0   

Janita Barber @JaBar 2. Jun 2015, 13:36

Pozdravljeni!

Doma imam fotoaparat Canon EOS 650D in 2 objektiva (50mm in 18-55mm). Fotografija je eden izmed mojih najljubših hobijev v prostem času.
Že dlje časa razmišljam o zoom objektivu in se odločam med dvema objektivoma:
- Tamron objektiv 16-300 mm AF f/3,5-6,3 Di-II VC PZD
- Sigma Objektiv 18-250 mm F3,5-6,3 DC OS C/AF HSM
Ta objektiv bi uporabljala za fotografiranje narave, živali in športa.
Prosila bi za vaša mnenja o teh dveh objektivih, da se bom lahko lažje odločila za enega. Prav tako bi bila vesela, če bi kdo zaupal kakšno svojo izkušnjo z objektivom, če jo je kdaj imel. Rada bi slišala čim več prednosti oz. slabosti obeh objektivov.
Cena Tamronovega objektiva se zaenkrat giblje okoli 550 evrov (je dokaj novi model), cena Sigminega objektiva pa okoli 350 evrov.

Hvala za vse nasvete, komentarje in predloge!
 0   

Primoz @primzi 2. Jun 2015, 19:03

Dve vprasanji:
1) kaksne zivali in kaksen sport (v kaksnih svetlobnih razmerah)
2) ali isces zamenjavo za tvoj zoom 18-55, ali mislis s seboj nositi vec objektivov in jih menjavati.

16-300 je seveda povezan s hudimi kompromisi (glede kvalitete slike) in s tem da je svetlobno sibek (primerjaj tvoj 50mm in 18-55mm in koliko krajse case lahko uporabis pri 50mm), ampak po kvaliteti je verjetno 18-250 zelo podoben (poglej komentarje v sosednjem postu na to temo).
Po mojem se razlika me 16 in 18 mm bolj obcuti kot razlika med 250-300 ampak pravijo da ima Tamron kar precej popacenj in moras to v Lightroomu popraviti smile.

Ce imas namen tovoriti s seboj vec objektivov, razmisli o 70-300 USDf/4-5,6 (270 eur) ali 70-200 f/2,8 (500-1000 eur) kot kvaitetno in svetlobno mocnjejsi alternativi.

P

PS: kar se tice mojih izkusenj: jaz imam 2 Sigmi (8-16, 50-500) in 1 Tamrona (70-200 f/2.8) in sem z vsakim po svoje zadovoljen, je pa vsak namenjen svoji vlogi.
 0   

luka567 @luka567 2. Jun 2015, 20:28

Jaz bi priporočal Canona 70-200mm L f/4 USM - odličen objektiv za šport, živali, pokrajino in lepo bi dopolnil objektiva, ki ju že imaš. Če je pa predrag, bi pa. kot je predhodnik omenil. priporočal Tamrona 70-300mm f/4-5,6 VC USD, ki je odličen za ta denar.
 0   

Janita Barber @JaBar 3. Jun 2015, 14:18

Hvala za komentar!

Fotografirala bi pasje športe, v naravi bi poskušala fotografirati kakšne ptice, veverice,....

Objektivov načeloma ne bi menjavala, zato sem se odločila za tako veliki razpon (18 oz 16 - 250 oz 300mm). Objektiva 18-55mm ne bi več uporabljala. Ta 2 sta mi zelo všeč tudi zato, ker nista velika.
O objektivu 70-200mm ne razmišljam, ker bi mi bil pre drag in tudi trdim, da še tako dobrega objektiva ne potrebujem glede na moje izkušnje.

....nekje sem slišala, da Tamronov 16-300mm hitreje samodejno ostri. smile
 0   

buzicek @buzicek 3. Jun 2015, 16:33

Tamron 16-300 bi bila odlična izbira

http://www.outdoorphotographer.com/how-to/shooting/have-camera-have-lens-will-travel.html#.VW8ed1yqqko
nasvet oz razmislek ob koncu članka...
lp
 0   

luka567 @luka567 3. Jun 2015, 19:50

Razumem, da je bolje imeti objektiv 'vse v enem', tudi sam si zaželim kdaj, da ne bi bilo potrebno menjavati v različnih situacijah. Vendar je tudi to ravno ena izmed prednosti takega sistema. Pri fotografiranju živali v gibanju je pomembna hitrost in natančnost avtomatskega ostrenja. Če poznaš koga, ki ima katerega od obeh objektivov, si jih poskušaj izposoditi, drugače pa v trgovino in preizkusi. V lepem vremenu in če bo dovolj svetlobe, verjetno oba objektiva ostrita dovolj dobro. V slabi svetlobi pa bo verjetno situacija že slabša in kakšni hudi akciji avtofokus ne bo kos. Malo za v razmislek. Preizkusi mimogrede še Tamrona 70-300mm VC USD v trgovini, samo toliko da vidiš, če se ti morda vseeno ne bi dopadel.
 0   

Primoz @primzi 3. Jun 2015, 21:51

Veverice ja, ker so radovedne in te pridejo gledat, ptice ne ker so prehitre (razen kakih sinick ker ves da jih moras pocakati pred pticjo hisico)

vrgel ti bom se eno kost: ce rabis all-in-on-objektiv .. razmisli ce ne bi dala 500 Eur raje za kompakten fotoaparat, ki bo verjetno enako kvaliteten, hitrejsi in manjsi?

LP P
 0   

Janita Barber @JaBar 4. Jun 2015, 06:40

Hvala za nasvete!

Imam kolegico z objektivom canon 18-200mm in mislim da ji je zadostoval (ostrenje in vse ostalo), dokler se s fotografijo ni začela resneje ukvarjati.
70-300 bom poskusila, če bo kje možnost.

Kako pa imata Tamron in Sigma stabilizator? Je kateri v tem boljši?
Kvaliteta slike je najverjetneje enaka, če slike ne povečaš, izkazuješ...?

Za kompakta zagotovo ne bom menjala, brez 50mm objektiva ne morem več, sestricna ga ima, ampak se ne more primerjati z DSLR-jem.
 0   

Primoz @primzi 4. Jun 2015, 19:55

Sigma ima v visjem cenovnem razredu boljsi stabilizator ker ima dvostopenjskega (1. navpicno in vodoravno stabilizacijo, 2. zgolj navpicno stabilizacijo, ki se uporablja ce z objektivom sledis object). Tamron ima (ce sem prav videl stabilizacijo v obliki trikotnika) zgolj eno stopnjo.

Sicer pa tudi jaz razmisljam o 16-300 za potovanja, ker ravno pakiram ker grem za par dni v azijo in razmisljam kaj naj "vlecem" s seboj. Zelo verjetno bodo pa cene paddle za 20-30% v enem letu (razen ce se bo dollar se bolj krepil)

Ce poznas razliko med 50mm in 18-55 bos razumela, zakaj so ti priporocali kaj drugega. Super zoom ima minimalno blenndo 6,3. Pri takem razponu jo moras se malo zapreti (da dobis enakomerno ostrino od roba do srede) npr vsaj na f/7.1-8. Pri tako zaprti blendi bos rabila pri ISO=800, za veverico na tleh v temnem gozdu malo po soncnem vzhodu cas 1/20 do 1/30. Tudi s stabilizatorjem, ti bo slika se vedno stresena, ali se bo pa veverica premaknila. Ce bos povecala ISO bo pa vec suma. Med f/2,8 in f/7 je 8kratna razlika. Torej bi z.2,8 lahko slikala pri 1/250. Da ne omenjam da je bistveno lepse ce je veverica ostra, ozadje pa zabrisano...

P
 0   

Janita Barber @JaBar 4. Jun 2015, 20:24

Na nemški trgovini je ta objektiv že zdaj 80 evrov cenejši kot pri nas. Upajmo, da se cene še kaj spustijo. smile
Sigma 18-250mm ima eno ali dvostopenjski stabilizator?
V dobrih pogojih bi potem lahko imela f3.5 ali 4 in višji čas za gibajoce predmete?
 0   

Primoz @primzi 4. Jun 2015, 21:04

po mojem navadnega

stikalo na naslednji sliki ima samo eno stopnjo
http://www.ephotozine.com/articles/sigma-18-250mm-f-3-5-6-3-dc-macro-os-hsm-lens-review-19470/images/highres-sigma_18-250mm_f3_1339668749.jpg

Ce bos slikala pri dolgi goriscnici ne. Pri zoomih s spremenljivo blendo ni namrec moznost blende sorazmerna z goiscnico v mm ampak obratno sorazmerna s kotom. Kar pomeni da imas pri takih objektivih od cca 100 naprej minimalno blendo 6,3., Pri 70mm pa prides na 5,6.
3,5 bi imela zgolj na sirokem kotu.
 0   

Janita Barber @JaBar 5. Jun 2015, 12:51

Če ima sigma 18-250mm navadni stabilizator je slabši, boljši ali nekje enk kot od tamrona 16-300mm? Za samodejno ostrenje sem nekje slišala, da ima Tamron 16-300mm hitrejše kot sigma... kaj vi menite o tem?

Hvala za pojasnilo! smile
Ja, z f/2.8 res pridejo veliko "lepše" fotografije, ampak je tudi cena potem takem kar krepko višja.

Katere filtre pa bi priporočali k temu objektivu (tamron 16-300mm)?
 0   

Primoz @primzi 5. Jun 2015, 21:31

na stabilizatorje se ne spoznam - si ne upam reci kaj je bolje. Kar se filtrov tice - cim manj ker vsak kos stekla poslabsa sliko in povzroci odseve. Seveda rabis filtre za posebne efekte ce se igras z njimi.
P
 0   

luka567 @luka567 10. Jun 2015, 14:15

http://www.e-fotografija.si/tamron-16-300mm,1598.html vredno branja =)
 0   

iztok @izo 10. Jun 2015, 18:02

Ja, z f/2.8 res pridejo veliko "lepše" fotografije, ampak je tudi cena potem takem kar krepko višja.

ni vse samo v bokeh-u, mapak tudi (predvsem) količina svetlobe, ki pade na senzor (glavni in af-ja, če se pogovarjamo o dslr-jih) in potem tudi toliko bolje delovanje af-ja ipd.
 0   

Janita Barber @JaBar 12. Jun 2015, 15:40

hvala vsem za nasvete, si bom še to prebrala. smile
 0   

Janita Barber @JaBar 3. Avg 2015, 15:07

Pred nekaj dnevi je prispel objektiv Tamron 16-300mm. Z njim sem zelo zadovoljna; hitro in tiho ostri, ozadje je precej zamegljeno tudi pri f/6.3, skratka meni je super! biggrin

0   

manfred @manfred 15. Okt 2015, 07:19

Pozdravljeni !

Vem, da nekateri zelo sovražijo superzoom objektive in vsem je jasno, da predstavljajo velik kompromis. Ne glede na to, pa so za potovanja in za nas bolj amaterje kar privlačna rešitev. Tudi sam se odločam med omenjenima objetivoma in ker se je težko odločiti prosim, če lahko še kdo pove kakšno mnenje in če je mogoče prilepi kakšno sliko. Me pa zanima kako se v tej druščini izkaže tudi Nikon AF-S DX 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR?

LP
 0   

Frenk @frenk 18. Nov 2017, 11:07

Dve leti od zadnje debate a vseeno... Jaz imam Tamron 16-300. Kompromis slabega ostrenja. Raci na zgornji sliki nista ostri, kot bi človek želel. Za toliko denarje je toliko svetlobe in ostrine.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati