0   

Peter Komatović @Proximus 21. Nov 2007, 18:02

Danes sem dobil obvestilo, da želi Slovenski Center za Avtomatsko
Lokalizacijo Atmosferskih Razelektritev, ki deluje v okviru Elektroinstituta
Milana Vidmara odkupiti eno od mojih fotk strele, ki sem jo naredil letos.
Prosil bi za nasvete, članov ki imajo izkušnje s podobnimi zadevami in
sevetovanje glede cene, ker se mi še sanja nena kolk se kaj ponuja za te zadeve
Fotografija strele se bo uporabljala za njihove interne potrebe.

Že vnaprej hvala za odgovore!
LP
 0   

Lenart Senica @lenyn 21. Nov 2007, 18:36

Fotka je vredna toliko, kolikor za njo dobiš.
1€ ali pa 100€.
 0   

Andrej @fotokaj 21. Nov 2007, 18:43

Kar pa ne pomeni, da je vredna največ 100 eur in najmanj 1 eur! Gre za specifično fotografijo, ki je ne more posneti vsak in take, kot jo imaš ti, ne bo nikdar več posnel nihče.
Moje mnenje? Najmanj 100 eur, avtorske pravice zadrži. Lahko pa jo prodaš za precej višjo vsoto (X x 2 ali 3 ali...) in Inštitutu "odstopiš" prav vse, tj moralne in materialne avtorske pravice in se fotografiji popolnoma odrečeš, "lastnik" postane Inštitut. Kar ti je pomembneje.
 0   

Stane Crnjak @staneC 21. Nov 2007, 18:58

Vprašaj jih, koliko so pripravljeni plačati za fotografijo. Ne pričakuj preveč.
 0   

Peter Komatović @Proximus 21. Nov 2007, 19:22

No se sem jih mislil vprašat in niti ne pričakujem nekih velikih vsot. Sam me je zanimalo kako se kaj gibljejo cene. 100 € bi blo za prvič super, če zadržim avtorske pravice. Če bi se odrekel še tem, bi jo še verjetno moral zbrisati iz portala. Ne vem no, če sem pripravljen naredit to, smile sem se navezal nanje. Bom jih malce povprašal.
Hvala za odgovore. LP
 0   

Tomislav @tomaz_urh 21. Nov 2007, 21:46

100 za evrov za enkraten odkup!
 0   

Mitja Vodušek @Mixi 22. Nov 2007, 07:00

Če mene vprašaš je teh 100€ še premalo tudi za enkraten odkup. Različna podjetja dajejo za enkratni odkup 2 do 3 krat več. Če pa jim odstopiš avtorske pravice pa je ta cena pri odkupih 10 ali večkrat višja od tvojih pričakovanih 100€. Je pa res, da je vse skupaj odvisno od uveljavljenega imena, ki ga ima fotograf na določenem področju. Konkretno v SLoveniji.

Navsezadnje je pa to tvoja presoja koliko hočeš za fotko in koliko truda si vložil vanjo!!

LP

Mixi
 0   

Peter Komatović @Proximus 22. Nov 2007, 08:03

Mixi: Hvala za odgovor, kar se tiče vloženega truda, ja ga je bilo kr nekaj pri teh fotkah (vstati iz postelje, hoja, čakanje, veter, dež,...). Sicer pa fotkam zase in nisem nikoli razmišljal o možni prodaji, se pravi sem čist zelenc na tem področju, zato mi je še toliko težje izbrat pravo ceno. No bo že, vam sporočim kako bom zrihtal. LP in hvala
 0   

ogabe @ogabe 22. Nov 2007, 08:35

Sicer se bos na koncu odlocil sam, ampak jaz osebno se pod 300eur ne bi niti pogovarjal. Seveda brez prenosa pravic.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

iztok @izo 22. Nov 2007, 08:52

jst sem tudi za to, da opališ dobro ceno, razloge so že povedali, gre za motiv, ki je neponovljiv.
samo na žalost vsi vemo, kako je praksa, ampak mislim, da bi znal prodat.
 0   

Peter Komatović @Proximus 22. Nov 2007, 09:01

Recimo, da prodam fotko in avtorske pravice, ali tukaj velja ustni dogovor ali je treba napisat kakšno pogodbo. Kakšna je praksa na tem področju. Verjetno bodo oni v tem primeru želeli pistno izjavo, da se zaščitijo.
 0   

Andrej @fotokaj 22. Nov 2007, 09:15

Skleneš avtorsko pogodbo z naročnikom, pa je.

Lahko tudi preko Avtorske agencije za Slovenijo (AAS):
http://www.aas.si/index.htm
Naloži si obrazec A1 (za rezidenta), ga skupaj z naročnikom izpolnita, pocahnata, poštempljata in nato faksiraš na AAS, oni pa naročniku na podlagi te pogodbe pošljejo račun z rokom plačila 30 dni. S svojo provizijo bremenijo naročnika.
Fertik.
 0   

Peter Komatović @Proximus 22. Nov 2007, 09:16

Zdaj sem se malo pogovarjal z njimi in pravijo, da so do zdaj kupovali fotke za 40.000 z avtorskimi pravicami, kot avtor se navaja moje ime vendar fotke uporabljajo izklučno oni, tudi z portala treba fotko zbrisat. Jaz se bom zmeno za
300 €, več mi itak ne bi po mojem dali. LP
 0   

Dragan @lippi 22. Nov 2007, 09:24

jaz sem mnenja, da ni treba noret z ceno in da je najlažje mlatit s tujim k......m po koprivah! če ne predaš avtorskih pravic pa sploh ne vidim razloga za sekiranje in v tem primeru (bi jaz osebno) prodal fotko tudi za 100€.

Trenutek je res neponovljiv, unikaten, veliko truda, draga oprema, pod vse se podpišem in strinjam. Je pa meja med prodajo in ne-prodajo tanka. Vsakega fotografa pa sigurno vsaj malo mika, da bi s svojim hobijem tudi kaj zaslužil.. mislim, da tisti "miljoni" o katerih nekateri sanjajo, žal ne obstajajo..

naj napiše kdo kolko se dobi za objavljeno fotko na slo naslovnicah, revijah itd..
http://www.draganzlatanovic.com/
http://draganzlatanovic.com/blog
[b:067885716f]Imagination is more important than knowledge...[/b:067885716f]
 0   

iztok @izo 22. Nov 2007, 09:30

sej je napisal, da odkupijo tudi pravice, se pravi to predaš enkrat in nikoli več (vsaj jst tasko razumem to) in je kr prav, da ni nizka cena.
bi bil že čas, da se začne malo bolj cenit fotografjia pr nas, samo ok, ne bom drezal v to, da ne odkrivamo tople vode.
 0   

Andrej @fotokaj 22. Nov 2007, 09:51

Tako, ja. Za izhodišče vzemi 300 eur in če ne bodo za, naj ti ne bo nerodno ceno spustit - pogajanja so pogajanja. Tebi je v interesu čim več iztržit, njim čim manj plačat, nekje se boste že dobili vkup.
Začni visoko in se spuščaj, ne bodi zadovoljen z nizkim izkupičkom a la "bolje nekaj kot nič" Ni res; raje nič kot koorbanje! Tako je moje mnenje, pa tud če je tvoj kooratz v koprivah.
Lippi, ne samo višina honorarjev za naslovnice, da je kritična - tudi kvaliteta naslovnic je kritična. Veš, včasih v knjižnici postojim pred stalažo z revijami, tako, da vidim vse naenkrat z oddaljenosti par korakov - človek ne ve, a bi se smejal al zjokal. Probaj!
 0   

Dragan @lippi 22. Nov 2007, 10:34

Uhh, dva posta pred mojim sploh nisem videl..

sem se bal, da bo kdo razumel moj post ala "stari samo zdilaj, 10€ je boljše kot 0!".. sploh ne.. svetujem mu naj se potrudi in fotko proda za čimveč!! zdaj vidim, da gre za tudi za odkup avtorskih pravic.

Sej to je velik problem. Vsi bi radi svoje fotke prodali, ker bi se tako počutil (ali vedel, mislil itd) da delaš dobro, ker je nekdo pripravljen za to plačat. Ko pride trenutek pa začneš imeti pomisleke.. kaj za kolko, a za vedno..?! Naredi si razpredelnico in si "šolsko" napiši na eno stran pluse in na drugo minuse.

No, v tvojem primeru se vidi, da si odločen za prodajo,.. Kot pravi fotokaj, moraš se spogajat! U glavi si okvirno pripravi spodnjo mejo, ostalo pa prepustiš malo improvizaciji.. začni čim višje in bodi pripravljan na zbijanje.

Srečno!!! thumbsup

P.S. pa javi kako si zaključil, ker se taka vprašanja na portalu pogosto pojavljajo in ponavadi (vsi ki še nismo imeli taki izkušnje) samo ugibamo kaj in kako.

P.P.S ja fotokaj večkrat si pogledam naslovnice.. hehe, jaz sem čuden tip.. spodbuja me ko vidim izredno slabe izdelke in spodbuja me ko vidim zelo dobre fotke.
http://www.draganzlatanovic.com/
http://draganzlatanovic.com/blog
[b:067885716f]Imagination is more important than knowledge...[/b:067885716f]
 0   

Stane Crnjak @staneC 22. Nov 2007, 11:14

Glede naslovnic. To opazijo samo tisti, ki o fotografiji nekaj vedo. Veeeellliiiiiiiiko večino "navadnih" bralcev boli kooraz za kvaliteto fotke v revijah. Če hočeš v reviji kvalitetne fotke, revijo tudi "kvalitetno" plačaš; vsaj 4€ za izvod- Elle, Marie Clair, .... Zadnjič je bila na naslovnici Anje fotka, ki je bila hudo povečana in so se po robu obraza videli velik kvadratki. So po moje, fotko velikosti 600x400 razvili na A4 format. Sem prepričan, da bralci sploh opazili niso...
 0   

Andrej @fotokaj 22. Nov 2007, 11:31

staneC je napisal/a:
Glede naslovnic. To opazijo samo tisti, ki o fotografiji nekaj vedo. Veeeellliiiiiiiiko večino "navadnih" bralcev boli kooraz za kvaliteto fotke v revijah. Če hočeš v reviji kvalitetne fotke, revijo tudi "kvalitetno" plačaš; vsaj 4€ za izvod- Elle, Marie Clair, .... Zadnjič je bila na naslovnici Anje fotka, ki je bila hudo povečana in so se po robu obraza videli velik kvadratki. So po moje, fotko velikosti 600x400 razvili na A4 format. Sem prepričan, da bralci sploh opazili niso...


Nevarno! Uf, si se spustil na spolzka tla; ne podcenjevat bralcev. Bralci vse vidijo, le mar jim ni - opazijo pa, brez skrbi! Naloga urednikov fotografije je animacija/iritacija bralca, torej poskrbet za to, da jim je/bo mar, ni njihova naloga zadovoljevanje/kratkočasenje bralca, slednje je naloga piscev in tako izvršnega/odgovornega urednika.
V tem sam tudi vidim težavo; vsesplošno podcenjevanje publike s strani urednikov fotografije, češ, vse je dobro, važn da so slikce. Malo morgen.
Bralec nekega medija je kupec, torej potrošnik. Za svoj denar si zasluži maksimalno, treba mu je streči, ga pedenat, mu ponudit kvaliteten slikovni matrial; skice, grafe, karikature, in kot prvo fotografije.
Naloga urednika fotografije ni samo poskrbet za to, da bodo poleg pisanih prispevkov objavljene fotografije, pač pa je njegova naloga priskrbet najboljše možne fotografije v "danih razmerah".
Revija, ki na naslovnici objavi fotografijo z vidnim rastrom bi morala storiti izključno eno od naslednjih dveh potez: zaposliti ali odpustiti urednika fotografije; al ga nimajo, al je pa za en kooratz in kot tak v sramoto svoji branži.
Ne podcenjevat publike - se res niste ničesar naučili iz primera Janez Janša?
 0   

Stane Crnjak @staneC 22. Nov 2007, 11:51

Saj jaz sem publika! Na začetku moraš (za)stavit kvalitetno. Edukacija publike je pa dolgotrajna zadeva, ki prinaša fičnike šele na dolgi rok. grin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati