0   

Nova @nova 19. Nov 2015, 10:16

Pozdravljeni,
sem hoby fotograf, trenutno lastim Canon Eos 550D. Kupujem drug aparat, in sicer se odločam med novim Canon 70D ali rabljenim 7D. Imam kar nekaj Canon objektivov, med drugim širokokotnega 10-22, s katerim sem zelo zadovoljna.
Iz vstopnega razreda bi šla sedaj v malo višji kakovostni razred. Berem, da je kvaliteta slike v pol-profesoinalnem razredu boljša pri Nikonu, vendar po drugi strani to pomeni tudi menjavo vseh objektivov.
Fotografiram predvsem na potovanjih (s sabo nosim tudi stojalo, filtre idr. opremo). Tudi za obdelavo slik si vzamem čas.
Pogrešam vrtljiv zaslon, ker včasih slikam iz čudnih kotov, na FF bodyih pa pogrešam pop-up bliskavico, ki je lahko prav koristna.
Kak nakup mi svetujete? Hvala
 0   

samos1111 @samos1111 19. Nov 2015, 10:25

> Berem, da je kvaliteta slike v pol-profesoinalnem razredu boljša pri Nikonu, vendar po drugi strani to pomeni tudi menjavo vseh objektivov.

Menjava bi imela smisel če bi te nekaj konkretno motilo, če samo bereš pa ne. Razliko opazijo tisti ki npr radi močno dvigajo sence pri nizkem ISO (izkoriščajo velik dinamični razpon za psevdo HDR obdelavo).
 0   

andyz @andyz 19. Nov 2015, 16:29

70D in 7D sta različen razred, pri čemer je 7D višji.
Če ne veš katerega bi, potem kar 70D kupi, je najbrž cenejši. Z rabljenimi je pa tako, da je treba vedeti, kako in kje je bil uporabljan in kdo ga je imel.
 0   

Srečko @sreckoo 20. Nov 2015, 14:45

Lastim si 7D in sem zelo zadovoljen (prej sem imel 40D in je preskok izjemen). Sem pa tudi okleval s tem, da nima popup flasha, ampak sem ugotovil, da ga sploh ne rabim. Imam zunanji flash, pa ga skoraj nikoli ne uporabljam, ker se tudi v zaprtih prostorih da narediti ostre fotografije z visokim ISO-m. Tudi pri ISO4000 ali pa še kaj gor ni nobene pretirane zrnavosti. Po drugi strani je pa verjetno razlog, da nima vgrajenega flasha ta, da bi delal senco pred objektivom, čeprav ne rečem, da mogoče ne bo kdaj prišel prav (Nikonov vstopni FF ga ima). Moraš tudi vedeti, da 10-22 ne paše na 7D.
Je pa pri FF prednost, da lahko bolje izkoristiš objektive narejene za FF (razen pri daljših goriščnicah včasih pogrešam faktor 1,6).
Definitivno bi si tudi jaz želel vrtljiv zaslon.
 0   

misfits @misfits 20. Nov 2015, 17:23

Ubistvu si si že sama odgovorila, Nikon odpade zaradi že obstoječih objektivov (mislim, da samo zaradi malo boljšega aparata nima smisla menjat več objektivov), 7d tudi odpade, ker nima vrtljivega ekrana, pa tudi mislim, da nima kakšnih posebnih prednosti proti 70d, ki je tudi precej novejši.

Srečko, poglej katera cifra je na tvojem aparatu grin
 0   

Srečko @sreckoo 20. Nov 2015, 17:27

Joj, sem pa čist falil smile Sem pa mislil kok bom prispeval smile
 0   

iztok @izo 20. Nov 2015, 20:10

verjetno je srečko mislil na svoj 6d ali kaj v tem smislu, kakor pravi misfits.
glede nasveta pa tako: najprej treba povedat, kaj se fotografira. 7d glede na 70d res nima več nekih bistvenih prednosti, mogoče bi bilo pogojno še vedno boljša izbira za šport (verzija II pa je itak že v pro razredu), apak drugače ima pa 70d novejši senzor (manj šuma ipd), predvsem pa ima zelo dobro podporo video z naprednim af sistemom, ki je primeren za video, kar do zdej pri dslr-jih ni bilo ravno tako. pa jasno vrtljiv zaslon, ki je polega vsega še občutljiv na dotik, kar zelo pride prav pri izbiri fokus točke ipd (spet, tudi med videem).
nikon ima mogoče malenkost boljši senzor (vsaj pri 7200 modelu, pri 7100 je bil drug), je pa treba menjat vse. tako da verjetno to ni smiselno.
tretja možnost je pa seveda ff aparat, kot že omenjeni 6d ipd, ki pa bi bila zelo fajn izbira za pokrajino, portrete ipd, ampak spet, treba potem nove objektive (dobri za ff so tudi dražji), čeprav je canon rabljena roba dokaj ugodno zadnje čase.
tolk od mene..
 0   

buzicek @buzicek 20. Nov 2015, 20:11

10-22 paše tudi na 7d kot tudi vsi ostali ef-s objektivi...
 0   

andyz @andyz 21. Nov 2015, 12:03

Ja, seveda. Ampak na Srečkotov 6D pa najbrž ne.
andyz
 0   

Nova @nova 21. Nov 2015, 20:00

Hvala. Nagibam se k 70D. V kitu je objektiv 18-135 IS STM. Ali je sploh boljši od 18-135 IS, ki je bil v kompletu s prejšnjim EOS-om 550D? Razmišljam, da bi kupila samo body. Pa naknadno ločeno objektiv 15-85
 0   

misfits @misfits 21. Nov 2015, 21:19

Meni se optično ne zdi skoraj nič boljši (čeprav baje, da je boljši), ali pa imam samo jaz tako dober primerek stare verzije. Je pa STM ostrenje tiho in hitrejše za video.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati