Hja... moj nono je hodil delat v Trst in ko sem bil še fantiček, nam je švercal mortadelo in banane. Tako dobre takrat pri nas ni bilo. Ampak to so bila pozna 80', ko so bile meje že rahlejše.
Potem so 90' in vsa ta jeba, ampak Slovenija je dovolj napredovala, da se je pri nas dobilo praktično vse, kar se dobi v Trstu, mogoče celo več. In potreba, da bi šli vsaj do Opčin, po pancerje, glasbeni stolp, smučke (...) je bila vedno manjša. Nikoli pa ne bom pozabil, kako so se mi svetile oči po tamkajšnjih izložbah. To je bil drug svet.
Ko smo lani obiskali Opčine ob neki drugi priliki, se mi je zazdela podoba zelo klavrna... Kot zapuščena vas, kjer veter raznaša otrgane plakate. Nobenega blišča več, bolj beda. Res je, da je stvar precej subjektivna, ampak res je pa tudi, da odtlej v Opčinah in Trstu ni bilo več takega biznisa, ker nihče več ne hodi čez mejo po nakupe. Takrat se nas je trlo.
Ampak to je zame vse stvar preteklosti. Veliko bolj občutim uvedbo Schengena na Hrvaški strani. Tu, v Ilirski Bistrici, so obnovili nekdanje vojašnice, ki so bile res ogromne. Stavb je precej (v eni je po novem Gimnazija, v drugi Glasbena šola... ipd), no in v eni izmed njih je nova Schengenska policija. Zgradba je varovana kot sam hudič, kamer je toliko, da so se gimazijci hecali, da se verjetno noter snema Big Brother II.
Uvedba meje na Hrvaško mi je zoprna. Klinc, že tako so bili dostikrat tečni pri prehodu, sedaj bojo še toliko bolj. Naši niti ne, vsaj do nas domačinov so prizanesljivi, ampak na hrvaški strani pa komplicirajo.
Tako da, jaz držim pesti, da tudi ta meja čim prej pade. Takoj za mejo sta Reka in Zagreb, ki imata skupno verjetno več prebivalcev kot cela Slovenija. Predstavljajte si, kak trg je tole!

V našem interesu je, da jih ne zajebavamo in da Hrvaško čim prej spravimo noter. EU zame ni nobena narodnostna romantika, kjer se grejemo skupaj, ker se imamo radi. Meje padajo izključno zato, da je biznis bolj enostaven in boljši. Vse ostalo je propaganda za laične mase.
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size