0   

Peter @Focus 4. Nov 2007, 18:21

Na našem tržišču sta poznani dve blagovni znamki tovrstnih filtrov Lee in Cokin.

Pokrajinski fotografi uporabljamo predvsem Gradient (Gradual) v prevodu postopne filtre, ki nam preprečujejo prežganine neba pri kontrastnih posnetkih. V gornjo kombinacijo še gre Warm - topli oranžni filter za povdarjanje barv sončnega vzhoda in zahoda.

Ker so navedeni filtri "obvezna" oprema vsakega tovrstnega profi fotografa menim, da je poustvarjanje gradienta v Photoshopu preko layerjev jalovo početje, bolj v domeni reka; kaj moj Photoshop vse zmore.Ne bi se spuščal v HDR področje, katerega zdaj radi uporabljajo zanimivo predvem amaterji, ki ga navijejo do "majke .....") in tako naredijo fotografijo, ki je v realnem svetu ni (in so v neketerih galerijah celo odlično ocenjeni).

Da se vrnem v naslov. Sam uporabljam navedne filtre Cokinove znamke, z njimi sem načeloma zadovoljen, vedno pa sem si postavljal vprašanje zakaj so plastični (policarbonat) in zakaj so tako poceni, če primerjam leče očal iz istega materiala so nekajkrat dražje. Sam sicer prisegam na steklovino. Ako kdo ve kaj o tem, o kvaliteti in nekvaliteti teh filtrov, bi porosil, da me dopolni.
 0   

misfits @misfits 4. Nov 2007, 18:30

Kako lahko uporabljaš Cokin filtre, kaj ti pomaga dober objektiv, če nanj natikaš poceni in nekvalitetne filtre. Pri filtrih ne šparat.
 0   

Peter @Focus 4. Nov 2007, 18:38

Zato sem odprl to temo. Sistemski filtri so zelo praktični, gradient s pomikom filtra po vetikali enostavno spreminjamo glede na horizont, z navojnimi to ni možno, lahko spreminjamo samo vertikalni nagib celega aparata, pri tem pa "zgubimo" kader.

Jaz sem s sistemskimi filtri Cokin zadovoljen, posebno kar se tiče funkcionalnosti, moti pa me nekvaliteta in tu se s tabo misfits popolnoma strinjam.

A je možno dobiti boljše sistemske filtre in katere?
 0   

Bostjan @Archie 4. Nov 2007, 19:00

Lee, Singh-Ray, Hitech. Vsi boljši in dražji od Cokina.

http://www.morco.uk.com/latest/leeresin.htm ... Lee-jevi so še posebej poceni bigeek
 0   

Jan Vrhovnik @Palkic 4. Nov 2007, 19:53

Stekleni so dragi k hudič. Že dober plastičen od Hi-teck (ja neki tazga) je okol 100 evrov.
 0   

Peter @Focus 4. Nov 2007, 20:39

Palkic je napisal/a:
Stekleni so dragi k hudič. Že dober plastičen od Hi-teck (ja neki tazga) je okol 100 evrov.


Prelistal sem tvoj blog in zanimivo, tudi ti misliš (ali si že) kupiti sistem za filtre Cokin Z-Pro in filtre Cokin.
Namig:
Z nakupom P-Pro holder Wide_Angle dosežeš ob nižji ceni enako širok kot, kot z Cokin Z-Pro, če boš seveda uporabil le en filter.
 0   

bockorek @bockorek 5. Nov 2007, 08:28

Tudi sam že nekaj časa resno razmišljam o nakupu vsaj nd grad filtrov. Težava je v tem, da jih je v EU malo bolj težko dobiti, razen Lee iz UK. Če bo kateri slučajno kaj naročeval naj mi prosim javi.
Sem pa našel pred časom cenejšo varjanto od Morco trgovine in sem že tudi spraševal za poštnino, za katero mi je mislim da odpisal nekje 18gbp (za moj seznam robe): http://www.robertwhite.co.uk/lee.htm

Če bi še kdo bil za Lee filtre bi jih lahko skupinsko naročili tukaj.

Drugače ima kdo praktične izkušnje s takimi filtri in ali se splača mogoče celo kaj boljšega oz. dražjega vzet od Lee npr. Singh Ray?

Za Lee filtre velikosti 10x15cm paše tudi Cokinov Z holder, ki mu lahko dodajaš poljubno št. rež, tako da če rabiš samo enega pustiš samo eno režo, da ne pride do vinjetiranja. Enako je Lee holder. Se pa glede na ceno (in baje tudi na kvaliteto) pri nas potem že bolj splača vzet kar original Lee holder.

Focus: kako lahko sploh razmišljaš, da bi dal plastično ploščo kot je Cokin na dragulja? Totalno vstran vržen denar.

lp
 0   

bockorek @bockorek 5. Nov 2007, 08:44

Focus ne mešat jabolka z hruškami. Kot pri ostali foto opremi se je tudi tu treba odločit za sistem. Kako boš sploh dal filter iz sistema P v držalo od sistema Z ali obratno, če se pa dimenzije razlikujejo?
 0   

Peter @Focus 5. Nov 2007, 19:06

Bockorek ob povprečni opremi razpravljat o vrhunskih filtrih je nič drugega kot sprenevedanje. Jaz nič ne mešam hruške in jabolka, ampak ti stvar ne razumeš. Cokinov sistem Z-Pro nam omogoča fotografiranje z širokkotnim objektivom brez vinjetiranja, jaz pravim, da isto dosežeš z P-Pro sistemom, ki ima v ponudbi posebno držalo za širokokotne objektive (P-Pro holder Wide_Angle ), moraš vedeti da je P-Pro sitem cenovno bistveno ugodnješi, kot Z-Pro sistem in če imaš objektive do 82mm, lahko pokriješ široki kot s tem posebnim držalo (z omejitvijo en filter) brez vinjetiranja.


Svetovno znani nizozemski profesionalni fotograf Bas Meelker uporablja formatne filtre Cokin in polarizacijski filter B+W na najboljši in najdražji Canonovi opremi in Canonovi optiki od 17mm do 500mm najvišjega razreda.

Citiram:

"Filters - Gebruik je ook filters en zo ja welke?
Ter bescherming van de lenzen gebruik ik standaard UV-filters. Voor landschapsfotografie gebruik ik grijsgradatie filters, polarisatie- en warmtefilters. Ik gebruik het Z-pro systeem van Cokin. Ook heb ik een aantal jaren met het P-systeem van Cokin gewerkt, waar ik goede ervaringen mee heb. Ik heb gekozen voor het Z-pro systeem vanwege het feit dat de filtermaat groter is (100mm tegen 80mm van het P-systeem) en ik hiermee in de uiterste groothoekstand (17mm) geen last heb van fignettering. Het Z-pro systeem is tevens robuuster en is bedoeld voor de professionele fotograaf.

De filters die ik gebruik zijn:

• Grijs gradatiefilters
• Z121S (ND8) bij 3 of meerstops verschil
• Z121M (ND4) bij 2 of 3 stops verschil
• Z121L (ND2) bij 1 of 2 stops verschil
• Warmtefilter Z81D
• B&W Circulair polarisatiefilter"

Žal ste eni plastični cilidristi ste tako prepotentni, kot da bi že vse vedeli in osvojili vse fotogrfske lovorike tega sveta.

Profesionalni fotograf Bas Meelker piše v nadaljevanju, da je
Cokin več, kot odlična alternativa filtrom Lee!!!

Tu je zdaj tista dilema, ki me vznemirja; če je Cokin dober za profesionalnega fotografa, zakaj ne bi bil dober za mene, ali je plastični material iz katerega so Cokinovi filtri res slab, ali pa je to samo plastična fikcija.
Mogoče bi bilo potrebno poiskati ali narediti kaka testiranja, da ne govorimo kar tako čez palec, da so Cokinovi filtri najslabši, mogoče drugi niso dosti nič boljši.
 0   

bockorek @bockorek 5. Nov 2007, 23:38

Fokus potem se pa nisva glih razumela oz. si ti prav mislil, le napisal nisi dokonca. Aja, o kateri povprečni opremi sem pa jaz govoril? No, o Cokinu sem res.

Focus je napisal/a:

Z nakupom P-Pro holder Wide_Angle dosežeš ob nižji ceni enako širok kot, kot z Cokin Z-Pro, če boš seveda uporabil le en filter.

Jaz sem iz tega sklepal, da je mišljeno, da je vseeno kater holder uporabiš za katerikoli filter.

Pri ND je drugačna zgodba kot pri ND Grad, saj imaš pri ND lahko po celotni fotki barvni štih, ki ga v PS odpraviš z enim klikom, pri ND Grad pa nimaš barvnega štiha, ki ga lahko povzroča filter, enako porazdeljenega in je to težje odpravljat.

Mogoče so filtri Z sistema le kaj boljši, ampak imam ND Grad filtre sistema P in so po domače povedano za k....

Pa ne mi o plastičnih cilindrih tukaj...prosim. Za plastičen cilinder je lahko gor plastičen filter, za (kateregakoli) dragulja pa naj bo pravi filter, ki ne spreminja barv, pa če je plastičen ali zaradi mene iz neprebojnega stekla. Če je ND naj bo res Neutral Density.

Če hočete fotke posnete s pomočjo Cokin P ND Grad filtrov jih lahko ju3 popoldan prilepim...ni blema.

lp
 0   

Alien @Alien 6. Nov 2007, 00:07

Kako so pa kaj brušeni teli Cokinovi filtri? Imajo 100% paralelne površine al kako? Ker drugače ima to zelo negativen vpliv na ločjivost objektiva posebno v področju horizontalnega dela pokrajinske slike!? upset
 0   

Stane Crnjak @staneC 6. Nov 2007, 07:46

Enim pa "s" in "z" hude težave povzročata. Prvilno je " s širokokotnim " "s Pro sistemom" in ne "z širokokotnim" ali "z Pro sistemom". Je pa po zaslugi Fokusa splošno znano dejstvo, da lahko daš na "draguljčeta" kar želiš, pa bodo fotografije take, da dol padeš, pa čeprav ne bo na fotografiji nič. devilish Ker uporabljaš super dragulja, probaj s cedilom za špagete. Mogoče dragulj sam od sebe vse skupaj naredi bolje, kot Cokinov Z-Pro sistem. Dragulj je pač dragulj. upset
 0   

Peter @Focus 6. Nov 2007, 09:37

Alien in staneC iz vajinega pisanja veje nestrpnost, drugač pa sta votla in prazna, malo več strokovnosti v vajinem pisanju ne bi škodilo, saj je uporaba filtrov tako pri naprednih, kakor tudi pri profijih kar pomebna zadeva.

StaneC glede slovnice ti dam prav, res sem bolj slovnično površen, razmišljam pač v "stavkih".

V strokovnih vprašanji pa korajžno naprej v smislu reka: "Več ljudi več ve."
 0   

Jernej Lasič @Sviri 6. Nov 2007, 10:27

staneC je napisal/a:
Enim pa "s" in "z" hude težave povzročata. Prvilno je " s širokokotnim " "s Pro sistemom" in ne "z širokokotnim" ali "z Pro sistemom". Je pa po zaslugi Fokusa splošno znano dejstvo, da lahko daš na "draguljčeta" kar želiš, pa bodo fotografije take, da dol padeš, pa čeprav ne bo na fotografiji nič. devilish Ker uporabljaš super dragulja, probaj s cedilom za špagete. Mogoče dragulj sam od sebe vse skupaj naredi bolje, kot Cokinov Z-Pro sistem. Dragulj je pač dragulj. upset


Rofl Rofl
polepšal si mi jutro.
 0   

Peter @Focus 6. Nov 2007, 10:45

Sviri ob tem tvojem strokovnem odgovoru pa sem res razočaran.
Mislim, da se smeješ in smiliš sam sebi. biggrin
 0   

Peter @Focus 6. Nov 2007, 15:00

RE bockorek
Sivinski filtri, naprimer Cokinovi najbolj uporabljani: Gradual neutral G2L(Light) ,G2M (Medium) inG2S (Soft) ne naredijo nobenega barvnega štiha, ampak nam pomagajo, da je motiv enakomerno (vpliv preosvetljenega neba na celotno osvetlitev se zmanša) osvetljen. Če pogledaš Histogram ob uporabi navedenega filtra in brez filtra boš videl, da je Histogram ob uporabi filtra enakomernejši in ima večjo dinamiko.

Siva barva je dejansko nevtralna barva, ki ne vpliva ne na barve ne na štih (že v nazivu omenjenih filtrov piše NEUTRAL).

Podobni učinek se da doseči tudi ob uporabi PL filtra, vendar dobimo preveč plavo nebo (posebno ob prakotnem vstopu svetlobe), ki večkrat kvari barvno kompozicijo celotne fotografije.

ND filtri pa rabijo za podaljšanje zaklopnega časa, oziroma omogočajo ob istem času bolj odprto zaslonko (ND4 za dve zaslonke več, oziroma se čas za dve enoti podaljša) in nimajo prav tako nobenega barvnega učinka.
 0   

Peter Atanackov @Geo 6. Nov 2007, 15:59

Mene pa zanima kateri sistemski filtri imajo najboljse razmerje med ceno in kvaliteto? Lee so rahlo dragi bigeek .
 0   

Peter @Focus 6. Nov 2007, 16:04

Profesionalni fotograf Bas Meelker, ki sam uporablja filtre Cokin pravi, da je
Cokin več, kot odlična alternativa filtrom Lee!!!

Eni forumaši sicer pravijo (tudi sam sem pristaš steklovine) da so Cokinovi filtri najslabši, a kaj ko mogoče drugi niso dosti nič boljši?!
 0   

Matej Mišvelj @matej_m 6. Nov 2007, 17:22

Focus je napisal/a:
RE bockorek

Siva barva je dejansko nevtralna barva, ki ne vpliva ne na barve ne na štih (že v nazivu omenjenih filtrov piše NEUTRAL).


si še premlad, da bi vedel, da ni vse res kar napišejo proizvajalci na svoje izdelke? če bi malo več bral forum bi ugotovil, da cokinovi nd grad filtri potegnejo malo na vijolično. in te ne moreš kar tako odpraviti, če je ta vpliv samo na polovici slike...
 0   

bockorek @bockorek 6. Nov 2007, 18:48

matej_m je napisal/a:
Focus je napisal/a:
RE bockorek

Siva barva je dejansko nevtralna barva, ki ne vpliva ne na barve ne na štih (že v nazivu omenjenih filtrov piše NEUTRAL).


si še premlad, da bi vedel, da ni vse res kar napišejo proizvajalci na svoje izdelke? če bi malo več bral forum bi ugotovil, da cokinovi nd grad filtri potegnejo malo na vijolično. in te ne moreš kar tako odpraviti, če je ta vpliv samo na polovici slike...


Bravo Matej, točno o tem govorim.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati