Jaz imam (v svoji zelo kratki fotografski karieri) izkušnje s tremi agencijami, in sicer:
iStockphoto, je super agencija. Ko se slike začnejo prodajat se prodajajo konstantno. Registracija je brezplačna, moraš pa opravit nekakšen test in jim poslat 3 fotografije, da te ocenijo.
Shutterstock v bistvu proda VSE, kar je sprejeto. Imajo nižje cene, 0,25 dolarja za vsako sliko, neglede na velikost. Dobra ali slaba lastnost Shutterstocka je v tem, da se fotografije začnejo prodajat takoj, vendar se prodajajo tako dolgo, dokler uploadaš. Ko nehaš uploadat, se tudi prodaje popolnoma ustavijo. Se pravi, da ni primerno za tiste, ki ne slikajo in uploadajo konstantno. Registracija je brezplačna, ampak najprej jim moraš poslat 10 fotografij v oceno. Če jih odobrijo 7 si sprejet.
Dreamstime, tu pa meni ni nikoli uspelo. V dobrem pol leta samo kakih 8 prodaj. Pa tudi slik ne moreš umaknit, če niso vsaj 6 mesecev na portalu. Kako je z registracijo se ne spomnim več, vem pa, da je brezplačno.
Kar se plačila tiče uporabljam Moneybookers. iStock ima še neko opcijo nakakšnih debetnih kartic, ampak mislim, da se to splača le ekskluzivnim in tistim, ki zasluižijo že malo več.
Te tri so microstock agencije, kar pomeni, da prodajaš za "male pare" ampak prodaš količinsko več.
Vem pa še za eno macrostock agencijo Alamy, vendar tam se fotografi zelo pritožujejo.
No, to so na kratko moje izkušnje.