0   

aleš @vojak81 23. Avg 2013, 06:41

Zanima me če je kdo imel podoben problem.
Fotkal sem v dvorani, aparat canon 50d zaslonka f2.8 in iso dvignjen na 1250, zanima me če se bo pri razvijanju fotografij opazil šum na fotkah?
Vem da se da popravljat šum z določenimi programi, vendar imam čez 100 fotk.
Pa še en prblem , ki je bil v cerkvi sem imel ISO na 1600-2000 odvisno od situacije, ali se bo tu poznal šum?
Ali naj vse fotke še pač obdelam. no confused
Razvijale se bodo največ do 13×18 fotografije.
hvala za nasvete. thumbsup
 0   

Sašo @HRCo 23. Avg 2013, 07:55

kak naj mi tukaj na tej strani vemo če se bo tebi šum poznal? sploh nisi dal nobene testne fotke da bi se videlo kako je stanje na ekranu..

jaz ti priporočam da prvo daš testne fotke razvit pol pa če bo prehudo fotke malo speglaj s kakim protišumečim programom grin
 0   

Jernej Lasič @Sviri 23. Avg 2013, 11:08

Ne bo se opazil.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Miran @miran_a 23. Avg 2013, 11:18

Naredi naslednji poskus. Odpri fotko v svojem najljubšem programu za obdelavo. Izberi ukaz "resize". V polje za ločljivost vpiši toliko, kot je ločljivost tvojega ekrana, verjetno ali 72 ali 96 DPI ali kaj takega (jaz imam recimo 96). V polje za velikost (širino) vpiši 19cm, višina bo potem malo manj kot 13cm. Možnost ostrenja, če jo tvoj program ima, izklopi. Pomanjšano fotko potem glej na 100%. Če si vpisal pravo ločljivost, bi morala biti na ekranu fotka velika 19x13cm (preveri z ravnilom) in bo videti približno tako, kot bo videti razvita na papirju, vključno s šumom. Če pri tej velikosti na ekranu šum ne bo moteč, bo na papirju še manj.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 24. Avg 2013, 14:17

Ne bo se opazil.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

andyz @andyz 25. Avg 2013, 12:11

Hja, odvisno od podrobnosti na fotki in zahtevnosti uporabnikov.
Na 13x18 bo zadeva najbrž v redu, šum pa se pri 1200 seveda malo vidi.

Sicer pa definitivno, kot je omenil Sašo, napravi 2 ali 3 poizkusne fotke, pa boš takoj videl, kako in kaj.
andyz
 0   

aleš @vojak81 25. Avg 2013, 12:18

Hvala vse za odg.
sem razvil 2 fotki in se šum res ne opazi. yes thumbsup
 0   

Žiga @thunder_road 25. Avg 2013, 13:19

Zaradi tega šuma se veliko preveč sekirate. Prvo kot prvo se zadeva na papirju veliko manj opazi in tudi če bi se, je to popolnoma vseeno. Predlagam, da se raje osredotočate na kader, na motiv, ne pa na šum. Ukvarjanje s šumom je popolna izguba časa.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati