0   

matic serbelj @jmag666 23. Dec 2009, 10:37

jaz shranjujem na zunanji disk. Za vsako leto imam narejeno mapo v to mapo pa dajem mape z imeni dogodkov ala "03_piknik" kot piknik v mesecu marcu. Vse slike pa poimenujem po sistemu yyyy_mm_dd_dogodek-1.jpg itd. Sicer imajo slike exif ampak se mi zdi da za iskanje tak najlažje najdem. Če bi dnevno slikal bi mogoče še mesečne mape delal, mogoče celo tedenske, ker pa slikam recimo tedensko, mogoče včasih dva tedna nič ... pa na koncu leta ni več kot recimo 70 map.
 0   

Hana @Hana 23. Dec 2009, 11:47

cedo je napisal/a:
Hana je napisal/a:
Sploh še kdo razvija fotke ?

Seveda. žena jih pa pridno lepi v albume. Na steno gredo pa tiste iz temnice.

p.s. najboljšiarhivsopolipropilenastevrečkezanegative


Super, meni je tudi všeč, ker če so v albumu( jaz jih dam v klasičen album, tam , ko jih moraš limat) jih z malo rade gledava, pa tud naredim cele foto zgodbe in je kul.Drgač pa dam na cd , sam se nam večinoma na cdjih ne da gledat no .
 0   

Zelod @flambirana_oFca 23. Dec 2009, 18:10

Na DLT-je shranjuje kdo?
S samimi mediji imam osebno zelo dobre izkušnje pa tudi praksa iz preteklosti kaže, da so zelo zanesljivi mediji tudi po večletni shrambi. Določeni proizvajalci garantirajo mediju življenjsko dobo 30 let.

Resda je zagonski strošek nekoliko večji (tračna enota cca. 300-400 EUR) in posamezni DLT medij (npr. 160 Gcool okrog 70 EUR. Pa tudi zapisovanje in branje je nekoliko potratno. Je pa zelo ziher, sploh za zadeve, ki se ne delajo od danes do jutri ampak da preživijo dekado ali dve.

Sicer pa tudi v Sloveniji prihaja vse bolj v veljavo najem strežniškega prostora v t.i. "varnih sobah", kjer so podatki v tujih rokah, varni pred požari, poplavami, potresi, krajo ipd.
 0   

Aleš @lial 24. Dec 2009, 09:31

Že nekaj časa shranjujem posnetke na drugem disku v domačem strežniku, nekaj kopij pomembnih starih dokumentov pa sem prenesel tudi na Arnesov strežnik.

Malo pa mi je mojo 'paranojo' ohladil poskus prenosa nekaj res starih datotek (1993), ki sem jih imel še na 5¼ diskih, odkritih na dnu predala pred nekaj tedni. Glede na vse trditve o maksimalni življenski dobi tega medija do 10 let, sem bil kar veselo presenečen, ko sem montiral starega disketarja (z zastavico) in so bili podatki berljivi brez napak!

Morda pa le ni edini medij, ki obstane klinopis, hehehe grin grin grin ja, vem, shranjevanje.
 0   

igor @tomy 25. Dec 2009, 11:16

Pozdravljeni
Ne vem, če sem se prav obrnil, ampak bom kar v tej temi povprašal.
Do sedaj sem na shrani.si shranjeval nekatere slike, vendar pa že skoraj tri tedne to ni več možno, ker nalaganje datotek ni na voljo. Sedaj me pa zanima, ali so še katere, (po možnosti domače strani) za brezplačno shranjevanje slik, kot je shrani.si in da nimam nobenih obveznosti, kot samo to, da se registriram, ali pa tudi ne.
Drugače pa vse slike-fotke shranjujem na računalnik, za varnost pa tudi na zunanji HD. Na spletu jih pa shranjujem (ne vseh) predvsem zato, če jih želim pošiljati, praktično pošljem samo linke od slik.

Lp
Tomy
 0   

name1 @name1 25. Dec 2009, 11:48

za spletno shranjevanje slik uporabljam dropbox.com - 2 gb placa na netu za đabe...
 0   

Aleš @lial 25. Dec 2009, 11:58

name1 je napisal/a:
za spletno shranjevanje slik uporabljam dropbox.com - 2 gb placa na netu za đabe...


heheh, nič ni 'đabe', to ti samo tako izgleda, ker ne daješ denarja za shranjevanje.
Potem so pa na sporedu drugačna 'plačila', ki večine ne moti (ne vedo zanje), ali pa je jim fučka zanje - zasebnost, števec klikanj, dostopne in izstopne točke, skratka zbiranje podatkov, ki so zelo cenjeno blago na netu.
 0   

misfits @misfits 25. Dec 2009, 12:27

tomy je napisal/a:
Sedaj me pa zanima, ali so še katere, (po možnosti domače strani) za brezplačno shranjevanje slik, kot je shrani.si in da nimam nobenih obveznosti, kot samo to, da se registriram, ali pa tudi ne.


http://www.file.si/

sicer bo pa shrani.si baje tud kmalu delal, majo neke težave in jih odpravljajo
 0   

Tomislav @tomaz_urh 25. Dec 2009, 12:47

25 Giga ima placa hotmail
 0   

Tomo @vtomo 25. Dec 2009, 20:56

Zdravo vsem

Ker ravno sprejemam odločitve o organizaciji svoje fotografske zbirke sem se odločil da vas malo povprašam za kakšen nasvet, preden se kaj preveč zafrknem... Upam, da se bo komu ljubilo tole brat...

1.) Torej, tale Lightroom je sicer odlično orodje vendar nekako ne morem mimo tega, da spremembe na fotografijah (pred exportom) niso vidne drugje kot v Lightroomu. (ali se motim?).
2.) Tako sem si svoj workflow zamislil nekako takole: Imam neko mapo "Prenos" vse iz kartice gre direktno tja. Sledi obdelava np. v Lightroomu ter nato exportiranje na svoje določeno mesto na disku. Način shranjevanja bi naj bil nekako po mapah. Np.dve glavni mapi "dogodki" in "sklopi" potem naprej "izleti", "projekti" itd... Ker se je tega že zdaj nabralo kar precej nameravam vse fotografije opremit z "keywords" za lažje iskanje (Kot razumem se keywordi itak zapečejo v podatke o fotografiji in tam ostanejo za vedno ter so na voljo celi kopici programov za pregled fotografij ??imam prav??)
3.) Imaste mogoče kakšen poseben princip dodelevanja ključnih besed? (Np. dogodek_osebe na fotki_kraj_čas )?
4.) Naslednja stvar ki mi povzroča glavobol je varnost fotografij. Nekako se ne znam odločit ali je np. nek WD Miror zunanji disk primeren (beri dovolj hiter) za shranjevanje ter urejanje fotografij? Ali je bolj pametno v comp vstavit dva diska ter jih povezat v raid sistem?
5.) Seveda imam en disk tudi v omari in ga vsake toliko priklopim na računalnik. Pozna kdo kakšen primeren program za sinhronizacijo (mirror varianta) z tem diskom?

Se vam zdi tak sistem upravljanja z fotografijami primeren? Malo me skrbi ker je pri takšnem sistemu veliko nekega shranjevanja, prenašanja itd. Mislite, da se kvaliteta jpg-ov drastično zmanjšuje pri teh postopkih?
Bi mogoče še kdo drug opisal svoj sistem...

Upam, da se razvije nekak debata.. biggrin Že v naprej hvala za odgovore! cool
 0   

Darko Gajsek @darkside 6. Sep 2020, 18:31

Da še jaz pristavim svoje...
Osebno shranjujem tako da imam mapo z letnico (npr. 2020) in noter mapo Dogodek ter datum (recimo dolgočasno slikanje 6.9)
Vse slike pa ročno preimenujem glede na številko proženja (npr. DSC_7000.jpg), v kolikor želim sliko poimenovati to naredim v lastnostih in tam vpišem pod naslov.

Trenutno ne slikam v RAW in razmišljam da bi tudi začel, saj bi se poskusil malo poigrati z obdelavo fotografij.

Me pa zanima ena stvar - neuspele slike (zamegljene, pomotoma stisnjen sprožilec, kader se je prestavil itd.) sem vedno brisal. Takšnih slik je bilo na začetku predvsem veliko, sedaj ne več toliko in me zanima ali takšne slike brišete ali gredo nekam v drugo mapo?

Ker imam včasih tudi kakšno slikanje "kar tako" ne vem niti kako bi mapo poimenoval biggrin
Nikon D5100
Nikkor AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR
Manfrotto 055XPROB tripod, Manfrotto 498RC2 head


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati