0   

Peter Bernik @Noob 11. Avg 2004, 22:14

Danes mi je to pokvarilo večji del serije portretov. V M ali Av načinu izberem vrednost zaslonke 2.8. Prvih par posnetkov posname s to vrednostjo, potem pa vedno avtomatsko prestavi vrednost na f4 ali več in tako so seveda vse slike pretemne. Najhuje od vsega je pa to da se ne da zaslonke spet povečati (na 2,8), razn če ugasnem in spet prižgem fotoaparat, vendar se po parih posnetkih spet ponovi zgodba. Pa res ne vem zakaj zmanjša zaslonko če je svetlobe premalo???
Druga stvar, meni tudi nerazumljiva je pa portrait mode (avtomatske nastavitve), kjer čas zaklopa podaljša tudi do 1/8, ponavadi pa na 1/30-1/50 in seveda so potem slike zapacane (seveda slikano iz roke, samo to je vendar amaterski fotoaparat, kjer ni za pričakovati, da bomo s seboj nosili stativ).
 0   

willy2 @willy2 11. Avg 2004, 22:26

A si spreminjal goriščno razdaljo ,saj objektiv nima enake zaslonke po celem 2,8 imaš samo v širokem kotu.

Če pa meniš da je tako zelo amaterski aparat ,zakaj pa potem poskušaš z njim sploh delat protrete.
 0   

Peter Bernik @Noob 11. Avg 2004, 22:47

Aha najbrž sm res dodal zoom...začetnik pač, kaj češ
Nisem rekel zelo amaterski, sploh pa to ni bil point. Point je bil v blesavih časih zaklopa - 1/8 halooo
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

willy2 @willy2 11. Avg 2004, 22:53

Nevem zakaj bi naj to bili blesavi časi zaklopa in kako bi pa potem slikal v takšnih svetlobnih pogojih kot si, če ne bi bilo takšnih časov saj čas ki ti ga je aparat nastavil pomeni da hitrejšega zaradi premalo svetlobe ni mogel.
Za začetek bi ti priporočal , da prebereš kakšno knjigo o fotografiji tako nasplošno eno staro klasično saj uporaba aparata in nastavitev sta enaka v klasiki in dig.
 0   

Peter Bernik @Noob 11. Avg 2004, 23:01

Ja sj maš prav. Zdaj sem se komaj začel malo bolj "resno" ukvarjat s fotografijo in se igrat z ročnimi nastavitvami, prej pač nisem imel fotoaparata ki bi mi to omogočal. In znanje je še vedno luknjavo. Imam pač v glavi tista pravila za portrete: čimbolj odprta zaslonka (za manjšo globinsko ostrino), čim bolj odprt zoom. In pol pozabm da se odprtost zaslonke z večjo goriščno razdaljo zmanjša in se tukaj pi*dim. Ah ta moja impulzivnost. No pa hvala za odgovore biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati