0   

Damjan @JebiVetr 5. Jul 2005, 11:29

Živjo!

Sicer vem, da je bilo veliko govora o nakupih preko luže, vendar še nisem uspel prebrati odgovora, ki bi mi povedal to, kar želim izvedeti.
Namreč gre se za nakup objektiva v Ameriki.
Prijatelj gre v Ameriko in bi mu naročil, da mi tam kupi in prinese nazaj en objektiv.
Kako je s carino? ALi se preverja? Je potrebno prijaviti objektiv, če ga imaš npr. v osebni prtljagi (nezapakiranega, seveda)?
Če ja, kakšno carino lahko pričakujem?
Je imel kdo že kakšne težave s tem?

hvala lepa za hiter odgovor
Lp
 0   

tim @tim 5. Jul 2005, 11:32

Mi ko smo prisli nazaj iz Spanije na Brnik nas noben ni pregledal, prtljago so spustili skos rentgen, osebne prtljage pa noben. Tak da se ziher da.
 0   

Matej @OKO 5. Jul 2005, 11:36

odkar so bili teroristnicni napadi te pregledajo od glave do pet, vse...
je ziv hudic...
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

primoz75 @primoz75 5. Jul 2005, 11:37

Spanija je v Evropi !!! , ZDA pa niso...

če boš šel skozi Brnik računaj na kontrolo...

ker če ne bi tko vsak delal...

smile
 0   

Damjan @JebiVetr 5. Jul 2005, 11:45

Ja, dobr, ampak kaj pa če ima SLR aparat s sabo?
Pol bi pa lohka bil ta objektiv kot osebna oprema, ki si jo prinesel v osnovi s sabo na potovanje?

kakšna je carina za npr 600$ vreden objektiv?
 0   

Gregor Gomboc @George 5. Jul 2005, 11:50

Ko zapustiš carinsko območje je potrebno opremo prijaviti. Lahko, da ti bo carinik zamahnil z roko in rekel, da osebne prtljage že ne. Najverjetneje zato, ker se mu nebo dalo ukvarjati s tabo.
Samo kaj boš naredil, če bo ta isti carinik imel ob tvojem prihodu malo več časa ali slab dan???
 0   

tomaž @mju 5. Jul 2005, 11:51

ampak, če sabo neseš body, ga samo gor našraufaš in si ga daj kar okoli vratu grin bolj kot vidijo, manj je sumljivo grin
 0   

Jure @BigPoppa 5. Jul 2005, 12:44

Kako je zdaj s tem,a njega carinijo v munchnu,frankfurtu...kamor bo pač priletel iz usa ali ga v sloveniji?
 0   

Damjan @JebiVetr 5. Jul 2005, 12:51

A pol tud če grem na Tajsko z SLRjem in dvema objektivoma, bom jih moral prijaviti?
Je treba kakšno potrdilo o nakupu dati??
Matr, komplikacije
 0   

tomaž @mju 5. Jul 2005, 13:01

dam ti še en nasvet, kupi v sloveniji :wink:
 0   

Matej @OKO 5. Jul 2005, 13:08

ja res je najbolje, da si obesis okoli vratu fotica in objektiv, kot fotograf ,pa se fotkas ga....
pa ti da mail pa mu posljes slike...
malo se znajt, ja mju ti ze ves 8)
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

tomaž @mju 5. Jul 2005, 13:10

aja, pa še vprašaj ga, če ti da številko, ker je super model in imam ravno novv objektiv, pa bi lahko kaj probala, :mrgreen: hehe bigrazz
 0   

JurijVM @JurijVM 5. Jul 2005, 13:17

Ko zapuščaš SLO moraš načeloma prijavit da neseš s seboj body, objektive, itd., ko prideš nazaj pomahaš s tem papirjem in je OK. Po mojem, če mu daš samo body, da ga nese ven in nazaj pride z bodyjem in objektivom, seveda v kakšni foto torbi ali etuiju, tako da ni tolko sumljivo, verjetno ne bo problemov, ker itak noben ne prijavlja več foto-aparatov ob izhodu države od konca socializma smile

Jurij
 0   

JurijVM @JurijVM 5. Jul 2005, 13:18

Aja, če pristaneš kje drugje kot na Brniku pa ne vem kako to gre...

Jurij
 0   

jani- @jani- 5. Jul 2005, 13:19

samo ne se preveč kregat;)

po predpisih bi moral zadevo prijavit in plačat davek + carino.

kako pa je v praksi? sam sem iz USA v EU priletel preko londona in potem do dunaja.
v londonu te ne gledajo nič - transfer, ker greš še naprej (vsa tvoja prtljaga je opremljena z belimi nalepkami (tistimi da vejo kam potuje) - v kolikor bi se vrkcal recimo v frankturtu bi dobil nalepke z zelenimi črtami ob straneh, kar pomeni da sem prišel že znotraj carinskega območja in da me itak nimajo kej gledat).
in ko sem prišel na dunaj, je bilo tam dvoje vrat. ena za bele nalepke in pomeni da če greš tam skozi (recimo da vsakega 50ega ki gre tam skozi ustavijo in mal povprašajo če je kej za prjavit). druga pa so bila za nalepke z zelenimi črtami - tam pa greš skozi in te nihče nič ne vpraša (no, če bi imel napačne nalepke na kufru bi vrjetn te).

na brniku je pa situacija podobna, s tem da ni nobenih vrat za tiste ki so pripotovali izven EU, ampak grejo vsi skozi ena in ista. ob strani nekje ima carinik svoj okenček skozi katerega gleda, in če bi se komu zdel da si sumljiv bi te tam pregledal, drugače pa ne.
grem pa vsak teden parkrat tu skozi, in se ne spomnim da sem videl carinika ki bi koga pregledoval v zadnjem času.

aha, pa še za JebiVetr-a. ubistvu ja, če greš nekam izven EU bi moral prijavit (zdej ne vem kako je s tem da "turističnih pripomočkov" al kako že temu pravijo ni treba prijavit - raztegljiv pojem;)
ne rabiš pa nobenega potrdila o nakupu ali česarkoli. dobiš samo en list, na katerega napišeš serijske številke aparata ali objektiva (česarkoli). ker fora vsega tega je, da ti dokažeš da si to imel že ob odhodu iz SLO in da nisi kupil nekje zunaj.
itak te pa nič ne stane tist list izpolnit, pa še take dolge vrste so poleti na brniku ob odhodu da je še super če imaš kej za delat, in ne stojiš samo v vrsti;)

lp
 0   

chips @chips 5. Jul 2005, 15:15

Mah, jaz nisem nikjer nic prijavljal...imel sem vse v nahrbtniku, katerega pa sem vzel na avion kot osebno prtljago.. Noben ni nic vprasal...

Aja, pa to je bilo v Nemciji...
 0   

tomaž @mju 5. Jul 2005, 15:22

ja, pomojem, da bolj kot kompliciraš, slabše je grin
 0   

Jaka @Guda 5. Jul 2005, 15:32

Najprej glede carine glej temo: paypal
vrednost pred carino
+ 6,7 % carina (preveril sem na carinski pošti in upam, da je prava, ker čakam filter, ki ima isto carinsko stopnjo - sicer so različne stopnje za foto opremo)
= vrednost pred DDV
+ 20 % DDV
+ cca 1000 sit carinskih taks
= končna cena

Če letiš v Slovenijo je večja verjetnost, da te bodo pregledali in ocarinili, meni so na Brniku začeli pregledovati opremo, vendar ko so videli "zmahan" fotič ni bilo problemov, če boš imel najnovejši popolnoma nov digitalni SLR z originalno embalažo bi znal imeti probleme. Jaz svoje opreme nisem nikoli prijavljal, čeprav mogoče ne bi bilo slabo še posebej, če imaš novejšo in dražjo opremo.
Če letiš v države EU (recimo Trst in z avtom naprej), se načeloma lahko zgodi, da bodo kaj težili, vendar ne vem, kako obračunajo DDV - če kdo ve naj doda.
Če letiš v države izven EU (Zagreb), načeloma ne bi smel imeti problemov, ker si v tranzitu, verjetnost, da ti preiščejo avto je zelo majhna.

Jaz zagotovo ne bi izpustil priložnosti za nakup objekta v ZDA (cena novega Canon EF 70-200/ f 2.8 IS L je primerljiva ceni modela brez IS v SLO ali EU). Kupi na začetku potovanja, da ga preizkusiš in zamenjaš, če ni OK - pa še mogoče ga že malo obdrsaš, da bo izgledal rabljen. Če poznaš koga, ki ima objektiv, ki ga želiš nabaviti, ga prosi, če ti posodi račun, če boš imel račune za vso opremo, boš verjetno zmagal biggrin .
Če boš ime nesrečo in boš moral plačati carino, je velika verjetnost, da bo končna cena še vedno nižja od SLO cene in na nivoju EU cen, kar je približno enako s stališča garancije in zamenjav.
 0   

sanja @sanja 5. Jul 2005, 15:34

za enga kolega vem da je cel kup stvari presvercal sem,
ker je mal s sabo laptop in je mel prijavljenga
in pol jih je tok zamoril z njim da drugega sploh niso gledali smile
 0   

Matjaž @sajhtam 5. Jul 2005, 16:07

Guda je napisal/a:

Če boš ime nesrečo in boš moral plačati carino, je velika verjetnost, da bo končna cena še vedno nižja od SLO cene in na nivoju EU cen, kar je približno enako s stališča garancije in zamenjav.


Če ti pa "podtaknejo" švercanje (se pravi, da rečeš. da nimaš nič za prijaviti, pa ti dokažejo, da si imel), potem zna zadeva priti še prekleto drago. Poleg tega, da boš moral plačati carino in davek, ti bodo še kazen nabil, će imaš smolo, ti bodo še zaplenili robo, kar je pa danes redko.

@sanja
Res je! Če zamotiš carinike z očitnimi stvarmi, lahko prešvercaš marskaj! To iz prakse vem, da nikoli nisi smel rečt, da nimaš nič za prijaviti, razen če res nimaš nič, si mu pač zatežil s špecerijo ipd. in mu mal natveziš kje si bil, kaj počel, pa ti je že odmahal!

Kar se pa objektiva iz ZDA tiče: če bo imel v prtljagi samo objektiv, bo to delovalo skrajno sumljivo (zakaj si ga pa imel?), dober bi blo, da ima kakšen star SLR sabo (mi treba, da je ravno 350d, samo, da se vidi, da fotkič rabi objektiv, tud če je Nikon, cariniki se ne bodo v to poglabljal). Vama želim uspešno švercanje! :mrgreen:


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati