0   

David Vatovec @davidv7 4. Avg 2004, 15:39

Mene so naučili, da je dobra fotografija sledeča:

1) Fotografija po naročilu je dobra v vsakem primeru, kjer doseže željeni učinek (prijeten portret, pritegne pozornost na plakatu) - ocena za tako fotografijo ni nujno enaka kot ocena za umetniško oz. izrazno fotografijo - je lahko celo diametralno nasprotna, npr. tehnično slaba fotografija, gole deklice z neupoštevanjem kompozicijskih pravil, je lahko dobra, ker pritegne pozornost, lepa narava na razglednici je lahko dobra fotografija v seriji všečnih fotografij, ker jo ljudje kupujejo, ne pokaže pa nič novega oz. le odslikuje svet pred nami.

2) Izrazno fotografijo pa je že težje oceniti, načeloma pa naj bi veljalo, da naj bi stremela k razmisleku (silila gledalca k le-temu) oz. nas opozorila na stvari, ki jih drugeče ne opazimo, nam pokazala kakšno stvar na nov drugačen način - običajno nastane iz potrebe avtorja po izražanju zaradi nesposobnosti komunikacije na drug način. V vsakem primeru, pa naj ne bi bila le enostavna odslikava realnega sveta ampak vpeljala neko dodano vrednost le-temu.

Sedaj pa vprašanje, kakšno fotografijo želite ustvariti? Razglednico ali dobro fotko?

Komentarji in nadaljne blodnje zaželjeni?

Posvečeno Magusu in fotografiji tedna.


ps: ne vem če ste razumeli, da fotoaparata nisem omenil ker ne pomeni NIČ v tem diskurzu - to je prvi predsodek, katerega se moramo znebiti.
 0   

rado @rado 4. Avg 2004, 18:25

Se popolnoma strinjam , da za dobro fotko ne potrebuješ dobre opreme, z vsako trotelco se, da naredit dobra fotka je pa res , da z compactom ne moreš it na safari ali pa hitrega aprata in vsaj 300mm objektiva na športno prireditev , pa še na tej ti z compactom lahko uspe kakšna, je pa dosti manj možnosti.

Glede ločevanja fotografij na všečne in umetniške imaš zopet prav, vendar nas je na tem portalu 90% , ki bolje razumemo, všečne kot pa umetniške, sicer pa dojemanje umetnosti kot tudi selekcija s strani kritikov je precej različna, in če je kdo pogledal revijo slovenskih fotografov " fotografija nove generacije" imam sicer starejši izvod ne vem, kaj je v novejših vendar je , če je to umetnost potem hvala.Saj nekaj fotografij je res več kot odličnih vendar velika večina pa je takšnih , kot da so jih delali otroci v vrtcu , ki so prvič imeli v rokah aparat pa še ti bi verjetno naredili boljše. V glavnem , če je to umetnost raje ostanem pri všečnih.
Recimo dober fotograf predvsem aktov je zame Emil Shildt danski predavatelj fotografije
http://56flex.dk/emil/A-SIDEN.htm za tiste, ki si boste ogledali njegovo stran to niso digitalno obdelane fotke ampak klasične izdelane po različnih fotografskih metodah od same uporabe svetlobe pa do dela v temnici.
 0   

Anže Miš @magus 4. Avg 2004, 19:04

mah sej umetnosti se preprosto ne da ocenjevat. In fotografija je umetnost. Tu je vazno oko vsakega posameznika. in vsak posameznik jo dojema po svoje.


David najlepsa hvala ker mi namenjas toliko pozornosti :roll: sam prevec pa tud ni treba k se bom se prenavzel :twisted:

drgac sm ti pa ze odgovoru pri fotki tedna... in to da je bila vsec ze tolikim mora nekaj pomeniti... sej mene naprimer moti da je horizont tako nasredini, samo pri danih pogojih je vredu.

sicer pa res mislis da prepiranje in brezpogojno nadsprotovanje kam pelje?
jaz pravim da ne
 0   

daylight @daylight 4. Avg 2004, 19:09

Moje mnenje je tako.
Všečnost fotke je že tako ali tako močna komponenta ki pritegne gledalca, v nekaj kar je našim očem privlačno se bomo prej poglobili. Tu mislim na čisti zunanji (tehnični?) izgled fotografije. Je pa odvisno od posameznika kaj bo privlačilo njegov pogled. Glede tehnične strani pa mislim da okusi niti niso toliko različni, obstajajo pač neki "standardi" ki naredijo všečno fotko, pustimo pač izjeme. Če je ta outlook vse kar fotka ima, je zgolj razglednica, kot je rekel davidv7. Pa ne da bi bilo s tem kaj narobe. Niti najmanj.

Na drugi strani pa je izrazna fotografija veliko bolj (nevem če bi bil zahtevna pravi izraz za to) Gre se le za to, da je tu "všečnost" fotografije le prva faza. Pogled gledalca hočemo pritegniti z nekim ciljem, da ga vodimo v sporočilo fotke. Toliko ga more zanimati, da se ustavi ob njej in začne v motivu iskati spročilo. Ker je zelo tezko. Če bo pa fotka slabo izpeljana je lahko ideja še tako dobra ne bo dosegla svojega namena. Še težje pa je jasno izrazit svoje sporočilo oz idejo v fotki. Tako da nam je lahko uspelo narediti tehnično dobro fotografijo, pa nismo znali ideje dobro izrazit, pa smo spet tam, pri razglednici.

Tako da se je treba zavedat da fotografija ni delo prsta ki pritiska sprožilec, daleč od tega, fotka nastane v možganih, in to se je treba najprej naučiti, ne fotkat s prstom.

LP
 0   

Anže Miš @magus 4. Avg 2004, 19:15

no.. ampak za konkretni primer fotografije tedna... so izjeme... lahko se nekomu posreci in zato fotografija ni nic slabsa kot ce bi nekdo cakal taksne pogoje nekaj dni in potem slikal ravno taksno fotko.

drugace se pa zelo strinjam s teboj daylight

in ja.. tudi glede fotke tedna se strinjam da ni najboljsa - veliko boljsa mi je tista s starim rockerjem od bot-sub-a - a to ne pomeni da ni lepa in da je avtor cannon


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati