0   

Stane Crnjak @staneC 22. Dec 2007, 21:14

Kako se vam zdi? Sam hodim na Kras že od rojstva in 700m od hiše je bila meja. Maloobmejni prehod Klariči. Do leta 2004 si šel čez prehod samo z maloobmejno, od 2004 do včeraj pa z osebno. Sedaj brez vsega. Z avtom pela pela, kot da si v isti državi. Meni je najbolj ustrezal režim od 2004-včeraj. Zakaj? Prehod so zaprli ob 8-ih zvečer in je bil MIR. Nobenega avta, po cesti si lahko rolal, se učil vozit avto, sprehajal psa, spustil otroke na cesto brez skrbi. To je bil en tak majčken "konec sveta". Sedaj je pa to čisto navadna cesta, s prometom 24 ur. Ok, saj sem za to da ni več mej, ampak kakšno bi pa še lahko pustili... (hec). Aja, pa izbrisa mej smo se najbolj veselili mi, Slovenci. Italijanov je bilo na veselicah bore malo. Tudi danes bo na tem maloobmejnem prehou veselica. Organizirajo jo samo na slovesnki strani...
 0   

slavko @samotar1978 23. Dec 2007, 08:45

Ni vse zlato kar se sveti. Res je tko, marsikatera vasica bi rada "zaprla" svojo cesto, ljubi mir. Čez 10 let ko se navadiš....
 0   

Aleš @lial 23. Dec 2007, 09:08

V spomin se mi je ostro zarezal dogodek iz leta 1982, jeseni.
S prijateljem sva šla na sprehod po Piranski punti in izza vogala pri svetilniku se je v jasni noči zasvetil Trst z vsemi svojimi lučmi.
Njegov komentar v tem trenutku je bil: "kako blizu in obenem kako daleč..."

Za mlajše generacije še obrazložitev tega 'daleč': prehod preko meje za tiste brez maloobmejne propustnice (torej vse ostale jugoslovane) je bil možen le ob plačilu DEPOZITA, v vrednosti okrog sedanjih 300€ In to za VSAK prehod meje! Res da si ta depozit dobil nazaj čez eno leto, brez obresti, zmanjšan za inflacijo...

Brez depozita so bili prehodi možni le turističnim skupinam, športnim, kulturnim društvom in podobno organiziranim skupinam.

In takrat je bil Trst zame pojem svobode - če si živel tam, si šel lahko kamorkoli po Evropi, svetu.

Kdor tega ni doživel, verjetno ne more razumeti.

Meni včerajšnji padec mej veliko pomeni.

Aleš
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 24. Dec 2007, 10:01

Hja... moj nono je hodil delat v Trst in ko sem bil še fantiček, nam je švercal mortadelo in banane. Tako dobre takrat pri nas ni bilo. Ampak to so bila pozna 80', ko so bile meje že rahlejše.

Potem so 90' in vsa ta jeba, ampak Slovenija je dovolj napredovala, da se je pri nas dobilo praktično vse, kar se dobi v Trstu, mogoče celo več. In potreba, da bi šli vsaj do Opčin, po pancerje, glasbeni stolp, smučke (...) je bila vedno manjša. Nikoli pa ne bom pozabil, kako so se mi svetile oči po tamkajšnjih izložbah. To je bil drug svet.
Ko smo lani obiskali Opčine ob neki drugi priliki, se mi je zazdela podoba zelo klavrna... Kot zapuščena vas, kjer veter raznaša otrgane plakate. Nobenega blišča več, bolj beda. Res je, da je stvar precej subjektivna, ampak res je pa tudi, da odtlej v Opčinah in Trstu ni bilo več takega biznisa, ker nihče več ne hodi čez mejo po nakupe. Takrat se nas je trlo.

Ampak to je zame vse stvar preteklosti. Veliko bolj občutim uvedbo Schengena na Hrvaški strani. Tu, v Ilirski Bistrici, so obnovili nekdanje vojašnice, ki so bile res ogromne. Stavb je precej (v eni je po novem Gimnazija, v drugi Glasbena šola... ipd), no in v eni izmed njih je nova Schengenska policija. Zgradba je varovana kot sam hudič, kamer je toliko, da so se gimazijci hecali, da se verjetno noter snema Big Brother II.

Uvedba meje na Hrvaško mi je zoprna. Klinc, že tako so bili dostikrat tečni pri prehodu, sedaj bojo še toliko bolj. Naši niti ne, vsaj do nas domačinov so prizanesljivi, ampak na hrvaški strani pa komplicirajo.
Tako da, jaz držim pesti, da tudi ta meja čim prej pade. Takoj za mejo sta Reka in Zagreb, ki imata skupno verjetno več prebivalcev kot cela Slovenija. Predstavljajte si, kak trg je tole! biggrin V našem interesu je, da jih ne zajebavamo in da Hrvaško čim prej spravimo noter. EU zame ni nobena narodnostna romantika, kjer se grejemo skupaj, ker se imamo radi. Meje padajo izključno zato, da je biznis bolj enostaven in boljši. Vse ostalo je propaganda za laične mase.
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

Aleš @lial 24. Dec 2007, 10:15

Nikio, ker že omenjaš Hrvaško: tvoje razmišljanje, ekonomski pragmatizem je sevede daleč najbolj razumna reakcija, ki jo (sic!) zagovarjajo tudi naši politiki, razen tistih, ki se gredo populizem, seveda.

Moje mnenje pa je, da si bodo naši sosedje s svojimi reakcijami, ki so vse po vrsti populistične, zaprli vrata v EU za precej daljši čas, kakor se sedaj kaže. Po črnem scenariju celo preko leta 2020! Njihovo prepričanje, da je za težave vedno kriv nekdo drug, je pregloboko ukoreninjeno v zavesti velike večine prebivalstva, politika pa seveda temu mora slediti, če želi obdržati oblast.


LP

Aleš


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati