m3 je že dinozaver (čeprav dober), om1 in zenit so mlajše zadeve, zato bi bilo fer primerjava z kakšno mlajšo leico. ja, leice so res predrage, sploh pa objektivi, ampak njihova optika ja pač vrhunska, ne glede na goriščnico.
s 50 mm objektivi je pa tako, skoraj ni slabega, optično niso zahtevni, ne rabijo dosti leč, zato so več ali manj vsi zelo ostri. če greš delta primerjavo recimo z kakšnim 24 ali pa 35 mm objektivi, je pa čisto druga pesem, tukaj ponavadi kakšna nemška optika nima konkurence (zeiss, leica ipd).
sdrgač se pa dobi tudi "leice" (enak bajonet) z bolj prijaznimi cenami, recimo kakšna konica hexar ipd, tudi m39 objektivov je kar nekaj naokrog, samo bl malo pri nas.
bo pa sigurno leica preživela zenita, po mojem, sem jih že kar nekaj videl in vsak je imel kakšen droben problem, stavr je sicer funkcioral, vendar zna biti tečno, sploh z tistim anvijanjem in trganjem filma ipd. niso po zenit šfoh, sploh v kombinaciji z poceni (in dobro) rusko optiko, ki je itak najbolj važna, ne moreš falit.
rangefinderji pa imajo nekaj plusov (in minusov jasno) pred slr-ji, recimo to,da nimajo špegla (manj treslajev) in lahko iz roke fotkaš komot tudi pri recimo 1/15s ipd, pa tudi nsaploh sso zardi manj treslajev slike bolj ostre ipd, ni pa tak fotič ravno za šport lai pa za teleobjektive, že 135mm je problem, pa okularji itd. za splošne snapshote in pa za street pa ni boljšega, po mojem, majhno, diskretno in vrhunska optika. kaj češ lepšega. moje želja za vse tri prinašalce daril: konica hexar af (f2 35 mm vrhunski objektiv, objektiv af in merjenje svetlobe svetlobe, neslišen zaklop itd, dobra izdelava in ne starejše od recimo 10 let)