0   

Jernej @Horse 9. Feb 2008, 01:37

Danes sem imel manjši pripetljaj - ravno začel z uporabo nahrbtnika in v spletu okoliščin in naglici iz avtomobiskega sedeža dvignil odprt nahrbtnik. Seveda je vsa oprema zgrmela po tleh. Skratka:

Z višine cca 40 cm je na "pokrov" nahrbtnika padel 40D z battery gripom in Sigmo 24-70 2.8. Objektiv je počil tik ob bajonetu, čeprav je bil padec precej blag - iskreno povedano se zavedam delikatnosti foto opreme, samo take krhkosti pa nikakor nisem pričakoval. No pa to sedaj niti ni pomembno.

Po pregledu poškodovanca sem ugotovil, da je počil le en kos plastike okoli "drobovja", ki drži bajonet in se odlepil nosilec flat kabla.

Slike povedo več kot tisoč besed:
(se opravičujem za slabe fotke - afekt naredi svoje)Ker s takšnim popravilom še nisem imel izkušenj, me zanima, ali je možnost takšen objektiv popravit in kakšni so okvirno stroški?

Po laičnem mnenju bi rekel, da je potrebno zamenjati le plastiko na katero je pritrjen bajonet ter ponovno pritrditi flat kabel (oz dva) - zoom in ostrenje se zdita povsem nepoškodovana.

PS:
Koliko je sploh smotrno popravljat enkrat poškodovan objetiv? Konec koncev se bojim, da me bo negotovost v popravljen objektiv preveč žrla...
 0   

chips @chips 9. Feb 2008, 08:32

Kot kaze je pocil le delcek plastike, ki pa ga lahko zalepis. Konc koncev, objektiv, taksnega kot je, skoraj zagotovo ne bos mogel prodati, zato ga popravi in uporabljal. Sicer pravis, da stvar deluje, zato ne vidim pretiranih tezav.

Kakorkoli, sozalje coldshower
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

Aleš @lial 9. Feb 2008, 08:57

Če sem prav razumel, ni odletel samo delček plastike, pač pa se je tudi iztaknil flat kabel. Na fotki je videti tudi zlomljen del okrog odprtine pritrdilnega vijaka bajoneta.
Iz tega lahko sklepam, da se je pri padcu kar precejšen del 'ukrivil/premaknil', zato ni nujno, da je tudi v notranjosti vse v redu. Dovolj je rahla ukrivljenost osovinice ostrenja, da bo objektiv neuporaben.
Vendar ni vse tako črno.
Predlagam, da pokličeš Infocono (zastopnik za Sigmo) in se dogovoriš za pregled.

LP
 0   

M_M @M_M 9. Feb 2008, 10:19

Enaka štorija se je pred precej časa pripetila meni. Isto odprt nahrbtnik in vso moje bogastvo na tla. Takrat sem razbil fleš. Objektivi in body so k sreči dobro prenesli padec.
Predlagam ti, da priključiš tisti flat kabel in nekaj časa uporabljaš objektiv, da boš videl, če dela kot mora. Če bo delal, prilepi tisti košček plastike in ga uporabljaj naprej. V nasprotnem primeru ga odnesi na servis in se prej pozanimaj o stroških popravila.
[url]http://matjazmercnik.net[/url]
 0   

Jernej @Horse 9. Feb 2008, 10:32

Vsekakor objektiva ne bom popravljal sam. Odpeljal ga bom na servis, da mi "majstri" povedo kako in kaj. Konec koncev pa se tolažim z obrazložitvijo strojnika, ki je bil prisoten pri "incidentu", da daje ta plastika vtis, da je namenjena prav temu in popusti še preden jo lahko optika skupi.

Hvala za odgovore!
 0   

Jernej @Horse 12. Feb 2008, 20:50

Zgolj za info in update:

Danes sem obiskal servis - g. Jure me je razveselil s "prvim vmesnim časom". Trenutna ocena stroškov znaša le 60€ (za končni izzid je potrebno odpreti zadevo), dobil pa sem precej trdno zagotovilo, da naj bi bilo s samo optiko vse OK.

Žal moram počakati kakšne tri tedne s končimi izsledki, da nadomestni kos prispe v našo deželico.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati