0   

Rok @zelenec 22. Dec 2007, 19:36

Lep pozdrav!

Rad bi malo predebatiral misel, ki se mi že nekaj časa podi po glavi. Veselim se slehernega komentarja.

Torej zadeva je taka:

Malo dvomim v upravičenost uporabe zrcalno reflekse tehnoloije v digitalni dobi. Popolnoma mi je jasno zakaj se je uporabljala v analogni dobi, saj brez tistega premičnega zrcala nismo mogli videti slike, ki bi nato bila tudi na filmu. V digitalni dobi pa se mi zrcalce zdi premično zrcalce le ena stvar več, ki se lahko pokvari, saj so premikajoče se stvari bolj dovzetne za poškodbe kot pa elektronika, ki je pač statična. Če še zmeraj rabimo kukalo v tej dobi, ko so postali lcd zasloni čitljivi v vseh vremenskih pogojih bi lahko uporabili v kukalu prav tako manjši lcd zaslon, ki bi bil povezan z tipalom in se tako znebili zrcala.

kritike dobrodošle!
 0   

martin @pikoli 22. Dec 2007, 20:09

Sem proti! devilish
V skorajšni temi ne vidiš na lcd-zaslonu praktično nič, medtem ko je objekt v kukalu še lepo viden. Pa tudi na tistih LCD-zaslonih(ali kukalih z njimi) se ne vidi dobro kje je focus. Pa še ena ne tako tehnološka prednost: ko ti z enim očesom gledaš zkozi kukalo in na drugega mižiš(ali pač ne?) se lahko veliko bolj skoncentriraš na fotografijo.

Lp
 0   

Bostjan @Archie 22. Dec 2007, 20:15

Z zgornjim se seveda popolnoma NE strinjam:

1. Svetloba je in bo vedno hitrejša od vsake elektonike.
2. Reprodukcija barv v iskalu je pri DSLR-jih le stvar optike.
3. Svetloba in odboj na zrcalu je še vedno analogen, brez elektronskega šuma in ostalih pomankljivosti (barvna reprodukcija, ...).
4. Zrcalo ima boljšo resolucijo kot vsak digitalni tunel ali LCD ekran.
5. Zrcalo ne kuri baterij.
6. DSLR-ji z optičnimi iskali so še vedno (naj)hitrejši.
7. Mehanske stvari so, če so primerno zasnovane, izdelane in rabljene, trpežnejše in zanesljivejše kot vsaka elektronika. Hasselbladi (n.pr. 500C/M) izpred 30 let še vedno delujejo kot švicarske urce, če so le bili primerno uporabljani in vzdrževani. Enako velja za razne povsem mehanske Leice ..ipd.

Nekaj naprednejših digitalnih fotoapratov ima elektonsko iskalo (Sony,..) in ko tisto primerjaš z optičnim iskalom v vstopnem modelu DSLR je vse jasno. Tudi LiveView, ki ga zdej ponujajo boljši DSLR-ji je še vedno precej nedodelan.
 0   

bockorek @bockorek 22. Dec 2007, 20:49

lcd zasloni čitljivi v vseh vremenskih pogojih? Od kdaj pa?
Na močnem soncu si z lcd pečen tudi če uporabljaš še tako dobro kremo za sončenje.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati