0   

Marko Jar @marko1 29. Jan 2008, 20:32

Evo, v čakanju na mojo novo DSLR mrcino sem se malo igral s zdajšnim kompaktom glede šuma in odstranjevanja le tega. Spodaj sta dana izreza iz 100% cropa. Slikano s kompaktom canon a700 pri ISO 800(to je največja vrednost). Glede na to, da ne opazim nobenega pomankanja izgube detajlov in tudi ostrine(čeprav o tej ravno ne moremo govoriti), me zanima, kako recimo to odstranjevanje šuma vpliva na detajle, ostrino in probleme pri kasnejši obdelavi pri RAW fotkah ali pa tudi JPG iz DSLRja.

PS: zanimivo se mi zdi predvsem to, da je fotka, ki je bila obdelana z programom, sedaj za približno 0,3 MB večja kot neobdelana.

Še primera:

1. neobdelan 100% crop2. obdelana s software-om

 0   

bockorek @bockorek 29. Jan 2008, 21:04

Sedaj pa probaj z fotko z drugim motivom, ki bo dejansko vseboval več detajlov. Za plastičen motiv ne škodi toliko plastično odstranjevanje šuma. Fotkaj motiv z veliko različnimi barvami in tonskimi vrednostmi ter finimi detajli.
 0   

miskolin @miskolin 7. Feb 2008, 12:24

Ker je že tema odprta ne bom odpiral nove... Imam namreč težavo, da se mi po odstranjevanju šuma iz slik z Neat image-om na sliki pojavijo vidne črte, če gre za gradient... izgleda kot bi bilo premalo barv ali nekaj... Kaj delam narobe v programu? Namreč ko program pokaže popravljeno zadevo (z odstranjenim šumom) lepo, brez kakšnih koli problemov, ko pa to želim shraniti (na 100%) pa se pojavijo te črte...


hvala za odgovor in lp

Edit: to mi dela samo pri nekaterih fotografijah... npr. pri isti fotki le da je vertikalna tega problema ni bilo.
 0   

iztok @izo 7. Feb 2008, 12:57

ne vem zakaj sploh se greš odstranjevanja šuma pr dnevnih fotkah z veliko svetlobe. tako samo zgubljaš detajle in pravtako barve. a vidiš kakšen napredek glede manj "šuma" na drugi fotki? jst ga že ne, razen teh novo nastalih gradientov, ki jih omenjaš, ki so verjetno razultat programa in kakšne neprimerne jpeg kakovosti ipd.
z drugimi besedami, ne popravljaj tistega, kar dela. grin
 0   

Jernej Lasič @Sviri 7. Feb 2008, 18:18

@ miskolin

kot je že izo povedal, don't fix it if it ain't broken. ti poveš software-u naj popravi šum, čeprav šuma skoraj nič ni. program bo nekaj čaral, na koncu pa ti izpljunil zmazek.. kar je razumljivo, saj že v štartu ni imel kaj za popravit oz. bore malo.

drugače pa meni itak tole odstranjevanje šuma nikoli ni kaj preveč dišalo. če je tam je tam, včasih je celo dobrodošel.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati