Dilema, 'v redu kompakt ali DSLR' je predvsem odvisna od tega, koliko si se pripravljen učiti. Pa ne v šoli, tukaj in na podobnih forumih sem mislil.
Pri boljšem kompaktu, ki bi verjetno bil kakšen od ultra zoomov, ti bodo uspevale lepe fotke tudi brez veliko razumevanja zakonitosti tehnologije, pri DSLR-ju pa se zna zgoditi razočaranje.
Če boš lahko čez kakšno leto kupil še en aparat, potem ti priporočam izbiro med Canon S5, Olympus 560UZ in Sony H9. Canon je hiter, Olympus ima širši kot, Sony pa vsakega malo, tako da je odločitev odvisna predvsem od občutka, ki ti ga aparat da v roki pred nakupom. Za moj okus je Olympus v prednosti zaradi širokega kota, možnosti RAW in nastavka za bliskavico.
Če boš šel direktno na DSLR, potem je zanimiva izbira Pentax k100D zaradi cene, Sony Alpha 100 zaradi prijaznosti do uporabnika ali Canon 400D zaradi širokih možnosti nadgradnje. To je spet moj pogled na ta razred aparatov, ki ni nujno pravilen. Čeprav sem prepričan minoltaš in bi morda moral navijati za A100, sem v tem razredu najbolj navdušen nad Pentax-om, pa ne samo zaradi nizke cene.
To je mojih 5 stotinov.
LP