0   

miha @mih 11. Apr 2006, 12:48

Pozdravljeni!

Kakšno leto sem lastnik Nikon-a D70 z kit objektivom (18-70mm).
Do sedaj sem z njim zelo zadovoljen, le včasih se mi zazdi, da pri kateri izmed fotk zasledim "Back focus" (Upam, da je to moja napaka pri fokusiranju).

Ker imam kamero še eno leto pod garancijo in nameravam kupiti objektiv 50mm/f:1.8 sem naredil Front/Back focus test opisan na spleti strani http://www.photo.net/learn/focustest/.

Na testni fotki sem opazil rahel Back Focus.

Prosil bi vas če pogledate testno fotko in mi poveste vaše mnejne - Ali se vam zdi takšen fokus OK za f1.8 ali naj pošljem kamero na servis.

Povezava do testne fotke.

Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

LP Miha
 0   

Jože Petrak Zajc @FotoJoe 14. Apr 2006, 20:46

Halo!

Tudi sam sem se ukvarjal s tem problemom, vendar sem imel fokus dlje zadaj. Moje mnenje o sliki: na prvi se vidi, da če bi bila posneta natančno s sredine, bi spredaj imel dovolj ostre 4mm, zadaj pa 12-14mm.

Moje mnenje o potrebnosti nastavitve (back)focusa:

Razmerje naj bi bilo 1/3 ostrega polja spredaj in 2/3 zadaj. Zakaj zadaj? Preprosto: slikaš 3D objekte, katere ostriš na sprednji, najbližji ploskvi. 1/3 spredaj je za nos, sprednje lase itn.

In če bi moral izbirati med malo več spredaj ali malo več zadaj, bi izbral malo več zadaj. Tvoje razmerje je 1/4 in 3/4, torej malo zadaj, vendar moraš upoštevati še nenatančnost merjenja (najbrž tako svojega kot aparatovega).

Moj nasvet: pusti fokus vijak vsaj za sedaj tam, kjer je, testiraj še na zaslonki 2.8 (ostro področje pri 1.8 je tanko kot las, uporabno le za hud art), predvsem pa testno fotografiraj svoje priljubljene motive. Če so to ljudje, fotkni tako mirujoče kot normalno govoreče ljudi.

Potem analiziraj in po potrebi popravi. Žalost je, da se celo dva objektiva le redkokdaj popolnoma ujemata glede razmerja ostrega območja (seveda mislim na istem ohišju).
 0   

miha @mih 28. Apr 2006, 12:22

FotoJoe,

Hvala za odgovor!
 0   

iztok @izo 28. Apr 2006, 12:41

glede teh fokus problemov smo že veliko debatirali, poglej po forumu za to.
te fokus tarče so bolj tako, najbolj je zadeo potestirat še pri splošnem fotkanju ipd. če tam ni problemov, potem se ni treba preveč sekirat.
glede tarče pa nabavi takšno, ki ima ven karton, na katerega usmeriš fokus točko in potem ravnino pod 45 stopinj glede na ta karton. tako si lahko bolj ziher, da je fokus res na ravnini kartona in en bolj zadaj/spredaj. test je treba tudi onbvezno ponavit vsaj 3-krat, da vidiš, če ni samo odstopanje.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati