0   

Uroš Uršej @Lucifix 26. Apr 2014, 19:14

Preko ebaya sem naročil iz Kitajske 2 ovitka za iPad, ki pa skupaj nista presegla vrednosti 22 EUR, saj bi v nasprotnem primeru plačal DDV in carino (nad 50 EUR, če se ne motim). Preko navadne pošte sem dobil pred dnevi obvestilo iz carine naj jim pošljem skeniran račun, da preverijo ali sem šel čez "limit". Pošljem potrdilo in čez dva dni mi na vrata pozvoni poštar. Ves vesel odprem, da prevzamem paket, nakar mi reče, da je potrebno doplačati 2,30 EUR. WTF?

Pogledam kaj piše na paketu:
- Obvestilo uporabniku, da predloži listine, potrebne za carinski pregled: 1,28 EUR
- Tiskanje dokumentov za carinjenje: 1,02 EUR
Skupaj: 2,30 EUR

Saj se ne sekiram zaradi samega zneska, ampak za to, da sem moral sploh kaj plačati! Situacija bi bila zelo podobna v primeru, ko bi mi policaj dal pihat in bi merilnik pokazal, da nisem zaužil nič alkohola. Nato pa bi mi izdal nalog za plačilo uporabnine "pihalnika".
 0   

Miran @smukec 26. Apr 2014, 19:37

Hmm kar nekajkrat sem dobil podobno obvestilo od carine, ampak dodatnih stroškov pa nisem imel nikoli. Daj se pozanimaj, če je to po novem ali kaj?
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 26. Apr 2014, 19:43

Sem že malo pogledal po internetu in videl že nekaj podobnih primerih. So pa to verjetno bolj proti koncu lanskega leta uvedli.
 0   

Srečko @sreckoo 26. Apr 2014, 20:09

Predlani (konec 2012) sem kupoval uro (za cca. 150 eur) s kitajske in sem na Generalni carinski urad pred tem vprašal kako je z carino itd. in so mi odgovorili naslednje (sicer, že sam veš, da je ta limit 22 eur, ampak vseeno naj bi to bila uradna informacija ki sem jo dobil):

Citiram:
V skladu s 23. členom Uredbe Sveta (ES) št. 1186/2009 se lahko vse pošiljke sestavljene iz blagazanemarljive vrednosti, ki se pošiljajo neposredno iz tretje države prejemniku v Skupnost, uvozijo brez uvoznih dajatev. Blago zanemarljive vrednosti pomeni blago, katerega vrednost ne presega skupaj 150 € na pošiljko. V skladu s 4. členom Pravilnika o pogojih in načinu uveljavljanja oprostitev po 51. členu ZDDV (Uradnilist RS, št. 141/2006) je plačila DDV oproščena pošiljka, poslana prejemniku kot pismo ali paket vskupni vrednosti, ki ne presega 22 €.

To pomeni, da boste za pošiljko plačali DDV po stopnji 20 %, ob prevzemu pošiljke.


lp,
Srečko
 0   

porkoja @porkoja 26. Apr 2014, 21:44

Ta naša Carinska pošta veliko stvari nima poštimanih.
Po njihovem nasvetu/navodilih tega obvestila in tiskanja dokumentov za carinjenje ne bi bilo potrebno v kolikor bi že prodajalec k sami pošiljki priložil račun oziroma v kolikor bi kupec poslal podatek kaj je kupil, kje in za koliko denarja.
Vse bi bilo lepo in prav, če bi se oni teh nasvetov ali pravil držali. Ampak se jih ne.
Jaz sem cca. pol leta nazaj kupil iz Kitajske nekoliko dražjo baterijsko svetilko, za katero sem vedel, da se bo zaradi vrednosti ustavila na pregledu. Pa, da jim olajšam delo, pohitrim postopek in si zmanjšam strošek z obveščanjem, sem jim posredoval preden je pošiljka prispela v Slovenijo, vso dokumentacijo in račun. Odgovora ni bilo seveda nobenega.
Po prispetju pošiljke, sem normalno kakor, če bi jim karkoli poslal ali ne, prejel po navadni pošti obvestilo o poštno-carinski prijavi, bla bla bla... Zaradi česar je že celoten postopek bil dražji in 3-4 dni se je postopek carinjenja zavlekel. Naslednjič (3 mesece nazaj) sem zopet nekaj kupil, tokrat v vrednosti 18 evrov in, da se bi izognil čakanju in strošku obveščanja, sem prodajalcu (BangGood) naročil naj kar k pošiljki priložijo račun in to o tudi storili. Ampak kot nalašč so tudi to pošiljko na Carinski pošti odprli in čeprav je bil račun in podatek z URL naslovom priložen, so me kljub temu obvestili in mi to seveda zaračunali enako kot v primeru Lucifixa.
Zato imam te bebce oziroma celoten sistem po katerem dela carinska pošta, v zelo slabi luči.
 0   

takumi @takumi 27. Apr 2014, 09:01

Meni gre na živce že to, da ti vsako pošiljko ki ni v kuverti odprejo in z njo delajo tako da je velikokrat kaj polomljeno - sem naročil bat s sornikom in obročki za agregat, pa so bili obročki polomljeni (primer), vendar sploh nisem težil, ker vem da nebi dosegel popolnoma nič.. tole s carinsko službo je totalna polomija.. in tudi to se mi zdi sporno, da ti zaračunajo nekaj, za kar jih nisi prosil (v primeru ''porkoja'' jim je delo celo olajšal, pa niso zato storili popolnoma nič manj ali ceneje...)

Mene zanima kje je tukaj recimo zasebnost (kaj kupujemo je naša stvar) in zakaj je potrebno vsako pošiljko razrezati, če vsak dan po TV gledamo oddaje o tem, kako v ameriki (ki ni nevemkako napredna država) vse pregledujejo z rentgeni, in nevemkakšnimi napravami da vidijo skozi škatlo. S tistim nožem tudi lahko delajo škodo kajne..
 0   

Saša Bizjak @SasaBizjak 27. Apr 2014, 13:07

Uroš hvala za info...smile
 0   

ogabe @ogabe 28. Apr 2014, 09:19

Takumi zato ker ima polovica zaposlenih manjvrednosten kompleks, ki si ga zdravi s tem, da ima obcutek moci, ko lahko pogleda in prevoha tvoj paket. Go figure.
Drugace pa mi gre se bolj kot zaracunavanje teh stvari na jetra zaracunavanje ddv-ja in carine na POSTNINO!!! Ampak kot sem ze enkrat napisal glede tega... v naslednjem primeru si bom vzel cas in sel do konca, ter enkrat za vselej razresil to, da mi bodo zaracunavali ddv in carino na storitev, ki je bila opravljena v tujini in za katero sem ze placal ddv v drzavi, kjer je bila storitev opravljena.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 28. Apr 2014, 09:30

Ogabe, problem zaračunavanja DDVja na celotni znesek je v tem, da bi ti lahko pošiljatel spisal naslednji račun:

Izdelek: 12,5 €
Poštnina: 375 €
____________
Skupaj: 387,5 €

In se lepo ogneš davku vsakokrat, ko naročaš. Ni fer ne eno ne drugo, s tem da pri eni rešitvi država dejansko dobi nekaj, pri drugi pa nič in to je utaja davkov.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

ogabe @ogabe 28. Apr 2014, 09:37

To definitivno ni resitev niti razlog za taksen nacin dela. To je isto, kot ce ti policaj napise 100eur kazni, ker bi se lahko peljal 30km/h hitreje kot je omejitev, ceprav se nisi. Ce hoces goljufati ti pac posiljatelj napise racuna za 30eur namesto za 300eur pa je, ce smo ze pri tem. Ampak ni naloga poste da "preprecuje" mozne zlorabe na nacin, da obracuna ddv in carino na nekaj, na kar se jo pac ne... sploh ko to obracunajo vsem, tistim ki poskusajo goljufati in tistim, ki se gredo stvari na posten nacin.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 28. Apr 2014, 09:45

Ta primerjava za avtom je bosa in s trte zvita. Povej raje kako bi ti to rešil. Saj vsi vemo, da trenutna rešitev ni dobra. Ampak očitno nihče nima boljše.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

ogabe @ogabe 28. Apr 2014, 10:05

Kaj bi pa sploh resil? Tu sploh ni kaj za "resevati", razen da si bom pri naslednjem paketu vzel cas in stvari spravil tako dalec, da mi bodo obracunali ddv in carino na tisto, na kar so upraviceni zaracunati ddv in carino. Za preprecevanje utaje davkov, kot sem napisal prej, ni zadolzena posta, ampak druge institucije. In pri resevanju tega problema ne mores "preventivno" udariti vseh, ampak izkljucno tiste, ki se to gredo. Ce tista primerjava z avtom ni prava, pa dajmo drugo... DURS ti bo pri placi zaracunal 100 ali pa magari 500eur "kazni", ker nekateri delajo na crno. In ker je DURSu lazje zaracunati tistim, ki placujejo place, kot pa loviti tistih par pokvarjenih, je to ok nacin? Ceprav bi moral biti o taksnih idejah tiho, ker se kaksen kreten v drzavni upravi celo lahko spomne in to "idejo" uporabi.
PS: In ja na zalost bi ti morali zaracunati carino in ddv na tistih 12eur, kot jih pise na racunu. Ce je racuna za 12eur je to edini relavanten podatek, ki njih zanima. Posta ni organizacija, ki bo dolocala koliko je nek izdelek vreden... razen pac za storitve, ki jih oni opravljajo.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 28. Apr 2014, 10:21

Ne razumeš. Nikjer nisem rekel, da je rešitev dobra ali da jo kakorkoli odobravam. Hočem ti samo razložiti MO po katerem je prišlo do tega. Seveda morajo tu svoje narediti DURS in druge pristojne institucije ampak, ko bo pa tvoj paket zaradi vseh postopkov stal na carini dva meseca pa spet ne bo prav. Nikoli ne bo prav. Prav bo samo, če tebi, poštenjaku, na ceno zaračunajo DDV na izdelek pa če se vsi ostali ognejo in utajijo davek. Tvoja logika je tako zgrešena kot je zgrešena logika po kateri se DDV obračunava ta trenutek. Če misliš, da bo hitreje in bolje, ko bodo paket in naročilo obravnavale 3+ inštitucije je pa pač utopično. V idealnem svetu je rešitev preprosta, ampak to si lahko kar narišeš. Tudi jaz nimam pametne rešitve (razen tega, da se na carinski pošti malo vzamejo v roke in začnejo uporabljati organ nad rameni).

Sicer pa - kar veselo v borbo. Pa ti bojo lepo povedali, da je vse po črki zakona in lahko lepo nehaš težit.

Kar se tiče tvoje primerjave ti lahko postrežem z eno lepo, ki ni izmišljena: sem odprl s.p. januarja 2013 in novembra oddal vlogo za vrtec za sina. Dobim nazaj, da imam 150 € za plačat za vrtec (na mesec). Pred tem sem bil študent s cca 3k € letnega prihodka. Žena je študentka in nima sploh prihodka. In potem, kje njim 150 € za vrtec (pazi, nisem imel niti podatka o tem koliko sem imel prometa v prvem letu)? Ti povem od kje: fiktivni dohodek (točno tako temu oni rečejo). Za leto 2012 so mi upoštevali da imam s.p. (odprl sem ga 2013, pazi). Grem dol in mi lepo povedo, da oni po zakonu lahko to naredijo, ker rabijo podatke o prihodkih za dve leti. Jim povem, da sem mel prej študentsko delo in nič več. Nobenih 6k € profita od s.p.ja če pa nisem imel ne s.p.ja in niti za prvo leto nimam bilance. Pa nisem mogel prav nič. Ampak resnično prav nič. Ker to lahko storijo. Tako, da mi ni treba razlagati kako ti država ukrade 100 €, prav? Ker mi je že veliko več. Konec debate, ker tole pač ne sodi sem in nima veze s temo.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

ogabe @ogabe 28. Apr 2014, 10:42

Se enkrat... stvar ni v tem, da jaz ne razumem, ampak v tem, da ti ne razumes. 99% uvoza ne gre preko poste pa stvari nikoli in nikjer ne stojijo po dva meseca na carini. Ko so dokumenti urejeni gre stvar naprej v dnevu, max. dveh in to za cez kontejner robe, ne za eno pismo. In pri tistem se ne racuna carina "postnino" (oz. pravilno receno prevoz) ampak na vrednost robe, ki je na racunu, ker je racun edini realen (in relavanten) dokument v tem postopku... pa naj bo tak ali drugacen. Za goljufe v teh primerih pa imas druge resitve in druge organe. In zares ni potrebno to izvajati tisto sekundo, ko se stvar carini. In zato se enkrat, ni osnove za obracunavanje ddv-ja in carine na postnino. Goljufije gor ali dol. Preventiva se pac ne dela na tak nacin.
O tistem drugem pa res raje ne bom, tudi o tistem "Tako, da mi ni treba razlagati kako ti država ukrade 100 €, prav? Ker mi je že veliko več." ne. grin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 28. Apr 2014, 10:46

Super, potem pa ni problema in pojdi lepo tja, zahtevaj da pravilno carinijo in obdavčijo pa poročaj, ker ti bomo vsi skupaj hvaležni, če je temu tako. Stvar rešena.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

sasas @sasas 28. Apr 2014, 18:45

Osnova za DDV je vrednost blaga na SI meji. Torej: vrednost blaga + prevoz (poštnina) + morebitna carina. Potem pa so tu še stroški špediterja, da ti naredi papirje, pa skladiščni stroški in še DDV tudi na to.
Pri "kontejnerju" je odvisno ali je prevoz že vključen v vrednost na fakturi (dap) ali prevoz organizira in plača prejemnik (exw) in v tem drugem primeru se vrednosti na fakturi prišteje še prevoz.
Tako bi bilo to na kratko.
 0   

nocomment @nocomment 29. Apr 2014, 18:24

Tisti, ki 2x plača DDV, si je sam kriv. Ima vse možnosti, da se popolnoma legalno izogne dvojni obdavčitvi. Ampak, ja, če kupuješ second hand robo lahko kar opustiš misel, da se bo prodajalec, če je fizična oseba, šel zajebavat s tabo.

Se mi zdi, da bo pa ogabe moral kak Incoterms preletet, da ne bo krive vere učil o kontejnerjih.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati