0   

Miha @majki 27. Feb 2008, 11:48

Pozdravljeni!

Iskreno vas prosim za nasvete!

Stvar je sledeča.

Moja prejšnja digitalna kamera se je poslovila. Bilo je zelo lepo z njo ampak sedaj je na vrsti nova thumbsup

Kupil bi rad 2 digitalni kameri.
- eno manj zahtevno za mojo sestrično ta bi naj imela predvsem naslednje lastnosti oz. bi se uporabljala predvsem za naslednje priložnosti:
- slikanje panoram, narave
- makrotov, predvsem recimo cvetov živali znamenitosti itd...
- večji zoom ko 3x
- dobri nočni posnetki in čim boljša bliskavica (kolikor se da v cenovnem razredu)

Vem, da ste omejeni s ceno ampak kolikor je možno dobiti za to ceno glede na te lastnosti.

Cena bi naj znašala tam do pribl. 170,180 EUR


Druga je zame.Žele bi narediti korak naprej in se bolj profesionalno začeti ukvarjati s fotografiranjem. ne samo družinski posnetki ampak zahtevnejše fotografiranje. V bistvu gre za prve oz druge korake k bolj profesionalnemu fotografiranju.nice
Zajemala bi naj naslednje lastnosti:

- zelo dobre makrote
- možnost dodatne bliskavice in tudi dobro integrirano
- zelo velik zoom
-velikost ni pomembna
-dobre nočne posnetke
-stabilaztor slike
- hitro proženje( da recimo, ko tenisač udari, da se ne bi videla pot loparja ali recimo pri nogometašu zamah noge) To je zelo pomembno zame.
- dober širokokotni objektiv
- mogoče manualno nastavljanje zooma, kot ga imajo nekateri modeli (ampak če so druge lastnosti dobre je to manj pomembno, če tega nima)
- zelo dobra kvaliteta slike 8(žive barve)
- dobri posnetki panorame

Mislim,da je to vse.

Katera izpolnjuje te zahteve?
Kaj predlagate?

Iskrena vam hvala in upam, da se boste razpisali. res potrebujem nujno vašo pomoč saj je toliko fotoaparatov,da se zgubiš in te začne glava boleti, ko ne veš točno na kaj vse moreš biti pozoren.
Zato apeliram na vas! idea

Najlepša hvala!
 0   

miha @mihaaa 27. Feb 2008, 12:37

za kompakta za sestricno ne vem poglej malo po netu oz stacunah povprasaj,..

imas pa v opisu precej trditev ki se naceloma izkljucujejo,.. (velikost, kvaliteta slike zoom itd), predvidevam da si imel sedaj v rokah kompakta,.. namrec velik objektiv in profi zrcalnoreflexni aparat imata lahko skupaj skoraj 10kg biggrin

glede na to da bi rad hitro prozenje in boljso kvaliteto sliketi vsekakor svetujem da kupis zrcalnorefleksni aparat (DSLR), tu pac velja da kolikor denarja toliko muzike,.. sem pa ravno zadnjic zasledi lda so oz bodo dali ven 1 boljsi kompakt ki bo imel noro hitrost prozenja (stevilo posnetkov na sekundo), ceprav do zamika med prozenjem in posnetkom pa bo vseeno prihajalo po moje glede na to da je kompakt, problem pri hitrih sportih je tudi da ti sprozis prepozno,. tako da je mogoce priporocljivo rafalno fotografiranje in imas potem vec sans da s i ujel pravi trenutek

pri DSLRjih moras pa tudi vedeti da naceloma 1 objktiv ni za vse po vrsti, torej mocan zum, pa makro pa se dobra opticna kvaliteta (no imas tudi take tele objektive ki so zum kvazi makro, npr 70-300, samo neke pretirane kvalitete slike tam po mojih izkusnjah ni), naceloma se uporablja za makro makro objektiv, za ostale stvari pa drugi ki so bolj optimalni za nacin fotografiranja,.. oz se taka izbira na koncu najboljse obnese,.. lahko delas tudi razlicne kompromise ampak (vsaj jaz) na koncu vidis da bi bilo boljse ce bi ze na zacetku kupil malo boljse oz tako kot je treba

pises o kvaliteti slike in zivih barvah ?! .. naceloma slike ki jih fotkas naknadno ob/dodelas s kaksnim programom za obdelavo slik kjer te zive barve zlahka nastimas oz ti jih lahko celo avtomatika, vsekakor zivost oz saturacija barv ni merilo kvalitete po mojem mnenju, drugo je kontrastnost slike ki je odvisna od objektiva pa tudi od senzorja, za opticno kvaliteto ti je pa se najbolj vazna ostrina objektiva ker so seveda slabsi, ponavadi cenejsi objektivi tudi manj ostri, bolj mehki

kaj tocno doloceno si kupi ne bom rekel,.. predlagam ti p ada se prej malo razgledas po netu, preberes kaksno stvar o fotografiji, mogoce kaksno knjigo da ti bodo te stvari bolj jasne,.. potem pojdi v kaksno foto stacuno ki je boljse zalozena in prosi prodajalca za nasvet,.. malo primerjaj opremo, ohisja , objektive itd,.. ce (slucajno) denar ni ovira pa pac kupi najboljse in bo mir biggrin

upam da kaj pomaga

PS. na tako siroko in malo definirano vprasanje je tezko odgovarjat ker bi kdo lahko napisal celo knjigo
 0   

Miha @majki 27. Feb 2008, 12:49

Ja hvala!

Hm no vidim,da morem še malo precizirat!

Ja no to ravno ne vem al iti že takoj na DSLR ali pa iti v razred tik pred DSRL. Kaj svetujete? Namreč seveda denar ni neomejen sunny Sedaj bi si lahko privoščil kamero okol 400 EUR. No tiste lastnosti ne vzet vse v nulo ampak pač kolikor je le možno,da so prisotne v tem razredu do 400 EUR. Oz, da dobiš največ za ta denar. No kot sem napisal mi je najpomembneje tisto slikanje v hitrih športih, bliskavica, makro, nočni posnetki.
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 27. Feb 2008, 12:54

Živjo!

Za tale fotoaparat za tvojo sestrično bi bilo pomoje najbolje, da se odpeljeta kar v najbližno foto štacuno ter vzame tistega, ki se je najbolj dopade po videzu, meniji, itd.. ker je v tem cenovnem razredu do 180€ kvaliteta slike več ali manj enaka, posebej če slikaš na avtomatiki(tisto zeleno polje). Pa še tako je, da mogoče zdaj gledaš po tehničnih lastnostih in izbereta nekega favorita, ko pa prideš v štacuno pa se ji v živo ravno ne dopade in se zagleda v čisto drugega, potem pa vse pade v vodo.

Za tvoj aparat pa bi rekel, da se prvo odloči ali ciljaš na kompaktni aparat z velikim zoomom ali pa na DSLR. V primeru, da ne veš, ti priporočam, da si prebereš spodnji članek:

http://www.e-fotografija.si/templates/?a=544&z=1

Moraš pa vedeti, da če ne poznaš osnov fotografije oziroma za uporabo DSLR že kaj več, da ni v večini primerov ni aparat tisti, ki je kriv za slabo fotko recimo pri športu(tvoj tenisač) ali pa predvsem pri nočni fotografiji, kjer ponavadi nastane navaden zmazek, če fotkaš na avtomatiki.

Pa povej še koliko denarja nameravaš dati za tvoj aparat in po prebranem zgornjem članku, za kaj si se odločil, pa bomo lahko kaj več povedali.

Sem v službi, pa je tako brezdelje, se mi da pisati take eseje. laugh
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 27. Feb 2008, 13:03

Aha 400€. Če se odločiš za DSLR, za toliko denarja ne boš mogel dobiti vse kar ti hočeš, torej velik zoom, makro, itd in mislim, da boš popolnoma zadovoljen s kakšnim kompaktnim mega zoomom.
 0   

Miha @majki 27. Feb 2008, 13:35

Hehehe hvala bogu,da je še kdaj v službi malo oddiha eheheh:) Mi pride prav pisane takšnih tvojih esejev:)
No cena bi se naj nekje gibala okoli 400 EUR.
Pri teh hibridnih kamerah oz. z velikim zoomom je toliko nekih modelov in tel astnosti, da sem se že zgubil.
Tisto o mojem tenisaču in nočnih posnetkih nisem čisto razumel. Kaj misliš potem,da je moja roka prepočasna:D
No malo razlage hehe.
Upam,da bomo še sedaj malo bolj precizirali stvari.
Glede SLR si bom prebral članek ampak mi tudi pomaga glede te odločitve tudi vaše osebno mnenje thumbsup

No upam,da bomo čim več zgornjih lastnosti spravili pod eno streho cool
Tisto za sestrično pa je dober nasvet sej sem si podobno mislil ampak sem pač žele,če se vam zdi kateri posebej ok!
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 27. Feb 2008, 14:08

Če bi jaz kupoval megazoom, bi se ob trenutni ponudbo verjetno odločil za canona powershota s5(tudi edini s katerim imam izkušnje izmed spodaj naštetih), katerega slaba stvar je zame samo to, da nima ravno tako širokega kota kot konkurenca, čeprav lahko nabaviš širokokotno predlečo ter ima "samo" 12kratni zoom, ampak to je že vseeno ogromno. Če tega ne bi bilo, pa bi se ozrl za panasonicom fz18, ki ima pred canonom to prednost, da ima večji široki kot ter nekaj več zooma in pa recimo fuji 9600 ter 8000, tukaj je sicer še olympusov model sp 560, o katerem pa sem prebral več slabega kot dobrega, predvsem kar se tiče same kvalitete slike.

O tenisaču: Za zabrisano tenisačevo roko ni kriva hitrost aparata, ampak bolj nastavitev predolge ekspozicije oziroma časa zajema slike. Torej imeti moraš čim krajše čase, da zamrzneš dogajanje, če pa slikaš na avtomatiki, pa ponavadi aparat pri takih bolj zahtevnih scenah že odpove.
 0   

iztok @izo 27. Feb 2008, 14:22

rajš s3 (tega bi verjetno tudi sebi vzel tako za zraven, ko se mi ne da z dslrjem naokol vlačit) kot s5, če mene vprašaš, ima boljšo sliko (manj šuma ipd, kr poglejte dpreview recimo). mislim, zdej imaš že 14mpix kompakte, senzor pa velik kot noht na dojenčku. kdaj bo folku potegnilo, da ne gre čez eno mero, pa tudi, da večina ne rabi več kot 3mpix za družinske fotke.
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 27. Feb 2008, 14:41

Ja, saj res.

Majki, če ravno nočeš najnovejše, potem bi tudi jaz rekel canon powershot s3 uber alles. Pomoje še eden od zadnjih kompaktov, pri katerem se je kvaliteta fotke dvignila glede na predhodnike, potem je šlo tudi že z s5 vse navzdol zaradi tlačenja tako velikega števila MP na tak mali senzor. Tale norija z mega piksli je pa res že preko vseh, sem videl na dpreview napoved sonyevega kompakta z 13,6 MP. confused
 0   

Miha @majki 27. Feb 2008, 15:19

Torej glede hitrosti(tenisačeva roka) je bistvo samo,da nastavljam manualno in bi mogla zadeva špilat?
Oba sta torej za canon s5? No meni ni zdaj ravno mus,da je model iz 2007 ali ne vem 08 ampak da je slika dobra. No razen, če je ne vem apart slabši. V čem je sploh razlika s3 s5. kaj pa ta kakšen sony?
No bom še do večera malo pregledal vse skupaj. Upam,da boste še takat zavila kaj gor. In da bomo še precizirali stvari.
Hvala zaenkrat!
 0   

Miha @majki 28. Feb 2008, 16:03

Zdaj vam bom osebno situacijo še bolje razložil.
Stvar je takšna. Najprej sem si pred 4 leti kupil navadno kompaktno kamero s 3 megapiksli. Želel sem videti, če me fotografija sploh veseli. Ugotovil sem, da mi je zelo všeč in da bi želel nadaljevati z njo. Sedaj mislim, da je prišel čas da naredim korak naprej. Želim se vedno bolj približati pro fotografiji. Toda zaenkrat nisem zmožen za to resklirati 2000 EUR in več ampak se moja debelina denarnice giblje nekje okoli 400 EUR.
Sem prebral tisti članek in še enega, ki si mi ga predlagal na linku.
Ugotovil sem iz napisanega, da DSLR včasih bolj breme kot ne, če še ne poznaš fotografije zelo dobro zato mislim, da je za enkrat sedaj še bolje megazoom kamera. Ampak mikajo me cene DSLR kamer kjer dobim kamero vstopnega DSLR razreda tudi že za 400 eur in se potem sprašujem, če le ne bi raje vzel DSLR kamere!Prdvsem zaradi hitrosti! Ampak vseeno se bolj nagibam na megazoom.
Prosil bi, da mi svetujete kaj je najbolje za učenje oz še boljše spoznavanje fotografije, da prideš do fotografa, katerega znanje je za DSLR kamero primerno.
Ko sem gledal raznorazne teste zoom kamer (DSLR kamer zaenkrat še nisem gledal ravno zaradi tega, ker mislim,da je mogoče bolje še malo počakati z DSLR) se mi je najbolj primerna zdela Panasonic DMC-FZ18 mogoče še malo boljša predvsem zaradi sport fiunkcije in morda zaradi še hitrejšega delovanja pa Sony Cyber-Shot DSC-H9 najmanj pa se mi je zdel primeren FujiFilm FinePix S8000fd. V dvomih pa sem glede Canon PowerShota S5 IS. Se mi zdi premali zoom, hitrost pa ne vem kakšna je točno. No ne vem sej pravim tukaj sem v dvomih!
Kaj vi menite katero kamero glede na napisano bi mi vi priporočali?Sedaj imate še več podatkov glede mojih potreb in želja. Še prihajajo v bližnji prihodnosti (recimo marca, aprila) kašne boljše še bolj primerne kamere. Ali se vem zdi primernejše še kakšna druga kamera, ki je nisem navedel?

Hvala vam
 0   

Aleš @lial 28. Feb 2008, 16:09

Še vedno prodajam Konica-Minolto 5D z objektivom po želji za približno takšen denar... za več informacij klik tukaj

LP
 0   

iztok @izo 28. Feb 2008, 16:20

lial, a bo ff? čeprav ti bolj crop nucaš, se mi zdi..
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 28. Feb 2008, 16:39

Majki, če misliš na DSLR, moraš vedeti da boš recimo za 400€ dobil samo aparat z osnovnim kit objektivom 18-55 . To pomeni, da ima samo 3kratni zoom, ne moreš fotkati makro, pri tistem mega zoomu pa boš dobil ogromen razpon goriščnic, makro funkcijo in še kaj drugega, ampak seveda to prinaša tudi vse minuse kompaktov - nimaš nadzora globinske ostrina, kvaliteta fotke, slabši ISO performance, odzivnost, velikost senzorja. Jaz mislim, da bi bilo vseeno bolje, da se odločiš za mega zoom, tudi zaradi tega ker nameravaš poseči po avtomatiki( omenjaš sport funkcijo). Canon s5 sploh nima toliko manjšega zooma na daljšem koncu. Ima 432mm, tisti panasonic pa okoli 500mm. V praksi tu ni neke razlike, panasonic ima bolj to prednost, da ima na širokem delu 28mm, canon pa 36mm. Tu pa je kar lepa razlika.

Canona hvalijo, da ima za kompakta kar dober AF ter hitro zoomira, Panasonic pa naj bi tudi veljal za enega boljših mega zoomov. Za tega Sonya h9 pa še nisem videl recenzije, ki mu bila naklonjena.
 0   

Aleš @lial 28. Feb 2008, 16:40

Ne, ni v planu za naslednji dve leti.

Ta 5D je tretji body pa je škoda da se ne uporablja...

LP
 0   

Miha @majki 28. Feb 2008, 17:26

Torej Matej G. Si bolj naklonjen canonu:) Ima še to prednost,da se lahko dokupi bliskavica. No avto bom uporabljal in ne pač učil se bom čim več na kameri tako,da bo sčasoma čim manj auta:) Torej misliš,da je za športne posnetke oboje dobro ali tista sport funkcija kaj pripomore kaj mislis? Pravis,da v zoomu ni zelo hude razlike? Edino široki kot me vleče k panasonicu, čeprav se da pri canonu dkupit leča. Kaj misliš kakovost slike je na strani canona ali na strani panasonica. Ker sem videl da je panasonic nekoliko cenejši. No samo razmišljam.
Je pa res,da canon skoraj v vsakem razredu prednjači. Tukaj pa še link do sonya, če ti bo malo preberi in mi podaj še tvoje mnenje.
torej sonya odsvetuješ ok smo že enega izločlii biggrin Prepričali ste me pa nekako za megazoom:) Zanima me še samo, če se lahko tukaj doti naučim in je to dobra podlaga potem za DSLR kamere? Torej sedaj je potrebno samo še razrešit canon al panasonic Kot vidim laugh
Upam,da čimprej pridemo do konca!
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 29. Feb 2008, 07:13

Ne, nisem bolj naklonjen Canonu, samo imam že izkušnje z njim in to dobre. Čisto možno, da pa se bi, če se bi odločil med tema dvema, odločil za Panasonica. Moraš pa vedeti, da ta večkratni zoom vpliva na kvaliteto fotke in sicer v slabem smislu. Vse večji optični zoom in vedno večje število megapikslov je vse marketinški trik in je šlo glede na velikost senzorja in optiko pri kompaktih že v skrajnosti. Verjetno ti bo kdo tudi rekel, da pa olympusa, nekdo bo za sonya, drug panasonica in canona. Razlike niso tako velika. Se mi zdi, da bo veliko bolj pomembno, kakšen se tebi zdi, ko ga primeš v roke.

Lahko, da boš s kompaktom, ki ga boš kupil zadovoljen, lahko pa da ti bo kmalu premalo in ti bo žal, da nisi kupil DSLR.
 0   

Miha @majki 29. Feb 2008, 11:05

Pesti me pri DSLR še to. Slišal sem namreč, da se življenjska doba mri v klikih nekje 20000 pri tem vstopnem razredu. zato se bojim, če kupim rabljeno ne morem vedet koliko klikov ima. Je to res z življenjsko dobo?
Pri DSLR me pesti še to, da objektivov ne bom mogel kupiti še ne vem kako hitro. Mogoče komaj čez kakšno leto, leto in pol!
Se mi vseeno splača nakup DSLR?
Torej ti pri komaktih si definitivno za enega od teh? Kaj dodatna bliskavica pri canonu dosti pomaga? Torej neke bistvene razlike pri 18x naptam 12x zoomu torej ni?.
Ali mogoče veš kakšen rezltat lahko približno pričakujem pri teh hitrih športih z temi kompakti? Približno?
Kako pa je z canonom g9 oz s temi kompakti? Meni se zdijo boljši ti megazoom za moje potrebe kako se tebi zdi?
Sej če je komu še lahko doda kdo drug svoje mnenje. ne se bat! laugh
Torej tvoj končni zaključek kaj bi priporočal!
 0   

iztok @izo 29. Feb 2008, 11:26

če crkne zaklop, ga zamenjaš (pač daš tistih 200€ in ga nucač še naprej kr nekaj let), pač edina stvar, ki se giblje in ima življensko dobo. lahko ti crkne po 1000 škljocih, lahko pa vzdrži tudi 100k in več. isto kot pri avtih..
 0   

Miha @majki 29. Feb 2008, 11:32

Hvala,da ste mi to dilemo razrešili. Sedaj bi pa prosil končna mnenja kaj naj sedaj kupim. Hvala!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati