Zdravo vsem
Ker ravno sprejemam odločitve o organizaciji svoje fotografske zbirke sem se odločil da vas malo povprašam za kakšen nasvet, preden se kaj preveč zafrknem... Upam, da se bo komu ljubilo tole brat...
1.) Torej, tale Lightroom je sicer odlično orodje vendar nekako ne morem mimo tega, da spremembe na fotografijah (pred exportom) niso vidne drugje kot v Lightroomu. (ali se motim?).
2.) Tako sem si svoj workflow zamislil nekako takole: Imam neko mapo "Prenos" vse iz kartice gre direktno tja. Sledi obdelava np. v Lightroomu ter nato exportiranje na svoje določeno mesto na disku. Način shranjevanja bi naj bil nekako po mapah. Np.dve glavni mapi "dogodki" in "sklopi" potem naprej "izleti", "projekti" itd... Ker se je tega že zdaj nabralo kar precej nameravam vse fotografije opremit z "keywords" za lažje iskanje (Kot razumem se keywordi itak zapečejo v podatke o fotografiji in tam ostanejo za vedno ter so na voljo celi kopici programov za pregled fotografij ??imam prav??)
3.) Imaste mogoče kakšen poseben princip dodelevanja ključnih besed? (Np. dogodek_osebe na fotki_kraj_čas )?
4.) Naslednja stvar ki mi povzroča glavobol je varnost fotografij. Nekako se ne znam odločit ali je np. nek WD Miror zunanji disk primeren (beri dovolj hiter) za shranjevanje ter urejanje fotografij? Ali je bolj pametno v comp vstavit dva diska ter jih povezat v raid sistem?
5.) Seveda imam en disk tudi v omari in ga vsake toliko priklopim na računalnik. Pozna kdo kakšen primeren program za sinhronizacijo (mirror varianta) z tem diskom?
Se vam zdi tak sistem upravljanja z fotografijami primeren? Malo me skrbi ker je pri takšnem sistemu veliko nekega shranjevanja, prenašanja itd. Mislite, da se kvaliteta jpg-ov drastično zmanjšuje pri teh postopkih?
Bi mogoče še kdo drug opisal svoj sistem...
Upam, da se razvije nekak debata..

Že v naprej hvala za odgovore!