0   

Grega Inkret @Matrica 21. Mar 2008, 09:29

Do sedaj sem v glavnem fotkal portrete svojih domačih in prijateljev, zdaj pa bi rad poskusil kak fotosešen s pravimi modeli (za umetniško fotografijo). Prosil bi vas za kak nasvet: kje dobiti (ženski) model, koliko približno stane, ali kdo tudi sam poskrbi za stiling, frizuro ... Za začetek ne bi rad pljunil cel kup keša.
 0   

Dragan @lippi 21. Mar 2008, 09:37

hja, če boš želel vse na svoje stroške naredit zna bit precej drago, če nimaš prav nobene reference.. porabiš lahko kolkor imaš in še več smile

mogoče se ti bolj splača, če se udeležiš kakšne portretne / modne delavnice, kjer dobiš modele, make up, frizure, opremo, nasvete itd.

drugače pa poGooglaj modne agencije po SLO.. vsi imajo večino že fotke modelov itd na svoji www.. zbereš, pokličeš, plačaš, fotkaš..
http://www.draganzlatanovic.com/
http://draganzlatanovic.com/blog
[b:067885716f]Imagination is more important than knowledge...[/b:067885716f]
 0   

Peter Bernik @Noob 21. Mar 2008, 09:51

Matrica, preko agencije boš plačal preveč. Pošlji mi zs, poznam veliko modelov, s katerimi se boš lahko zmenil za polovično ceno. Pravtako ti lahko zrihtam vizažistko itd.

Predlog o delavnici je tudi dober, mi bomo organizirali portretno konec pomladi. No detajli bodo znani, ko bo zunaj novica...
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Jessie @Jessie 21. Mar 2008, 10:08

A nimaš nobenih lušnih sosed, prjatlc? smile
Na foto delavnici se veliko naučiš!
 0   

joj nepovem @sonce5 27. Sep 2008, 15:12

živjo, jaz bi se fotografirala, ker
bi rada mela kakšno boljšo sliko, od fotografa, ki ima čut.
Samo, hm a morm bit ravno fotomodel haha?
ker sem povprečna punca?
 0   

Bojan Stepancic @bododo 27. Sep 2008, 15:33

Take rabmo thumbsup

Fotograf, ki zna fotografirat samo kičasto klišejske modele pač nima zadostnega horizonta... ali pa izkušenj.
Vsaka oseba je zgodba zase in iz tega je treba izhajat, povprečnost pa v bistvu ne obstaja dokler gledaš na stvari poglobljeno.

l.p.
Bojan
 0   

Peter Bernik @Noob 27. Sep 2008, 15:40

Po mojem tukaj stojita na nasprotnih bregovih. On rabi model, to pomeni da potrebuje poleg (predvidevam) nadpovprečnega videza, tudi izkušnje. Model, ki ima čut, če se po tvoje izrazim.

Ti bi pa rada dobrega fotografa, da ti naredi dobre fotke. Torej, tako kot je on pripravljen plačati za dober model, moraš biti ti za dobrega fotografa grin .

Lahko pa boš imela izredno srečo in se ti bo dejansko javil dober fotogaf, ki bi te zastonj fotkal. Čeprav res močno dvomim grin .

In zakaj vse to pišem? Zato ker mi je vse skupaj že tako smešno in absurdno. Dobim veliko sporočil na raznih myspaceih in facebookih za fotkanja. Ko povem ceno, je (skoraj vedno) lepo vse tiho. Pač kar vse bi imele zastonj fotkanje. In kaj imam sam od tega?? No saj enako je pri naročnikih, ki bi za drobiž pričakujejo vse živo. Edino pri porokah ponavadi ni problem, ne za denar ne za pravočasno plačilo (ker vejo da sicer ne bodo dobili fotk). Kar se fotkanja bejb tiče, je najbolje pofotkati zastonj in prodati fotke (medijem, stocku itd). Edino tako se ni problem zmeniti, ker jo fotkaš zastonj, ti pa itak dobiš potem keš od prodaje.

Ah kam gre ta svet. Res ne štekam te mentalitete, da ni problem dat za zobarja, mehanika, vulkanizerja, odvetnika...le fotografi naj bi kar vse zastonj fotkali. In to kar neke xy bejbe...Svašta!
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

joj nepovem @sonce5 27. Sep 2008, 16:46

bodoodo, ja lep odgovor, dober fotograf bo najdel tisto nekaj pri vsakem človeku.
Noob, vidim da imaš profesionalno fotografijo in si zaslužiž za tako tudi plačilo.
Tudi sama sm umetnica, sicer ne fotografinja, tako da i got your point of view...
Moj brat se s fotografijo in arhitekturo ukvarja, sam njemu pa ne bi ravno pozirala hahaha
Matrixu sm odpisala, ker sem sklepala da dela to tud ljubiteljsko, jaz bi itak zastonj pozirala haha.
Drgač pa, ja fotografa je treba plačat, samo, hm tud odvisno kok dober je no.
Noob kok pa so okvirno cene za take fotografije kot jih imaš, npr;
za modno fotografiranje?
Tvoje so res orofesionalne, zelo lepo.
 0   

Peter Bernik @Noob 27. Sep 2008, 16:53

Dobiš zs grin .
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Peter Atanackov @Geo 27. Sep 2008, 17:08

Jah tako je dandanes, ko ima vsak otrok ze svojega fotoaparata in ta dela slike. Kaj fotograf dela? Slike...

Ljudje pač nimajo odnosa do dobrih fotgrafij, enostavno se jim zdi, da lahko vsakdo z pravo opremo to naredi, to vem, ker je mojim še mojim domačim je običajno vseeno za moje slike. In tako pač je...

Drugače pa noob, lahko to vzameš za kompliment, efektivno ko te takole prosijo ti hvalijo slike grin.
 0   

Peter Bernik @Noob 27. Sep 2008, 17:15

Heh, ja duhovna hrana oz bolje rečeno ego boostanje.

Ja saj imaš prav grin .

Samo želodca ti pa to še vedno ne napolni...
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Matej @Zoomiran 25. Feb 2009, 14:39

da se tale tema malce oživi... yes

Včeraj sem malo brskal po portalu deviantART in prišel do izraza TFP (Time for Prints ali Trade for Prints). Pa me je malo zanimalo, če fotografski slovenski portali premorejo kakšno razlago te tuje okrajšave v praksi. No, itak da nisem našel ničesar uporabnega v neposrednem smislu je pa tale tema dober približek.

Razumem, da se tisti, ki od fotografije živite zahtevate plačilo za svoje delo, kar je seveda razumljivo in tudi na mestu. Ne razumem pa tega, (napisal Noob) da je lahko nekomu smešno oz. absurdno, da te nekdo prosi, da ga poslikaš zastonj oz. tukaj potem jaz vidim bistvo angleške kratice TFP. Predvidevam, da je tudi Noob vsaj enkrat delal po principu ala ''TFP'' in me to toliko bolj čudi.
Konec koncev...a z vstopom fotografa v fotografsko industrijo dobi fotografija izrazito kapitalistično konotacijo, katera ubije vse poglede na art, nekomercialne projekte in podobne sinergijske projekte, ki jih lahko nek model in fotograf uresničita, ne da bi za to oba izpraznila denarnico in plačevala drug drugemu?
 0   

Oracle @Oracle 26. Feb 2009, 11:11

Zoomiran, problem je (sploh v sloveniji) zelo globok in pereč za tiste, ki bi radi kaj zaslužili (in si seveda zaslužijo plačilo, ne da kar nekaj fotkajo...).

Sam sem v zadnjih dveh letih nabral kar dosti izkušenj glede tega, VEDNO in POVSOD pa naletim na glihanje cene v stilu "ti računaš 100€, moj nečak pa 50€". S tem, da je pozabil omeniti, da njegov nečak nima pojma v fotografiji, ima pa canon 1000d in 18-55 upset (da o postprodukciji niti ne izgubljam besed...). in tu je težava, ljudje ne ločijo več med realnostjo in fikcijo, ker fotografija do končnega izgleda ni oprijemljiva (kot recimo obleka, katero lahko primerjaš direktno v trgovini in določiš razmerje med ceno in kvaliteto).

Zadnje čase fotografiram modele samo še na "stock" način: Fotografiram te zastonj, ti pa meni podpišeš pogodbo o dodeljenih pravicah za prodajo fotografij. Simpl ko pasulj, vsi smo zadovoljni.

Tako da, Sonce5, če imaš željo, mi piši, pa se dogovoriva.

Še glede izjave "sem čisto navadna punca"... ravno take znate biti najbolj nevarne, če se le znaš postavit in ti ni preveč nerodno thumbsup
 0   

Matej @Zoomiran 27. Feb 2009, 08:42

Hej hej...men osebno zlo zanimiva debata, škoda, da se nisem takrat vključil, ko vas je bilo več aktivnih, vseeno pa moram podat sledeči odgovor...

Jst sem izpostavil čisto drug vidik, vidik sinergijskega učinka med fotografom in modelom (Matrica je iskal model, Sonce5 pa fotografa) katerega se ni nihče po mojem prispevku ni dotakni,l pa sem vseeno prepričan, da vas je velika večina delala na ta način.

Evroti in slovenska fotografija...fotografov v Sloveniji je veliko, veliko nas škljoca levo desno, gor in dol, kar tako malo za hobi, brez želje po zaslužku oz. nam to ni vir prihodka. Dokaj neproblematični fotografi, ki si kruh služijo na druge načine, fotografija pa jim je t.i. soulfood. Whats wrong with that?

Na drugi strani pa maš tiste, ki delajo npr. poroke za 160 ojrotov, rezultat pa je sigurno primeren ceni. Naloga pravega profesionalnega fotografa pa je pomojem mnenju ta, da prepriča naročnika, zakaj se prodaja za 3x višjo ceno kot njegov nečak. Jebi ga...z digitalom je fotografija ratala lahko dostopna in razmeroma cenena industrija, katere prednosti dobro izkoriščajo profesionalni fotografi, čisti amaterji in tistimi, ki niso ne ''tič ne miš.'' Takšen plevel bo prej kot slej odpihnil veter, naročnik ali pa kak suicide bomber z imenom Achmed. smile

Jaz osebno na fotografijo še vedno gledam malce romantično, in je zame v prvi vrsti to dokument z neko vsebino in sporočilom, ki je nekomu namenjen in to ni naročnik in kar se mene tiče, fotografija nebi smela biti vedno predmet izmenjave evrov oz. je to odvisno od statusa fotografa.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati