0   

erik @bfm88 29. Nov 2007, 20:22

zdravo!

razmišljam o nakupu tableta. zanimajo me vaše izkušnje?
prosim za svetovanje


lp
 0   

iztok @izo 29. Nov 2007, 20:29

definitvno probaj prej zadevo, če imaš možnost, jst sem nabavil eno manjšo zadevo z a6 delovne površine (wacom volit, zdej je to model bamboo, se mi zdi http://www.wacom.com/bambootablet/bamboo.cfm ), glih za kakšno prostoročno skico in pa z mislimi na retušo v ps ipd. vendar nekak je v praksi tako, da precej manj nucam, kot bi si želu, se mi zdi, da sem z miško hitrejši, ker so pač gibi že tolk naštudirani ipd, za kakšne prostoročne poteze in risanje pa itak 100x boljš kot miška.
mogoče bom kdaj prodajal tole, tako da me lahko kontaktiraš takrat, hehe. če bi kupoval zdej, bi najbrž vzel kaj z večjo risalno površino, da bi imel res prav za risanje/airbrush tehniko ipd. ampak kot pravim, lahko ti bi tudi majhna površina več kot dovolj, čist odvisno, kaj misliš z tablico počet.
 0   

dare birsa @darbis 30. Nov 2007, 08:55

že nekaj let jo uporabljam in razen za prostoročno risanje ali mučno retušo / airbrush ne vidim koristi. tudi pri risanju potegnem ravno črto še vedno bolje z miško. problem je predvsem orientacija - miška je v roki vedno pod enakim kotom, oz. smo ga zelo vajeni, pero pa nima kota in se je zelo težko navaditi, da z roko čutiš položaj tablice (problem rešuje tablica z LCD, ki pa ne dosega občutljivosti navadnih in je precej dražja). skratka to pomeni, da roka ne ve točno v katero smer je treba vleči, da dobiš npr. vodoravnico, pa ni odpora risala in je tudi filing zelo neotipljiv. to napako hitro pogruntaš, ko hočeš mal pobrskat po menijih, ki jih je malo težje zadet, zato roka hitro raje poseže po miški, kar je potrdil tudi izo. pri retuši z drobnimi potezami pa je zakon.
ravno zaradi težav z orientacijo, če že, zelo priporočam nakup manjše tablice - A6 (ker jo lažje obvladaš iz zapestja je tudi z orientacijo manj težav). nekaj let sem delal na A5, na A4 si pa sploh ne predstavljam delati drugače kot na LCD, s podloženo predlogo ali z ravnilom. (tudi sicer so večje table namenjene arhitektom).
 0   

Saso @saso30lj 30. Nov 2007, 09:22

Ob postu darbis-a me je spreletela ena ideja. Sicer sam teh stvari ne uporabljam, ampak sem se ob zgoraj naštetih težavah spomnil na touch-screen LCD. Vsekakor je zadeva najbrž precej dražja od tablete, vendar pa če nekdo kupuje kompletno opremo za digitalno "temnico", se po moje vsekakor splača pogledati tudi to varianto. Mislim, da s pravo programsko opremo postane delo s tem užitek. Kolikor vem, se cene takih monitorjev gibljejo tam od 850€ za 19'' naprej.

Druga varianta, ki pa sem jo tudi zasledil, je pa naslednja:
http://www.navisis.com/ENGLISH/03_pro/pro03.php?tmenu=03
Res je zadeva sicer namenjena notesnikom, vendar po moje obstaja tudi kaj za namizne monitorje. Menda je to nekakšen scanner gibanja peresa.....

Čisto tako v razmislek.
 0   

dare birsa @darbis 30. Nov 2007, 09:45

no, LCD, ki ga omenjam pomeni tablico z vgrajenim LCD (Wacom proizvaja v 2 velikostih že nekaj let) in glede na opisane težave, bi to lahko bila prava stvar. kot tudi tista, ki jo predlaga saso30lj, ki pa zagotovo ni primerna za na stoječe monitorje. delovno površino je vendar nujno imeti vsaj pribl. vodoravno.
kar sem pisal glede občutljivosti takih LCD tablic so še iste (512 : 1024 pri običajnih), ne verjamem pa, da to prav dosti pomeni, ker moja prejšnja tablica ni imela niti tolk, pa zdaj ne opazim bistvene razlike.
sem šel mal prečekirat, da vemo o čem govorimo:
najmanjša z LCD 12" = Wacom Cintiq 12WX 1189,00 €
in se zdi, da je Wacom Intuos3 A6 Wide USB za 239,00 € čisto v redu - zemeljska varianta.
 0   

Saso @saso30lj 30. Nov 2007, 10:13

Podstavki namiznih monitorjev se dajo ponavadi prilagoditi, tako da ga lahko dejansko položiš na mizo....
Ne vem, če je kdo gledal nanizanko American Choppers (Discovery Channel). Tam imajo enga tipa, ki design motociklov prenaša v računalnik. Ima, mislim da, 21'' touch screen monitor, po katerem čečka in to dobro "čečka". Je pa res, da smo s tem zašli že bolj v druge vode, malo proč od fotografije biggrin
 0   

Rotto Router @Router 30. Nov 2007, 10:24

Jaz imam Wacom Graphire 4 A5 velikosti in mi kar odgovarja. Na zacetku mi je bila malo velika, ker nisem bil navajen delati dolgih gibov. . Uporabljam jo vecinoma res samo v PSu, ampak se mi zdi da ko se jo navadis da si hitrejsi. Sploh neprimerno lazje in natancneje je delati retuse. Glede tega da ne vec kam bi roko premaknil ... poravnas tablico z monitorjem in se navadis dela v 3h minutah.
 0   

abo01 @abo01 30. Nov 2007, 11:09

Na grafično tablico se je potrebno navaditi, ampak ko se enkrat privadiš, je več ne izpustiš iz rok pri obdelavi fotk.
 0   

iztok @izo 30. Nov 2007, 11:17

saso30lj je napisal/a:

Ne vem, če je kdo gledal nanizanko American Choppers (Discovery Channel). Tam imajo enga tipa, ki design motociklov prenaša v računalnik. Ima, mislim da, 21'' touch screen monitor, po katerem čečka in to dobro "čečka". Je pa res, da smo s tem zašli že bolj v druge vode, malo proč od fotografije biggrin


tist mulc je res malce bolj nadarjen kot ostali (pa še to ne bi ne vem kako hvalil), drgač pa je njihov dizajn katastrofa, če se mene vpraša. gledam pač, ker so zanimivi, pa vidiš samo postopek ipd, da bi pa zarat dizajna izrecno hotu gledat, pa nikakor. imaš v evropi (pa tudi pr njih) kr precej dosti bolj talentiranih ljudi, samo oni so pač iz familije naredili šov, ki je včasih že res patetičen.
 0   

dare birsa @darbis 30. Nov 2007, 11:36

abo01 je napisal/a:
Na grafično tablico se je potrebno navaditi, ampak ko se enkrat privadiš, je več ne izpustiš iz rok pri obdelavi fotk.


se čist strinjam in tudi s tem, da je za retušo super, sem sam hotel poudarit, da velikost ni tolk pomembna (pri ceni pa še kako!). za bivšo A5 sem ful plačal, ko je crknla pa sem kupil velik cenejšo graphire A6 in sam nič ne pogrešam večje, je pa res, da znjo več rišem kot retušam.
 0   

iztok @izo 30. Nov 2007, 12:06

za resno risanje ne pride v poštev velikost pod a4, sicer pa kot so že zapisali, ponavadi imajo v studiih že kr aktivne zaslone/tablice.
 0   

canonndale @canonndale 30. Nov 2007, 12:19

Za redno in resno delo pri fotkah je to "must be"

Tukaj maš link z rabljenimi stvarmi na njihovi strani, če slučajno ne veš za to:
http://www.wacom-shop.net/cgi-bin/wacom.storefront/474ff075007e030a273f50f33619060a/Catalog/1020
 0   

abo01 @abo01 30. Nov 2007, 17:20

A5 je za malo bolj resno delo kar prava stvar, A6 zna biti pain in the ass. Imam A4, Medionovo (Aiptek) in sem z njo čisto zadovoljen. Pa še cena je bila smešna, mislim da pod 50€.
 0   

iztok @izo 30. Nov 2007, 17:25

ja, pa najbrž kabl s svinčnikom vlečeš ipd. ni vse samo v velikosti, gre za odzivnost, občutljivost na pritisk ipd.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati