0 

Borut @laborutory 29. Jan 2008, 00:25

Pozdravljeni,

sem potreboval eno makro sliko rože, zato sem kupil makro objektiv, pravzaprav mi, ki smo rumeni tej stvari rečemo mikro in to je Micro Nikkor 60mm f/2.8D, je super objektiv, izredno lepo se dela z njim, skratka presrečen sem z njim. Imam pa tudi željo nanj pritrdit kake makro obročke ali makro predleče in tukaj rabim vaš nasvet. Ko bi rad, da se na sliki vidijo tudi strukture prašnika na roži ali oči kake žuželke in podobnih stvari, začnem razmišljat, kaj pritrditi na objektiv, da bom lahko dosegel take povečave in dobro ostrino, pa še avtofokus bi rad, da ostane z obročki, se pa sprijaznim tudi brez, če je nuja.

hvala

Borut
   0 

iztok @izo 29. Jan 2008, 00:31

najboljš bo najbrž kakšen meh na saneh, ki precej olajšalo preciznost pri delu. af-ja se v makru ali celo mikru ne nuca kaj dosti.
http://www.nikonians.org/html/resources/nikon_articles/other/close-up_macro/macro_8c.html
   0 

brane4 @brane4 29. Jan 2008, 08:33

super macro conversion lens set reynox CM-3500
   0 

Borut @laborutory 29. Jan 2008, 10:05

Pozdravljena,

to zadevo jaz prebrati izo, prevec komplicirana in prezahteva, bolj mi je vsec kar predlaga brane4, pa mimogrede takoj pohvalim tvojo regradovo lucko, res je fenomenalna slika, predvsem barve so dobre. Potem sam za potrditev vprasam, da z super macro conversion lens set reynox CM-3500 in objektivom, ki ga imam lahko delam take slike, da bodo vidne strukture prasnikov roz in oci zuzelk.

hvala

Borut
   0 

Pentagor @Pentagor 29. Jan 2008, 10:10

Izo, mene pa zanima ravno ta meh. Daj povej malo več, če boš imel kaj časa. Kako se to uporablja in kake so morebitne slabosti pri uporabi...
Hvala
   0 

Borut @laborutory 29. Jan 2008, 10:14

Pa se eno vprasanje, kaj je tole podobno ali boljse kot super macro conversion lens set reynox CM-3500

http://www.mixi.tv/katalog/product.php?cat_id=96&manufacturer_id=38&product_id=1010024917

hvala

Borut
   0 

misfits @misfits 29. Jan 2008, 11:33

to se ne gleda kot boljše ali slabše, vse ima svoje prednosti in slabosti. Meni predleče bolj ustrezajo.
Glede reynox CM-3500, ne samo te, ampak mislim, da vse predleče delajo na makro objektivih back fokus, zato AF odpade. Itak ti AF pri večjih povečavah ne bo nucal, če pri 1:1 še vredu dela, ti pri veliko večjih povečavah ne bo, pa itak se da pri makru ročno zlo vredu ostrit.
Karkoli boš dal na ta objektiv bo razdalja zelo majhna. Pomisli tudi na osvetlitev, v naravi pač ni vedno vse čisto pri miru in naravna svetloba ni vedno mogoča.
   0 

misfits @misfits 29. Jan 2008, 11:41

bsluga je napisal/a:
Potem sam za potrditev vprasam, da z super macro conversion lens set reynox CM-3500 in objektivom, ki ga imam lahko delam take slike, da bodo vidne strukture prasnikov roz in oci zuzelk.

lahko, v tem kompletu so 3 leče različnih dioptij, s katerimi se lahko doseže ogromne povečave. Morda bo samo zelo majhna razdalja ostrenja problem, ker večja kot je dioptrija manjša je razdalja, pa manj kot ima objektiv mm je tudi manjša razdalja.

tole je brez izreza z Nikonom 105 makro in največjo lečo iz omenjenega kompleta
oko obada:
   0 

Aleš @lial 29. Jan 2008, 12:17

Malo ob tem: mis, ali si temu tudi pustil, da te piči?
(ne morem pozabiti komarja PRESS grin grin )

Sicer pa se meni bolj obnesejo predleče, kakor obročki. Pa tudi sank se je težko navadit, čeprav so rezultati že v mikro območju.

LP
   0 

misfits @misfits 29. Jan 2008, 12:28

lial je napisal/a:
Malo ob tem: mis, ali si temu tudi pustil, da te piči?
(ne morem pozabiti komarja PRESS grin grin )

obadov sem se pa kar otepal, ker baje ornk piči, nisem upal pustit. Pa sem jih že dosti mel na roki in me začuda ni noben pičil.
Komarju se pa pustim za fotko biggrin ker bi me drugače itak pičil bigrazz
   0 

Stane Crnjak @staneC 29. Jan 2008, 12:30

Ti si že imun na to. Imaš v krvi "vgrajen" repelent! biggrin
   0 

Borut @laborutory 29. Jan 2008, 12:35

Kaj lahko prosim te misfits malo bolj razlozis okoli razdalje in ostrenja, ker saj lahko ta objektiv Micro Nikkor 60mm f/2.8D ostri ze na 22 cm, kako je potem s temi lecami ter ostrenjem in razdaljo za ostrenje, se poveca ali zmanjsa, ker svetloba ni problem, tako bi makro slikal v studiu in ne v naravi.

hvala

Borut
   0 

misfits @misfits 29. Jan 2008, 12:40

Karkoli daš na objektiv se razdalja zmanjša, teh 22 cm je verjetno od senzorja ane, od prednje leče do motiva pa je verjetno dosti manj kot 10 cm, če boš dal na objektiv predlečo največje dioptrije iz Raynox kompleta bo razdalja samo še kakšnih 2 cm, ampak bo povečava ogromna. Za točne razdalje s temi lečami in objektivom pa najbolje, da ti executor pove.
   0 

Peter @Focus 29. Jan 2008, 17:53

Zanima me kvaliteta makro posnetkov z uporabo canonovih vmesnih obročkov za objektive EF, in sicer Extension Tube EF12II in EF25II. Čeprav canon trdi, da ju je možno namestiti praktično na vse njegove EF objektive, me zanima kateri so posebej primerni.
Ali je predleča dopolnilo vmesnega obročka, ali pa gre v primeru vmesnega obročka za boljšo (saj nimamo dodatne leče) alternativo.
   0 

M_M @M_M 29. Jan 2008, 22:10

Nočem sitnarit, a v forumu je odprtih ogromno tem na makro fotografijo. Uporabite iskanje in pobrskajte po arhivu.

Da ne vsega pišem... Zelo dolgo nazaj sem v okviru nekega projekta na faxu delal spletno stran, namenjeno fotografskim začetnikom. Že neštetokrat sem si rekel, da bom določene stvari dopolnil z ugotovitvami in znanji, ki sem jih pridobil od nastanka te strani do danes... nikoli mi ne uspe smile Verjetno bo stran še doooolgo ostala takšna kot je. V glavnem princip makro fotografije ostaja enak, čeprav imam sedaj dosti boljšo opremo in precej več znanja od takrat. Narejena je tudi primerjava makro obročki vs. makro predleče. Sam veliko raje uporabljam predleče.

KLIK!
   0 

misfits @misfits 29. Jan 2008, 22:25

Naj še dodam, da se je meni zdela ostrina celo boljša z Raynox lečami kot z obročki. Žal pa nisem naredil primerjave.

Pa ne kupovat Canon obročkov, raje Kenko, kjer dobiš v kompletu 3 komade

Focus je napisal/a:
Ali je predleča dopolnilo vmesnega obročka, ali pa gre v primeru vmesnega obročka za boljšo (saj nimamo dodatne leče) alternativo.


alternativa. To, da obročki nimajo leče in naj zato ne bi vplivali na kvaliteto pa ne vem, če čist drži, se le spremeni razdalja med objektivom in senzorjem in pada svetloba pod drugim kotom.
   0 

Borut @laborutory 29. Jan 2008, 22:33

Pa sej vi ljudje to znate in obvladate, kak ste na siroko napisal, sem dobil kr zagon, da tudi sam naredim kak dobr makro. Sem pa v nakupu objektiva, ki ga bom imel za v studio in poroke, to je Nikon Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED pa me zanima, kako se bi lahko obnesel kot makro z Raynox lecami, kake rezultate pa lahko pricakujem. Kot pravim bi rad videl strukture oci zuzelk in prasnikov od roz, pa take zadeve.

hvala

Borut
   0 

misfits @misfits 29. Jan 2008, 22:40

ta objektiv ni primeren za Raynox predleče, ker ima premajhne goriščnice in prevelik premer (Raynox leče so bolj majhnega premera). Zanj so obročki. Ne vem pa zakaj bi ga uporabil za makro, če imaš že makro objektiv.

tukaj si lahko prebereš nekaj osnov o predlečah in obročkih: http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/ponudba/1997/maver/foto/vsebina.htm
   0 

Borut @laborutory 30. Jan 2008, 11:46

Se pravi misfits tvoje slike so narejen z Raynox predlecami, kake objektive pa uporabljas, da potem dosegas take rezultate, ker so res zavidanja vredni, predvsem to, ker imas toliko dobrih slik.

hvala

Borut
   0 

misfits @misfits 30. Jan 2008, 11:58

Ja bilo malo menjave opreme in niso vse z Raynox lečami. Eno leto imam Canon, prej pa sem uporabljal Nikon 105 makro in te predleče.
Z Nikonom 105 in Raynox lečami so narejeni skoraj vsi makro posnetki do slike z naslovom: neuspešen povratek (če greš od zadaj), naprej je Canon (govorim za moj portfolio na slo-foto).
Pa tudi s Canonom sem včasih uporabil predlečo Raynox (najmanjšo iz kompleta z dioptrijo +6) na makro objektivu 100 mm.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati