0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 27. Apr 2014, 20:02

Naslov verjetno pove vse. Iščem torej filter, ki bi mi zatemnil motiv za določeno število zaslonk, da bi lahko slikal z daljšimi časi pri dnevni svetlobi.

Obstaja mogoče kakšna "home made" varjanta?
 0   

Miha Fabijan @skopusnik 27. Apr 2014, 20:40

Si kaj pogledal po forumu? Nisi, sej vem.
Tak filter, ki zatemni, se imenuje ND filter. Zatemnijo za različno št. zaslonk.

Home made - steklo za varjenje, ampak so barve povsem zelene.
Kdor kasneje zavira, je dalj časa hiter! smile
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 27. Apr 2014, 20:42

Miha Fabijan hvala.

Drugi del vprašanja me je predvsem zanimal, home made varjanta. Videl sem tisti tutorial za izdelavo filtra za fotografijo sonca, pa me je zanimalo še za "home made ND filter".
[url=http://klikaj.si]Klikaj.si - portal z zabavnimi videovsebinami[/url]
 0   

Andraž Martinšek @AndrazMartinsek 27. Apr 2014, 21:49

Jaz imam doma v predalu steklo za varjenje. Če imaš objektiv s sončno zaslonko, le to odviješ in na navojno stran s selotejpom prilepiš ploščo ter potem zaslonko natakneš na objektiv tako, kot jo ponavadi pospraviš, da gre lažje v torbo... Se pravi navznoter smile
Problematičnost se začne pri tem, da definitivno ne smeš fotkat v smeri, kjer bi lahko dobil direktne sončne žarke, ker se takoj pojavijo flari... Glede barv je pa tako, če ti res rata dobit pravo uro, da so barve kolikor toliko nasičene, mogoče z dobrim RAW fajlom in nekaj truda v PSju lahko spraviš skupaj približno lep posnetek, medtem ko je za ČB fotke popolnoma dober smile
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 27. Apr 2014, 22:47

Andraž hvala za deljenje izkušenj, bom poizkusil.

Razmišljal sem tudi o tisti foliji iz očal, ki so za gledanje sonca. Še se morajo nekje doma valjati, še od časa sončnega mrka. Mogoče bi šlo tudi s tem, je za poizkusiti. biggrin
 2   

Peter @saintek 28. Apr 2014, 16:48

A ti je res težko dati recimo 50€ za en soliden 6-8 stop navojni filter in potem odpade ta velika zajebancija z limanjem čaranjem in mučenjem v ps-u ??? smile
Zahvala: Sviri, skyrim
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 28. Apr 2014, 21:29

Saj na koncu je vedno taka rešitev več ali manj najboljša. Zanimalo me je samo, če obstaja kakšna homemade zadovoljiva alternativa. In kot vidim - ne obstaja. smile

50 € pa ni malo, za občasnega hobi fotografa, kot sem jaz. Še posebej ker takih motivov nimam ravno pred pragom in jih bom verjetno fotografiral zelo zelo poredko, bom teh 50 € raje investiral v drugo opremo, ki bo več v uporabi. smile
 0   

Peter @saintek 28. Apr 2014, 22:50

In če je tako, si se prav odločil smile
 0   

Sandokan @Sandokan 29. Apr 2014, 09:44

Če imaš čas in se vsaj malo spoznaš na fotošop ali kak grafični program, ni teško popraviti zelenega štiha...

Sem v nedeljo spet eksperimentiral s steklom za varjenje. Po par minutah obdelave je končni rezultat takšen....

lp, Emil
 0   

Boštjan Horvat @BostjanHorvat 29. Apr 2014, 11:34

Zanimiv izdelek. Pri tekoči vodi bi bil efekt še boljši.

Lokacijo pa ravno nameravam obiskati zdaj čez praznike, Bukovniško jezero, za tiste ki ne poznate.
 0   

manfred @manfred 29. Apr 2014, 11:50

Pozdravljeni !

Izkoristil bi temo in vas tudi jaz prosil za pomoč. Tudi sam bi rad preizkusil fotografirati z uporabo ND filtra. Pred vsem bi rad dosegel daljše čase pri dnevni svetlobi. Na začetku sem se že odločil za variabilni ND filter vendar pa sem potem na raznih forumih in pri testih zasledil mnogo kritik predvsem čez malo manj drage in priznane filtre. Nekako za začetek ne bi bil pripravljen za variabilni filter plačati več kot cca. 50 € zato, sem raje pogledal proti malo bolj kvalitetnim navadnim ND filtrom. Tu pa je težava katerega izbrati oz. za koliko naj zmanjša vrednost zaslonke? Tukaj bi vas prosil za kakšen nasvet katerega vzeti, da bi bil čim bolj "univerzalen", saj kot rečeno več kot enega zaenkrat ne morem kupiti.

Hvala vsem in LP

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati