0   

Andrej @enageM 22. Jan 2008, 23:38

Za obdelavo fotografij uporabljam program, ki sem ga dobil poleg aparata 40D in sicer: Digital Photo Professional (DPP). Fotografiram v JPG formatu in sRGB barvnem prostoru. Slike navadno malenkostno obdelam, popravim ostrino, nasičenje, itd. (vse v mejah okusa) ter jih nato shranim (Convert and save). Slike so na monitorju za moje pojme, odlične. Naj omenim, da pri shranjevanju-konvertiranju, vedno ostane izbrana opcija: "Embed ICC profile in image", na katero dosedaj nisem polagal pretirane pozornosti. Ko pa sem se odločil preveriti izpis fotografij v bližnjem fotolabu, pa je sledil hladen tuš: pretemne fotke, oz. čisto nekaj drugega kot prej na monitorju. Malo sem pobrskal po forumih in našel TOLE:

Vendar pa je v tej "debati" bolj poudarek na Photoshopu, jaz pa bi rad videl kako bi ta problem rešil v DPP. Vsaj menim, da je srž problema v nastavitvah programa. Dodal sem že ICC stroja (Fuji Frontier), vendar ne vem če sem na pravi poti. Z angleščino nisem najbolj vešč, zato mi to predstavlja še dodaten problem. Imam nekaj vprašanj, pa po vrsti:

1. Kaj pomeni, če je obkljukana možnost: "Embed ICC profile in image"? Ali to pomeni, da se sliki pripne barvni profil, katerega izberem pod: "Tools", "Preferences" in zavihkom "Color management"?
2. Bi moral pri konventiranju izključiti to opcijo, saj vendar v fotolabu mašina privzame svoje nastavitve?
2. Mi lahko kdo razloži, kakšne nastavitve se omogočajo pod "Preferences"?
3. Kaj delam narobe po vašem mnenju, če morda ni težava v programu? Mislim da je z mojim LCD vse OK.
In še druga plat te težave; pri iskanju rešitve sem se veliko novega naučil...
Rad bi enak izpis, kot ga vidim na monitorju. Prosim za pomoč!
LP
 0   

Stane Crnjak @staneC 23. Jan 2008, 06:53

Kako imaš pa ekran nastavljen?
 0   

Andrej @enageM 23. Jan 2008, 07:48

Monitor je LCD Samsung 730BF. Mislim da je z njegovimi nastavitvami vse OK, ker je slika enaka tudi na CRT monitorjih. Sicer pa sem podobnega mnenja kot je zapis
TUKAJ:
 0   

David @dlicen 23. Jan 2008, 10:50

Iz svojih izkušenj s tem monitorjem povem, da je glede prikaza barv porazen. Določenih tonov sive preprosto ne pokaže, oz. so beli. Lahko pa imaš ti (upam) nekoliko boljši primerek.
 0   

Marjan Sever @BaTeMaN 23. Jan 2008, 15:13

Imava podoben problem.
Moj monitor je kalibriran; pravzaprav imam 3 kalibrirane (2 službena).
2x 19" LCD SONY ??? in PHILIPS 190V ter 1x CRT NOKIA 446 PRO.
Povsod je slika BP. Tudi na službenem LASER printerju je osvetljitev in barva kot se šika...
Tudi izpis mojih fotk je temen.
 0   

Andrej @enageM 24. Jan 2008, 10:39

A res ni nobenega, ki bi mi razložil tistih nekaj nastavitev v DPP?
 0   

David @dlicen 24. Jan 2008, 12:08

sori, jaz ne uporabljam dpp. no
 0   

iztok @izo 24. Jan 2008, 12:34

mislim, da so ti razni icc profili ipd razlog teh vaših težav glede razlik v barvah, svetlobi itd.
najprej začnite od začetka, in se informirajte, kaj sploh te kratice pomenijo, zakj se uporablja zadev ipd, in potem naprej. ponavadi že kakšen f1 pomaga, če ne, pa se dobi veliko informacij na netu, če že nočete investirat v kakšno knjigo.
tukaj je nekaj teorije za začetek
http://www.color.org/slidepres2003.pdf
tu je nekaj o profilih za canon kamere
http://maashoek.nl/color_profiles.html

glede dpp-ja pa imaš vse nastvitve glede tega v preferences/colour management.
tu nastaviš vse profile, s katerimi delaš (barvni prostor, profil monitorja, profil tiskalnika ipd). in verjetno je tukaj problem, saj si najbrž nastavil kakšen napačen profil ipd.
za ziher probaj izbrat sRGB, brez profilov za monitor/tiskalnik ipd, obdelaj fotke, jih shrani v jpg in pošlji razvit, mogoče bo čist ok, ker v lab ponavadi dobijo na tak način.
 0   

Andrej @enageM 24. Jan 2008, 13:03

Izo, hvala, cenim tvoj trud. Moja večna težava je, sem jo že omenil, žal se nikoli nisem učil angl. temveč nem. in fran. Vendar kljub temu nekako razumem 60% napisanega, kar koli sem že primoran brati. Problem je v detajlih in ponavadi je to ključ do nerazumevanja, zato tudi težim po forumu.
V nastavitvah DPP, je bil izbran sRGB barvni prostor, tudi profil monitorja je bil nastavljen enako. Dobil sem tudi ICC profil foto-mašine in ga namestil v comp. Ne znam pa dodati obdelani sliki, profil stroja. Nekako takšni so napotki. Na netu je kup debat okoli tega, vendar za PS.
Danes popoldne bom (upam) imel čas in naredil nekaj različnih fotk, z različnimi nastavitvami in bomo videli.
LP
 0   

iztok @izo 24. Jan 2008, 13:11

no, nemško in francosko ti bi znalo še kako prit prav zdej v eu, tukaj si v veliki prednosti pred mano, hehe. je pa angleščina res postala univerzalen jezik, sploh, ko se je www prijel.
ja, da ti ne pametujem tukaj, je najboljš, da sprobaš več nastavitev, pa boš videl, zna biti časovno prej, kot neka grozna debata.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati