0   

Pavel Veider @Protoncek 4. Nov 2007, 21:00

Bom vprašal še vas, mojstre...(če ste kakšni člani e-fotografije se opravičujem zaradi dvojnega posta):
Namreč imam Canon 30D in bliskavico 430EX. Če slikam na blizu ( 3-5 m), potem se dostikrat zgodi da je slika pretemna, še posebej če je v kadru kaj svetlega. Zanimivo pri tem je da kompenzacija osvetlitve ne pomaga kaj dosti, enako povečava moči bliskavice. Tudi če dam na spot merjenje, razlike ni. Očitno je to posledica E-TTL tehnologije, ki samodejno izklopi fleš ko misli da je dovolj osvetljeno. Ali imate kakšen trik kako se v tem primeru dela ? Bounce ne pride v poštev ker je to cerkev, ki je (razen redkih izjem) zelo visoka. Slika od daleč (10 m ali več, recimo s kora) pa pride ven zelo lepa in pravilno osvetljena (kar je v bistvu logično, ker se svetloba bolj porazgubi). Ravno prej sem malo testiral po sobi in hodniku in ena varianta je da zoomiram da temnejši objekt, fiksiram osvetlitev (zvezdica) , zoomiram nazaj ven in slikam, toda v tem primeru sta vedno dva bliska, kar je lahko nadležno, pa tudi ta sistem ne pride v poštev v primeru presenečanja, ko na hitro rabiš nekaj slikat. Kot vidim (sicer v sobi) malo pomaga očitno tudi nastavitev (custom functions) merjenja fleša od evaluative na average, vprašanje pa je koliko bi to pomagalo v cerkvi v resnici.
nekaj primerov: od blizu (podosvetljeno):
http://www.protoncek.com/misc/slika1.jpg
http://www.protoncek.com/misc/slika3.jpg
slika3 je imela spot metering...
in od daleč (v redu):
http://www.protoncek.com/misc/slika2.jpg
sicer sta ta slika1 in slika2 slučajno iz majhne cerkve (slika3 je iz velike), kjer bi mogoče ob večjem ISO celo bounce delal, ampak kot rečeno, majhna (beri nizka) cerkev je izjema.
Prosil bi za kakšne komentarje
 0   

Dragan @lippi 5. Nov 2007, 07:53

poskusi z Manual nastavitvami na aparatu in Manual nastavitvami na aparatu (izklopi ettl) in boš imel sigurno vsak shot enake nastavitve.

pri tvojim primerih nevem, če je razlika zaradi razdalje ali nastavitev. prej bi rekel da je zaradi pozicije (iz višine) in oblike cerkve.
http://www.draganzlatanovic.com/
http://draganzlatanovic.com/blog
[b:067885716f]Imagination is more important than knowledge...[/b:067885716f]
 0   

Pavel Veider @Protoncek 5. Nov 2007, 08:11

kot sem sklepal iz pretemnih fotografij je v vsaki pretemni kak bel predmet. Poanta je samo ker je ta predmet lahko tudi pri strani, merjenje pa spot (kot slika 3) pa očitno aparat vseeno vidi in upošteva to belino - nenazadnje (po moje) on ne more vedeti da se svetloba fleša odbije od knjige ob strani, ker se očitno preveč razprši. Mogoče je res manual rešitev...sploh sem opazil da (ker imam na "P") imam večino fotografij z popolnoma odprto zaslonko, in zaradi tega so vse slike nekako mehke, neostre. Moram naslednjič poskusit zaslonko malce zapret, ane?
 0   

andyz @andyz 5. Nov 2007, 14:40

Nisem nek ekspert za bliskavice ampak meni se zdi, da tule avtomatika dela odlično, kar se tiče objektov v ospredju, saj aparat ne ve, ali nameravaš fotkat zbor v ozadju ali svetel objekt v ospredju. Ta je osvetlejn pravilno.

Za željeni rezultat pa boš moral najbrš vse nastaviti ročno (ali pa odstraniti "moteče" objekte, kar bo v cerkvi bolj težko.
 0   

Pavel Veider @Protoncek 5. Nov 2007, 15:25

ja, ravno to mene malce skrbi, da avtomatika dela v redu...očitno se bom res moral igrati z ročnimi nastavitvami cry
 0   

Gregor @feri666 5. Nov 2007, 17:23

Probaj še stofen ali pa si naredi takle odbojnik. Probaj vsaj dugo varianto. Jaz mislim, da bi to pomagalo v tvojem primeru.
 0   

Pavel Veider @Protoncek 5. Nov 2007, 17:45

tega prvega imam. Samo nisem vedel da se to lahko uporablja tudi če ni stropa za odboj...ker ga je treba imeti po d 45 stopinj sem avtomatsko sklepal da je namenjen samo za bounce...hvala za namig...bom poskusil.
 0   

Gregor @feri666 5. Nov 2007, 18:17

Saj ubistvu naj bi se uporabljalo, če je strop, ampak iz lastnih izkušenj lahko povem, da to ni nujno. Mam 580EX, mislim pa da bi tud 430EX moral bit dovolj močan.
 0   

Pavel Veider @Protoncek 5. Nov 2007, 18:58

na par metrov tudi po moje mora biti dovolj močan. Sem tudi že mislil da bi poskusil s razpršilno ploščico ki jo ima 430 (bele nima, kot jo ima 580) ki menda malo razprši svetlobo. JE pa ta stofen res zakon v sobi...slika super, brez senc... thumbsup
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 6. Nov 2007, 19:16

Stofen (kot vidim iz skice) deluje kot odbojnik, le da iz večih strani. Pri tebi pa niso problem ostre sence, ampak pretemen motiv. Če boš na Manual povečal moč, da bo motiv pravilno osvetljen, bo predmet spredaj čisto prežgan. Ena rešitev je, da fleš postaviš na stran (off-camera), ali pa se sam postavi tako, da med tabo in motivom ni motečih elementov. Če imaš fleš na kameri in se postaviš kot na priloženih slikah, potem ni neke pametne rešitve, fleš pač najbolj osvetli kar je najbliže. Zato je tretja slika v redu.
 0   

Pavel Veider @Protoncek 6. Nov 2007, 19:24

Ja, torej pravilna pozicija snemalca...v bistvu ena od osnovnih stvari - narediti oziroma "videti" pravo kompozicijo...no, vsaj to mi je odleglo da z mašinerijo ni nič narobe...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati