iz nje ratajo razni odsevi in meglice grin Tako včasih pride boljša slika z manjšim premerom predleče na step-down obročku. Lahko poskusiš z improvizirano ožjo sončno zaslonko (pazi če je pretesna lahko vpliva na bokeh tudi če ne izgleda da bi vinjetirala). Ali pa odmakneš difuzor od fleša ali drug vir svetlobe, če ga imaš preblizu kadra.
 0   

samos1111 @samos1111 21. Avg 2013, 15:19

> zakaj se pa ko našraufam gor makro obročke

Aja kaj so zdej, makro predleče ali makro obročki (extension tubes)?
Če slednje in gre za cheapo robo, lahko problem povzroča odsev od bleščeče notranje površine obročka; se da zmanjšat če notri v odprtino nalepiš črne mat blende z ravno prav veliko luknjo (pravokotno če si picajzel). Pazi da material ne spušča kakšnega prahu.
 0   

Goran Vadlja Kamenjašević @GoranVadljaKamenjasevic 22. Avg 2013, 15:14

Zmotil sem se zgoraj ko sem napisal obročke, uporabljam makro predleče. Bom še malo testiral in pač uporabil samo eno predlečo če bo le mogoče ker več kot jih našraufam zraven večja sprememba je...

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati