0   

Heretic @Heretic 22. Jun 2005, 09:57

hehe , fotokaj, ti postajaš znan po teh svojih dolgih postih, ki so dobro napisani :wink:
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 22. Jun 2005, 10:40

Da se ti da...
 0   

Tuner @Tuner 30. Jun 2005, 17:10

Super! To sem vedno želel...že ustvarjam account bigrazz
 0   

Jan @ghandaed 30. Jun 2005, 17:17

tinekr je napisal/a:
Fotokaj- umiri se biggrin
WRONG

dej se še malo bolj razpiz**t :mrgreen: :fredy: Rofl
acta non verba!
 0   

tim @tim 30. Jun 2005, 20:08

En bi se lahko malo razpisal kak potem izgleda plačilo preko paypala? Kje je treba plačat pa vse...
 0   

ziga @ziga 1. Jul 2005, 07:35

svašta.... 8)
 0   

Matej @OKO 1. Jul 2005, 08:16

fotokaj, jaz lahko vrzem paradajs v glavo tebi, kučanu drnovšku, putinu, bushu...
imam pravico izrazit svoje mnenje na taksen ali drugacen nacin, ceprav lahko za svoja dejanja krepko odgovarjam bom se vseeno zelo ponosen ker sem mu vrgu paradajs v glavo stari ej, kr paradajs a si si predstavljas...
Rofl
mislim pa da je bila tema pogovarjanja paypal, in ne slovenska birokracija,
ce ne gre pac ne gre pa uporabis nekaj drugega.

[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

ziga @ziga 1. Jul 2005, 08:49

Hej UČ....če še ti ni potegnal....vse je birokracija. Greš na kepico sladoleda, pozabiš račun vzet, prleti davčni inšpektor in ti napiše kazen, ker nimaš računa....

B I R O K R A C I J A

Država, še posebej EU s svojimi institucijami je velik birokratski stroj, sem pa spadajo tudi vse banke in podobni plačilni sistemi... Cilj...totalni nadzor uporabnika. Naša birokracija ni dodelana, zato tudi ni sprejemanja plačil. Isto je z delovnim časom od 8.00 do 17.00. To je delovni čas, ki preprečuje sivo ekonomijo. Delaš do 13:00, greš na kosilo (neplačana ura) in delaš lepo do 17:00. Prideš domov, nekaj poješ, se ukvarjaš kakšno urco s familijo (če jo imaš, uro ali familijo), nato greš na pivo ali tenis s kolegi.... Prideš domov in zaspiš pred televizijo. Vidiš...siva ekonomija preprečena. Čist simpl :mrgreen:
 0   

Matej @OKO 1. Jul 2005, 09:05

Citiram:
Isto je z delovnim časom od 8.00 do 17.00. To je delovni čas, ki preprečuje sivo ekonomijo. Delaš do 13:00, greš na kosilo (neplačana ura) in delaš lepo do 17:00. Prideš domov, nekaj poješ, se ukvarjaš kakšno urco s familijo (če jo imaš, uro ali familijo), nato greš na pivo ali tenis s kolegi.... Prideš domov in zaspiš pred televizijo. Vidiš...siva ekonomija preprečena. Čist simpl

mogoce je simpl vendar veliko ljudi dela tudi pozno v noč.....
potem je pa to ze crna ekonomija ker pac delajo zvecer 8) .
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

ziga @ziga 1. Jul 2005, 09:18

Hehe...evo ti en črn, kapitalističen scenarij, ki se nadajuje takole:

On ne gre spat, pač pa čopne Amfetimine in fuša pozno v noč. Zjutraj gre v službo, samo se mu blazno drema, kar njegov šef opazi. To se dogaja cca. en teden, nakar šef posumi na drogo in ga pošlje na droga test. Test pozitiven. Izgubi službo. Iz obupa začne še pit, zaradi teh problemov žena pobegne z drugim, izgubi hišo in postane klošar...zal ne moram napisat in nato živi srečno do konca svojih dni.

To kar sem napisal se žal ne dogaja samo v Ameriki. V večini podjetij se uveljavljajo alkotesti, vsi zradvsteni delavci pa morajo vsako leto opravljat droga test. Dost o tem, ker nismo več na temi...
 0   

Jaka @Guda 4. Jul 2005, 08:46

eBay je OK, samo pazi na 4 stvari:
- od koga kupuješ (verjetno ne rabim poudarjati),
- koliko te pride poštnina, zavarovanje pošiljke itd.,
- način plačila (zdaj je na srečo možnost PayPal-a, ki je verjetno optimalno za eBay),
- od kje pride roba !!!!

za foto opremo je značilno, da tudi, če je prodajalec iz EU, pride roba iz Hong Konga "Item be shipped directly from Hong Kong" in moraš potem plačati carino, DDV in carinsko takso. Povejo ti sicer, da lahko napišejo na paket "gift of no commercial value", samo to praviloma ne dela, ker ima carina pravico (dolžnost) odpreti pošiljko in zaračunati dajatve, ki jih plačaš ti, kar ti vsi trgovci lepo povedo v drobnem tisku "taxes are the ultimate responsibility of buyers". Preveri prej, ker nima smisla potem dajati trgovcu negativni feedback, če nisi prebral navodil.
V začetku leta 2004: carina za foto opremo cca. 15%, DDV 20% in taksa cca. 1000 sit. Kar naenkrat postane stvar, ki jo kupiš zelo ugodno enaka novim kuplenim v Sloveniji. Splača se pa preveriti trgovine v Angliji, Nemčiji in Avstriji --> viva EU :-)
Carinsko stopnjo lahko preveriš na Pošti Slovenije (carinska pošta), če naročiš do 5000 SIT ne plačaš nič (prišteti moraš VSE, kar si plačal tudi stroške poštnine in zavarovanja).

Ne želim nikogar odvrniti od nakupa, samo vzemite si čas in preberite vse pogoje poslovanja --> bolje negativni feedback kot prevelika cena. Na mojo veliko žalost so najcenejše stvari - NOVE in sploh rabljene - preko luže.
 0   

Dejan Dular @smejo 4. Jul 2005, 09:23

Jaz nimam teh težav. Kupovanje rabljenih stvari od nemcev (pazite se rusov) zaenkrat poteka brez problemov. Tudi z nakazilom direktno na tekoči račun. Sem kupil objektiv za pol cene novega pri nas (s pošnino vred). Pisalo je da je star 4 mesece in s praskami od uporabe. Jaz prask nisem našel. Poleg pa je bil originalni račun.

Pametno je pogledati kakšne ocene ima prodajalec. Jaz kupujem le od takih, ki imajo samo pozitivne ocene.
 0   

Jaka @Guda 5. Jul 2005, 08:10

Popravek samega sebe biggrin
Preveril sem na carini, trenutna carinska stopnja za objektive in filtre je 6,7 % (upam, da ni več, ker pravkar čakam na UV filter ;-)).
Tako da je cena sestavljena iz:
stvar (objektiv, filter), ki ga naročiš
+ poštnina
+ zavarovanje pošiljke (velikokrat je obvezno)
+ drugi dodatni stroški (provizija za plačilo itd.)
= vrednost pred carino
+ 6,7 % carina
= vrednost pred DDV
+ 20 % DDV
+ cca 1000 sit carinskih taks
= končna cena


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati