0   

MareŽ @maremare 15. Jan 2008, 20:26

kako je kaj s tem?

Nameravam iti v Turčijo z avionom iz Avstrije. S seboj bom imel za 1700€ foto opreme. Kje naj to prijavim, da ne bom imel težav? Prijavim kje v Slo ali na airportu v Avstriji?
lp, mare
 0   

Andrej @fotokaj 15. Jan 2008, 20:55

Spišeš seznam opreme z navedenimi ser. ciframi in poštempljaš na meji ob izhodu iz Slovenije oz EU (torej na letališču; mejna carinska kontrola). Poštempljan seznam je ob vračanju dokazilo o iznosu.
 0   

primoz75 @primoz75 15. Jan 2008, 21:02

če ti ga bodo v avstriji sploh hoteli poštemplat

nazadnje ko sem po takem pildku povpraševal (bilo je v Madridu, potoval sem izven EU - na drugo celino) so me samo čudno gledali biggrin mel pa sem za več kot 4.000 € nove opreme (stare 14 dni)
 0   

milosh @milosh 15. Jan 2008, 21:26

jst sm v indonezijo in nazaj potoval brez vsakega listka
dslr-ji so postal tko k laptopi, pac osebna partlaga
 0   

MareŽ @maremare 15. Jan 2008, 22:21

kaj pa, če grem na mejni prehod z Hrvaško, k sm glih blizu doma, pa na naši strani spišem spisek in poštempljam, grem čez in takoj nazaj. Ta listek velja? Nekje sem slišal, da velja 3 leta.
lp, mare
 0   

milosh @milosh 15. Jan 2008, 23:07

nevem naceloma je tko da ko prids nazaj mors spet postemplat na obeh straneh meje, saj tko sm jst pocel ko sm delu za glasbeno tv pr nas in sm cez nosu kamero in luci. prov uradn obrazec imenovan ata carnet (neki tazga) ki je ubistvu obrazec o zacasnem izvozu opreme. res je da sm bil jst sluzbeno in sm mogu met zravn se pismeno vabilo da me vabjo neki snemat,...
ce gres tko privat mislm da fotkic ni treba prjavlat.
se najbols bo ce povprasas na carino, ti bojo znal najbols povedat
 0   

gogo @gogo 16. Jan 2008, 11:19

ATA carne je za firme (ali sp). Privat dobiš na meji listek, kamor vpišeš svojo opremo in ti velja vsaj 1 leto (mislim da 3 leta). Ni ti potrebno pokazati ali vrniti ko se vračaš, razen če te carinik ne pobara za potrdilo. Mislim za 1 aparat in par objektivov ni tako hudo, če nisi prijavil, če je skupen znesek nizek, če pa je nekaj k€ potem pa je že drugače. Mene so 2× pobarali za potrdilo, ki sem ga na srečo imel. Lahko sicer kasneje dokazuješ, da je oprema tvoja a le če imaš račune doma (secondhand roba je potem na prepihu).
Ne traja dolgo zato priporočam da prijaviš, le doma si pripravi listek z oznakami in serijskimi številkami, da jih ne boš iskal na carini (nekatere so prekleto skrite)
 0   

MareŽ @maremare 16. Jan 2008, 11:35

pa v Avstriji to delajo, je kdo naredil to v Avstriji?
lp, mare
 0   

bockorek @bockorek 16. Jan 2008, 11:51

No, to pa tudi mene zanima kak je s tem. Potoval bom znotraj EU, vendar v kar oddaljene kraje pa nebi rad da me zadržijo kje zaradi foto robe.
Najmanj je torej seznam opreme z serijskimi in preden letiš se pozanimaš na šalterju ko daš vagat prtljago?
 0   

ogabe @ogabe 16. Jan 2008, 12:08

milosh je napisal/a:
dslr-ji so postal tko k laptopi, pac osebna partlaga

Ne laptopi, ne fotoaparati se posebej pa ne fotoaparati za 5000eur, niso osebna prtljaga in jih je uradno treba prijaviti. No zares ti jo ni treba, ampak z malo srece temu sledi kaksen teden ukvarjanja s carino (medtem ko ti roba lezi na carini za kar seveda v vsakem primeru placas carinsko skladisce), ce seveda imas doma racune o nakupu oz. o placani carini. Z malo manj srece, pa placas carino ali pa ti celo stvar zaplenijo in nabijejo kazen. Seveda to velja za slovenske prehode in potovanje izven EU (let LA-Frankfurt-Brnik se za carinika na Brniku steje kot potovanje izven EU).
PS: Za zacetek ti priporocam, da si preberes zakon pa bos videl kaj spada pod "osebno prtljago". grin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

primoz75 @primoz75 16. Jan 2008, 12:36

bockorek je napisal/a:
No, to pa tudi mene zanima kak je s tem. Potoval bom znotraj EU, vendar v kar oddaljene kraje pa nebi rad da me zadržijo kje zaradi foto robe.
Najmanj je torej seznam opreme z serijskimi in preden letiš se pozanimaš na šalterju ko daš vagat prtljago?


kaj še vedno se nočete navadit?Potovanje znotraj EU je kot potovanje iz Kopra v Maribor, edino z to razliko da če greš v območje izven Scengenske kontrole (npr. Romunija in Bolgarija) bo treba pokazat osebni dokument...drugače pa prost pretok, ne? grin
 0   

MareŽ @maremare 16. Jan 2008, 12:55

hm, ravno sem klical na carino Slovenije za pomoč prenosa robe iz EU ven in nazaj..........link....
http://www.carina.gov.si/si/kontaktne_informacije/kontaktne_informacije/svetovalci_za_pomoc_strankam/

Tip je rekel, da prenosniki, foto oprema,športna oprema, kamere, da je vse to del opreme in da načeloma ni treba prijavljat. Pa sem mu rekel, da potem lahko prešvercam čez katerokoli foto robo, pa je rekel, da potem bi bilo pa res dobro kakšen listek napisat pa kje na carini to dat potrdit.

Sem mu omenil za Avstrijo, pa je rekel, da ne ve, če tam kaj cariniki to potrjujejo. Dal mi je naslov avstrijske carine, pa naj se pozanimam.

Prav tako mi je dal naslov UL RS št.81 l.2000, priloga B6, kjer je napisana konvencija o začasnem uvozu.

Zdej pa ne vem, al sem jest tako butast, da če ne bom prijavil, da imam lahko probleme al pa uni na carini, ki ti ne znajo nič povedat. Omenil sem mu, da če ne bom prijavil, imam lahko za nazaj probleme, pa je rekel, da je to res možno, ja. Mislim, kaka pomoč ti je to.

Nič, šel bom tu na našo mejo z Hrvaško, vse popisal, potrdila mi bo naša carina in poštempljala, potem bom pa isto zahteval še v Avstriji od carine.
Ziher je ziher.
lp, mare
 0   

Stane Crnjak @staneC 16. Jan 2008, 13:00

bockorek je napisal/a:
No, to pa tudi mene zanima kak je s tem. Potoval bom znotraj EU, vendar v kar oddaljene kraje pa nebi rad da me zadržijo kje zaradi foto robe.

V Nemčiji ne plačaš carine, na Finskem te pa severni medvedi oglobijo laugh
 0   

miha @mihaaa 16. Jan 2008, 13:11

lejte kratko in jedrnato..

znotraj EU ni treba prijavljat ker NI carine,..

ce prides v EU MORAS prijaviti, ker te drugace (preverjeno) ocarinijo in jih prav nic ne briga (to govorim za brnik carinike), ce letis LA-frankfurt-brnik tako kot je 1 rekel,.. to je isto kot ce bi sel LA-brnik ker na frankfurtu ne gres cez carino in ostanes na "notranjem" obmocju letalisca.., so pa baje drugje po EU cariniki bolj odprtega duha in tega ne carinijo

moj predlog: tudi ce je 1 carinik glup in pravi da ni treba prijaviti dajte raj prijaviti ker ko boste sli nazaj in bo drugi glup carinik ki pa bo mnenja da moras imeti ta list vas bo kratko malo ocarinil (razen ce imas racun oz list o izvizu, pa se vedno placas skladiscenje)

lp
 0   

ogabe @ogabe 16. Jan 2008, 13:37

maremare je napisal/a:
Zdej pa ne vem, al sem jest tako butast, da če ne bom prijavil, da imam lahko probleme al pa uni na carini, ki ti ne znajo nič povedat.

Bo kar druga varianta. Zakon te stvari tocno doloca, cariniki imajo pa na naso smolo IQ tam nekje med 12 in 17 (odvisno od zunanje temperature) in tega zakona pac ne znajo niti prebrati, kaj sele razumeti.
In potem imas podobne zgodbice, kot sem jih imam jaz... Ker imam cas, bo tule kratek spis o prigodah s cariniki.
Pred EU-je nisem robe nikoli prijavljal izkljucno na Sentilju, ker mi nihce ni hotel postempljati potrdila o zacasnem izvozu. Na Karavankah je bila pa stvar totalno absurdna.... Ker imam ponavadi ogromno robe, imam vedno pripravljen seznam s serijskimi stevilkami itd. No pridem enkrat na Karavanke z dvemi kopijami seznama in model me nadere zakaj mu dajem dve, ce je ena dovolj. To, da bi mi drugo vrnil ali vrgel prec pac ne gre... nastal je namrec neresljiv problem kaj sedaj narediti z drugim listom. No po priblizno 15min smo resili stvar tako, da mi je dal oba nazaj, jaz sem mu dal pa potem kot nova stranka (prejsna, prav tako jaz, ni prijavila nic) enega nazaj. Cez en teden pridem ponovno, tokrat samo z enim listom in hudica spet jih slisim, zakaj nimam dveh. Err... ker ste mi en teden nazaj rekli, da dveh ne smem niti pokazati, kaj sele izrociti. Njegov odgovor? Dobesedno: Ja potem je pa idiot, ki vam je to rekel padel z lune. Tip je bil isti, kot en teden nazaj, jaz sem bil siten, ker je bilo zgodaj, pa sem mu samo nazaj rekel, ce je slucajno bolelo, ko je padel dol, ker ta idiot je bil on sam. Po kaksni minuti, ko je prisel do sape, je na hitro postempljal in je bilo bigeek
Druga podobna zgodbica pa na Brniku... junija letim v ZDA, spet prijavim robo s tem ze izpolnjenim seznamom vse ok. Septembra letim zopet v ZDA prinesem seznam in tip mi pomoli njegov formular naj ga izpolnim, ker taksnih seznamov ne sprejemajo. Aha od kdaj pa? Ja ze kaksni dve leti. Hmm.. gospod ne bo drzalo... 2 meseca nazaj ste jih se. Ja ma jih ne vec... izpolnite tole. E pa ne bom... to je vasa sluzba ce nocete seznama, pa veselo prepisujte. Najbrz je razvidno, da sem imel vec kot dovolj casa do leta, da sem se lahko veselo kregal biggrin In na koncu sem bil dovolj siten, da je res prepisal biggrin
Da o tem, koliko casa velja taka prijava niti ne govorim... za ene carinike je to za enkraten izhod, za druge velja 30dni za nekatere pa celo pol leta. Ker nikoli ne vem kaksnega kretena bom nabasal pri vracanju, to vedno delam vsakic.
Torej... tista trditev o njihovem IQ je dokaj realna in dokazana s primeri smile
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

ogabe @ogabe 16. Jan 2008, 13:38

staneC je napisal/a:
na Finskem te pa severni medvedi oglobijo

Samo za info... na Finskem imajo vsega skupaj 4 severne medvede... dva v Helsinkih v ZOO in dva v Ranua ZOO grin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

milosh @milosh 16. Jan 2008, 14:05

ogabe, ja po zakonu je nad doloceno vednostjo treba prjavt, sam recimo nism se vidu niti slisu da bi nekoga, k ma dslr pa 2objetkiva al pa laptop ful neki jebal s tem k ni prjavu. sej se jim se delat ne da prevec sej je tok turistov da res ni
zanimivost: sm priletel iz jakarte (vstop v mednarodni prostor) na dunaj in mas na dunaju izhod 1. ne eu drzavljani, 2. eu - kej za prjavt in 3. eu - nic za prjavt (za slednje dva sm sigurn, pru je bil mogoce pod drugim skupi), no in pac ker nism mel nc za prjavt sm su na tretjega in kaj se je zgodilo, drsna vrata so se mi odprla in ze sm bil tam kjer vsi svojci in prijatelji cakajo na prihod.
ko sm pa tja grede potoval mas pa v jakarti ful kontrolo, kok mas dnarja sabo mors napisat,... 4krat je pogledala mene in fotko v pasusu, prevela pasus, vizo,... za fotkica,... pa noben nc smile
 0   

Stane Crnjak @staneC 16. Jan 2008, 14:08

ogabe je napisal/a:
staneC je napisal/a:
na Finskem te pa severni medvedi oglobijo

Samo za info... na Finskem imajo vsega skupaj 4 severne medvede... dva v Helsinkih v ZOO in dva v Ranua ZOO grin


Se sliši bolj policeman "severni medvedi" kot pa Rudolf, severni jelen z žleht palčkom. grin

PS
Pa da palčkov ni, to vem bigrazz
 0   

ogabe @ogabe 16. Jan 2008, 14:20

milosh je napisal/a:
ogabe, ja po zakonu je nad doloceno vednostjo treba prjavt, sam recimo nism se vidu niti slisu da bi nekoga, k ma dslr pa 2objetkiva al pa laptop ful neki jebal s tem k ni prjavu.

No sedaj si... zame. Sicer sem imel zares 2 bodya, 4 objektive in laptop, ampak vpicil se je v napajalnik za laptop in JEBENO MIS!!!! In ne nisem prijavil ne napajalnika ne misi, sem pa zato prijavil tako fotoaparata, objektive in tudi laptop. In ko sem mu rekel, naj se kavsne in poklice sefa, ni vedel kaj naj naredi, tako da me je mislil odpraviti z "no naj vam bo danes, ampak...".
Ampak ker me je totalno znerviral se nisem hotel pobrati, tako da smo pac z njegovim sefom malce razciscevali ali je mis, ki je vredna 3eur in je tako zgonjena, da na 2km vidis, da ni nova, res razlog za dodatno prijavo ali spada to pod laptop... sem pac siten devilish
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

ogabe @ogabe 16. Jan 2008, 14:21

staneC je napisal/a:
Pa da palčkov ni, to vem

Spet se motis.... tule so. Sem jih videl na lastne oci... skupaj z Rudolfi in Bozickom biggrin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati