0 

Bostjan @Archie 30. Jan 2008, 07:45

http://gizmodo.com/350341/sonys-25+megapixel-35mm-image-sensor-is-up-for-grabs

Še pomnite, kako smo doživeli najprej najavo Sonyjevega senzorja z 12 MP? In potem je prišel Nikon D3. In pri Nikonu vztrajno tajijo izdelovalca.

25 MP, 6 fps..
   0 

Andrej @fotokaj 30. Jan 2008, 09:19

Se strinjam, da gledamo novo "Nikonovo" tipalo; namreč, Nikon "svoj" format tipala, 36 X 23.9 imenuje FX, zaradi posebnosti, da je krajša stranica slike za desetinko milimetra krajša od 24 mm.
No, stranica tipala D3 natančneje meri 23.95 mm, prav toliko, kot stranica tega novega Sonyjevega tipala...
Nisem prepričan kje, mislim pa da se prav spomnim, da sem pred časom na strani Thoma Hogana bral en njegov članek, v katerem je razkril da imata Nikon in Sony sklenjen dogovor, da Nikon uživa 12-mesečno ekskluzivnost Sonyjevih tipal - po domače povedano, da Sony za Nikon proizvaja tipala (kar je itak jasno, saj Nikon nima fabrik za tipala) in se obenem zaveže, da taistih tipal ne bo vgrajeval v svoje modele nadaljnih 12 mesecev; najbrž od predstavitve Nikonovega modela.
Ob novici o novem tipalu piše, da "Sony will target for mass production of this CMOS image sensor within this year" in najbrž se lahko strinjamo, da Sony letos ne namerava predstavljati 25 mpix FX bodyja. Najbrž bomo jeseni na Photokini videli famozno Sonyjevo FX Alpho 9 (al kakorkoli se bo že imenovala) z istim tipalom kot je v D3 in pa novega FX 25mpix Nikona.
   0 

Marjan Krebelj @Nikio 30. Jan 2008, 12:32

Za tak senzor pa treba imet pošteno glaževino spredaj, sicer je vse zaman.
Blog - Portfolio[/size
   0 

iztok @izo 30. Jan 2008, 13:01

odvisno, ff 25mpix ima najbrž manjšo gostoto pixlov na recmo cm2 kot ti novi 10-12mpix na cropu. nisem pa zračunal, tako da..
seveda je pa zmeraj bolj imet dobro optiko, samo vse bolj opažam, da ni samo v tem finta (no, sej mi je blo že prej jasno). ti razni anti moire filtri idp na senzorju precej mehčajo sliko, ne glede kolk pixlov maš pod njimi. ali pa imam vsaj tak občutek. no sej se ve, cmos vs. ccd = nizek šum vs. večja ostrina, kakšen foveon je pa itak v drugi ligi, sem zmeraj presenečen, kakšno ostrine/detajle dobiš ven na tistih fotkah.
baje, da tudi mf ccd (vsaj mislim, da so ccd) senzorji nimajo nekih filtrov gor (ali pa precej manj agresivne) in še neke dodatne finte (hassy ..). jasno, od kje takšna resolucije ipd potem, visok iso pa za v studio itak ni.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati