0 

AlanFord @AlanFord 11. Mar 2008, 22:35

Pred kratkim smo dobil prvi digitalni fotoaparat Canon PowerShot A720 IS. Mama ga je kupila z namenom, da bo ovekovečila svoje rože v hiši, na balkonu in vrtu. Seveda sem vso odgovornost za delovanje in vzdrževanje te naparave dobil jaz. Prosil vas bi, če mi lahko svetujete, kje lahko dobim informacije za čim boljše fotografiranje slik oziroma uvod v ta svet digitalnega fotografiranja, ker sem popolni začetnik. Kljub prebranim navodilom, mi ni vse jasno, ker ima to čudo tehnike sto eno funkcijo. Sam pa sem začel z fotografiranjem sončnih vzhodov in zahodov.


Lep pozdrav
   0 

Tomaž @lazarus 12. Mar 2008, 10:06

Malo prelet ta forum pa boš našel velik informacij.
Za kaj več ti bodo morali pa pomagati drugi bolj izkušeni fotografi.
   0 

Gregor Gomboc @George 12. Mar 2008, 10:11

Kaj pa želiš slišati?
Naj povzamemo zate kakšno knjigo o fotografiji???

Kadar kakšna fotka nebo šla kot želiš se oglasi tukaj na forumu in:
- pokaži neuspelo fotko
- povej kako si se fotografiranja lotil in kakšne so bile nastavitve aparata
- povej kaj si hotel doseči

....in pomoč bo dobra in hitra.
   0 

Jernej @Horse 13. Mar 2008, 12:14

Drugače pa ima Canon, po mojem okusu, odlična navodila za uporabo - če prvič ni bilo dovolj, se jih še enkrat loti...

Drugače se pa je, spet po mojem mnenju, najbolje učiti po metodi "trial and error" oz. po naše "s poizkušanjem, dokler ti ena fotka ne uspe". Tudi sam sem začel z fotoaparatom podobnega razreda in sem potreboval okoli 10.000 fotk, da sem sploh dojel, kaj počnem oz. kaj kakšna funkcija v praksi "počne". potem pa je trajalo še kakšnih 20.000 fotk, da sem se delno naučil to tudi uporabljati. Še sedaj, po cca. 100.000+ fotkah, se z vsakim "sešnom" naučim kaj novega.

Precej dober predlog pa je dal George - če ti kaj ne bo uspelo, povprašaj na forumu.
   0 

AlanFord @AlanFord 13. Mar 2008, 14:26

Trenutno me pesti težava, da ne morem ujeti nekoga v gibanju, ne da bi se pri tem slika zamazala oziroma je videti tisti zabris. Na primer svojo mačko to ko teče po hiši ali nekoga zvečer ko se sprehaja.

Hvala za nasvete in linke.


Lep pozdrav
   0 

Jernej @Horse 13. Mar 2008, 14:49

Odvisno kaj hočeš doseči... Če želiš oster objekt/osebo/žival in zabrisno ozadje, si na pravi poti, lenekaj prakse manjka, da se povsem "prilepiš" na gibajoči se objekt, ki ga slikaš.

Če pa želiš ujeti "trenutek v času", se pravi, da imaš popolnoma ostro sliko, pa potrebuješ krajši čas. Precej težko je "na pamet" povedat, kakšen mora biti, a ponavadi nekje 1/250 s že zadostuje. Žal iz review-jev ne vidim, ali ponuja možnost povsem ročnih nastavitev časa in zaslonke. Za hitro premikajoče se objekte bi jaz izbral "scene mode" Kids & pets ter uporabil nekoliko višji ISO oz. bi ga višal dokler ne bi bil zadovoljen z izdelkom. Če na mode-u "manual" lahko nastavljaš čas in zaslonko, potem izberi krajši čas, in idpri zaslonko. Kaj to pomeni; številko, ki ima predaj ponavadi črko "F", zmanjšaš na najmanjoi možno (ponavadi precej odvisno od zoom-a), pri tvojem fotoaparatu je to nekje med 2.8 in 4.0, ter skrajšaš čas. Ta je ponavadi označen z ulomkom (se pravi npr. 1/80, 1/120, 1/25...) oz. z dodatnim znakom za sekunde " (se pravi npr. 1.5", 4".... Višja kot je ta številka, daljši je čas osvetlitve in tako tudi večja možnost zmazane fotografije (1/1200 < 1/40 < 2,5" ).

Upam, da bo šlo sedaj lažje.
   0 

iztok @izo 13. Mar 2008, 14:55

AlanFord je napisal/a:
Trenutno me pesti težava, da ne morem ujeti nekoga v gibanju, ne da bi se pri tem slika zamazala oziroma je videti tisti zabris. Na primer svojo mačko to ko teče po hiši ali nekoga zvečer ko se sprehaja.

Hvala za nasvete in linke.


Lep pozdrav


mislim, da je jasno, zakaj je objekt zbluran: premalo svetlobe (znotraj hiše ali ponoči). odgovor: uporabi flash, druge ni..
   0 

Jernej @Horse 13. Mar 2008, 14:56

Sem šel pogledat sliko aparata in videl, da imaš popolen nabor v kreativnem načinu.

Če želiš "zamrznjeno" sliko, na koleščku na vrhu izbereš "Tv". V tem načinu boš lahko sam nastavil čas osvetlitve. Za začetek poizkusi s časom 1/100s. Fotoaparat bo sam izbra primerno vrednost zaslonke. Če bo kjlub popolnoma odprti zaslonki premalo svetlobe, bo slika pretemna oz. črna. V tem primeru začneš dvigovati vrednost ISO. Pri kompaktih je ta precej bolj občutno vpliva na kvaliteto fotografije kot pri DSLR-ih. Kaj več kot ISO400 je ponavadi že kar žalost. Če tudi to ne bo zadostovalo za primerno osvetlitev, počasi spuščaš/daljšaš čas osvetlitve. Glede na to, da imaš IS, bi lahko uspel tudi s časi krajšimi od 1/60 s, a to je že nekoliko v domeni sreče.
...ko tudi to ni dovolj, je edina rešitev, ki jo je predlagal izo; uporabi flash.
   0 

AlanFord @AlanFord 15. Mar 2008, 21:10

Ratalo je !!!!!! S funkcijo Tv sem dobil zamrznjeno sliko. Še enkrat hvala!!


LP
   0 

Jernej @Horse 15. Mar 2008, 21:49

...zato smo tukaj... biggrin
   0 

alja @aljalja 21. Feb 2009, 21:26

[quote="Horse"]........Če želiš oster objekt/osebo/žival in zabrisno ozadje, si na pravi poti, lenekaj prakse manjka, da se povsem "prilepiš" na gibajoči se objekt......

pozdrav! kaj si mislil s tem prilepiš? smile


ln
   0 

Luka @lukas123 21. Feb 2009, 23:35

aljalja je napisal/a:
[

pozdrav! kaj si mislil s tem prilepiš? smile


ln

S tem je mislil da mora slediti predmetu ki se giblje, da ne bo zabrisan.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati