0   

tmt @tmt 3. Okt 2014, 13:16

Samo je res, Iztok to kar praviš, Dell ima prednastavljene standarde, te lahko izklopim le, če bi odstranil software. Tako da zdaj res ne vem ali se mi zdi, da je vredu ali ni in dejansko ne gre, da lahko to oboje laufa in bi moral po tvojih nasvetih izklopit, oziroma odstranit software. Kalibriral sem (ob vseh ostalih resetih grafične, monitorja, izbrisov odvečnih profilov) pri nastavljenem splošnem standardu, ki ga imam nastavljenega tudi za prikaz v vseh programih in brskalnikih. CAL1 in 2 sta namenjena za direktno shranjevanje v LUT z x-rite kalibratorjem. Če recimo izberem katerikoli drugi standard z izjemo 6500°K na katerih je monitor tudi kalibriran in je identično splošnemu standardu, se prikaz slike spremeni na prednastavljeno vrednost izbranega standarda.
Ampak po mojem, če sem kalibriral monitor v tem standardu, je kalibracija najbrž v redu, ali ni, sam res ne vem več?

 0   

tmt @tmt 3. Okt 2014, 13:20

Ne neumnosti pišem, teh standardov se ne da odstranit ali izključit, lahko bi to naredil z odstranjevanjem software- ja le na računalniku, še vedno so pa na monitorju.
 0   

tmt @tmt 3. Okt 2014, 13:31

Bom pa probal tudi to, če sem že toliko zabluzil s to kalibracijo. Ali bo enak rezultat kalibracije, če preklopim monitor iz standarda, na sRGB profil ali na Adobe RGB in tokrat poslikal ekran s fotoaparatom.
 0   

iztok @izo 3. Okt 2014, 13:31

no, pa smo tam. ročne (čisto fizično, prek gumbov ipd) nastavitve monitorja verjetno še vedno imaš?
skušaj odstranit driver monitorja oz programa (ta dispay manager), ki upravlja nastavitve v os, izbriši vse profile narejene z kalibratorjem, resetiraj in skušaj ponovit kalibracijo na novo. namestiš lahko še vedno vse driverje nazaj, če ne dela prav ipd.
to seveda govorim na pamet na prvo žogo, za kaj bolj konkretnega bi treba jasno čez vsa navodila, pa pogledat v nastavitve, kako in kaj je nastavljeno ipd, ampak recimo..

aja, pa tista zadnja možnost v meniju-paper da slutit, da imaj zadeva vgrajen profing, kar sem tudi že omenjal. odstrani ta manager in njegove profile, če se kje in skušaj brez njega skalibrirat, kot sem rekel.
 0   

tmt @tmt 3. Okt 2014, 13:42

Preko gumbov nima, tam sem že prvič dal na tovarniške in za vsako pred ponovno kalbracijo, bom probal z driverji, ampak kot pravim ima to monitor te profile v svojemm menuju tudi preko gumbov in ne zgolj na računalniku. Bom se še igral, bom še enkrat šel pogledat na DELL- ovo stran in tudi njihov forum, če sem kaj kiksnil, čeprav se mi zdi, da imam sedaj dobro skalibriran monitor...eh...
 0   

iztok @izo 3. Okt 2014, 13:57

pozabi tisto o paper, sme pogledal, da gre samo še za eno nastavitve wb in gamme, kot ostali. gumbe kolikor vidim ima zadeva. jst bi pač probal brez manegerje, kot sem rekel, se pravi, da barve upravlja samo driver grafične v računalniku (in pa potem to prepiše kalibrator). na monitorju fizično preko gumbov naštimaš samo osnove (wb, gamma, brightness), pozabi na adobe rgb in ne vem kaj.

če se ti pa res zdi, da štima, potem je ok. lahko pa daš zraven monitorj bel list (dokler je še dneva kaj), nastaviš na fotiču wb glede na list in pustiš zakljenjene nastavitve, ter poslikaš monitor z ali brez kalibracije za primerjavo. tako malo za nek čist osnovno primerjavo..
 0   

tmt @tmt 3. Okt 2014, 14:13

Hvala ti Iztok, res se potrudiš. Mislim, da mi štima, mi je pa s tvojo pomočjo dosti bolj jasno vse skupaj, bom pa še preverjal in probal, ko bom imel čas. Na monitorju, preko gumbov, ko dam na tovarniške nastavitve se vrne na standard in mislim, da nisem delal nič narobe, zato sem rekel, da lahko tudi z gumbom na monitorju prestavim na sRGB ali kaj drugega, da vidim če bo rezultat enak, kot je bil pri standardu.
 0   

nocomment @nocomment 3. Okt 2014, 16:13

izo je napisal/a:

jst nimam bandinga po kalibraciji, pa ni ne vem kakšen monitor.


Odlično. Verjemi, da 99% ostalega sveta s 6/8bit paneli brez hw kalibracije nima te sreče.

https://www.flickr.com/photos/97364704@N08/14660704474/
 0   

iztok @izo 3. Okt 2014, 17:38

no, da ne boi razumljeno preveč samozavestno, bandinga ni v taki meri, da bi bil moteč oz s tem nisem opazil nekih problemov, poznam pa seveda zadevo od prej ipd.

sem šel čist za hec probat s tem fajlom (za test je treba odpret večjo sliko)

sprobal prej/potem in zelo očitnih stopnic ni (se mogoče rahlo opazi v temnejšem delu klina), kot pravim, nič takšnega, kar bi sploh opazil pri delu, pa delam tako s fotografijami, kot grafiko.
 0   

tmt @tmt 4. Okt 2014, 08:25

Ker ima morda še kdo težave z umerjanjem monitorja DELL U13 s pomočjo Spyderja, bom na groboopisal postopek kalibraciji, za katerega menim, da je pravilen.
Monitor ima prednastavljene standarde - barvne profile, ki znajo povzročat težave s podvojenim vklapljanjem, kot je že Iztok ugotovil in pride dejansko do spremenjenih RGB vrednosti. Odstranitev Dell manegerja in driverjev z računalnika bi po mojem bila nesmiselna, saj ima monitor izbiro teh profilov v svojem OSD- ju zraven ostalih nastavitev.
Pred kalibracijo, kot je že večkrat napisano povrnemo na tovarniške nastavitve preko gumbov monitorja, izbrišemo vse profile monitorja, vključno z Dell-ovim. Sam sem pobrisal še vse profile iz samega windows sistema, ki sem jih sam ustvaril. Nadaljnje je potrebna obnovitev na tovarniške nastavitve tudi grafične kartice, če je bilo morda tam kaj spremenjeno.
Kalibracijo monitorja izvedemo v dveh profilih in sicer s preklopom v Dell managerju na standard in drugič na sRGB. Profil standarda se bo uporabljal pri urejanju fotografij, sploh če uporabljamo za urejanje Adobe RGB, medtem ko bo profil sRGB v uporabi pri brskalnikih in ostalem.
Temu primerno, pred kalibracijo v spyderjevi izbiri zaslona pri standardu izberemo wide gamut in pri sRGB normal gamut.
Za izbiro backlighta izberemo White LED, ker spyder nima možnosti izbire GB LED, ki je sicer nadgradnja white Led tehnologije. Torej spyder ne more pravilno določiti bele točke na tem monitorju, zato ta izbira morda niti ni pomembna. Potrebno pa je v expert console ali v advanced settings izbrati izhodišče za white point; Native, ki je sicer tudi 6500°K. Izvorna izbira barvne temperature za belo točko nam bo dala pravilnejši rezultat, kot bi ga sicer izmeril kalibrator z nastavitvijo priporočene vrednosti na 6500°K. (Slika bi bila z izbiro priporočene vrednosti kalibratorja rumena).
Ostale nastavitve lahko pustimo kot jih priporoča kalibrator in nadaljujemo kalibracijo po stopnjah, kot nas vodi program. Skalibriran profil preimenujemo in ponovimo postopek z izbiro drugega profila iz dell-ovega manegerja in na začetku spremenimo le pri izbiri zaslona wide gamut ali normal gamut.
Po drugi kalibraciji shranimo tudi drugi profil, si na namizju ustvarimo bližnjico profil chooser, za hitro preklapljanje med profiloma.

In še sliki grafa primerjave obeh profilov. Prvi zajema in se 100% ujema zgolj z RGB barvim prostorom, drugi zajema oba barvna prostora tako RGB kot Adobe RGB. Vprašanje je ali sta res potrebna dva profila, če se eden dobro ujema z obema barvnima prostoroma. Mislim da sta, ravno zaradi teh prednastavljenih profilov in možnosti podvojenega vklapljanja profila monitorja in kalibriranega profila. In tudi na tujih straneh sem zasledil, da rešujejo morebitno težavo pri teh monitorjih z izdelavo dveh profilov.
 0   

Tomo @vtomo 6. Okt 2014, 20:26

Torej če pravilno razumem tvoj delovni proces:
Ti v nastavitvah monitorja izbereš najprej »standard« nastavitev, kalibriraš zaslon in shraniš profil (Spyder1). Enako ponoviš z nastavitvijo monitorja »sRGB« in shraniš profil (Spyder2)?

Nato pri svojem delu menjuješ svoj bravni profil monitorja glede na svoje delo (za obdelave ki niso mišljene za print »Spyder2« in za obdelave mišljene za print »Spyder1«?

Zakaj izbereš nastavitev monitorja »standard« in ne »Adobe RGB« pri kalibraciji za tisk?

Zakaj za različno delo menjuješ uporabljene barvne profile (Spyder1 ter Spyder2) in ne nastavitve monitorja (Standard, sRGB)? A se z spremembo uporabljene barvnega profila avtomatsko menja tudi uporabljena nastavitev monitorja?

Hvala za odgovor.
 0   

tmt @tmt 7. Okt 2014, 08:18

Kalibriram na način, kot si ga razumel. Preklapljam med spyder 1 in 2 in to samo takrat, ko obdelujem fotografijo v Adobe RGB, vse ostalo (večino fotografij urejam v sRGB) imam na prvem profilu, tako za tisk, kot za objavo (profila imam ravno obratna , prvi sRGB in drugi širši, ampak to ni pomembno, itak lahko poimenuješ in oštevilčiš po želji).
Standard pri kalibraciji uporabim, ker ima ta profil vključen wide gamut in je nekako sploh najširši z ostalimi nastavitvami, sicer bi pa bilo verjetno enako, če bi kalibriral pri vključenem Adobe RGB. Po obeh kalibracijah monitorjev profil nastavim za vse programe na standard in ne menjam Standard in sRGB iz razloga, ker prihaja pri preklopu na monitorjev sRGB profil do nekakšnega spora ali podvojenosti med profiloma monitorja in kalibriranega profila, ki daje kot rezultat ne zgolj spremenjen prikaz (sprane barve), ampak spremembe samih sRGB vrednosti, ki bi sicer morale ostati enake, o čemer je že Iztok pisal.
 0   

Tomo @vtomo 7. Okt 2014, 22:09

Hmm, ne vem zadnji del mi ni jasen... Nekaj sem zgrešil…
Po končani kalibraciji je tvoj monitor skoz nastavljen na »standard (wide gamut)«, ti pa imaš večino časa nastavljen barvni profil »sRGB« (spyder1), po potrebi pa menjaš na »wide gamut« (spyder2)?

V čem je sploh smisel, da monitor oddaja wide gamut, uporabljen barvi profil pa je za sRGB? Konec koncev je bil, ta barvni profil narejen ko je monitor oddajal »normal gamut«?

Nepovezano. V čem bi bil smisel monitor sploh preklopit na sRGB, če pa je zmožen »wide gamut« prikaza? Je boljša takšna obdelava, če vemo da bo slika na koncu uporabljena v sRGB barvnem prostoru?
Np. Kaj se zgodi:
RAW fili v Lightroomu, vsebujejo še več informacij kot »wide gamut«, predvidevam da jih je smiselno urejat v načinu kjer monitor prikazuje »wide gamut« spekter. Pri izvozu v JPG jim določimo sRGB barvi prostor… Bo slika v np. Windows vieverju izgledala dosti drugačna kot smo jo gledali v Lightroomu?
 0   

tmt @tmt 8. Okt 2014, 06:58

Mislim, da se monitor se tudi pri standardu z uporabo profila spyder 1 omeji na RGB barvni prostor. Razlika je, da so barve in kontrasti malenkost živahnejši, kar naj bi bilo ustrezno večini monitorjev, ki jih uporabljajo ljudje kamor te slike objaviš. Prav tako se za splošno printanje fotografij uporablja RGB barvni prostor in recimo, meni doma izpis pride enak kot na monitorju, prav tako ne opazim razlike ko pošljem razvit v studio. Torej gre zgolj za to, da urejam slike na podlagi videnega in zato sRGB profil, seveda pa kot pravim so razlike majhne.
Na vprašanje o pogledu izvožene slike iz lightrooma s pripetim barvnim profilom sRGB sem ti že praktično odgovoril. Slika v windows vieverju ali kje drugje ni dosti drugačnejša, razlika je majhna.
V bistvu tu niti ne gre toliko za to razliko, ampak za to, česar sicer niti ne razumem, da ko imam profile urejene na ta način (kar seveda ni vse zraslo na mojem zelniku), nimam nobenih težav. Prej pa mi je recimo Zoner photo studio prikazal sliko popolnoma v redu, photoshop je imel čisto zbrkljane profile, ki niso bili podobni ničemur, DPP mi je zamenjal profil monitorja in sRGB - razlika pa ogromna, windows je kazal nekaj tretjega..
Tudi sedaj, če bi preklopil monitorjev profil iz standarda na sRGB, dobim tako v profilu spyder1 in dva sprane barve, kar je bilo po kalibraciji samo sRGB še v redu in je nastalo šele po kalibraciji celotnega barvnega prostora, tako kot prvič, ko sem kalibriral samo en profil. Skratka, ne bom se več trudil, da bi kot uporabnik sploh razumel, kako ima Dell urejene te zadeve. Že ta njihova GB LED backliht tehnologija je nenavadna, katere ne prepozna niti x-rite kalibrator, čigar software sami prilagajo in naloži kalibracijo neposredno v LUT.
 0   

Dinoslawski @Dinoslawski 6. Nov 2014, 13:09

A se da kje v Sloveniji izposoditi kalibrator zaslona za en dan?
 0   

vidCAL @vidCAL 21. Jan 2016, 14:13

* nepooblaščeno oglaševanje na portalu Slo-Foto.net ni dovoljeno. Lucifix

https://www.slo-foto.net/oglasevanje.html


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati