Jaz ga imam in sem z njim zadovoljen. Cena je visoka, vendar, če ga kupiš v kompletu skupaj z 20D, je sprejemljiva (sam nisem bil deleže te ugodnosti; sem bil prehiter za dva meseca).
Očitajo mu CA, počasnost (f5,6) in pa mehkobo slike.
CA:
Če gledaš surovo fotko na računalniku pri 100% se v določenih primerih ta res pojavi, na papirju 10x15 pa sploh ni opazen. Za večje formate ga pa lahko s programi popolnoma oz. zadovoljivo odstraniš. Preverjeno.
počasnost:
Ta objektiv res ni za šport. Sam ga pogosto uporabljam pri slabi svetlobi za fotkanje ne ravno dinamičnih scen. Navijem ISO na 800 ali 1600, vklopim IS in NO PROBLEM. IS je zakon. Objektiv sem imel možnost primerjati z mojim prejšnjim objektivom (SIGMA 24-135, 2.8-4.5), ki je resda skoraj polovico cenejši, a se posnetek pri f2.8 na Sigmi ne more kosati s tistim na Canon pri F4 in vklopljenim IS. Pa občutek v roki je boljši in izdelava kvalitetnejša (v vertikalnem položaju ne
leze ven oz. noter).
mehkoba:
Velja isto kot za CA. Če gledaš neobdelano fotko pri 100% na računalniku je pri odprti zaslonki slika res malce medla. Če pa daš kanček USM-ja in pa sliko vržeš na papir, je za moj okus OK. Preveč ostre fotke niso zdrave za oči (si jih lahko porežeš). Tisti, ki ste za oštro: za vas je kompakt. Vzemte kamero pa pejte slikat, ne pa piksle na računalniku štet.
Tudi sam sem cincal, ko sem se odločal za ta objektiv. Prebral sem precej testov in mnenj uporabnikov, ki pa so si bila pogosto nasprotujoča. V nakup pa me je prepričalo dejstvo, da na eBayu (nemškem in ameriškem) ni bilo rabljenih objektivov. Torej, če bi bili ljudje res tako nezadovoljni z njim, potem bi bila tudi ponudba rabljenih večja.
Je pa mogoče res, da si tisti, ki je kupil (pre-drag) objektiv, tudi sam ne bo zlahka priznal, da je šlo mogoče za zgrešeno naložbo. In s tem, ko hvali objektiv, začne še sam verjeti lastni zmoti.
Sam pa zagotovo nisem med njimi. Nakupa ne obžalujem. To ni moj prvi in ne edini objektiv, je pa kljub temu 95% časa privit na kameri (na srečo je zmernih dimenzij in ČRN, tako da ljudje ne vedo, kako pregrešno drag je). Ni pa tu ekonomike. Pri katerem hobiju pa je?
No sedaj pa naj pride na plano še nekdo, ki bo objektiv popljuval. In potem boste tisti, ki vas srbijo prsti, še bolj zmedeni, kot ste bili pred mojo objavo.
Prav vam je. Zakaj pa sprašujete?