0   

notko @notko 15. Jun 2014, 20:08

Pozdrav.
Poleg landscape fotografije, sem se odločil da bi rad še kaj drugega slikal in zato sem si kupil zoom objektiv z namenom, da bom ujel kakšno ptico, veverico ali kakšno drugo zanimivo žival.

Objektiv je Tamron SP 70-300mm VC Di USD.

Potrebujem malo nasvetov (gledam tudi youtube), ampak vseeno še od vas kakšen hint kako največ slikate ptice. Ali uporabljate tudi flash pri tem. Danes v gozdu sem imel ene par možnosti za ujetje kakšne ptice, ampak se ne znajdem najbolje z nastavitvami.

Slikam na Av, ISO je na Auto nastavljen, ter spot metering. Fokusiram avtomatsko z sredinsko fokus točko.

Kar je največji problem je žal, da je objektiv svetlobno počasen (če se tako temu reče) in se zaradi tega posledično ISO poveča ob avtomatiki tudi na 6400, kar pa je za moj aparat Canon 600D preveč, saj je slika dejansko neuporabna. Nekako sem testiral njegov maximum in to je ISO 800, recimo moja prva slika (kos) v fotogaleriji je ISO 1600 in je tko tko.
 0   

Aleš @lial 15. Jun 2014, 21:10

Za fotografiranje ptic je gozd manj primerno okolje. Če že ne gre drugače, lahko uporabiš tudi bliskavico, vendar bo uspeh verjetno manjši od 20%. Sam največkrat nekoliko potrpim pred posnetkom in počakam, da je ptica vsaj nekoliko bolj osvetljena od okolice, če že mora biti posnetek v gozdu.
ISO je bolje imeti nastavljen na fiksno vrednost.
In ne nazadnje - če se le da uporabi kakšen naslon, monopod ali celo stojalo.
 0   

Andrej @f0r3st727 15. Jun 2014, 21:11

O kakšnem šumu govoriš na kosu? Jaz ga ne vidim (ali imam slab monitor ali pa ...)...
 0   

mako66 @mako66 15. Jun 2014, 21:26

Fleš ti pri takih posnetkih kaj veliko ne bo pomagal, če je razdalja do motiva prevelika. Zato se poskusi takemu motivu čimbolj približati, ali pa čakati v "zasedi", da se ti približa on.
Večji ISO delno reši počasen objektiv, ampak prinese tudi zrnatost. Daljši čas zaslonke pa pri premikajočih motivih ne pride v poštev...
Najboljša rešitev je torej potrpežljivost in čakanje v zasedi.
 0   

notko @notko 15. Jun 2014, 21:29

Ja sem videl danes, da je gozd slaba izbira. Svetloba slaba, pa tudi ni bilo dosti nekih pametnih priložnosti.

Andrej, če primerjam svojo sliko z drugimi, je kar opazna razlika. Ali pa le jaz tako vidim, kaj pa vem. Kakorkoli, vseeno nisem ravno navdušen nad rezultatom.
 0   

Brusli @Brusli 16. Jun 2014, 12:00

Malo priložnosti se kar privadi pri slikanju živali, tako pač je. Včasih že skoraj obupaš malo zatem pa se vse poklopi in narediš super sliko. Precej pa pomaga če poznaš obnašanje živali ter okolje kjer jih slikaš, ter kdaj se v njem sploh nahajajo. Preden se odpraviš slikat na lokacijo preveri tudi vreme, smer sonca, veter, ...
Glede ISOta pa ne bi smel biti problem pri 1600, na svojem 450D sem ga uporabljal od 400 do 800 pa je najbrž precej slabši v šumu od tvojega.
 0   

notko @notko 16. Jun 2014, 20:04

Mislim, da sem se prenaglil sploh z nakupom tega objektiva. Res sem idiot. Dejansko je 300m popolnoma premalo za karkol pametnega.

Recimo imam eno lokacijo, kjer je prisotna divjad vsak dan zvecer in zjutraj. Dejansko jih ne zmanjka.

Danes sem se odpravil jih slikat in nimam niti ene male šanse, da jim pridem blizu. In 300mm je enostavno premalo. sad
 0   

Brusli @Brusli 16. Jun 2014, 21:49

Za ptice je premalo mm, za divjad (srne...) pa niti ne. Pač manj fotografiji boš naredil. Sam sem jih več kot leto slikal s sigmo 70-200 in je nastalo kar nekaj fotografiji, jih lahko pogledaš v galeriji kjer piše mm. Enkrat sem sliko srne naredil celo na 160mm.
Enkrat sem ti sicer že omenil to pa si narobe razumel, pa ti bom še enkrat, bodi potrpežljiv in nabiraj izkušnje ter raziskuj tisto kar fotografiraš! Kolikokrat si jih sploh že čakal? Sam sem nazadnje naredil uporabno fotko nekje 15. marca, od takrat sem bil večkrat na čakanju pa ni bilo nič pametnega. Pač *ebi ga, bo drugič boljše, samo dolgo že ni bilo tega "drugič".
Foto lov ni ravno za neučakane.
[url]http://matejbrus.blogspot.com/[/url]
 0   

JankoN @JankoN 17. Jun 2014, 11:45

Pozdravljen,
ne odnehaj tako hitro!
300mm je veliko, bo pa treba malo spiliti tehniko.
Včasih sem v gozdu nabiral kilometre; videl pa bolj malo živali, pa še te so zbežale že na daleč.
Po večkratnih pogovorih z lovcem hodim bolj tiho in počasi, upoštevam smer vetra, imam obutev z mehkimi podplati in obleko, ki ne šumi. Vidim več, še vedno pa je težko kaj slikati.
Zadnjič se mi je zgodilo, da sem se na robu poseke spomil, da bi bilo dobro prilagoditi nastavitve na aparatu. Ko sem dvignil pogled, pa je 5m od mene stal mlad jelen. Ker sem glavo hitro dvignil, sva si samo zazrla v oči in že ga ni bilo več....

Dobro je vedeti, da je divjad najbolj aktivna zgodaj zjutraj, zvečer v mraku in popoldan okrog enih. Večina divjadi ne vidi barvno ( bil sem v oranžni majici, pa so srne prišle na 20m), sliši in voha pa odlično!
Ne obremenjuj se z mm, pojdi raje previdno v gozd!
Za res vrhunske fotografije pa je skoraj nujno maskirni šotor, stativ in čakanje...
 0   

notko @notko 17. Jun 2014, 13:04

Jaz sem jih vceraj lovil v beli majici smile Upam, da je to bil vzrok zakaj so samo dvignile glavo in ze adijo nazaj v gozd.
 0   

JankoN @JankoN 17. Jun 2014, 13:15

Bela majica zagotovo pripomore k prepoznavnosti laugh
 0   

notko @notko 19. Jun 2014, 08:13

Še zmeraj imam težave. Sedaj ko sem končno uspel oblvadovati ISO nastavitev in hitro preklapljati, sem ugotovil da je problem nekje drugje.

Ali je pri meni problem ali pri objektivu ali fotoaparatu ne vem. Vem samo, da sedaj ko pregledujem slike, slikanih ptic je recimo fokus na drevesu namesto na ptiču in to skoraj na vsaki sliki.

Danes zjutraj sem resnično imel ene par pozerjev in vse sem uštimal, ampak ne fokus pade na drevo.

Resnično me jezi, ker ne vem kaj delam narobe. Ali je problem v objektivu? Kot sem rekel uporabljam sredinsko točko, ptiča naciljam fokusiram ga v trebuh, v oči, rezultat enak. sad
 0   

Aleš @lial 19. Jun 2014, 08:20

Verjetno si že testiral back/front fokus tega objektiva?
 0   

notko @notko 19. Jun 2014, 08:27

lial je napisal/a:
Verjetno si že testiral back/front fokus tega objektiva?

Ne razumem vprašanja, nisem še toliko podkovan v tem. Kako moram to testirati?
 0   

Aleš @lial 19. Jun 2014, 08:33

https://www.slo-foto.net/ftopict-23111-back.html+fokus
To se je dogajalo meni.
Sicer pa imaš o tem problemu na netu ogromno zapisanega, veliko predlogov, kako testirati, testne karte itd.
 0   

notko @notko 19. Jun 2014, 08:57

Jaz teh opcij niti nimam na samem aparatu - Canon 600D.
 0   

notko @notko 19. Jun 2014, 09:13

Primer, ptica je bila vsaj par sekund popolnoma na miru. Jaz menim, da je fokus na travi. Ali me pa moje oči varajo.
https://db.tt/ZYgljnp5

Še primer vrabca. Tudi on je bil na miru par sekund, vendar je fokus na listju.

https://db.tt/yAECWgYv
 0   

Janez Ule @ulej 19. Jun 2014, 11:22

Ostrenje imaš nastavljeno na centralno točko?
 0   

Aleš @lial 19. Jun 2014, 11:31

notko je napisal/a:
Jaz teh opcij niti nimam na samem aparatu - Canon 600D.

Saj jih večina vstopnih in srednjih modelov aparata tudi nima.
Vendar to ni razlog, da ne bi najprej naredil testa za back/front fokus.
Boš vsaj vedel, pri čem si in če je morda treba objektiv uskladiti z aparatom. To sicer zahteva (največkrat) poseg servisa, kar pa je bolje, kakor stalni problemi pri fokusiranju.
Recimo - če veš, da je ostrenje zamaknjeno, pač ostriš ustrezno bližje, ali dlje.

Na hitro sem pogledal tvoja dva posnetka - občutek imam, da gre za front fokus in to kar konkreten.
Predlagam hiter test v enem od uporabnih načinov - na primerni razdalji, recimo 15m postavi v vrsto enake elemente (zadošča že 5 ali 6 AA baterij)v razdalji kakšnih 10cm in potem fotografiraj pod rahlim kotom z ostrenjem na srednjo.
 0   

misfits @misfits 19. Jun 2014, 11:45

Pri kosu se mi zdi AF kar na mestu, res pa, da ni ravno dobra ostrina na kosu, mogoče je to pač to kar zmore objektiv, saj tolk švoh pa tudi ni.

Vrabec je pa res precej neoster, težko rečem, mogoče, da je fokus malo spredaj.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati