0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 24. Mar 2014, 20:19

Ker kupujem rabljen DSLR, z istim namenom kot vsi kupci rabljenih stvari, priti do neke stvari ceneje, me zanima razlaga prodajalcev rabljenih stvari na bolhi in ostalih oglasnikih. Se tu res prodajajo samo fotoaparati, ali zraven dobim še ljubezen in navezanost lastnika do fotoaparata? Ker ne samo da so cene več kot polovice oglasov vstopnih DSLR aparatov malo cenejše od novega, najdejo se tudi dražji rabljeni aparati kot stanejo trenutno novi na trgu.

Imate podobne izkušnje? Saj vem da je pravica vsakega prodajalca da sam določi ceno, kupec pa se sam odloči ali bo toliko plačal ali ne, ampak enostavno ne vidim logike in ne vem kdaj bodo sploh kakšnega od aparatov po takšni ceni prodali. Zato pa tisti z ugodno ceno, oz normalno ceno za rabljeno stvar, le to ponavadi prodajo še isti dan, ali dan za tem.

Kupujem torej rabljen DSLR, Canon 550D ali 600D, edini pogoji so da se je z aparatom skrbno rokovalo in da ima ceno rabljenega aparata.
 0   

porkoja @porkoja 24. Mar 2014, 22:28

Hm... Sedaj pa ne vem ali midva gledava isto Bolho ali ne.
Moje opažanje je takšno, da se pri nas 3/4 rabljene foto opreme prodaja močno pod ceno.
Sam sem npr. rabljen in lepo ohranjen 40D z original gripom in štirimi baterijami prodal za 280 evrov. To je bilo slabo leto nazaj. Danes vprašanje, če bi ga lahko za 240, kakšen je "trend". Da sem prodal, sem moral oglaševati 4 mesece. Drug 40D (brez gripa) še bojše ohranjen in z manj kot 30.000 posnetki pa sem komaj prodal za 160 evrov, potreboval sem dobro leto, oglas na bolhi sem obnavljal v nedogled in menjal fotografije, da je bil bolj vpadljiv. Začel sem z 230 € in spuščal toliko, da sem pristal na 160 €.
1D Mk II vrhunsko ohranjen z dodatno nerabljeno baterijo pa sem prav tako komaj (rabil 3-4 mesece) prodal za 320 €. Začel sem s ceno 480 € in spuščal vse do 320 €.
Veliko kolegov je prodajalo odlične aparate kot so D700, 1D Mark III in objektive ranga 70-200 f2.8 IS II ipd. in vse so komaj prodali in še močno pod ceno.

Strinjam se, da tisti, ki imajo cene rabljene opreme večje ali enake novi opremi, se bodo težko znebili. Bodisi se jim s prodajo ne mudi ali pa niso toliko podučeni, da bi se zadevedali, da je njihova oprema na vrednosti izgubila in ne pridobila. Ampak je potrebno vedeti, da toliko kolikor je pripravljen kupec plačati, takšna je lahko maksimalna cena. Pa je realna ali pa ne. Jaz po tistem, ko sem prodal enega od bodyev, mi prizna kupec po nekaj tednih, da je dobil tako dobro ponudbo, da ga je prodal in še zaslužil 50 evrov. Pač, se zgodi. Ko sem ga jaz prodajal, na takega žal nisel naletel.
Moje splošno mnenje pa ostaja, da pri nas rabljeno opremo prodajamo močno pod ceno. Kar je pa tudi znak, da smo v kriznih časih, saj v krizi revni postajajo še bolj revni, bogati pa bogatijo.

Lahko pa vržeš oko na eBay ali na katerega od hrvaških forumov in boš spoznal, da je tam šele vsa rabljena oprema dražja. Pa še kupovati na daljavo in rabljeno, utegne biti velik rizik.
V kolikor hočeš pa dobiti kar se da dobro ponudbo, pa ne išči oglase, ampak se sam oglasi, da kupuješ. Lahko boš presenečeno ugotovil, da je kdo pripravljen prodati za manj denarja od tistega, ki oglašuje, da prodaja.
 0   

Aleš @lial 25. Mar 2014, 06:58

porkoja je napisal/a:
V kolikor hočeš pa dobiti kar se da dobro ponudbo, pa ne išči oglase, ampak se sam oglasi, da kupuješ. Lahko boš presenečeno ugotovil, da je kdo pripravljen prodati za manj denarja od tistega, ki oglašuje, da prodaja.

Saj je prav to naredil, s svojim prvim javljanjem na Slo-foto. grin
 0   

Sandokan @Sandokan 25. Mar 2014, 09:27

Pa saj imaš na bolhi 600d za 330 Evrov...
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 25. Mar 2014, 15:21

Porkoja, se strinjam s z vsem kar ste napisali. Stvari, ki sem jih omenil v prvem prispevku se navezujejo predvsem na vstopne DSLR kamere, od canonovih 550d, 600d pa nikonovih d3100, d3200 ipd. Pri teh je cena v veliki večini primerov komajda nižja od novih aparatov.

Emil, z omenjenim prodajalcev sem že v kontaktu. Če pa pogledate ostale oglase rabljenih 600D, pa se cene gibljejo od 415€(trenutno oglas samo za body) pa do 470+ s kit objektivom 18-55. Ena bolj znanih spletnih trgovin pri nas pa prodaja 650D s kit objektivom za 489 €. Pa to še zdaleč ni najcenejša ponudba, da ne govorim o foki in podobnih spletnih trgovinah.
 1   

Brusli @Brusli 25. Mar 2014, 16:30

Vsak ima svoje računice in nekateri nimajo namena takoj prodati stvari (v stilu če bo šlo bo če ne pa bom uporabljal naprej). S tistimi ki hočejo stvar prodati oz. kupit se da ponavadi marsikaj dogovorit.
Sam imam take izkušnje da je treba biti za pameten nakup potrpežljiv in spremljat ponudbo. Včasih cene nihajo tudi glede na ponudbo, še posebej pri priljubljenih objektivih, aparatih...

So pa tudi med kupci včasih cvetke. Sem se že dobil z nekom za prodajo aparata in mi tip reče da je super ponudba samo on rabi za video moj aparat pa nima videa (da bi preveril prej preden se vozim 20km v eno smer pa ne), drugi je trdil da je bila v oglasu pol nižja cena (spet sem se vozil 20km), tretji je kupoval trismerno glavo za stojalo in na koncu potegne iz avta stojalo z enako glavo in pravi da ni vredu ker tako tako že ima in išče panoramsko glavo (slike so seveda bile priložene oglasu)...

Pač ponudba je kakršna je če ti je všeč ok če ne pač kupi novo.
Zahvala: BostjanHorvat
 0   

tone sekne @tonccy 27. Mar 2014, 16:15

To je trgovina. Če želiš prodaš (kupiš), če ne, pač ne. No bad feelings.
Ravno te dni je nekdo prodajal en objektiv, ki mi je zanimiv. Ponudil sem pač toliko kot sem pripravljen (in zmožen) dati, ker ga ne rabim nujno (sicer bi naročil iz triA kjer so mi dali boljšo ceno kot iz tujine). In mi pošlje model nek ciničen komentar. Super, frajer. Škoda, da se takoj počutiš ogroženega. Jao.

Tako da...take it easy pubi.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 27. Mar 2014, 18:27

Tudi fajn je ko, kot prodajalec, zančneš dobivat maile tipa:

"Za tak denar ga raje v tujini kupim, novega!"

Prav, ga pa v tujini kupi. Kaj ima to z mojim oglasom, ne vem...?!
Ceno vsak določi sam. Sam sem tudi že stvari po višjih cenah prodajal, ker mi pač ni bilo treba takoj prodati.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

notko @notko 28. Mar 2014, 10:37

No ja, ampak tudi prodajalci morajo malo te oglase spremeniti.

Najboljse so mi tipa "Kot nov". Torej potem je nov ali kaj?
 0   

andrazh @andrazh 28. Mar 2014, 10:53

Ja to naceloma pomeni, da ce postavis nov objektiv in ta objektiv, ki se prodaja, poleg drug drugega, ne bi smel razlociti kateri je rabljen in kateri je nov.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 28. Mar 2014, 15:23

Eh... kot nov ne pomeni da je nov (drugače bi pisalo da je nov). Pomeni samo, da je praktično nerabljen, brez sledi uporabe, spucan, mehansko brezhiben... "kot nov" pač.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Andraž Martinšek @AndrazMartinsek 28. Mar 2014, 21:23

Koliko si pa pripravljen placat za 600D?
 1   

komar89 @komar89 28. Mar 2014, 21:44

Če napišeš, da je ˝boljši kot nov˝ziher prodaš v momentu.
Zahvala: BostjanHorvat
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 31. Mar 2014, 22:27

Vsi oglasi 550d in 600d zadnje mesece, ki so imeli primerno ceno za rabljeno stvar, so se prodali. Tisti z navitimi cenami se vrtijo po bolhi od vsega začetka mojega spremljanja. Res je da je stvar prodajalca da določi ceno. Ampak če je ta enaka, ali celo višja od nove stvari, potem nevem če je problem v meni kot kupcu. Pa kaj če je prodajalec dal pred 3 leti za nov aparat 700 €, to ne pomeni da je zdaj vreden 500, ker je tudi novim cena padla. In tako določanje cen opažam samo pri DSLR aparatih. Laptop s pentium dvojedrnikom, 4 giga rami, je tudi stal 1000 pred "par" leti. To ne pomeni da je zdaj vreden pol cene, ker dobiš novega za 300.

Andraž, bolj se nagibam k 550d. Ne rabim vrtljivega zaslona. Realna cena s kit objektivom je pa po moje okrog 300 €.
[url=http://klikaj.si]Klikaj.si - portal z zabavnimi videovsebinami[/url]
 1   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 1. Apr 2014, 09:04

Če ima napisano ceno okoli 350€, daj ponudbo 300€. Običajno dosti oglaševalcev vračuna nekaj "barantanja" (sploh pa če je oglas že star).

Meni je precej zanimiv fenomen, ki sem ga zasledil nekajkrat v zadnjih mesecih - oglas objavljen po ugodni ceni, ki po nekaj dneh ZRASTE! Predvidevam, da oseba dobi dosti povpraševanja, da potem skuša dobiti več od teh ponudnikov.
Zahvala: BostjanHorvat
 0   

PIP33 @IgorPodlipnik 1. Apr 2014, 12:10

Kupuješ samo body, ali cel kit?
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 1. Apr 2014, 20:57

PIP33 v bistvu vseeno, v primeru bodyja bi objektiv dokupil.
[url=http://klikaj.si]Klikaj.si - portal z zabavnimi videovsebinami[/url]
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 3. Apr 2014, 20:53

Še vedno kupujem Canona, 550d ali 600d, tudi 500d dobro ponudbo bi sprejel.

Morebitne ponudbe čakam na privat:)
 0   

Žiga @thunder_road 3. Apr 2014, 21:09

BostjanHorvat je napisal/a:

.../.../.... Morebitne ponudbe čakam na privat ali pod ta vpis smile


Pod ta vpis gotovo ne, ker imamo za kupovanje poseben del portala z imenom "mali oglasi". Upam, da ta tema ne bo zašla v licitacijske vode, ker jo bom v takem primeru nemudoma zaklenil.
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 3. Apr 2014, 21:28

Moderator sem popravil, lahko izbrišeš ta moj post in svojega. Hvala.
[url=http://klikaj.si]Klikaj.si - portal z zabavnimi videovsebinami[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati