0   

MareŽ @maremare 9. Jan 2008, 10:00

ojla,

v različnih raw programih se mi pojavlja podoben primer.O tem se je že pisalo, pa še enkrat.
Uporabil sem naslednje programe:Bibble pro, Raw Shotter Essentials,DXO OPtics pro,Canon DPP,Lightroom,Camera raw . Vse programe sem odstranil, pobrisal registre za njimi, in jih ponovno naložil, brez spreminjanja defaulta. Izbral sem eno sliko, ki me je pripeljala do teh rezultatov.Link slike:Ta slika se mi je ob odprtju pri različnih programih spremenila.Po default nastavitvah je imela večina programov že nastavljene neke vrednosti, ki sliko spremenijo. Zanima me, kako te default vrednosti spremenit? Se je že pisalo, sem poizkušal, pa nič sprememb.Z to vednostjo, da v nekaterih programih tega prej nisem opazil, in sem smatral, da je vse ok.

Primeri:CAMERA RAW odpre sliko pravilno brez spreminjanja..


Prav tako DXO OPTICS Pro:


Vsi drugi, ki sem jih sprobal pa spremenijo sliko, ki jo uvozim,odprem....
LIGHTROOM


BiBBle PRO


CANON DPP


RAW SHOOTER ESSENTIALMa kdo podobne težave, in kako jih je odpravil? Je kdo sprobal še kakšen program?
Kje na netu lahko naložim raw sliko, za primer?
lp, mare
 0   

iztok @izo 9. Jan 2008, 12:34

moj odgovor bi bil, da se je treba navadit na en program, ga resnično spoznat in potem z njim delat. kr nekaj jr pr enem boljš, spet nekaj pa pr drugem itd.
precej ljudi ima problem s temi barvami, ampak kakor jeponavadi s programi, vse se da nastavit, samo spoznat je treba zadevo. s tem, da si nalagate 15 programov za obdelavo, samo zgubljate cajt.
nenazadnje ima fotošop čist ok komplet rešitev za fotke, mogoče je za res množično obdelavo kaj boljšega, pa se res rabi to (sploh en povprečen fotograf, ki si recimo sprinta 2 fotke iz 200-tih). za slikice za v album pa te barve niso tako grozno pomembne, če se mene vpraša.
če so odstopanje v barvah, ge verjetno za kašne privzete natstavitve wb temperature, napravilne izbire barvnega prostora in predvsem kakšen nepravilne pripis profila ali monitorja ali fotiča ali pa printerja.
tako da, prva naloga z novim softwerjem je pritisnit f1 in potem dalje ka nabavi kakšen knjige ipd.
 0   

iztok @izo 9. Jan 2008, 12:45

no, še vedno ostane silklypix biggrin
http://shortcutinc.com/cms/index.php?id=106
mogoče še taga probaj, če si že skoraj vse, hehe

edit:
dodajma še en splošen text na različne bavre v različnih programih, to bo morsikaj razjasnilo, po mojem.
http://www.outbackphoto.com/artofraw/raw_20/essay.html
 0   

Stane Crnjak @staneC 9. Jan 2008, 13:09

Ja, glede barvnega prikaza bo kar držalo to, kar je Izo napisal. Verjetno kaj z nastvaitvami. To mene niti ne moti oz me je nehalo motit, ko sem probal C4. Ta prikaže fotko čisto drugačno kot C1LE. Važno je, da to kar vidiš v RAW programu, vidiš potem tudi z drugim programom. Recimo v ACR ni enaka fotka kot potem ko je odprem v PS. Je pa tako, da ne boš dobil enake fotke po konverziji iz različnih programov. S C1LE, C4 in Bibble sem dobil tri čisto drugačne fotke. Malce OT, pa vseeno. Aja, zaenkrat ostajam na C1LE, ker sem mi zdi da je najboljši. Sicer je najbolj osnoven, z najmanj "dodatne opreme", pa vendar najbolje obdela. yes
 0   

Grega Podobnik @sajko 9. Jan 2008, 13:22

Ponavadi je problem, da so nastavitve v različnih programih različne. Sploh kar se tiče barvnega prostora (AdobeRGB, sRGB, ..), ki se razlikujejo med seboj po velikosti barvnega spektra in posledično so nekateri odtenki drugačni. Kolikor gledam tvoje slike, tudi DXO močno spremeni sliko, imajo pa vse drugačne barvne odtenke (morda različno preberejo in interpretirajo WB?). Jest sm sprobal skoraj vse programe; pri enem je to dobro, pri drugem spet drugo. Najboljš, da si enega izbereš in naštuderaš pa ne gledaš več nazaj.

@StaneC: kako imaš nastavitve glede barv? Jest imam AdobeRGB v ACR in PS pa ni videt razlike v sliki oz. kje nej bi te razlike ble? Če so barvne sm skoraj zihr da imaš nekaj s profili sfaljeno.
[url]http://blog.grega.info[/url]
 0   

MareŽ @maremare 9. Jan 2008, 13:27

ha, sm sprobal še silkypix, pa tudi spremeni barve, čeprav ne toliko kot drugi.


Sej gre za to, da bom delal samo z enim, najlažje mi je z rawshooterjem, samo na nekaterih slikah tako zameša barve(default), da hočem delati z drugim, zato iščem neko optimalno preprosto hitro rešitev, ravno zaradi množične obdelave. Nisem pa probal C1LE.
lp, mare
 0   

Grega Podobnik @sajko 9. Jan 2008, 13:31

Pa si prepričan da to ni zaradi napačne WB? Po tvojih SSji Silkypix recimo vzame 38xx, ACR pa 3700. Ni velik, je pa razlika.
[url]http://blog.grega.info[/url]
 0   

Stane Crnjak @staneC 9. Jan 2008, 13:41

sajko je napisal/a:

@StaneC: kako imaš nastavitve glede barv? Jest imam AdobeRGB v ACR in PS pa ni videt razlike v sliki oz. kje nej bi te razlike ble? Če so barvne sm skoraj zihr da imaš nekaj s profili sfaljeno.

V PS imam izklopljeno barvno upravljanje in dobim take barve kot v vseh ostalih programih. Z vklopljenim barvnim upravljanjwem pa dobim take barve kot v ACR- toplejše in svetlejše.
 0   

MareŽ @maremare 9. Jan 2008, 13:43

vse je sprobano po defaultu, brez dodatnih spreminjanj. Imam pa v windowsih, ps, pa v aparatu nastavljen profil sRGB,prav tako monitor skalibriran na ta profil.
Vse štima,samo programi so si pa precej različni po določanju barv.
Povejte, kje lahko na netu naložim raw file, pa lahko isto sliko še sami probate.
lp, mare
 0   

Grega Podobnik @sajko 9. Jan 2008, 13:46

Hehe, sej tu je delni problem.
Citiram:
Imam pa v windowsih, ps, pa v aparatu nastavljen profil sRGB,prav tako monitor skalibriran na ta profil.

Če imaš pa v konverterju drugačni profil. Za Lightroom vem, če nisi spreminjal ima default ProPhoto RGB. Spremeni v sRGB pa povej, če opaziš razliko (prej/potem).
Je pa problem potem tudi, ker ima vsak konverter za vsak aparat nek določen profil, ki so ga sestavli razvijalci na podlagi nekih svojih meritev, ki pa se razlikujejo od enega do drugega konverterja.
Raw pa verjetno lohka zazipaš pa na kak rapidshare vržeš.
[url]http://blog.grega.info[/url]
 0   

MareŽ @maremare 9. Jan 2008, 13:55

kdor želi, lahko to sliko dobi tukaj, pa naj odpre v enem raw programu
http://rs280l3.rapidshare.com/cgi-bin/upload.cgi?rsuploadid=150706636621238002

Imam pa v lightroomu nastavljen sRGB profil, pa je slika vseeno drugačna.
lp, mare
 0   

Grega Podobnik @sajko 9. Jan 2008, 13:58

Popravi link do fajla, ker ne dela.
[url]http://blog.grega.info[/url]
 0   

Aleš @lial 9. Jan 2008, 13:58

ne gre
 0   

MareŽ @maremare 9. Jan 2008, 13:59

http://rapidshare.com/files/82443160/IMG_2175.zip.html
lp, mare
 0   

S @futzy 9. Jan 2008, 15:11

Zadeva je verjetno povezana za "default" nastavitve White Balance.

Lightroom ti pri prvem ogledu slike da WB na As shot (tudi, ce je raw pac da tisto, kar si imel izbrano... in ce je to recimo Tungsten zna bit prvi pogled na fotko obup..).
Torej izberi v Lightroom recimo Auto ali pac primerno WB pa bos imel taksne barve kot bi rad.

Torej tudi pri raw izbere kot default tisti WB, ki si ga imel nastavljenega. Pomaga pac da rocno prestavis na pravega.
 0   

iztok @izo 9. Jan 2008, 15:30

meni lr v knjižnici vidi bledo fotko, ko pa dam v develop, barve oživijo kar pomeni, da šele v develop sekciji lr pripiše tiste nastavitve, ki jih je fotič imel pr fotkanju in v knjižnici vidiš le "čisti" raw, ki je brez nastavitev.
vsaj tako si jst to razumem, čeprav se pri mojih fotkah ne obnaša tako, če se prav spomnem, barve so enake v obeh primerih, morm pa preverit.
 0   

S @futzy 9. Jan 2008, 15:38

V Library je AS SHOT WB po importu.. V Develop pa nastavis po zelji. Oz. ce imas prednastavjeno...

Samo mislim da ko v develop 1x nastavis je potem tudi v library OK.
 0   

iztok @izo 9. Jan 2008, 15:48

očitno se shrani za vsak posnetek, kr meni je na mojih posnetkih oboje enako, na njegovi pa različno.
v glavenm tako kot smo že na začetku trobili, nastavit je treab (v tvojem primeru očitno as shot za oboje), pa bo vse ok.
 0   

Žarko Germek @zareg 19. Jan 2008, 03:16

Lahko rečemo, da je JPEG zapis že procesirane slike. RAW zapis pa predstavlja neprocesirano sliko. Raw zapis vsebuje dejansko nepopolno zajetje slike po barvnih kanalih skupaj z t.i. Metapodatki o nastavitvah kamere glede na dani posnetek. Naprimer: podatki o barvnem prostotu sRGB, white balance, nastavitveh ostrenja, nastavitvah kontrasta in tonskih krivulj in expoziciji idr., ki jih je fotograf nastavil preden je posnel fotografijo so zapisani k sliki kot metapodatki . Zato, da se lahko kasneje uporabijo pri procesiranju slike.

Vse te podatke ponovno interpretira beri procesira katerikoli RAW program glede na izbrane privzetie nastavitve ali pa nastavitve po želji...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati