0   

David Vatovec @davidv7 23. Feb 2007, 15:39

Vem vse o tem, ampak tu govori o barvni interpolaciji in ne o resolucijski interpolaciji.
 0   

Peter Bernik @Noob 23. Feb 2007, 15:49

Da se vrnemo počasi na temo, dodajam en citat iz Dpreview foruma, kjer je nekdo dobro zajel vse izboljšave in dodal svojo interpretacijo (na vprašanje nekoga ki ima 1D mkII N če naj zamenja samo zaradi mpix in fps):

Citiram:
If you look at the two bodies, and read the white paper, you'll conclude that there is more different between these two bodies, than there is similar. In the controls and handling department, there are more controls and buttons in common with the 5D/30D (dials, joystick, on/off, preview, etc.) than the Mark II. What remains is mostly different. The only buttons that really look to be about the same are the trio on the top left, and the zoom in/out buttons... and of course the shutter release. So handling will be a lot different.
What else....

- more MP.... (not that big of a deal)
- totally new sensor with more dynamic range and less noise (a lot)
- faster fps

- Live View... may not think its a big deal, but I expect it will become so when people learn what it can really do... read the white paper
- ability to fine tune your lenses AF
- way more fast AF points... amazingly way more
- dual Digic III processors.... improved AF performance
- focus priority for first shot in AI-Servo (this is huge for me)
- highlight priority mode... seems like a big one from the white paper
- remote control capability with viewing what the camera sees remotely
- dust prevention/removal system
- silent drive mode
- li-ion battery cuts a half pound from the weight with double capacity
- bigger LCD
- ISO6400
- increased shutter life

Umm... if you aren't getting that the Mark III is a landmark new body, then you really need to read the white paper. I forget the term they used, but they started with a clean sheet of paper to design this body... although they did pull some components (i.e. the trio setting buttons from Mark II, joystick dial from 5D, etc.) from existing bodies.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

David Vatovec @davidv7 23. Feb 2007, 15:51

Pri Bayer filtru "izgubljamo" informacije o barvah, ne pa o linijah, pikah, črtah,...

Pri Bayer algoritmih ne gre za interpolacijo v klasičnem pomenu besede, ampak je algoritem potreben, da iz matrike 4ih vrednosti približa manjkajoče barvne vrednosti - recimo piksel, ki je registriral samo zeleno barvo se primerja z ostalimi tremi piksli v skupini štirih in se nato verjetnostno dodeli vrednosti za rdečo in modro.

Zelenih filtrov pa je natanko dvakrat več kot modrih in rdečih, zato ker je človeško oko najbolj občutljivo na zeleno barvo in prepozna največ odtenkov te barve.
Tu pa tiči tudi problem v korektnem prikazovanju barve kože, ki ima zelo malo zelene - v tem naj bi bil Foveon boljši, vendar na žalost nisem testiral v praksi.
 0   

David Vatovec @davidv7 23. Feb 2007, 15:54

Ker je pa foveon boljši, uporabljamo vsi Sigme ne? biggrin
 0   

Andrej @fotokaj 23. Feb 2007, 16:02

No, David, zdej sva pa tam; jaz sem že v štartu pisal o Bayerjevi interpolaciji, ne pa o "interpolaciji pikslov" in me zdaj ni treba vozit na tanek led, češ, da ne vem o čem govorim! Zmotil si se izključno ti, ko si napisal, da Bayer NE interpolira, kar pa ni res in sem ti prilepil linke do strani ki to razlagajo.

Torej, mark III; na posnetku orla, pri iso 800, se mi šum ne zdi nič nižji ali višji kot pri dosedanjih ohišjih, kaj menite ostali?
 0   

Janez Šturm @jj65 23. Feb 2007, 16:36

David hvala za linka. Tista fraktalna interpolacija mi je zanimiva! Le te sem do sedaj poznal kot neuporabni del matematike!?! Ali ima kdo pojem/izkušnje kako se šum obnaša v takem okolju?
Noob: MK3 je res dober (saj si ne upam mislit drugač)
Lp J
 0   

Stane Crnjak @staneC 23. Feb 2007, 17:05

Sem šel malo pogledat, kakšen preformanse ima D2h. Dobre. Zelo dobre. Minus- verjento pixli. Ja, če bi bile revije formata A2 in notri fotke A4. Pa niso. So v revijah in časopisih bolj 800x600 fotke objavljene. No, Canon III je vsekakor boljši aparat ( je tudi več kot 2 leti novejši), je pa D2h definitivno lepši. devilish
 0   

anže @anz 23. Feb 2007, 17:11

Foveon se še razvija. Strokovnjaki pravijo, da je prihodnost v foveonu.
Bomo videli.
 0   

Andrej @fotokaj 23. Feb 2007, 17:19

Pri Canonu foveon odpade, saj majo hud razvoj svojih kvalitetnih senzorjev, Sony svojih dolgoletnih prizadevanj na tem področju najbrž tudi ne bo kar opustil... V zgodovini se je že večkrat zgodilo, da dobri oz boljši produkti niso uspeli, zaradi gospodarskega lobiranja močnih (z)družb.
 0   

Jani Kleindienst @iKmet 23. Feb 2007, 18:10

??????? je napisal/a:

a je mogoče kdo pomislu, da je važna fotka in ne tolk aparat.

Po moje pa ni čisto tako. Verjetno je tako kot pri audiofilih, ki jih bolj rajcajo same naprave, kot pa glasba, ki jo poslušajo.
Vsaj ob branju te in podobnih tem dobi človek tak občutek ...
 0   

gasper trampus @gtyrant 23. Feb 2007, 18:40

iKmet je napisal/a:
??????? je napisal/a:

a je mogoče kdo pomislu, da je važna fotka in ne tolk aparat.

Po moje pa ni čisto tako. Verjetno je tako kot pri audiofilih, ki jih bolj rajcajo same naprave, kot pa glasba, ki jo poslušajo.
Vsaj ob branju te in podobnih tem dobi človek tak občutek ...

tako je!
Musick ta kill for !!! ....
 0   

Andrej @fotokaj 23. Feb 2007, 19:24

Zanimivo; tretji Marko (vel. slike = 3888 X 2592 pix) ima po krajši stranici enako število pikslov kot D200 (vel. slike = 3872 X 2592 pix). Kakšna zanimiva podobnost.
 0   

iztok @izo 23. Feb 2007, 20:45

ne vem, če je kdo opazil tole

tole bi morlai bit v vsakem canonu, in upam da bo v nadaljne. tako bo prišprana marsikateri obisk servisa za front/back fokus. (sej oni poštimajo ne enka način prek softwerja in tarče)
to je zelo dobrodošla novost, zakaj ni blo tega do zdej, grrr.
 0   

andrej @kypck 23. Feb 2007, 20:51

ma sm reku da bom tud jst mal kle napisu, res da nism dolg v digitalni tehniki, ampak se mi zdi da vsak kupt tistga k mu je najbl priročn, in mu ustreza po namenu. Odloč se itak vsak sam.
Sploh pa je najbl bedn da se vsi neki kregate in razpravlate al je bolši ta rumen al pa canon. A ni prou useen, sej dvomm da bo 10% folka zard tega menala svoj body. Al pa da nekdo k ma dost opreme mena sistem Rofl
Drgač pa če je že na tem, pa poglejte kšno tekmo, in poglejte samo katere barve objektivov prevladujejo. curtain
Drgač pa dobrodošle vse novosti.
 0   

iztok @izo 23. Feb 2007, 21:01

vse že stokrat slišano..
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 23. Feb 2007, 21:12

sam to za štimat AF je bomba! bigeek
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

iztok @izo 23. Feb 2007, 21:29

ja, je blo že govora prej o tem, da bo,pa so se očitno šele zdej odločili za to. sem že omenil, zelo lepo od canona bi bilo, da nagrdai vse firmwerje obstoječih kamer, da imajo to notr.
s tem bi zeloo veliko uporabnikom nardili lepši dan, mi lahko vrjamete, vsaj jst bi orenk vriskal, hehe.
 0   

Peter Bernik @Noob 23. Feb 2007, 21:33

Ne bi bilo več toliko problemov s Sigmami - enostavno bi AF naštimal par mm/cm nazaj in frontfocus bi izginil.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

iztok @izo 23. Feb 2007, 21:38

noob, niso samo sigme problem, vrjemi.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati