0   

JP_Freelance @JasminJPPorcic 8. Maj 2014, 14:57

Lep pozdrav! Prijateljica me je prosila, za fotkanje pogreba njenega prijatelja. Na forumu sem zasledil na kaj morem biti pozoren, me pa zanima sledeče. Na internetu je zaslediti večinoma črno bele fotorgrafije pogreba, zato me zanima kaj je bol pomatno... fotografirati barvno ali črno belo? Hvala za odgovor
 0   

porkoja @porkoja 8. Maj 2014, 15:57

Barvno.
Zakaj: iz preprostega razloga, ker boš delal takorekoč reportažno fotografijo, iz katerih bo potem naročnica verjetno želela tudi po več letih razbirati kdo je prinesel kakšno barvo sveč in rož, kakšne barve je bila krsta/žara, s kakšne barve avtov so se pripeljali, kako je bil kdo barvno usklajen, kakšno barvo las je imela katera ženska ipd.
Še vedno pa, že želi naročnica nekoliko bolj dramatične/umetniške fotografije, pa lahko barvne spremeniš, postaraš, desaturiraš, dodaš vinjeto itd..., kar bo doprineslo nekemu občutku res dramatičnega in že kakor filmskega dogodka.
 0   

JP_Freelance @JasminJPPorcic 8. Maj 2014, 17:45

Hvala za odgovor.
 0   

Jernej @Horse 9. Maj 2014, 13:34

Jaz bi (sem) mogoče malenkost obrnil zadevo; najprej oddal izbor fotografij z nekoliko bolj "dramatično" obdelavo (črno bele), kasneje sem oddal še, tako kot je "porkoja" rekel, bolj kot ne dokumentarne fotografije z nekoliko širšem obsegu.
 0   

Gregor Gomboc @George 13. Maj 2014, 17:53

Iz barvne fotke lahko naredič ČB.
Iz ČB ne moreš narediti ponovno barvno.

Mislim, da za odgovor ni potrebno dosti razmišljati.
 0   

mako66 @mako66 13. Maj 2014, 20:21

Da se tudi to, rabiš pa čas in nekaj znanja... ter seveda pravo programje.
 1   

Gregor Gomboc @George 13. Maj 2014, 21:43

Pogreb boš fotografiral čb in nato na roko barval?
Uživaj!
Zahvala: skopusnik
 0   

mako66 @mako66 14. Maj 2014, 05:20

Jaz zmeraj fotkam v barvah... veliko lažje in hitreje je spremeniti iz barv v čb, kot pa obratno. Ampak da se... samo en primer....

https://www.youtube.com/watch?v=r68BN6Mx6es[url]
 0   

Aleš @lial 14. Maj 2014, 05:25

Če se fotografira v RAW-u, ali pa v RAW+jpg, je popolnoma vseeno kako je nastavljen aparat - na čb ali ne. Iz RAW je vedno možno oboje.
 0   

Janez Gorenjski @majkeljanuar 11. Jun 2014, 14:33

Jaz vedno nardim barvne in potem določene vmes ČB. Dejansko večina želi, da je kakšna slika tudi črno bela. Drugače pa se fotografiranja pogrebov izogibam ko hudič križa, ker znajo dobr zakoplicirat, ker so v takem "stanju". Vse razumljivo, samo poslušaš jih pa še vedno.
 0   

Miran Kos @tealc 18. Jul 2014, 13:21

Če mene vprašaš, so črno-bele fotografije pirmernejše kot barvne. Vendar pa prej vprašaj svojce kaj sploh želijo.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati