0   

Matjaž @Tiranozaver 3. Nov 2007, 22:05

Nekega dne sem v ležišče svojega najljubšega aparata (Olympus C-760) vstavil spominsko kartico, od koder ni več hotela - se je zataknila. Zato sem ga odnesel na servis (k prodajalcu), od tam pa dobil odgovor, da moram za popravilo plačati 150 evrov, ker so zviti kontakti za kartico in zlomljena plošča z elektroniko. Zagotovo se sam nisem dotikal kartice, vsaj ne toliko, da bi kaj zlomil, zato sem prepričan, da je to naredil nekdo, ki je kartico vlekel (in izvlekel) ven na silo. Ampak kljub pregovarjanju nisem nič dosegel; odgovor - da sem jaz kriv in da garancija ne velja za mehansko poškodbo.
Po premisleku ali naj ga dam popravit ali kupim novega, sem se odločil, da ga prodam - vsaj za rezervne dele, če jih kdo rabi. Zato sem oddal oglas tudi na Male oglase.

Se mi pa ta način ne zdi pošten in bi rad vedel, če ima še kdo podobno izkušnjo. Ja, pa to, kaj naj raje naredim - kupim novega, kar ni poceni (s tem aparatom sem bil hudo zadovoljen) ali ga dam popravit in imam star aparat naprej. Če pa ima kdo kakršnokoli idejo, kako bi lahko aparat spet uporabljal (popravil) za manjši denar, mu bom večno hvaležen!

LP
 0   

Aleksander @discom 3. Nov 2007, 23:12

Žal boš najbrž težko dokazal,da so ga poškodovali na servisu.Mogoče bi lahko omenil kateri servis je bil to in jim s tem vsaj naredil "dobro reklamo".

Verjetno je 150 € za popravilo res preveč za tako star fotoaparat (tudi,če je dela dobre slike).

Čeprav ga je za današnje digitalne foto razmere že malo "povozil čas" [sicer 10x optični zum in z dobro optiko a z bolj ozkim širokim kotom (42 mm),3,2 MP,nima AF pomožne lučke,nima optične stabilizacije,LCD z 1,8"...].A če ti je bil všeč in uporaben,je ena od cenejših opcij je,da si nabaviš drugega enakega rabljenega.

Na Bolhi ga dobiš že od 100 € naprej,čeprav so tudi tam taki,ki pretiravajo s cenami za ta model (vsaj za moje pojme).

http://www.bolha.com/index.php?search=olympus+C+760&ukaz=search&ukaz=search
(trenutno na voljo 4 ponudbe)

Tako ti lahko ostane tvoj stari tudi za rezervne dele (če ga ne uspeš prodati).
Ostale opcije bodo najbrž dokaj dražje,razen če bi se zadovoljil s kakšnim drugim rabljenim.


thumbsup


P.S.: Drugače pa,če boš gledal za novimi fotoaparati , se mi zdi Fuji Finepix S5700 dober (in ne predrag) nadomestek.
Isto malo ožji kot (od 38 mm),isto 10x optični zum,isto dober objektiv,isto večino ročnih nastavitev,isto flip-out bliskavica.
LCD zaslon ima 2.5",za napajanje pa 4xAA baterije.Ta model uporablja tako SD kot xD spominske kartice,tako da boš lahko uporabljal iste kartice od Olympusa (xD).Fuji je znan po dobrem ISO.
Je pa res malo večji (in malo težji) od omenjenega Olympusa C-760.
Cena novega (brez dodatne opreme) od 229 €:

http://www.ceneje.si/search.aspx?strSearch=fuji%20s5700&raSearchIn=.&idMain=4&slugMain=foto&urchinCode=UA-426385-2&raBool=and


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Matjaž @Tiranozaver 4. Nov 2007, 15:18

Discom hvala!
Sem malo pobrskal in vidim, da je ta Fuji Finepix S5700 res dobra mašina. Tudi hvalijo ga kar precej. Sicer rabim aparat za družinsko slikanje, zato se tudi poglabljam ne preveč.
Kaj pa Fuji Finepix S5600? Malce manj ločljivosti, ampak kljub temu zelo primerljiv z mojim prejšnjim Olympus C-760 (ki je imel "le" 3.2 milijona pik, ampak zame čisto dovolj).
Koliko kaj zdržijo baterije pri Fujiju? Pri Olympusu sem poslikal cca. 250-450 slik, odvisno od zumiranja in uporabe bliskavice, vse na zaslon (ne na kukalo), ker ima akumulator. Pravijo, da baterije zdržijo precej manj. Sploh vidim pri prijatelju, ki ima Canon S2, se mu baterije kar kmalu izpraznijo.

LP
 0   

Aleksander @discom 4. Nov 2007, 19:14

Glede na to,da je zadnji Fuji model (v tej seriji) S5800 in da je njegov predhodnik S5700,boš model S5600 malo težje dobil v prodaji (novega seveda).
Trenutno sem ga našel samo pri Foto Mixi,ker pa se trgovci (v Slo) ne znajo prav dobro tržno obnašati je S5600 celo dražji od njegovega naslednika S5700.

http://www.mixi.tv/katalog/product.php?cat_id=87&manufacturer_id=4&start=22&product_id=1020093924

Žalostno,toda resnično. confused
Model S5800 pa je čisto nov in še nima cene na spletu (vsaj kjer sem gledal)

Drugače ima model S5600 ima celo malenkost boljšo svetlobno vrednost objektiva f3.2-f3.5 (S5700,S5800 : f3.2-f3.7),toda razlika je malenkostna.Imata pa zato ostala dva makro od 1 cm ,S5600 pa od 10 cm.In S5600 ima tudi manjši LCD zaslon z 1,8" z 115.000 piksli,medtem ko imata ostala dva 2,5" LCD z 230.000 piksli.Tudi po dimenzijah je S5600 nekaj večji od naslednikov.
Vsi pa uporabljajo 4x AA baterije.

Kar se tiče baterij je pa tako.Res je,da so AA baterije bolj občutljive na vremenske pogoje in na samopraznenje.Pozimi,če jih imaš v avtu se hitreje spraznijo in poleti,ko je vroče prav tako.Zato pa so veliko cenejše kot Li-ion baterije.Polnilec za baterije ima skoraj vsaka družina doma,dobro si je mogoče dokupiti samo avto polnilec.Same AA baterije pa se dobijo že od nekaj € (za kos) naprej,ponavadi so tudi priložene že ko kupuješ polnilec.Tako,da to ni tako velik strošek imeti nekaj kompletov rezervnih AA baterij.

Če se pogleda vse skupaj ne vidim razloga,da bi vzel S5600,razen če ga kje dobiš res ugodno rabljenega.
Zato se mi zdi S5700 boljša izbira.Sploh,ko se enkrat navadiš (razvadiš) z večjim LCD zaslonom,ki ima večjo resolucijo.Sicer ni tako večji toda razlika pa je.


Osebno sem si lastil model S5600 in lahko rečem,da je čisto dober kompaktni fotoaparat.Z enim polnjenjem sem lahko naredil od 250 do 350 slik (NiMh 2500),prav tako odvisno od uporabe bliskavice,elektronskega kukala in pregledovanja narejenih posnetkov.Torej podobno kot tvoj Olympus.
Mogoče me je motil malo ožji kot zajema,toda ti imaš na Olympusu še ožji kot,tako da te to verjetno ne bo motilo.
Pozoren moraš biti samo na obliko,ker je Olympus le nekaj manjši in drugačne oblike.Tem Fuji modelom namreč objektiv fiksno štrli iz ohišja fotoaparata in je po obliki bolj podoben DSLR modelom,samo manjši.Objektiv je namreč fiksen in se leče premikajo znotraj objektiva med zumiranjem.Je pa zato nekaj manj občutljiv na možnost poškodbe in seveda zato je tudi hitrejši.
Ampak ravno zato tudi ne gre ravno v manjšo torbico in v žep jakne.Potrebna je torbica za na pas ali za čez ramo.

Najbolje,da stopiš do trgovine, ga malo preizkusiš in ugotoviš kako ti odgovarja oblika.

Če ti oblika (in velikost) ni všeč ali če ti je strošek prevelik pa lahko še vedno vzameš rabljenega Olympusa C-760.


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Matjaž @Tiranozaver 4. Nov 2007, 22:10

Jah, hvala še enkrat za pomoč! Vidim, da se spoznaš na stvari.
Sem tudi sam gledal cene in se mi je zdelo malce nenavadno, da je starejši model Fuji S5600 dražji.
Kar se tiče lastnosti, je ta aparat točno to, kar bi hotel jaz imeti. Tudi število fotografij z enim kompletom baterij je zadostno. Oblika me ne moti - všeč so mi malce bolj robustni aparati, vsaj vem, kaj držim v roki. Sicer pa ne moremo pričakovati mini aparata z 10x optičnim zumom.
Zaenkrat se ne bom spuščal v nakup (me malce omejujejo finance - veseli december, darila od Miklavža do Dedka Mraza), bom pa vesel vsake informacije o podobnih aparatih, sploh rabljenih.
Imam pa še eno vprašanje - kako je z rabljenimi aparati? Jih je "varno" kupovati, sploh, ko ne poznam njegove preteklosti in na kaj moram biti pozoren pri nakupu takega aparata?

LP
 0   

Matej Ružič @mat 5. Nov 2007, 10:21

Živjo.

Sam sem imel s5600 in bi ga vsekakor raje kupil kot pa model s5700 ali s5800, ki zame NISTA naslednika modela s5600, ampak pač poceni super-zoom aparata.

To povejo tudi že podatki, da ta "naslednika" ne podpirata RAW formata, najbolj v oči pa bode tudi čas osvetlitve, ki znaša samo od 4s-1/1000s,pri modelu s5600 pa 15s-1/2000s, kar že zadostuje za ne preveč zahtevne nočne fotke(15 sekund) in tudi pri močnem soncu je tistihi 1/2000s velikokrat koristnih.

Tako da sam bi sigurno še enkrat kupil model s5600 (svojga še ne leto dni starega z 1Gb hitro xD kartico sem prodal za 150€, tako da če na bolhi mal "handlaš" lahko narediš dobro kupčijo).

Lp Mat


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati